Ουμπέρτο Έκο – Το δικαίωμα στην ευτυχία


Mερικές φορές μου περνάει η υποψία ότι πολλά από τα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν -εννοώ την κρίση των αξιών, την παράδοση στην αποπλάνηση της διαφήμισης, την ανάγκη να εμφανιστούμε στην ΤV, την απώλεια της ιστορικής μνήμης, εν πάση περιπτώσει, όλ’ αυτά για τα οποία συχνά παραπονιόμαστε σε στήλες σαν ετούτη— οφείλονται στην ατυχή διατύπωση της Διακήρυξης της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας της 4ης Ιουλίου 17 76, όπου με μασονική πεποίθηση στις «μεγαλειώδεις και προοδευτικές τύχες», οι συντάκτες όρισαν ότι «αναγνωρίζεται σε όλους τους ανθρώπους το δικαίωμα στη ζωή, στην ελευθερία και στην επιδίωξη της ευτυχίας».

Συχνά ειπώθηκε ότι πρόκειται για την πρώτη διαβεβαίωση|, στην ιστορία των θεμελιωδών νόμων ενός Κράτους, του δικαιωματος στην ευτυχία, αντί του καθήκοντος της υπακοής ή άλλων παρόμοιων αυστηρών κανόνων, και εκ πρώτης όψεως ήταν πράγματι μια επαναστατική διακήρυξη. Προκάλεσε όμως αμφισημίες για σημειωτικούς, θα έλεγα, λόγους.

Η λογοτεχνία περί ευτυχίας είναι απέραντη, αρχής γενομένη από τον Επίκουρο και ίσως νωρίτερα, αλλά με την κοινή λογική μού φαίνεται ότι κανείς από μας δεν ξέρει τι είναι η ευτυχία. Αν εννοούμε μια μόνιμη κατάσταση, η ιδέα ενός ανθρώπου που είναι ευτυχισμένος σε όλη του τη ζωή, χωρίς αμφιβολίες, πόνους, κρίσεις, μοιάζει ν’ αντιστοιχεί με τη ζωή ενός ηλίθιου – ή το πολύ πολύ με κάποιου που ζει απομονωμένος στον κόσμο, χωρίς φιλοδοξίες που να προχωρούν πέρα από μια ζωή δίχως αναταράξεις και μου έρχονται στο νου ο Φιλήμων κι η Βαυκίς. Ακόμα κι αυτοί όμως, πέρα από την ποίηση, κάποια στιγμή αναστάτωσης πρέπει να την έζησαν, αν μη τι άλλο μια γρίπη ή έναν πονόδοντο.

Το ζήτημα είναι ότι η ευτυχία ως απόλυτη πληρότητα, θα ήθελα να πω μέθη, το άγγιγμα του ουρανού με το δάχτυλο, είναι μια κατάσταση φευγαλέα, επεισοδιακή και διαρκεί ελάχιστα: είναι ΐ| χαρά για τη γέννηση ενός παιδιού, για τον αγαπημένο ή την αγαπημένη που ανταποκρίνεται στα συναισθήματά μας, ίσως ο πανηγυρισμός για μια νίκη στο Λόττο, για την επίτευξη ενός στόχου (το Οσκαρ, το κύπελλο του πρωταθλήματος), ακόμα και μια στιγμή στη διάρκεια μιας βόλτας στην εξοχή, αλλά είναι όλα φευγαλέες στιγμές, ύστερα από τις οποίες έρχονται οι στιγμές της δειλίας και του φόβου, του πόνου, της αγωνίας ή τουλάχιστον της ανησυχίας.

Πέραν αυτού, η ιδέα της ευτυχίας μάς κάνει πάντα να σκεφτόμαστε την προσωπική μας ευτυχία, σπανίως αυτή του ανθρώπινου είδους, και μάλιστα συχνά καταλήγουμε να ανησυχούμε , ελάχιστα για την ευτυχία των άλλων, προκειμένου να επιδιώξουμε τη δική μας. Ακόμα και η ευτυχία του έρωτα συχνά συμπιπτει με τη δυστυχία μιας απόρριψης του άλλου, για την οποία ανησυχούμε ελάχιστα, ικανοποιημένοι από την κατάκτησή μας.

