Γιατί ο Άγιος Βασίλης είναι ένα (ωραίο) ψέμα που βλάπτει τα παιδιά

young-boy-whispering-to-santa-claus


Τα χριστουγεννιάτικα στολίδια και παιχνίδια κάνουν σταδιακά την εμφάνισή τους στα καταστήματα, καθώς πλησιάζουν οι γιορτές. Μαζί με αυτές, ο Άγιος Βασίλης αρχίζει να… λαμβάνει τις λίστες με τις παιδικές επιθυμίες και ετοιμάζεται να τα επισκεφτεί. Μήπως, όμως, φέτος θα έπρεπε να βρει κλειστές πόρτες, ή μάλλον… καμινάδες;

Βρετανοί επιστήμονες, που βάλθηκαν να χαλάσουν τη “μαγεία” των παιδιών (και όχι μόνο), προειδοποιούν τους γονείς ότι, αναπαράγοντας το ψέμα με τον Άγιο Βασίλη που φέρνει τα δώρα, αυτό που πετυχαίνουν τελικά, είναι να χαλάνε σε βάθος χρόνου τη σχέση τους με τα παιδιά τους, καθώς το εν λόγω αθώο ψεματάκι μπορεί να κάνει τη ζημιά του, υποσκάπτοντας την εμπιστοσύνη των μικρών στους μεγάλους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας Κρίστοφερ Μπόιλ του Πανεπιστημίου του Έξετερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς κύρους περιοδικό ψυχιατρικής “The Lancet Psychiatry”, επισημαίνουν ότι συχνά το ψέμα ότι υπάρχει Άγιος Βασίλης δεν είναι παρά μια ενδόμυχη επιθυμία των ίδιων των γονιών να ξαναγίνουν παιδιά, γυρνώντας σε μια προ πολλού χαμένη εποχή αθωότητας.

santa_kid_by_andyfairhurst-d5ni0vk

Όμως, όπως θέτουν το ερώτημα οι ψυχολόγοι, «αν οι γονείς είναι ικανοί να ψεύδονται για κάτι τόσο ξεχωριστό και μαγικό, μπορούν μετά να τους εμπιστεύονται τα παιδιά τους ότι αποτελούν θεματοφύλακες της σοφίας και της αλήθειας;».

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι, αν το καλοσκεφτεί κανείς ως ενήλικος πλέον, η ιδέα ότι κάπου στον Βόρειο Πόλο υπάρχει μια παντογνώστρια «μυστική υπηρεσία» στην υπηρεσία του Αγίου Βασίλη, που παρακολουθεί κάθε παιδί και ξέρει αν είναι φρόνιμο ή άτακτο (ώστε να του φέρει ή όχι δώρο), είναι τελικά μάλλον τρομακτική. Ιδίως όταν ορισμένοι γονείς σκοπίμως εμπλέκουν τον Άγιο Βασίλη για να πειθαρχήσουν ή να τιμωρήσουν το παιδί τους («δεν είσαι καλό παιδί, γι’αυτό μην περιμένεις να σου φέρει δώρο ο Άγιος Βασίλης»).

«Η ηθικότητα του να κάνουμε τα παιδιά να πιστεύουν σε τέτοιους μύθους, πρέπει να τεθεί εν αμφιβόλω» σύμφωνα με τον δρα Μπόιλ. «Όλα τα παιδιά τελικά θα μάθουν ότι συστηματικά και επί χρόνια εξαπατήθηκαν και αυτό μπορεί να τα κάνει να αναρωτιούνται ποια άλλα ψέματα τους έχουν πει» τόνισε. Πρόσθεσε, πάντως, ότι μερικά ψεματάκια είναι χρήσιμα για τα παιδάκια, όπως π.χ. ότι το αγαπημένο ζωάκι τους που μόλις πέθανε, θα πάει σε κάποιο παράδεισο.

