10 πράγματα που δεν γνωρίζαμε την προηγούμενη εβδομάδα. (νo.10)


Επιλογή από δέκα  ειδήσεις της περασμένης εβδομάδας που αξίζει να γνωρίζουμε.

_____________________________

1Πόσο ισχυρή μπορεί να είναι η δύναμη του μυαλού σε ό,τι αφορά την ανάρρωση από ασθένειες και την επούλωση τραυμάτων; Επιστήμονες της Mayo Clinic διαπίστωσαν ότι είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι μπορεί να νομίζει κανείς, καθώς ανακάλυψαν ότι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ψεύτικη σπονδυλοπλαστική για την αποκατάσταση σπονδυλικών καταγμάτων, ανάρρωσαν εξίσου καλά με εκείνους που υποβλήθηκαν στην κανονική επέμβαση!

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, αυτό συμβαίνει μάλλον επειδή οι ασθενείς που νομίζουν ότι ακολουθούν κανονική θεραπευτική αγωγή έχουν στο μυαλό τους ότι ο πόνος που αισθάνονται θα περάσει, γι’ αυτό και δίνουν στον οργανισμό τους τον χρόνο που χρειάζεται για να αναρρώσει. Τα στοιχεία που μαρτυρούν τη δύναμη των ψευδοφαρμάκων έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια και κυρίως σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του πόνου, της κατάθλιψης, ακόμη και των συμπτωμάτων του Πάρκινσον.

χάπια

_____________________________

2. Τι αντιλαμβάνεται το facebook όταν ερωτευόμαστε;

“100 ημέρες πριν από την έναρξη μιας σχέσης, παρατηρούμε μια αργή αλλά σταθερή αύξηση του αριθμού των αναρτήσεων  μεταξύ των δύο ατόμων που πρόκειται να γίνουν ζευγάρι. Στη συνέχεια,  μειώνονται οι αναρτήσεις τους στους τοίχους των άλλων, προφανώς επειδή περνούν περισσότερο χρόνο μαζί.”

lead

_____________________________

3.  Πόσο θα κόστιζε ένα iPhone το 1991;

O αναλυτής Bret Swanson προσπάθησε να υπολογίσει πόσο θα στοίχιζε η κατασκευή ενός iPhone αν αυτό γινότανε το 1991.

« To 1991 ένα gigabyte αποθηκευτικού χώρου στοιχίζει περίπου τα 10.000 δολάρια – ενώ σήμερα στοιχίζει 0.04 δολάρια! Το 1991 ένα gigabyte flash storage που χρησιμοποιεί το iPhone θα κόστιζε το εξωπραγματικό 45.000 δολάρια ή ακόμη περισσότερο. Η σημερινή αντιστοιχία για έναν κατασκευαστή είναι μόλις 0.55 δολάρια».

«Το iPhone 5S έχει έναν επεξεργαστή Α7, είναι πανίσχυρος με ενσωματωμένη GPU και συνολικά έχουμε 1 δις transistors με 1.3 GHz ικανό να παράγει 20.500 ΜIPS (εντολές το δευτερόλεπτο).  Το 1991 ένας Intel επεξεργαστής, ο 80486SX, που τον βρίσκαμε συχνά στους Dell υπολογιστές είχε 1.185 εκατομμύρια transistors με 20MHz ικανό για 16.5 εντολές το δευτερόλεπτο.  Ένα τέτοιο PC τότε θα στοίχιζε γύρω στα 3000 δολάρια. Η ικανότητα του A7 με τα 20.500 MIPS θα στοίχιζε 620.000 δολάρια»

Ο Swanson καταλήγει πως για κάποιον που θα ήθελε να αναπαράγει ένα iPhone το 1991 το συνολικό κόστος μιας τέτοιας ενέργειας θα ήταν τα 3.65 εκατομμύρια δολάρια χωρίς να συνυπολογίσει κάμερα, οθόνη, και τους διάφορους αισθητήρες!


shutterstock_173882750

_____________________________

4. Οι πάγοι της Αρκτικής σε ταινία κλιματικής καταστροφής

Βίντεο που συμπυκνώνει 25 χρόνια παρατηρήσεων σε 60 δευτερόλεπτα δείχνει το κάλυμμα πάγου της Αρκτικής να πάλλεται με τις αλλαγές των εποχών και να μικραίνει χρόνο με το χρόνο, προμηνύοντας ένα μέλλον στο οποίο ο Βόρειος Πόλος θα μετατρέπεται σε απέραντη θάλασσα τα καλοκαίρια.

Το animation που δημιούργησε η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) βασίστηκε σε μετρήσεις δορυφόρων και πλωτήρων στην Αρκτική από το 1987 έως το 2003.

