10 πράγματα που δεν γνωρίζαμε την προηγούμενη εβδομάδα. (νo.9)


Επιλογή από δέκα  ειδήσεις της περασμένης εβδομάδας που αξίζει να γνωρίζουμε.

_____________________________

1. Η ανθρώπινη συμπεριφορά μπορεί να αναλυθεί σε τέσσερα βασικά συναισθήματα, υποστηρίζουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, οι οποίοι αμφισβήτησαν την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι υπάρχουν έξι βασικά συναισθήματα: ευτυχία, θλίψη, φόβος, θυμός, έκπληξη και αηδία. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο φόβος και η έκπληξη έχουν ένα κοινό “σημάδι”: το άτομο ανοίγει διάπλατα τα μάτια του όταν αισθάνεται κάτι από τα δύο, όπως επίσης ο θυμός και η αηδία “μοιράζονται” μια αντίστοιχη κίνηση στη μύτη.

Η επικεφαλής της μελέτης Dr Rachael Jack, μιλώντας στο BBC ανέφερε ότι: “Τα αποτελέσματα της μελέτης μας είναι συνεπή με τις εξελικτικές προβλέψεις, όπου τα σήματα προκύπτουν τόσο από βιολογικούς, όσο και από κοινωνικά εξελικτικούς παράγοντες, προκειμένου να βελτιστοποιείται η λειτουργία τους”. “Αυτό που δείχνει η έρευνά μας είναι, ότι δεν εμφανίζονται αυτόματα όλοι οι μυς του προσώπου στις εκφράσεις του, αλλά αναπτύσσονται με τον καιρό, περνώντας με το πέρασμα του χρόνου από μια ιεραρχική, βιολογικά-βασική σε μια κοινωνικά-συγκεκριμένη πληροφορία” πρόσθεσε η ίδια.

faces19

_____________________________

2Πως φαινόμαστε από τον Αρη; Το Curiosity φωτογράφισε τη Γη και τη Σελήνη από τον Κόκκινο Πλανήτη.

Μια νέα φωτογραφία έλαβαν οι επιτελείς της αποστολής Curiosity. Αυτή τη φορά όμως ο ρομποτικός εξερευνητής του Αρη δεν έστειλε μια εικόνα από τον Κόκκινο Πλανήτη αλλά μια εικόνα της Γης και της Σελήνης! Πιο συγκεκριμένα το ρομπότ 80 λεπτά μετά τη δύση του Ηλίου στις 31 Ιανουαρίου φωτογράφισε με την κάμερα Mastcam τον ουρανό πάνω από τον κρατήρα τον οποίο εξερευνά από τον Αύγουστο του 2012. Οι ειδικοί της NASA εντόπισαν στην εικόνα τη Γη και τη Σελήνη και την έδωσαν στη δημοσιότητα. Ετσι έχουμε μια σπάνια εικόνα του πώς φαινόμαστε από τον Αρη και πώς θα μας βλέπουν ίσως στο μέλλον οι άποικοι…

Η θέση της Γης και της Σελήνης στον ουρανό του Άρη. Credit :(NASA)

Η θέση της Γης και της Σελήνης στον ουρανό του Άρη. Credit :(NASA)

_____________________________

3.  Τα ρομποτικά ελικοπτεράκια συγκαταλέγονται στα… αξεσουάρ που εξετάζει η Renault για τα αυτοκίνητα του μέλλοντος. Η αυτοκινητοβιομηχανία συμπεριέλαβε ένα τέτοιο UAV στον εξοπλισμό του Kwid Concept, ενός πειραματικού μοντέλου που παρουσίασε στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Νέου Δελχί.

Σύμφωνα με τη Renault, πετώντας πάνω από το αυτοκίνητο, το ελικοπτεράκι θα τραβά βίντεο το οποίο θα αναμεταδίδεται ασύρματα σε ένα tablet ενσωματωμένο στο ταμπλό, ώστε ο οδηγός να έχει εικόνα για το συμβαίνει στους γύρω δρόμους. Έτσι, για παράδειγμα, θα μπορεί να ξέρει πως λίγα χιλιόμετρα μπροστά του έχει συμβεί κάποιο ατύχημα ή υπάρχει κίνηση, ώστε να αλλάξει έγκαιρα δρομολόγιο.

renault-kwid-concept1-thumb-large

_____________________________

4. Έκτη πιο θερμή χρονιά το 2013. 

