Οι αρνητές των εμβολίων είναι οι σύγχρονοι αρνητές της δημοκρατίας


Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι αρνητές του εμβολιασμού δεν εκκινούν από αντιεπιστημονικό πνεύμα. Εκείνο που κάνουν είναι να αντιτάσσουν στην επίσημη επιστήμη και γνώση μια άλλη επιστήμη, δήθεν ανένταχτη και αντιστασιακή. 

ΩΣ ΤΩΡΑ ΕΙΧΑΜΕ την εντύπωση ότι η μεγάλη μάχη της ανθρωπότητας αυτή την περίοδο ήταν απέναντι στην πανδημία. Στην ουσία όμως, και με δεδομένη την τεράστια πρόοδο της φαρμακολογίας τις τελευταίες δεκαετίες, επρόκειτο ουσιασικά για μια μάχη με τον χρόνο, μέχρι τη στιγμή που θα έβγαιναν τα πρώτα εμβόλια, για τα οποία άλλωστε είχε κινητοποιηθεί με πρωτοφανή τρόπο εξαρχής η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Διότι ήταν βέβαιο ότι θα έβγαιναν κάποια στιγμή, όπως και ότι από κει και μετά η υποχώρηση του ιού θα είναι θέμα λίγων μηνών.

Παρά το 1,5 εκατ. των νεκρών ως σήμερα παγκοσμίως, η εμφάνισή τους σε χρόνο ρεκόρ στην ιστορία της ιατρικής μεταφέρει τώρα το ενδιαφέρον σε εκείνους που είναι το πραγματικό πρόβλημα εδώ και χρόνια στον δυτικό κόσμο, τους αρνητές των εμβολίων. Άλλωστε, οι αμφισβητίες του ιού ταυτίζονται λίγο-πολύ με τους αρνητές αυτούς. Όσοι ισχυρίζονταν όλους αυτούς τους μήνες ότι ο κορωνοϊός ήταν απλώς μια «γριπούλα» προφανώς δεν είναι διατεθειμένοι να «πάρουν το ρίσκο» να εμβολιαστούν με ένα εμβόλιο, του οποίου τις υποτιθέμενες παρενέργειες αγνοούν.

Τι είναι όμως αυτοί οι αρνητές και πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν; Η πιο συχνή αντίδρασή μας απέναντί τους είναι ότι πρόκειται για «τρελούς» και «ανόητους» συμπολίτες μας που διακατέχονται από αντι-επιστημονικό και ανορθολογικό πνεύμα. Κι όμως, δεν είναι έτσι. Παρότι υπάρχουν όντως μεταξύ αυτών άνθρωποι που κατατάσσονται στην κατηγορία των «ψεκασμένων» και γραφικών που μπορεί από αγνή βλακεία να υπακούσουν και στις πιο παράλογες θεωρίες, η τεράστια πλειονότητα των αρνητών αυτών δεν διαφέρει φαινομενικά σε τίποτε απ’ όλους τους υπόλοιπους πολίτες.

Θα τους συναντήσει, μάλιστα, κανείς σε όλα τα μορφωτικά, οικονομικά, γεωγραφικά και πολιτισμικά στρώματα και εν πρώτοις δεν θα εντοπίσει καμία διαφορά στον τρόπο ζωής τους. Με άλλα λόγια, δεν ζουν ανάμεσά μας, όπως συνήθως λέγεται, διότι απλούστατα είναι κάποιοι από εμάς, όπως εμείς. Αυτό ακριβώς είναι που τους καθιστά πιο επικίνδυνους.

Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι αρνητές του εμβολιασμού (κάθε εμβολιασμού) δεν εκκινούν από αντιεπιστημονικό πνεύμα. Εκείνο που κάνουν είναι να αντιτάσσουν στην επίσημη επιστήμη και γνώση ‒η οποία έχει, υποτίθεται, αποτελέσει εξάρτημα της εξουσίας των ισχυρών‒ μια άλλη επιστήμη, δήθεν ανένταχτη και αντιστασιακή, που τολμά να αποκαλύπτει όσα κρύβει από ιδιοτελές συμφέρον η ιδιωτικοποιημένη και ξεπουλημένη. Δηλαδή, η αντι-γνώση αυτή δεν διεκδικεί να συνιστά μια αντι-ορθολογική γνώση που δεν σέβεται τις αρχές της επιστήμης και των διαφωτιστικών προταγμάτων της. Ίσα-ίσα ισχυρίζεται ότι μόνο αυτή η π.χ. εναλλακτική αντιστασιακή ιατρική είναι που διαθέτει πραγματικά εχέγγυα επιστημονικού λόγου, εφόσον δεν υπόκειται σε καμία εξάρτηση από τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες είναι, φευ, έτοιμες να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και τη δημόσια υγεία προς χάριν των κολοσσιαίων κερδών τους.


Γι’ αυτό, στο εν λόγω κίνημα θα βρούμε σε περίοπτη θέση ακόμη και «εναλλακτικούς» γιατρούς, αποφοίτους των ίδιων ιατρικών σχολών με των υπόλοιπων συναδέλφων τους, που αντλούν προφανώς μεγάλη πελατεία από τους υποστηρικτές παρόμοιων θεωριών. Διότι οι αρνητές, όταν νοσήσουν, δεν είναι διατεθειμένοι προφανώς να αφήσουν τη μοίρα τους στα χέρια του Θεού και της προσευχής, όπως θα έκανε ένας πυροβολημένος θεοσεβούμενος, αλλά θα επιλέξουν να απευθυνθούν στον «διαφορετικό» εκείνο επιστήμονα που δήθεν τολμά να αντισταθεί σε όσα οι υπόλοιποι νενέκοι και «προσκυνημένοι» της επιστήμης καταπίνουν τη γλώσσα τους, όταν δεν τα «πιάνουν» κιόλας από τις φαρκαμευτικές ή από τις κυβερνήσεις.

Το μόνο πραγματικά τρελό της υπόθεσης είναι ότι οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι μπορεί να αποδεχτούν ευχαρίστως την προπαγάνδα ενός λαϊκιστή ηγέτη που υποστηρίζει τέτοιες θεωρίες, αλλά όχι τον λόγο ενός ανεξάρτητου επιστημονικού ινστιτούτου που κάνει βασική έρευνα με πλήρως ανιδιοτελή πρόθεση.

Μπορούμε, έτσι, να αντιληφθούμε το στρατήγημα: ο πραγματικός εχθρός δεν είναι αυτή καθαυτή η επιστήμη και οι επιταγές της αλλά το πλέγμα της εξουσίας και του κυρίαρχου κεφαλαίου, των οποίων δήθεν είναι άπαντες υπάκουα όργανα. Δηλαδή το πρόβλημά τους είναι η ίδια η δομή των σύγχρονων δημοκρατιών και των κρατικών μηχανών τους, που ακριβώς βασίζουν εδώ και περίπου δύο αιώνες την ύπαρξή τους στον επιστημονικό τρόπο οργάνωσης της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, κάτι που άλλωστε συνιστούσε και τη μεγάλη ρήξη με το παλιότερο μεσαιωνικό πνεύμα.

Στη νεωτερικότητα, η σύγχρονη διοίκηση και κάθε είδους αποφάσεις δεν μπορούν πλέον να λαμβάνονται χωρίς την αναφορά σε λεπτομερή δεδομένα που έχουν τύχει επιστημονικής ανάλυσης και επεξεργασίας. Και αυτό το θεμέλιο της ζωής μας είναι που υποσκάπτουν οι αρνητές. Τα παραπάνω εξηγούν και γιατί αυτή η αντιδημοκρατική και αντικαπιταλιστική υπονόμευση εντυπωσιάζει τόσο με την πολιτική της ευρυχωρία. Χωρά από τους αριστεριστές μέχρι τους ακροδεξιούς και γενικώς κάθε όψιμο απογοητευμένο από τη σύγχρονη δημοκρατία ως καθεστώς που εγγυάται και διασφαλίζει τους όρους μιας μοντέρνας ζωής.

