Η συμπεριφορά του Επικούρειου στην εποχή της πανδημίας


Η θεωρία του κοινωνικού συμβολαίου περιέχεται σαφώς διατυπωμένη στην κοινωνιολογία των Επικούρειων. Για τους Επικούρειους «Το φυσικό δίκαιο αποτελεί συμφωνία που έχει να κάνει με το συμφέρον των ανθρώπων, ώστε να μη βλάπτει ο ένας τον άλλο».

Οι άνθρωποι για να ξεχωρίσουν από τα ζώα κάνουν μια συμφωνία περισσότερο ή λιγότερο εκτεταμένη, την οποίαν αποδέχονται τα διάφορα άτομα της ομάδας διότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ούτε κοινωνία αλλά και ούτε δικαιοσύνη ανάμεσα στους ανθρώπους όπως ακριβώς συμβαίνει στα ζώα. Το ίδιο συμβαίνει και με τους λαούς που δεν μπόρεσαν ή δε θέλησαν να συνάψουν συνθήκες, σύμφωνα με τις οποίες δε θα βλάπτονται μεταξύ τους. «Η πιο κτυπητή απόδειξη, ότι η δικαιοσύνη, αφού καθιερώθηκε, είχε μαζί της το πλήθος και την ισχύ, είναι η ύπαρξη του ανθρωπίνου γένους, διαφορετικά η ανθρωπότητα θα είχε εντελώς καταστραφεί και η ανθρώπινη φυλή δεν θα έχει καταφέρει να διαιωνιστεί» μας λέει ο Λουκρήτιος.

Είναι σαφές με βάση τα συμφραζόμενα, ότι οι Επικούρειοι δεν περιφρονούν τους νόμους της πολιτείας που αποβαίνουν προς το συμφέρον της κοινωνικής ζωής και εναρμονίζονται με τη γενική αντίληψη των πολιτών περί της φύσης του δικαίου. Εάν όμως κάποιοι νόμοι κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση και είναι άδικοι ο Επικούρειος δεν θα τους αποδεχθεί και δεν θα τους σεβαστεί.

Είναι αδιανόητο για έναν Επικούρειο να συναινέσει στην αδικία απ’ όπου κι αν αυτή προέρχεται, γιατί το να ικανοποιεί κανείς την φιλαργυρία του και την ματαιοδοξία του αδικώντας, είναι ασέβεια και απρέπεια, και η αποδοχή της μόνο ψυχική ταραχή και πόνο μπορεί να του αποφέρει. Η έννοια της αρετής για τον Επικούρειο, είναι ταυτόσημη με την έννοια της ηδονής γιατί γεννήθηκαν από την ίδια μήτρα. Οι άδικοι νόμοι δημιουργούν κοινωνικές ανισότητες, αναξιοκρατία, διαφθορά, και καλλιεργούν ένα αίσθημα ανασφάλειας στον πολίτη.

Η φυσική ανάγκη του ανθρώπου για ασφάλεια αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα, το οποίο συμβάλλει στην ευρύτερη προσπάθεια του για προφύλαξη από το φυσικό περιβάλλον και τη δυνατότητα ικανοποίησης των αναγκών του. Ο φόβος που προκύπτει από την αβεβαιότητα και την πεποίθηση μιας συνεχόμενης και ακατάπαυστης απειλής, προκαλεί πλήγμα στον ψυχισμό τόσο στα άτομα όσο και ευρύτερα στην κοινωνία με εμφανείς συνέπειες στην καθημερινότητά τους. Η διαφοροποίηση και η αυτονόμηση του ατόμου που μπορεί να εκφράσει με αυτοκυριαρχία απόψεις που διαφέρουν από τις προκαταλήψεις και τις πεποιθήσεις του κοινωνικού του περιβάλλοντος, προκύπτει μέσω της παρέκκλισης που πρώτος διατύπωσε ο Επίκουρος. Βασική προϋπόθεση είναι η γνώση της φύσεως των πραγμάτων η οποία βοηθά τον άνθρωπο να απεγκλωβιστεί από τα δεσμά της άγνοιας και του φόβου.

