Archive - 2023

Μήπως είμαστε εθισμένοι στην ντοπαμίνη;


Η ντοπαμίνη και η επιμονή μας σε δραστηριότητες που την ενισχύουν, όπως το σεξ, το φαγητό, τα βιντεοπαιχνίδια, την πορνογραφία και φυσικά τα social media, αποτελούν πλέον το επίκεντρο πολλών συζητήσεων, αφήνοντας μας να αναρωτιόμαστε αν είμαστε εθισμένοι σε αυτή.

Περισσότερα

Ronald Coase: Το θεώρημα και η οικονομική ανάλυση του δικαίου


Μια μέρα σαν σήμερα, στις 29 Δεκεμβρίου του 1910, γεννήθηκε ο βραβευμένος με Nobel και θεμελιωτής της θεωρίας των περιουσιακών δικαιωμάτων, Βρετανός οικονομολόγος, Ronald Harry Coase.

Περισσότερα

Τυχαιότητα και Σερεντίπιτι


Σερεντίπιτι (Serendipity) είναι η λέξη που περιγράφει σημαντικές ανακαλύψεις που γίνονται είτε τυχαία είτε ψάχνοντας για κάτι άλλο από αυτό που τελικά ανακαλύφθηκε.

Περισσότερα

Michael Schmidt – Salomon – Όταν η βλακεία γίνεται ενδημική


Η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα δεν είναι ούτε οι σεισμοί ούτε τα τσουνάμι, ούτε οι ασυνείδητοι πολιτικοί, οι άπληστοι μάνατζερ ή οι σκοτεινοί συνωμότες, αλλά ένα φαινόμενο ιδιόρρυθμο και παγκόσμιο, ένα φαινόμενο που ξεπερνάει κάθε γνωστό όριο: η απροσμέτρητη βλακεία! Κι όποιος δεν το πιστεύει, έχει ήδη μολυνθεί απ’ αυτήν.

Περισσότερα

Δημήτρης Ψαθάς – Λευκό όραμα


Χιονίζει. Ωραία που είναι όλα! Κάτασπρα. Χοντρές κατεβαίνουν οι νιφάδες από τον μολυβένιον ουρανό στις στέγες, στους δρόμους, στα γυμνά κλαδιά των δέντρων.

-Πεινάω! Πεινάω!

Περισσότερα

Michael J. Sandel – Γονείς που πατρονάρουν, παιδιά με πατρόν


[..] Όταν εκτιμούμε τα παιδιά ως δώρα, τα αποδεχόμαστε όπως έρχονται, όχι ως αντικείμενα του σχεδιασμού μας, προϊόντα της θέλησής μας ή όργανα των φιλοδοξιών μας.

Περισσότερα

Η επικούρεια φιλοσοφία οδηγός απροκατάληπτης σκέψης


Ένα ωραίο πρωινό του 1995 στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, ο McArthur Wheeler, ένας 44άχρονος άνδρας, αποφάσισε να ληστέψει μια τράπεζα. Περισσότερα

Ουμπέρτο Έκο – Η πίστη στους ψυχικούs


Αν η οικονομική σας κατάσταση δεν σας ικανοποιεί και θέλετε ν’ αλλάξετε επάγγελμα, το επάγγελμα του μέντιουμ είναι ανάμεσα στα πιο προσοδοφόρα και (αντίθετα μ’ αυτό που μπορεί να πιστεύετε) ανάμεσα στα πιο εύκολα. Αρκεί να έχετε μια ορισμένη δόση συμπόνιας, μια μίνιμουμ ικανότητα να καταλαβαίνετε τους άλλους και γερό στομάχι. Αλλ’ ακόμα και χωρίς αυτά τα χαρίσματα, υπάρχει πάντα η στατιστική που λειτουργεί υπέρ σας.

Περισσότερα

Edgar Adrian – Πώς «συνομιλούν» οι νευρώνες;


Μια μέρα σαν σήμερα, στις 30 Νοεμβρίου 1889, γεννήθηκε ο Άγγλος ηλεκτροφυσιολόγος Edgar Adrian, ο οποίοος βραβεύθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής του 1932 από κοινού με τον σερ Τσαρλς Σκοτ Σέρινγκτον για τις έρευνές τους σχετικώς με τη λειτουργία των νευρώνων. Ο Έιντριαν απέδειξε πειραματικώς τον νόμο «είτε μηδενικής, είτε μέγιστης αποκρίσεως» των νεύρων.

Περισσότερα

Ζονγκ, το πλοίο των σκλάβων


Μια μέρα σαν σήμερα, στις 29 Νοεμβρίου 1781, κάπου στον Ατλαντικό Ωκεανό, 133 Αφρικανοί σκλάβοι πετιούνται στη θάλασσα, από το πλήρωμα του δουλεμπορικού πλοίου Ζονγκ (Zong). Οι ιδιοκτήτες τους για την «απώλεια» ζήτησαν αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρία.

Περισσότερα

Ζήνων ο Κιτιεύς: Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα


«Δεν γεννιόμαστε ίσοι, ίσοι γινόμαστε μόνο ως μέλη μιας ομάδας λόγω της απόφασής μας να εγγυηθούμε ο ένας στον άλλο ίσα δικαιώματα.»

Hannah Arendt, “Es gibt nur ein einziges Menschenrecht“,Die Wandlung, 1949

Περισσότερα

Fake news και επιβεβαίωση πηγής στην αρχαία Ελλάδα.


Οι αρχαίοι είχαν εντοπίσει το πρόβλημα των ψευδών ειδήσεων, επειδή αυτές συνήθως έφταναν από ανεπίσημες πηγές, πράγμα που καθιστούσε πολύ δύσκολη την αξιολόγησή τους. Για παράδειγμα: Περισσότερα

Το τείχος που χωρίζει Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους


Το τείχος που υψώνεται στα σύνορα ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Δυτική Όχθη είναι από τα πιο αποτρεπτικά και εχθρικά στον κόσμο. Από κοντά, απ’ όποια πλευρά κι αν στέκεσαι, το βλέπεις να ορθώνεται στα ύψη, προξενώντας δέος και φόβο. Μπροστά στη δυσθεώρητη κατασκευή από ατσάλι και τσιμέντο, αισθάνεσαι μικρός όχι μόνο από το μέγεθός του αλλά και απέναντι σε αυτό που συμβολίζει. Εσύ βρίσκεσαι από τη μια πλευρά· «αυτοί» είναι από την άλλη.

Περισσότερα

Μπειζιανή συλλογιστική, επικούρειος τρόπος σκέψης και οι απαντήσεις της μηχανής


Είναι γεγονός ότι είμαστε μαθηματικά και στατιστικά αν όχι αναλφάβητοι, θα έλεγα πολύ κακοί, σίγουρα πολύ περισσότερο απ ότι απαιτεί η εποχή μας, με όλα αυτά τα δεδομένα γύρω μας και την ανάγκη να παίρνουμε σωστές αποφάσεις. Φοβάμαι ότι ένα μεγάλο ποσοστό ενήλικων σήμερα δεν θα ήταν ικανό να περάσει μια απλή εξέταση πάνω στα ποσοστά, τους δεκαδικούς, τα κλάσματα και τις μετατροπές από το ένα στο άλλο.

Περισσότερα

Η τραγωδία των κοινών (αγαθών)

Μια μικρή ιστορία για το πρόβλημα που προκύπτει όταν το ιδιωτικό συμφέρον έρχεται αντιμέτωπο με το κοινό (συλλογικό) καλό στην κατανάλωση ή εκμετάλλευση περιορισμένων (κοινών) πόρων.
Περισσότερα