Οι αρνητές είναι και αυτοί παιδιά των νέων κοινωνιών της διακινδύνευσης που αναδύθηκαν χοντρικά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στη Δύση. Αποτελούν προϊόν των καλομαθημένων μεσαίων στρωμάτων και της δυσθυμίας τους με μια δημοκρατία και τις ελίτ της, που υποτίθεται ότι ευνοούν τις ανισότητες και τη διαφθορά, σε μια συνωμοσία που αρκεί μια απλή αναζήτηση στο Διαδίκτυο από έναν απόφοιτο ΑΕΙ για να την ξεσκεπάσει ‒ όπως περίπου έκανε φαντάζομαι στα καθ’ ημάς η «ερευνητική ομάδα» γνωστού λαϊκού βάρδου.

Πρόκειται εν τέλει για μια επιστημονικίζουσα αντιμοντερνικότητα που λειτουργεί ως αντιεξουσιαστικός λόγος και σύστημα με όρους οιονεί αντιδημοκρατικούς και συνεπώς επικίνδυνους για την κοινωνική ειρήνη. Οι υποστηρικτές της είναι οι ίδιοι που «αγανάκτησαν» με τα μνημόνια την προηγούμενη δεκαετία στη χώρα μας, που ψήφισαν Brexit στη Βρετανία, «αντισυστημικά» στη Γαλλία, ακροδεξιά στη Γερμανία και Τραμπ στις ΗΠΑ. Η αντιμετώπισή τους είναι φυσικά ιδεολογική και πολιτική, είναι όμως και θεσμική.

Αν αύριο π.χ. το ελληνικό σχολείο αποφασίσει να κάνει τα στραβά μάτια στις οικογένειες των παιδιών εκείνων που στο όνομα ενός υγειονομικού αντιμνημονίου δεν θα θελήσουν να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, θα έχει βάλει μια πολύ ωραία βόμβα στα θεμέλια του μέλλοντος, όχι μόνο της υγείας μας αλλά και της δημοκρατίας μας. Και δεν θα έχει το άλλοθι ότι δεν γνώριζε μετά από δέκα χρόνια τέτοιων στραπάτσων.

***

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος – καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και γραμματέας σύνταξης της «Νέας Εστίας». 

Πηγή: lifo.gr

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

12 CommentsΣχολιάστε

  • Το να βαζεις στο ιδιο γκρουπ το κινημα των αγανακτισμενων του 2011 ,
    με τους ακροδεξιους ,τους οπαδους του μπρεξιτ και του Τραμπ,
    σημαινει δυο πραγματα.

    Οτι δεν εχεις ιδεα τι ηταν η ΅΅ πλατεια ΅΅, και ποιοι ανθρωποι διαδηλωσαν .
    και οτι κακως γραφεις κειμενα . Ο δημοσιος λογος εκτος απο δικαιωμα ειναι και ευθυνη.

    Δεν θεωρω το αντικλειδι κατευθυνομενο, αλλα αυτο το κειμενο πασχει σοβαρα και απορω για την επαναδημοσιευση.

  • Τις τελευταίες μέρες, με πολύ προβληματισμό, διαπιστώνω, ότι δημοσιεύετε ¨άρθρα”, απολύτως συντεταγμένα με το πνεύμα της κυβέρνησης και των ελληνικών ΜΜΕ, (τα οποία σημειωτέον, κατέχουν επίσημα και αποδεδειγμένα, την τελευταία θέση στην κλίμακα αξιοπιστίας και εγκυρότητας παγκοσμίως…!!!), χωρίς να κάνετε κάτι ανάλογο για διαφορετικές απόψεις, επιστημονικού και κοινωνικού χαρακτήρα, απ’ αυτές που προβάλλονται από αξιόπιστα διεθνή ΜΜΕ ή υποστηρίζονται από σοβαρούς και αναγνωρισμένους Έλληνες επιστήμονες. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι τοποθετείτε το μέσο έκφρασης και ενημέρωσης “Αντικλείδι”, στην κατηγορία των πληρωμένων ΜΜΕ της τρέχουσας προπαγάνδας, με τρόπο μάλιστα προκλητικό…!!!