“Οι περισσότεροι άνθρωποι όμως έχουν προσβληθεί από λανθασμένες απόψεις για την ουσία των πραγμάτων” έλεγε ο Διογένης Οινοανδέας με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιληφθούν ποια είναι η πραγματική φύση του αγαθού. Για παράδειγμα: Εάν τα μέτρα της κυβέρνησης μας προκαλούν μεγαλύτερη οδύνη από ότι ηδονή τότε είναι κακά. Εάν η οδύνη μας προκαλείτε από το συναίσθημα του φόβου ότι κάτι χάνουμε τότε είναι κακός οδηγός. Εάν η ηδονή μας προκαλείται από την Αρετή της φρόνησης ότι προστατεύουμε το πολυτιμότερο αγαθό μας την υγεία (και την υγεία όλων αυτών που αγαπάμε) τότε είναι καλός οδηγός.


Ασφαλώς για εκείνους που αντιλαμβάνονται ορθολογικά την πραγματικότητα, είναι σαφές ότι κάποια κεκτημένα που τα θεωρούσαμε ως δεδομένα, μετά το πέρας της κρίσης που βιώνουμε θα έχουν ελαττωθεί ή εξαφανιστεί. Είναι όμως και μία ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε καταρχήν ως άτομα και μετέπειτα ως κοινωνίες, τις βασικές αξίες με τις οποίες πρέπει να πορευτούμε από δω και πέρα. Και εφόσον τις προσδιορίσουμε να ξαναχτίσουμε από την αρχή πάνω σε στερεά και γερά θεμέλια.

***

Aριστοτέλης Κωλώτης Κερασοβίτης

Σημ: Απόσπασμα από την ομιλία μου στο περσινό Πανελλήνιο Συμπόσιο των Επικούρειων στο Γέρακα Αττικής με τίτλο “Η κοινωνική παρέκκλιση των επικούρειων”.

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

4 CommentsΣχολιάστε

 • Το να επιστρατεύεται ο Επίκουρος υπέρ των μέτρων του κορωνοϊού … με βάση μια περσινή ομιλία (όταν ο κορωνοϊός δεν είχε σκάσει στον ορίζοντα) καποιανού Επικουρείου, και να φοράμε στον Επίκουρο μάσκα … το βρίσκω άτοπο και ανιστόρητο. Κυρίως επειδή συνηγορεί σε μια τυφλή και άκριτη συμμόρφωση προς οποιανδήποτε πολιτική των εξουσιών. Κανένας Έλληνας φιλόσοφος δεν θα γινόταν τέτοιο πρόβατο, όπως τον παρουσιάζει το άρθρο, πιστεύω ούτε ο Επίκουρος – χωρίς να ανήκω στους φαν του.

 • Για όνομα του Θεού! Ένας φιλόσοφος που δεν φοβόταν – κατά δήλωσή του – τον θάνατο και τον πόνο, θα φοβόταν μια γρίππη;

 • “είναι σαφές ότι κάποια κεκτημένα που τα θεωρούσαμε ως δεδομένα, μετά το πέρας της κρίσης που βιώνουμε θα έχουν ελαττωθεί ή εξαφανιστεί.”

  βεβαίως
  όταν πουληθεί και το τελευταίο νεφρό ελέυθερου επαγγελματία
  θα αρθεί η μονιμότητα στο δημόσιο
  μολις φύγει στο εξωτερικό και ο τελευτάιος “προδότης” νέος
  θα κοπόυν και τα εφΑΡΑΠΞ των νεαρών συνταξιούχων.

