Γιατί τα Χριστούγεννα έρχονται και φεύγουν τόσο γρήγορα και τι μπορείτε να κάνετε γι αυτό

newchristmas


Δεν σας φαίνεται κι εσάς ότι, τα περσινά Χριστούγεννα σαν να ήταν πριν από λίγους μήνες;  Όσο μεγαλώνουμε έχουμε την αίσθηση ότι τα χρόνια περνάνε πιο γρήγορα. Όμως πού οφείλεται αυτή η αίσθηση, όταν στην πραγματικότητα οι μέρες και ώρες δεν επιταχύνουν τον βηματισμό τους καθόλου ;

Η καλύτερη εξήγηση είναι ότι οφείλεται στη διαφορά που του πως αντιλαμβανόμαστε τα νέα γεγονότα, σε σχέση με το πώς αντιλαμβανόμαστε και θυμόμαστε τα επαναλαμβανόμενα συμβάντα. Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για τα Χριστούγεννα ή τις πρώτες ημέρες σε μια καινούρια δουλεία, ή την πρώτη ημέρα των διακοπών. Οι νέες εμπειρίες δημιουργούν πιο ζωντανές αναμνήσεις, και όσο συχνότερα ανακαλούμε αυτές τις μνήμες, τόσο βαθύτερα αποθηκεύονται στον εγκέφαλο μας, και τόσο πιο αργά μας φαίνεται να περνάει ο χρόνος.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όταν είμαστε παιδιά, νιώθουμε ότι τα Χριστούγεννα δεν περνάνε αρκετά γρήγορα, ενώ ως ενήλικες έχουμε την αίσθηση ότι έρχονται και φεύγουν όλο και γρηγορότερα. Όταν ήμασταν παιδιά, τα Χριστούγεννα ήταν μια καινούρια, διαφορετική και συναρπαστική εμπειρία. Τώρα που είμαστε μεγάλοι, ζούμε τις ίδιες εμπειρίες που ζήσαμε πολλές φορές στο παρελθόν. Όμως όταν βιώνουμε ξανά και ξανά τα ίδια γεγονότα, δεν μας κάνoυν μεγάλη εντύπωση και δεν τα συλλογιζόμαστε πολύ, και έτσι όταν ξανάρχονται την επόμενη χρονιά, μας φαίνεται ότι συνέβησαν ξανά πολύ πρόσφατα.

Christmas-Time

Ένα καλό παράδειγμα αυτού του φαινομένου είναι το εξής: Σκεφτείτε τις τελευταίες διακοπές σας. Ενώ οι πρώτες μία -δύο μέρες φαίνονταν σαν να περνούσαν πολύ αργά (και ίσως να τις θυμάστε περισσότερο σε σχέση με τις επόμενες), εντούτοις γρήγορα φτάνει η μέρα να επιστρέψτε σπίτι. Για τις επόμενες ημέρες των διακοπών είχατε την αίσθηση ότι έφευγαν πολύ πιο γρήγορα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πολλοί επιλέγουν να μην πηγαίνουν ξανά στο ίδιο μέρος για διακοπές.

timeparadox

Στο βιβλίο  “The Time Paradox.” οι Philip Zimbardo και John Boyd μας συμβουλεύουν να χρησιμοποιούμε το χρόνο με μεγαλύτερη σύνεση:

  1. Ζήστε τη στιγμή και δώστε προσοχή σε ό, τι συμβαίνει γύρω σας.
  2. Γευτείτε τις θετικές εμπειρίες και δημιουργήστε αναμνήσεις που θα μείνουν για περισσότερο καιρό χαραγμένες στο μυαλό σας.
  3. Κρατήστε μια αισιόδοξη και θετική στάση για το μέλλον.
  4. Προγραμματίστε θετικά γεγονότα γα τις γιορτές και να είστε αισιόδοξοι ότι θα περάσετε ωραία.
  5. Ξαναζήστε τις αγαπημένες αναμνήσεις σας από προηγούμενες χρονιές.
  6. Χαμηλώστε ταχύτητα και απολαύσετε τις διακοπές.

________

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Δεν μπορώ να φανταστώ Χριστούγεννα χωρίς … ! 

Γιατί το ταξίδι της επιστροφής μας φαίνεται συντομότερο?

Τρέχει ο χρόνος γρηγορότερα όσο μεγαλώνουμε;

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

2 CommentsΣχολιάστε

  • Κι όμως, όταν επιστρέφουμε μετά τις Γιορτές στο σχολείο, πολλά παιδιά μαρτυρούν ότι πέρασαν γρήγορα, πολύ γρήγορα. Να υποθέσω, σύμφωνα με το άρθρο, ότι τα σημερινά παιδιά δεν συγκινούνται ούτε εντυπωσιάζονται τόσο από τα ίδια πράγματα που συγκινούμασταν και εντυπωσιαζόμασταν εμείς στην ηλικία τους; Απ’ την άλλη, εγώ έχω την αντίθετη εντύπωση: ότι όσο πιο πολύ ζούμε κάτι, πιο βαθειά, πιο ουσιαστικά, πιο ολοκληρωτικά, τόσο πιο φρέσκο το διατηρούμε στη μνήμη μας, κι όσο πιο φρέσκο τόσο πιο πρόσφατο το νιώθουμε, και άρα έτσι μοιάζει σαν να μικραίνει ο χρόνος.

  • Και παρέλειψα να πω ότι, δεν έχει μεγάλη σημασία το πόσες φορές έχω ζήσει κάτι, αλλά πώς το έχω ζήσει και πώς το ζω. Ποτέ ένα μέρος, μια συγκυρία, μια κατάσταση, μια εμπειρία, μια εποχή δεν είναι ίδια με μια προηγούμενη. Επομένως, αν προσπαθώ να ζω το καθετί στο βάθος του, που σημαίνει σφαιρικά, που θα πει όχι ξεκομμένο από άλλα στοιχεία που βιώνω, τότε κάθε εμπειρία είναι ουσιαστικά διαφορετική.