  • Είστε και καθηγητής! Αλλά δεν απορω γιατί με τον θεσμό της οικογενειοκρατίας, που διέπει το αξιοκρατικό ελληνικό πανεπ/μιο βασει του οποίου συγγενείς, εραστές και φίλοι κρίνουν ποιοι θα πάρουν βαθμίδα στα ΑΕΙ, γίνατε και εσείς καθηγητής για να μας παραδίνετε τώρα και μαθήματα περί δημοκρατίας των θεσμών. Κάτι τέτοιοι βολεμένοι συστημικοί πισινοί, όπως ελόγου σας αποκαλείτε ψεκασμένους τους αγανακτισμένους της πλατείας Συντάγματος και όσους αμφισβητούν τον ιερό θεμό της “δημοκρατίας των πολυεθνικών”που υπηρετείτε .Λυπάμαι πραγματικά που το Αντικλείδι, αναδημοσιεύει τέτοια άρθρα, από τη γκουρμέ φυλλάδα Lifo, , ,

  • Δεν έχω να προσθέσω περισσότερα. Θα συμφωνήσω με τους υπολοίπους. Η καθεστωτική στήριξή σας είναι εξόφθαλμος και παρεξηγήσιμη, για να μην γράψω κάτι πιο βαρύ. Ειλικρινά λυπάμαι.
    Βέβαια από την άλλη δίνετε σε σκεπτόμενους και ψαγμένους αναγνώστες την δυνατότητα να κατανοήσουν πλήρως, αυτό για το οποίο, σε λίγο θα είναι βέβαιη όλη η Ελληνική κοινωνία, μηδέ εξαιρουμένων των “τυφλών”.
    Το πόσο άθλιο, υποκινούμενο, χειραγωγούμενο, φιλοχρήματο και απάτριδο, είναι το καθηγητικό κατεστημένο.
    Για ακόμη μία φορά λυπάμαι.

  • Παρατηρώ ότι τα περισσότερα σχόλια στο άρθρο (σχόλια αρνητών) έρχονται με το εξής κατηγορητήριο: είστε «του συρμού», «είτε του κατεστημένου». Δηλαδή μια άποψη θα πρέπει να κρίνεται με βάση το αν είναι «του συστήματος» ή με βάση του αν είναι ορθή; Αποκλείεται μια άποψη να είναι ορθή και να συμφωνεί με την κυρίαρχη αφήγηση; Από πότε και γιατί; Και αν ναι θα μας απαγορέψει ο διαδικτυακός όχλος των αρνητών να την εκφράσουμε στο φόβο διαδικτυακών λιντσαρισμάτων; Ή μήπως καθήκον της ζωής μας είναι η ανατροπή του «συστήματος» και όχι η υπεράσπιση της αλήθειας;

    Γράφει ένας σχολιαστής από πάνω ότι το κατεστημένο είναι απάτριδο. Αναρωτήθηκε μήπως αν οι αντιεμβολιαστικές απόψεις κάνουν καλό στην πατρίδα; Και αν ναι πώς; Τί προσφέρουν; Ασφάλεια στον μέσο πολίτη; Αν αναλογιστεί κανείς ότι δίχως το εμβόλιο θα πρέπει να είμαστε μόνιμα σε καθεστώς lockdown, πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πώς ο αντιεμβολιασμός στη συγκεκριμένη συγκυρία θα μπορούσε να αποτελεί διέξοδο στο πρόβλημα. Εκτός και αν οι παραπάνω σχολιαστές είναι πληρωμένα τρολ του Καζάκη ή του Βελλόπουλου, οπότε πάω πάσο.