  σορι αν ακούγομαι κάπως, αλλα…
  “είναι αδιανόητο για έναν Επικούρειο να συναινέσει στην αδικία απ’ όπου κι αν αυτή προέρχεται”

 • Καλησπέρα αγαπητοί μου συμπολίτες —-Δεν μπορώ να πιστέψω από .ότι λένε οι φιλόσοφοι ..
  <<<ΕΊΝΑΙ ΌΝΤΟΣ ΣΩΣΤΆ ΚΑΙ ΣΟΦΆ –ΑΛΛΆ ΔΕΝ ΜΑΣ ΥΠΟΔΕΙΚΝΎΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΌΠΟ ΠΟΥ ΠΡΈΠΕΙ ΑΚΟΛΟΥΘΉΣΟΥΜΕ ΣΩΣΤΆ ΚΑΙ ΣΟΦΆ –ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΎΜΕ (((ΕΠΙΤΈΛΟΥΣ ΤΕΛΕΣΊΔΙΚΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΆΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΏΠΟΥ ΑΠΌ ΤΟΝ ΆΝΘΡΩΠΟ)))) ……
  Εγώ διάλεξα τον τρόπο για να ΑΠΑΛΛΑΓΟΎΜΕ ΟΡΙΣΤΙΚΆ –ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΤΟ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΏ ΠΟΛΎ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΉΣΤΕ ΤΟ <<<>>>
  Έν Ελλάδι τη 4/4/2020..
  Αγαπητοί μου συνάνθρωποι της ΥΦΗΛΊΟΥ ….
  Θέλω να σας ενημερώσω με τα ακόλουθα ΣΧΌΛΙΑ μου……. Αναγκάζομαι να το πραγματοποιήσω –από την απάνθρωπη ΚΑΤΑΠΊΕΣΗ όλων των ΚΥΒΕΡΝΉΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΏΠΙΝΩΝ ΚΡΑΤΏΝ …….. 1.- Δημιουργήσαμε την ΕΥΡΩΠΑΙΚΉ ΈΝΩΣΗ για την ΠΟΙΏ ΔΊΚΑΙΗ ΑΘΡΏΠΙΝΗ ΖΩΉ , ΠΆΝΩ ΣΤΗΝ ΠΟΙΏ ΌΜΟΡΦΗ ΥΔΡΌΓΕΙΟ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΉΜΑΤΟΣ ……
  2.- Δυστυχώς μας πρόδωσαν όπως το έχετε καταλάβει , για να υποκύψουμε στην οικονομική καταστροφή που είχαν προσχεδιάσει –η Ευρωπαϊκή Ένωση –τράπεζες –Δ.Ν.Τ. –ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΏΝ ΜΑΣ –
  3.- Τα κατάφεραν —-το ζήσατε και το θα ζείτε για άλλα 25 χρόνια για την αποπληρωμή του χρέους των ΑΝΘΡΏΠΩΝ ΟΙ ΟΠΟΊΟΙ ΈΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΎΟΥΝ ((ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΈΝΟΙ ΣΤΟ Δ.Ν.Τ.)) ΈΠΕΡΝΑΝ ΔΆΝΕΙΑ ΓΙΑ ΔΉΘΕΝ ΈΡΓΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΏΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΞΌΔΕΥΑΝ για ιδίαν αποκλειστική τέρψη (((Ολυμπιακοί αγώνες –Υποβρύχια—Ζίμενς- Νοβάρτις Κ.Τ.Λ.Π. ΕΝΦΙΑ))).