Η περυσινή χρονιά είναι η έκτη πιο θερμή από το 1850 οπότε άρχισαν να τηρούνται μετεωρολογικά αρχεία, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι μια πραγματικότητα, η οποία θα επηρεάσει τις επόμενες γενιές, ανέφερε ο Μισέλ Ζαρό του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού. Δεκατρείς από τις 14 θερμότερες χρονιές καταγράφηκαν μέσα στον 21ο αιώνα, ενώ οι θερμότερες ήταν το 2005 και το 2010 με θερμοκρασίες 0,55 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο.


heat960-thumb-large

_____________________________

5.  Ο κόμπος του Matrix και άλλοι 177.146 τρόποι να δέσετε τη γραβάτα.

Μέχρι σήμερα, πολλοί μαθηματικοί πίστευαν ότι υπάρχουν μόνο 85 πιθανοί τρόποι να δέσει κανείς μια γραβάτα. Κι όμως, ο κόμπος που προτιμούσε ένας στιλάτος «κακός» στην ταινία Matrix Reloaded βρέθηκε να αψηφά τον υποτιθέμενο κανόνα. Η πραγματική απάντηση υπολογίζεται τώρα στους 177.147 διαφορετικούς κόμπους -έστω κι αν πολλοί μοιάζουν με γόρδιους δεσμούς που κανείς δεν θα δεχόταν να φορέσει.

Ο Μίκαελ Βεγντέμο-Γιόχανσον, μαθηματικός του Βασιλικού Ινστιτούτου KHT της Στοκχόλμης, ανέφερε στο περιοδικό New Scientist ότι η καταμέτρηση όλων των δυνατών κινήσεων  έδωσε 177.147 δυνατούς κόμπους, τους οποίους μπορεί κανείς να δει με τυχαία σειρά σε ιστοσελίδα που δημιούργησε ο ερευνητής.

7D638EAE8758DBD289B14224CFF71F8B

_____________________________

6. Οι γυναίκες δεν χρειάζονται ακριβά δώρα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου – ένα φιλί και ένα μπουκέτο λουλούδια είναι αναντικατάστατα, σύμφωνα με μία νέα βρετανική δημοσκόπηση. Οι δε άντρες θα είναι ευτυχισμένοι με ένα φιλί και ένα ρομαντικό δείπνο, ενώ σχεδόν ένας στους δέκα δεν θα έλεγε «όχι» στα λουλούδια.

Ομόφωνα σχεδόν οι 5.000 άνδρες και γυναίκες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση δήλωσαν πως ένα φιλί είναι το πιο σημαντικό δώρο, ενώ για το 65% των γυναικών επόμενο καλύτερο δώρο είναι τα λουλούδια. Ωστόσο, το 17% πρόσθεσαν με παράπονο πως ουδέποτε ο σύντροφός τους τούς έχει προσφέρει λουλούδια. Επιπλέον, το 63% των γυναικών και το 58% των ανδρών είπαν ότι είναι πολύτιμο ένα θερμό, γεμάτο αγάπη μήνυμα στο κινητό, ενώ το 84% των ανδρών είπαν ότι ιδιαίτερα σημαντικό δώρο γι’ αυτούς είναι ένα ρομαντικό δείπνο με την καλή τους – με το 73% να προτιμούν να γίνει στο σπίτι, με τη σύντροφό τους να έχει μαγειρέψει ειδικά γι’ αυτούς.

images (39)

_____________________________

7.  Αυστραλοί αστρονόμοι ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν ένα άστρο πραγματικό «μαθουσάλα», που εκτιμάται ότι έχει ηλικία περίπου 13,6 δισεκατομμυρίων ετών και θεωρείται το αρχαιότερο που έχει ποτέ βρεθεί στο σύμπαν. Οι ερευνητές της Σχολής Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου στην Κανμπέρα, με επικεφαλής τον Στέφαν Κέλερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερς και Γαλλικό, ανακοίνωσαν ότι το εν λόγω άστρο βρίσκεται στο δικό μας γαλαξία, σε απόσταση μόλις 6.000 ετών φωτός από τη Γη.

Τα προηγούμενα άστρα που κατείχαν έως τώρα το ρεκόρ του αρχαιότερου γνωστού στο σύμπαν, είχαν ηλικία περίπου 13,2 δισεκατομμυρίων ετών και είχαν παρατηρηθεί από Ευρωπαίους και Αμερικανούς αστρονόμους το 2007 και 2013 αντίστοιχα. Με δεδομένο ότι το σύμπαν εκτιμάται πως έχει ηλικία περίπου 13,8 δισ. ετών, ο νέος κάτοχος του ρεκόρ «γηρατειών» δημιουργήθηκε μόλις 200 εκατ. χρόνια μετά το «Μπιγκ Μπανγκ»

sumpan-diastima

_____________________________

8. Η είδηση που ακολουθεί είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντική για τους (αναρίθμητους) ενηλίκους οι οποίοι επί δεκαετίες έχουν αμελήσει την άσκηση: μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως όταν κάποιος αρχίζει να γυμνάζεται συστηματικά στα 50 του, μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να εκδηλώσει σοβαρά προβλήματα υγείας ή αναπηρίες μετά τη συνταξιοδότηση, ακόμα κι αν είχε περάσει δεκαετίες ολόκληρες διάγοντας καθιστική ζωή.