  • Πληρωμένο τρολ του Σωτηρόπουλου, είσαι εσύ Ian (αν δεν είσαι ο ίδιος ο Σωτηρόπουλος) και φαίνεται από το ψευδώνυμό που χρησιμοποιείς αντί για το όνοματεπώνυμό σου όπως χρησιμοποιούν αυτοί που λοιδορείς. Οι άνθρωποι την άποψη τους διατύπωσαν. Προσωπικά, θα κάνω το γαμο-εμβόλιο γιατί δεν έχω άλλη εναλλακτική. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν συμμερίζομαι τις ανησυχίες των συνανθρώπων μου για πιθανές παρενέργειες, οταν δεν έχει δοκιμαστεί και όταν οι ίδιοι οι επιστήμονες, μας δίνουν αναλύσεις για το πως τρελλαίνεται το κύτταρο από τη δοσολογία του εμβολίου, να γλυτώσεις δηλαδή από τον κορονοϊο και να πεθάνεις από την σταδιακή καταστροφή των κυττάρων, καθώς το εμβόλιο θα πρέπει να επαναλαμβάνεται όπως το εμβόλιο της γρίππης.΄Πάντως, οι απόψεις του καθηγητή και διευθυντή της Εστίας Σωτηρόπουλου που θαυμάζεις, με εξαίρεση ΄το θέμα των εμβολιασμών είναι πιο κοντά στην ιδεολογία του Βελόπουλου, απ΄` ότι διαπιστώνω με μια διαφορά: Ακόμη και ο Βελόπουλος στο θέμα των εμβολίων (αλήθεια γιατί δεν χρησιμοποείται η θεραπεία στις ΜΕΘ με μονοκλωνικά κύτταρα,που χρησιμοποίησε ο Τραμπ και είχε δοθεί και στους δύο υπερήλικες αρχιεπισκόπους μας με επιτυχία;) είναι πιο ανθρώπινος από τους νεοφιλελέ, που εκπροσωπείς εσύ και τα υπόλοιπα πρεζόνια των πολυεθνικών .

  • Λες ότι εκπροσωπώ τα «πρεζόνια των πολυεθνικών». Μπορείς να το αποδείξεις; Μπορείς να φέρεις στοιχεία που αποδεικνύουν κάτι τέτοιο; Και αν ναι τί σημαίνει; Ότι τα επιχειρήματά μου δεν είναι σωστά επειδή «εκπροσωπούν τα πρεζόνια των πολυεθνικών» ή επειδή είμαι «πληρωμένο τρολ»; Δηλαδή δεν έχει σημασία τί λέει κανείς αλλά ποιός το λέει; Αν εμένα με πληρώνει ο Σωτηρόπουλος να τον υποστηρίζω γιατί με την ίδια λογική να μην ισχύει και το αντίθετο: οι σχολιαστές από πάνω (κι εσύ μαζί) να πληρώνεστε από κάποιον φορέα ο οποίος προωθεί τέτοιου είδους απόψεις; Γιατί αυτοί απλά να γράφουν «την άποψή τους» ενώ εγώ να είμαι στο payrol κάποιου; Βάσει ποιών στοιχείων; Μου αρέσει πάντως που από τη μια μιλάτε για στοιχεία τα οποία «λείπουν» από τα εμβόλια που παρασκευάζονται αλλά από την άλλη δίχως στοιχεία κατηγορείτε τους συνομιλητές σας! Καταλαβαίνεται πόσο λάθος είστε; Κατανοείτε τα σφάλματα στα οποία έχετε πέσει;

    Αγαπητή μου Ανίτα, χαλάρωσε λίγο! Ο θυμός, η οργή, ο πανικός, τίποτα δεν θα αλλάξει την κατάσταση. Αν δεν κάνω λάθος με τον τρόπο σου κάνεις τα πράγματα απλά χειρότερα. Δες σε τί αντιφάσεις έχεις πέσει! Όσο για τις παρενέργειες του εμβολίου, σας ενημερώνω ότι τα στοιχεία των ερευνών έχουν αναρτηθεί σε επιστημονικά περιοδικά. Μπείτε στον κόπο να τα ψάξετε. Αν βέβαια τα πιστεύετε και δεν θεωρείτε ότι και αυτά είναι κομμάτι της συνωμοσίας.