  4.- Τώρα —–Σήμερα , δηλαδή , μας έστρεψαν την πλάτη τους στην μεγάλη Πανδημία –μόνους μας –αδιαφορώντας για τους Πολίτες τους , αλλά προστατεύοντας τα οικονομικά συμφέροντα των υμετέρων συνανθρώπων τους -και όχι για την υγεία , για το κοινό ανθρώπινο συμφέρον –και σίγουρα θα μας πούν ότι εμείς ήμαστε υπεύθυνοι , που δεν υπακούμε –και όμως αυτοί με την αδιαφορία και την ανέλπιστη μετάδοση της πανδημίας του ιού δεν μας προστάτευσαν , παρά επέτρεπαν επαναπατριζόμενους , να κυκλοφορούν αναμεσά μας –τους συνανθρώπους της πανέμορφης Καστοριάς –τους επέτρεψαν να κυκλοφορήσουν και να μεταδώσουν τον ιό –και άλλα πολλά …….
  5.- Τώρα με την σειρά της η Λανγκ Αρτ προσπαθεί, να μας βάλει την ΤΑΦΌΠΛΑΚΑ που δεν μπόρεσαν οι προηγούμενοι συνεργάτες της να μας την τοποθετήσουν —-Προσπαθεί να αναλάβει τα ομόλογα τα Ευρωπαϊκά και με την εγγύηση των κρατών(Να τα αποπληρώσουμε εμείς ) να μας τα δανείσουν, για βοήθεια στην πανδημίας ((Ακόμη μια απόδειξη του ενδιαφέροντος των Ηνωμένων Πολιτειών –προς όλους μας τους Πολίτες της υδρογείου )).Αφού τα κράτη δεν έχουν πλέον οικονομική διάθεση ((Μετά την αφαίμαξή των πρώτων αναγκαστικών δανείων )) .
  6.- Μας υποχρεώνουν να παραμείνουμε στα σπίτια μας –για να μας αναγκάσουν να δεχτούμε τα ΜΝΗΜΌΝΙΑ , είδη μας το έχουν σιωπηρός αναγγήλλει ότι θα υποχρεωθούν να το πράξουν .
  Μένοντας στα σπίτια μας –σύντομα δεν θα έχουμε την οικονομική άνεση , ούτε και το κράτος δεν θα έχει τα απετούμενα χρηματικά ποσά για να μας ζήση όσο κρατήσει η Πάνδημά <> , χωρίς να φταίμε , αφού δεν μας πρόσεχαν και ούτε μας προσέχουν ——–που μετά δεν θα μπορέσουμε να είμαστε οι υγιείς καταναλωτές –για να εκκινήσουμε την οικονομία μας <<>>.
  Παίρνω την απόφαση <<<θα σας αναφέρω το τι προτίθεμαι να σας προτείνω !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.
  α.- Πιστεύω πως ο ΜΕΓΆΛΟΣ ΘΕΌΣ ΌΛΩΝ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΏΝ μας παρουσιάζει το ΚΟΡΟΝΑΙΌ , με την πανδημία , για να μας βγάλει τες παρωπίδες από όλους τους συνανθρώπους μας και την φοβία , που θα μας αποδεκατίσει , μας αποδεικνύει δε την ανύπαρκτη αγάπη του ανθρώπου προς συνάνθρωπό του .
  β.- Όταν θα περάσει((και αν περάσει)) ,θα έχομε την μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή και από την ΤΟΥΡΤΟΚΡΑΤΊΑ και την Ναζιστική Κατοχή……
  γ.- Διότι δεν έχουμε ακόμη ξεχρεώσει τα πρώτα δάνεια –και θα βρεθούμε αυτήν την φορά χωρίς προσωπικά αποθεματικά ((διότι με αυτά ακόμη κρατιόμαστε )) Τώρα δεν θα έχουμε καμία βοήθεια –διότι πόσο θα αντέξει η ΚΡΑΤΙΚΉ ΒΟΉΘΕΙΑ ?? .
  Θα βρεθούμε σε μια κατάσταση απελπισίας κλεισμένοι στα σπίτια μας ((σε λίγο χωρίς τρόφιμα –χωρίς επαρκή νοσοκομειακή περίθαλψη – θα μας χαμηλώσουν τες συντάξεις και τους μισθούς –δεν θα έχει εισπράξεις το Κράτος –δεν θα υπάρξει καταναλωτικό κοινό – οπότε το πλοίο ??,,,δεν το έριξαν την πρώτη φορά στα βράχια –αλλά σίγουρα αν δεν τους τιμωρήσουμε –θα το ρίξουν και στα βαθιά .