Γιατί όμως ο Άγιος Βασίλης έχει επικρατήσει για τα καλά, σε τόσο μεγάλο μέρος της Γης και για τόσα χρόνια; Κατ’ αρχήν, επειδή οι άνθρωποι έχουν την έμφυτη τάση να συμμορφώνονται με τις παραδόσεις, ακόμη και όταν αυτές είναι εξόφθαλμα παράλογες, απαντούν οι επιστήμονες. Δεύτερον, επειδή όλοι οι άνθρωποι, μικροί και (κυρίως) μεγάλοι, θέλουν να ξεφύγουν από την πραγματικότητα.

   ~ Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Γιατί τα Χριστούγεννα μας φέρνουν κατάθλιψη

Tα 11 καλύτερα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια όλων των εποχών

Γιατί τα Χριστούγεννα έρχονται και φεύγουν τόσο γρήγορα

Προσδοκίες και πραγματικότητα

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

1 σχόλιοΣχολιάστε

 • καλημέρα,
  αγαπητέ φίλη, φίλε,

  διαφωνώ σχεδόν κάθετα και με την πρόταση ότι ο μύθος του Αι βασίλη είναι επιβλαβής και με τα επιχειρήματα που το υποστηρίζετε. Το να εμπλέκονται στην καθημερινότητα των παιδιών μύθοι και παραδοσιακές δοξασίες γεμίζει τη ζωή τους με όνειρα, φαντασία, ομορφιά και θετικά συναισθήματα (κάτι που όλοι έχουμε ανάγκη).
  Τώρα το πως ο κάθε γονιός μπορεί όλα αυτά να τα κάνει “τέρας” π.χ όπως είπατε:” Ο Αι βασίλης δεν θα έρθει αν είσαι κακό παιδί κτλ” είναι θέμα του κάθε γονιού και εκεί πρέπει να ενσκύψουμε με προσοχή.
  Όταν τα παιδιά μου μεγάλωναν (έχω δύο κόρες 11 και 17 χρονών) αναρωτήθηκα και εγώ πως πρέπει να αντιμετωπίσω αυτό το θέμα. Έτσι διαβάζοντας αρκετά, κατέληξα στο εξής. Όταν άρχιζαν να μου λένε…

  Παιδιά:καλά ρε μαμά, τι μας λες, αφού Αι Βασίλης δεν υπάρχει…
  Eγώ: ok. Λοιπόν.. Θεός υπάρχει;
  Παιδιά :υπάρχει!
  Eγώ:Tον έχετε δεί;
  Παιδιά:;όχι!
  Eγώ:Τότε πως ξέρετε ότι υπάρχει;
  Παιδιά :…..!!!!
  Eγώ:Μερικά πράγματα απλά ξέρουμε ότι υπάρχουν. Ο Αι Βασίλης το παραδέχομαι μπορεί να μην φέρνει τα δώρα σας,αλλά είναι ένα πνέυμα των Χριστουγέννων που φέρνει τα δώρα στη καρδιά μας, την χαρά, την αγάπη, την καλή και γιορτινή διάθεση, τα χριστουγεννιάτικα όνειρα στα παιδιά… αλλά και στους μεγάλους πολλές φορές…
  έτσι ποτέ μη χάσετε την πίστη σας στον ΑΙ Βασίλη γιατί ο ερχομός του συμβολίζει τα Χριστούγεννα…

  Κάπως έτσι και με άλλα πολύ όμορφα λόγια νομίζω πρέπει να ζεσταίνουμε την καρδιά και το μυαλό των παιδιών μας.

  Τώρα βέβαια και εγώ και πολοί άλλοι σαν εμένα δεν νομίζω ότι χάσαμε την εμπιστοσύνη στους γονείς μας όταν ανακαλύψαμε ότι δεν υπάρχει Αι Βασίλης… αντιθέτως εκτιμήσαμε την προσπάθεια και την σκηνοθετική δυνατότητα των γονιών μας όλα αυτά τα χρόνια…