  • Ας μην ξεχνάμε, οι εκφράσεις “συνωμοσιολόγος”, “ψεκασμένος”, “αρνητής”, ανήκουν και χρησιμοποιούνται από τον πρωθυπουργό τρομάρα να τού ‘ρθει…!!!…, καθώς και από τα εντελώς ανυπόληπτα ελληνικά ΜΜΕ, κοινώς βοθροκάναλα…!!! Εκφράσεις ρατσιστικές, προκλητικές, αγενείς και φασιστικές…!!! Λες και ο κορονοϊός, οι μάσκες και τα εμβόλια αποτελούν …θρησκεία…!!!… και όποιος δεν την προσκυνάει είναι αρνητής και ψεκασμένος σαν δεν ντρέπεστε…!!!

  • Ε αφού χρησιμοποιούνται από τον πρωθυπουργό και τα ΜΜΕ τότε είναι λάθος! Τεκμήριο αλήθειας λοιπόν δεν είναι τα αδιάσειστα στοιχεία αλλά το ποιός εκφράζει τι… μιλάμε τρομερή λογική τώρα!

    Οι φράσεις όμως που χρησιμοποιούνται από τα «εναλλακτικά» και «επαναστατικά» μέσα «ενημέρωσης» (εδώ γελάμε τώρα) είναι σωστές…

  • Ο αρθρογράφος γράφει: ” …. αντιτάσσουν στην επίσημη επιστήμη και γνώση ‒η οποία έχει, υποτίθεται, αποτελέσει εξάρτημα της εξουσίας των ισχυρών‒……” . ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ κύριε αρθρογράφε; Δεν είστε καθόλου καλά ενημερωμένος, κύριε αρθρογράφε. Εκτός και εάν ΥΠΟΤΕΘΕΙ ότι και εσείς είστε, ή θέλετε να γίνετε, εξάρτημα εξουσίας κλπ…..

  • μπάινω antikleidi να χαλαρώσω
    και να διαβάσω κάτι διαφορετικο
    απο τους καθεστωτικούς καραγκιόζηδες

    και διαβάζω ένα εντελώς γελοίο κατευθυνόμενο άρθρο
    από κρατικοδίατο κοπρίτη

    ΑΗΔΙΑ

    φιλικα ε 🙂

  • Νομίζω ότι δεν ζούμε στο στρατόπεδο αιχμαλώτων του Άουσβιτς, για να μας επιβάλλεται “θεραπεία”. Όποιος αισθάνεται την ανάγκη να κάνει το εμβόλιο για καλύτερα, ας το κάνει. Δεν έχει δικαίωμα όμως να επιβάλλει το εμβόλιο στους γύρω του, ούτε να τους λοιδορεί. Για παράδειγμα, αν ταξιδέψουμε σε χώρα που ενδημεί η ιλαρά, δεν αισθανόμαστε φόβο, γιατί έχουμε εμπιστοσύνη στο εμβόλιο της ιλαράς που έχουμε κάνει. Δεν ζητάμε από τους κατοίκους της χώρας που πάμε να εμβολιαστούν, για να μην νοσήσουμε εμείς από ιλαρά. Εδώ δεν καταλαβαίνω την επιμονή, να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός για κορονοϊό, γιατί κάποιοι πιστεύουν, ότι μόνο τότε δεν θα νοσήσουν οι ίδιοι.