Αυτή η ιδέα της ευτυχίας διαπερνά τον κόσμο της διαφήμισης και της κατανάλωσης, όπου κάθε πρόταση εμφανίζεται σαν μια πρόσκληση σε μια ευτυχισμένη ζωή, η κρέμα που θα λειάνει το πρόσωπο, το απορρυπαντικό που επιτέλους βγάζει όλους τους λεκεδες, ο καναπές στη μισή τιμή, το απεριτίφ που θα πιεις μετά τη θύελλα, το κρέας σε κονσέρβα γύρω από το οποίο ενώνεται η  ευτυχισμένη οικογένεια, το ωραίο και οικονομικό αυτοκίνητο κι μια σερβιέτα που θα σας επιτρέπει να μπαίνετε στο ασανσέρ  χωρίς ν’ ανησυχείτε μήπως ταράξετε την όσφρηση των άλλων.


Σπανίως σκεφτόμαστε την ευτυχία όταν ψηφίζουμε ή όταν στέλνουμε το παιδί μας στο σχολείο, μα μόνον όταν αγοράζουμε πραγματα άχρηστα και νομίζουμε ότι μ αυτόν τον τρόπο ικανοί πιούμε το δικαίωμά μας στην επιδίωξη της ευτυχίας.

Πότε συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή, μιας και δεν είμαστε ακαρδα κτήνη, το να ασχοληθούμε με την ευτυχία του άλλου, Οταν  τα ΜΜΕ μας παρουσιάζουν τη δυστυχία των άλλων, νεγράκια που πεθαίνουν από πείνα και τα τρώνε οι μύγες, άρρωστοι από ανίατες ασθένειες, πληθυσμοί που αφανίζονται από τσουνάμι. Τότε είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε τον οβολό μας και, στις καλύτερες περιπτώσεις, να δεσμευτεί το πέντε τοις χιλίοις.

Θα έπρεπε η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας να λέει ότι σε όλους τους ανθρώπους αναγνωρίζεται το δικαίωμα-υποχρέωση να μειώνουν το ποσοστό της δυστυχίας στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της δικής τους, κι έτσι πολλοί Αμερικανοί θα καταλάβαιναν ότι δεν πρέπει να αντιτίθενται στις δωρεάν ιατρικές θεραπείες – με τις οποίες αντίθετα διαφωνούν γιατί αυτή η παράξενη ιδέα μοιάζει να θίγει το προσωπικό τους δικαίωμα στην προσωπική τους οικονομική ευτυχία.