Zevgari ilikiomenoi parko boltaΗ νέα μελέτη η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο τεύχος Φεβρουαρίου της «Βρετανικής Επιθεώρησης Αθλητιατρικής» (BJSM), προστίθεται σε εκείνες που εξετάζουν τα επονομαζόμενα «υγιή γηρατειά», δηλαδή το να ξεπερνά κάποιος τα 65 του χρόνια με ελάχιστα ή καθόλου σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας, κατάθλιψη, έκπτωση των νοητικών λειτουργιών ή σωματικούς περιορισμούς που τον εμποδίζουν να ζει ανεξάρτητος.

Προγενέστερες επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι αρκετοί προφανείς παράγοντες συμβάλλουν στα υγιή γηρατειά. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η αποφυγή του καπνίσματος, η μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ και, δικαίως ή αδίκως, η καλή οικονομική κατάσταση. Ωστόσο, η συστηματική γυμναστική φαίνεται πως διαδραματίζει εξίσου σημαντικό ρόλο.

_____________________________

9. Ο δήμος Τρικάλων είναι μία από τις πέντε ευρωπαϊκές πόλεις στην οποία θα δοκιμαστούν λεωφορεία χωρίς οδηγό στο πλαίσιο του προγράμματος CityMobil2.  Τα Τρίκαλα, τα οποία είχαν βραβευτεί το 2009 ως μια από τις πιο «έξυπνες» πόλεις του κόσμου, διαγωνίστηκαν με άλλες 11 ευρωπαϊκές πόλεις ανά την Ευρώπη και καταφέραν να προκριθούν στις πέντε πόλεις που θα πραγματοποιήσουν εξάμηνες δοκιμές. Με επιστολή του προς την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Τρικκαίων, e-Trikala AE, ο συντονιστής του Προγράμματος CityMobil2, Αντριάνο Αλεσαντρίνι, αναφέρει ότι τα Τρίκαλα συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία και κέρδισαν τα συγχαρητήρια των ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

E26AD0E30901977386F4F735B673E316

_____________________________

10. Οι πετυχημένοι αθλητές είναι διπλά κερδισμένοι, καθώς όχι μόνο απολαμβάνουν τις νίκες στο αγώνισμά τους, αλλά επιπλέον οι άλλοι και ιδίως οι γυναίκες, τους βλέπουν πιο γοητευτικούς σε σχέση με τους συναθλητές τους που έχουν λιγότερες διακρίσεις. Με άλλα λόγια, η νίκη όχι μόνο είναι όμορφη, αλλά κάνει κάποιον και πιο όμορφο -τουλάχιστον στα μάτια των υπόλοιπων- σύμφωνα με μια νέα ελβετική επιστημονική έρευνα με επικεφαλής τον δρα Έρικ Πόστμα του Ινστιτούτου Εξελικτικής Βιολογίας του πανεπιστημίου της Ζυρίχης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Biology Letters» της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανία.

Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι οι άνθρωποι έχουν διαμορφωθεί από την μακραίωνη εξέλιξη, έτσι ώστε να αναγνωρίζουν την ικανότητα και την επίδοση στο πρόσωπο των ξένων. Για τις γυναίκες ειδικότερα, εκτιμάται ότι αυτός ήταν ένας ενστικτώδης τρόπος να επιλέγουν άνδρες συντρόφους με «υγιή» γονίδια, οι οποίοι θα μπορούσαν να τους χαρίσουν καλύτερους απογόνους και να τις προστατεύουν πιο αποτελεσματικά από τους κινδύνους. Και άλλες μελέτες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι οι υγιείς άνδρες με καλύτερη φυσική κατάσταση φαίνονται πιο γοητευτικοί στο άλλο φύλο. Με άλλα λόγια, το «ραντάρ» των γυναικών «πιάνει» τους άνδρες που ξεχωρίζουν και τους προσδίδει έξτρα γοητεία.

beckhammmm-thumb-large

___________

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

10 πράγματα που δεν γνωρίζαμε την προηγούμενη εβδομάδα. (νo. 8)

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

1 σχόλιοΣχολιάστε