  δ.- Γ αυτόν τον ΛΌΓΟ ….Προτείνω ((να συνεχίσουμε εμείς την έγκλειστη ζωή που μας επέβαλαν , ζητώντας από τες ΚΥΒΕΡΝΉΣΕΙΣ μας ,Κυρίος από την ευρωπαιή ένωση που είναι ΠΛΈΟΝ η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΆ μας να μας επιστρέψουν την ανθρώπινη ζωή , που μας την έχουν αποκλείσει από τότε που ήρθαμε σε αυτόν τον ΠΛΑΝΉΤΗ που δεν γνωρίσαμε!!! που ονομάζετε ΓΉ , για να μπορέσουμε από εδώ και εμπρός να ζήσουμε χωρίς την εκμηδένιση από την απάνθρωπη εκμετάλλευση (να έχομε την ανθρώπινη ζωή μέχρι τον θάνατό μας – και ουχί ανάλογα του καθενός την όρεξη). Για να τους αποδείξουμε , ίσως για τελευταία φορά ποιοι είμαστε και γιατί υπάρχουμε .
  Μόνο τότε θα εξέλθομε από τες οικίες μας –και ΟΥΧΊ ΝΩΡΊΤΕΡΑ!!!!!!
  Είμαστε και το γνωρίζουν <<η ύπαρξη της κάθε χώρας –((εμείς είμαστε οι αιμοδότες – εμείς πολεμάμε για την πατρίδα μας(((και όχι εσείς)))-εμείς καταναλώνουμε τα αγαθά ΄, που υποτίθετε για το καλό μας τα κατασκευάζετε , και θα μείνουν στις βιτρίνες αν δεν σταματήσετε να μας κακοποιείτε –εμείς είμαστε οι κρίκοι της αλυσίδας ((πλούσιοι- φτωχοί- αγράμματοι- εγγράμματοι-και αν δεν συμμετέχετε με τους κρίκους σας , θα πεθάνουμε όλοι μαζί !!!!τι θα κερδίσετε??????,, Ρωτήστε τον Ωνάση –τον Φαραώ- τον Αλ Καπόνε – Φαρούκ- όλοι στην ίδια γη ενταφιαστήκανε χωρίς τα επίγεια αγαθά , που για αυτά μας υποδουλώνετε !!!!!! όλοι οι ευρωπαίοι ήσαν οι χειρότεροι τζιχαντιστές – από όπου επλούτισαν και συντηρούνται από αυτά τα κράτη ((αν τα χάσουν –δεν είναι τίποτε ))..)). Τώρα θα σας πώ τι θα προκύψει `από την Πανδημία στην Κίνα.
  Είναι μια ΧΟΎΝΤΑ χειρίστου βαθμού .Δουλεύουν οι πολίτες της , για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα , κηλιδωμένοι μέσα στα εργοστάσια , έχοντας 2 ημέρες την εβδομάδα για να δουν τους οικείους τους , με πολύ πενιχρά εισοδήματα ……..
  Μπορείτε η είσθε εις θέση να μου πείτε αν θα αλλάξουν την ταχτική τους με του εργάτες στις βιομηχανίες ?????Ανάλογα με την Πανδημία που τους μαστίζει ???? η θα κάνουν τους Κινέζους , για να μην χάσουν την παραγωγή , που θα γίνουν μεγάλες αι Υποχρεώσεις σε όλες τες δυτικές χώρες και στην Αμερική η μάλλον σε όλον τον βιομηχανικό χώρο της Υδρογείου ??????
  Άρα θα χάσει όλη την οικονομική της δύναμη και θα αποκρύψει τους θανάτους , θάβοντας τα θύματα , τρομοκρατώντας τους επιζώντες ???????
  Το ίδιο θα συμβεί στην οικονομική ζωή όλων των κρατών παγκοσμίως —-που θα έχουν τα κράτη , τα εργοστάσιά τους στην Κίνα η στην Ιαπωνία στις Ινδίες —μάλλον σε όλον τον κόσμο , να έχουν τα εισοδήματα από τα εργοστάσιά τους στην Κίνα η όπου αλλού ..
  (((((<<<<<>>>>>))))). ΣΑΣ ΑΓΑΠΏ ΚΑΙ ΣΑΣ ΣΈΒΟΜΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΊΝΟΥΜΕ ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΎΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΡΏΠΟΥΣ ΤΟΥΣ …

  .