_____________________________

5.  1 στους 4 Αμερικανούς δεν ξέρει ότι η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο

Το ¼  των Αμερικανών αγνοεί ότι η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο και πάνω από τους μισούς δεν ξέρουν ότι ο άνθρωπος κατάγεται από τον πίθηκο, σύμφωνα με μια έρευνα που διενεργήθηκε με πρωτοβουλία του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Στις 9 ερωτήσεις που αφορούσαν βασικές γνώσεις βιολογίας και φυσικής, οι ερωτηθέντες πέτυχαν κατά μέσο όρο 6,5 σωστές απαντήσεις. Παρά τα μέτρια αποτελέσματα όσον αφορά στις επιστημονικές γνώσεις τους, οι 9 στους 10 είπαν ότι ενδιαφέρονται πολύ ή αρκετά για τις νέες ιατρικές ανακαλύψεις.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται πάντως σε σχετικά καλή θέση όσον αφορά στην «ανεπίσημη επιστημονική εκπαίδευση»: 6 στους 10 Αμερικανούς έχουν επισκεφθεί ένα ζωολογικό κήπο, ένα ενυδρείο, ένα μουσείο φυσικής ιστορίας ή επιστημών και τεχνολογίας.

ap120605164058-510e2d8bff3c45ef9c7969e1e764f6763430cec7-s40-c85

_____________________________

6. Το «12 χρόνια σκλάβος» του Βρετανού σκηνοθέτη Στιβ ΜακΚουίν ήταν ο μεγάλος νικητής των φετινών βραβείων BAFTA  – της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών και Τηλεοπτικών Τεχνών. Τα βρετανικά «Οσκαρ» κατά παράδοση είναι ένα βαρόμετρο για ταινίες, σκηνοθέτες, ηθοποιούς και τεχνικούς πριν από την υπερπαραγωγή των… ορίτζιναλ Οσκαρ, που θα απονεμηθούν στις 2 Μαρτίου.

Το βραβείο καλύτερης ταινίας πήγε σε ένα κοινωνικό δράμα εποχής που επανεξετάζει με σοβαρότητα μια από τις πιο μελανές σελίδες της αμερικανικής ιστορίας: τη δουλεία στον αμερικανικό Νότο. Ο πρωταγωνιστής της ταινίας, ο Τσιουέτελ Ετζίοφορ, τιμήθηκε με το βραβείο Α΄ ανδρικού ρόλου. Από τα σκλαβοπάζαρα του Νότου μέχρι το Διάστημα η απόσταση είναι μια δρασκελιά, αν αφεθούμε στην τεχνολογία και κυρίως στην κινηματογραφική φαντασία. Το «Gravity», η πιο χολιγουντιανή θεματολογικά και αισθητικά ταινία του 2013, μάζεψε συνολικά έξι βραβεία: αυτό της καλύτερης… βρετανικής ταινίας (ξεχάστε τον παροιμιώδη βρετανικό ρεαλισμό, στο… DNA του «Gravity» βάρυναν οι στερλίνες των Βρετανών συμπαραγωγών του), της σκηνοθεσίας (στον Μεξικανό Αλφόνσο Κουαρόν), της φωτογραφίας (στον επίσης Μεξικανό Εμανουέλ Λουμπέσκι), της μουσικής, των ειδικών εφέ και του ήχου.

12-years-a-slave-thumb-large

_____________________________

7.  Η «ομορφιά» των μαθηματικών εξισώσεων διεγείρει τον εγκέφαλο

Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι μαθηματικά μπορούν διεγείρουν τις ίδιες περιοχές του ανθρώπινου εγκεφάλου που ενεργοποιούνται από τη θεά ενός έργου τέχνης ή την ακρόαση ενός μουσικού αριστουργήματος.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Frontiers in Human Neuroscience, ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Σεμίρ Ζέκι, μέσω λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης (fMRI) μελέτησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα 15 καθηγητών Μαθηματικών, την ώρα που αυτοί καλούνταν να δουν 60 μαθηματικές εξισώσεις και να τις αξιολογήσουν ως «όμορφες», «άσχημες» ή «ουδέτερες».

Η μελέτη έδειξε ότι η εμπειρία του «μαθηματικά ωραίου» καταγράφεται στην ίδια συναισθηματική περιοχή του εγκεφάλου (στον μέσο κογχομετωπιαίο φλοιό), όπου αποτυπώνεται και γίνεται η επεξεργασία του «ωραίου» στην μουσική ή τη ζωγραφική.

«Σε πολλούς από εμάς οι μαθηματικές εξισώσεις φαίνονται ξερές και ακατανόητες, όμως για έναν μαθηματικό μια εξίσωση μπορεί να ενσωματώνει την πεμπτουσία της ομορφιάς. Η ομορφιά μιας εξίσωσης μπορεί να προέρχεται από την απλότητά της, τη συμμετρία της, την κομψότητά της ή την έκφραση μιας αναλλοίωτης αλήθειας. Για τον Πλάτωνα, η αφηρημένη ποιότητα των μαθηματικών εξέφραζε το αποκορύφωμα της ομορφιάς», εξηγεί ο Δρ Ζέκι.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, οι εξισώσεις που συστηματικά γεννούν την πιο έντονη αισθητική απόλαυση, είναι η ταυτότητα του Όιλερ, το Πυθαγόρειο θεώρημα και οι εξισώσεις Κοσί-Ρίμαν.  Η νέα μελέτη ενισχύει τη θεωρία ότι υπάρχει μια ενιαία νευροβιολογική βάση για την ομορφιά και την αισθητική αντίληψη του ωραίου.

egkefalos-mathimatika

_____________________________

8. Ρεκόρ γεννήσεων με εξωσωματική γονιμοποίηση στις ΗΠΑ το 2012

Το 2012 γεννήθηκαν με εξωσωματική γονιμοποίηση στιςΗΠΑ περισσότερα παιδιά από ό,τι οποιαδήποτε άλλη χρονιά στο παρελθόν, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό επί του συνόλου των γεννήσεων, από το 1980 που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η μέθοδος, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Εταιρείας Τεχνολογιών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (SART).

Σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από το δίκτυο των 379 κλινικλων της SART, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 90% και πλέον των κλινικών γονιμότητας στις ΗΠΑ, το 2012 πραγματοποίησαν 165.172 εξωσωματικές γονιμοποιήσεις (IVF), οι οποίες οδήγησαν στη γέννηση 61.740 παιδιών. Τα παιδιά αυτά ήταν κατά περίπου 2.000 περισσότερα από εκείνα που γεννήθηκαν με την ίδια διαδικασία το 2011.

Από το σύνολο των 3,9 εκατομμυρίων παιδιών που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ το 2012, αυτά που γεννήθηκαν με εξωσωματική γονιμοποίηση αντιπροσωπεύουν το 1,5% του συνόλου, το υψηλότερο από οποτεδήποτε στο παρελθόν.
3F6452AB7E63F45645261BD095D35399

_____________________________

9. Η συχνή ομιλία των γονιών και η ανάγνωση ιστοριών πριν από τον ύπνο ενισχύει την κατανόηση της γλώσσας.

Μακροπρόθεσμα οφέλη φαίνεται πως έχει η συχνή ομιλία των γονιών στα «βλαστάρια» τους όπως επίσης και η σύντομη αλλά συχνή ανάγνωση παραμυθιών, υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες.

Ερευνητές από το Πανεπιστημίο Στάνφορντ, στην Καλιφόρνια, αναφέρουν ότι, πέραν της συχνής ομιλίας,  η 10λεπτη ανάγνωση μιας ιστοριούλας πριν από τον ύπνο, θα μπορούσε να ενισχύσει τις μαθησιακές ικανότητες των παιδιών, οδηγώντας σε καλύτερους βαθμούς στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο και μακροπρόθεσμα σε μια καλή θέση εργασίας και σε έναν ευτυχισμένο γάμο.

Οι ειδικοί  υποστηρίζουν ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης δεν προσφέρει κάτι στα μικρά παιδιά, ως προς την καλλιέργεια και την κατανόηση της γλώσσας. Αντίθετα, τα βιβλία χάρη στην πλούσια γλώσσα που περιέχουν φαίνεται να εξάπτουν την φαντασία των παιδιών, ενώ παράλληλα ενεργοποιούν τη μνήμη τους με τρόπο ώστε να είναι σε θέση να ακολουθούν την πλοκή της ιστορίας.

7D892A61EDEE88F645A97B7E3065F054

_____________________________

10. Έχει δίκιο ο Τζορτζ Κλούνεϊ; Πρέπει η Βρετανία να επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα; Αυτό είναι το ερώτημα διαδικτυακής ψηφοφορίας της εφημερίδας Guardian, που ξεκίνησε το πρωί της περασμένης Τετάρτης μέσω της ιστοσελίδας της, και τελείωσε πριν δύο μέρες.

Αφορμή για την ερώτηση αυτή ήταν οι δηλώσεις του αμερικανού ηθοποιού, ο οποίος μέσα σε μια εβδομάδα τάχθηκε δύο φορές -και μάλιστα η μια από αυτές στο Λονδίνο- δημόσια υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Ο Τζορτζ Κλούνεϊ ζήτησε να διεξαχθεί ανοικτή συζήτηση για το θέμα, επισημαίνοντας πως και άλλοι οργανισμοί όπως το Βατικανό και το Μουσείο Γκετί έχουν ήδη επιστρέψει θησαυρούς της αρχαίας Ελλάδος που βρισκόταν στην κατοχή τους.

Το 88% των επισκεπτών της ιστοσελίδας της εφημερίδας τάχθηκαν υπέρ.

parthenon-marbles

___________

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

10 πράγματα που δεν γνωρίζαμε την προηγούμενη εβδομάδα. (νo. 9)

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

1 σχόλιοΣχολιάστε