***

Ουμπέρτο Έκο – Χρονικά μιας ρευστής κοινωνίας των Εκδόσεων Ψυχογιός

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

2 CommentsΣχολιάστε

 • Έν Ελλάδι τη 4/4/2020..
  Αγαπητοί μου συνάνθρωποι της ΥΦΗΛΊΟΥ ….
  Θέλω να σας ενημερώσω με τα ακόλουθα ΣΧΌΛΙΑ μου, Α—Β—Γ–.
  Το Α το έγραψα πριν 5 ΧΡΌΝΙΑ και το μοίρασα στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΕ 1000 ΈΝΤΥΠΑ –ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΓΚΈΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΉΝΩΝ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΏΝ ΜΟΥ .
  Το Β και το Γ θα το πραγματοποιήσω σήμερα , αναγκάζομαι να το πραγματοποιήσω –από την απάνθρωπη ΚΑΤΑΠΊΕΣΗ όλων των ΚΥΒΕΡΝΉΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΏΠΙΝΩΝ ΚΡΑΤΏΝ …….. 1.- Δημιουργήσαμε την ΕΥΡΩΠΑΙΚΉ ΈΝΩΣΗ για την ΠΟΙΏ ΔΊΚΑΙΗ ΑΘΡΏΠΙΝΗ ΖΩΉ , ΠΆΝΩ ΣΤΗΝ ΠΟΙΏ ΌΜΟΡΦΗ ΥΔΡΌΓΕΙΟ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΉΜΑΤΟΣ ……
  2.- Δυστυχώς μας πρόδωσαν όπως το έχετε καταλάβει , για να υποκύψουμε στην οικονομική καταστροφή που είχαν προσχεδιάσει –η Ευρωπαϊκή Ένωση –τράπεζες –Δ.Ν.Τ. –ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΏΝ ΜΑΣ –
  3.- Τα κατάφεραν το ζήσατε και το θα ζείτε για άλλα 25 χρόνια για την αποπληρωμή του χρέους των ΑΝΘΡΏΠΩΝ ΟΙ ΟΠΟΊΟΙ ΈΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΎΟΥΝ ((ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΈΝΟΙ ΣΤΟ Δ.Ν.Τ.)) ΈΠΕΡΝΑΝ ΔΆΝΕΙΑ ΓΙΑ ΔΉΘΕΝ ΈΡΓΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΏΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΞΌΔΕΥΑΝ για ιδίαν αποκλειστική τέρψη (((Ολυμπιακοί αγώνες –Υποβρύχια—Ζίμενς- Νοβάρτις Κ.Τ.Λ.Π. ΕΝΦΙΑ))).

  4.- Τώρα Σήμερα , δηλαδή , μας έστρεψαν την πλάτη τους στην μεγάλη Πανδημία –μόνους μας –αδιαφορώντας για τους Πολίτες τους , αλλά προστατεύοντας τα οικονομικά συμφέροντα των υμετέρων συνανθρώπων τους -και όχι για την υγεία , για το κοινό ανθρώπινο συμφέρον –και σίγουρα θα μας πούν ότι εμείς ήμαστε υπεύθυνοι , που δεν υπακούμε –και όμως αυτοί με την αδιαφορία και την ανέλπιστη μετάδοση της πανδημίας του ιού δεν μας προστάτευσαν , παρά επέτρεπαν επαναπατριζόμενους , να κυκλοφορούν αναμεσά μας –τους συνανθρώπους της πανέμορφης Καστοριάς –τους επέτρεψαν να κυκλοφορήσουν και να μεταδώσουν τον ιό –και άλλα πολλά …….
  5.- Τώρα με την σειρά της η Λανγκ Αρτ προσπαθεί, να μας βάλει την ΤΑΦΌΠΛΑΚΑ που δεν μπόρεσαν οι προηγούμενοι συνεργάτες της να μας την τοποθετήσουν —-Προσπαθεί να αναλάβει τα ομόλογα τα Ευρωπαϊκά και με την εγγύηση των κρατών(Να τα αποπληρώσουμε εμείς ) να μας τα δανείσουν, για βοήθεια στην πανδημίας ((Ακόμη μια απόδειξη του ενδιαφέροντος των Ηνωμένων Πολιτειών –προς όλους μας τους Πολίτες της υδρογείου )).Αφού τα κράτη δεν έχουν πλέον οικονομική διάθεση ((Μετά την αφαίμαξή των πρώτων αναγκαστικών δανείων )) .
  6.- Μας υποχρεώνουν να παραμείνουμε στα σπίτια μας –για να μας αναγκάσουν να δεχτούμε τα ΜΝΗΜΌΝΙΑ , είδη μας το έχουν σιωπηρός αναγγήλλει ότι θα υποχρεωθούν να το πράξουν .
  Μένοντας στα σπίτια μας –σύντομα δεν θα έχουμε την οικονομική άνεση , ούτε και το κράτος δεν θα έχει τα απετούμενα χρηματικά ποσά για να μας ζήση όσο κρατήσει η Πάνδημά <> , χωρίς να φταίμε , αφού δεν μας πρόσεχαν και ούτε μας προσέχουν ——–που μετά δεν θα μπορέσουμε να είμαστε οι υγιείς καταναλωτές –για να εκκινήσουμε την οικονομία μας <<>>.
  Παίρνω την απόφαση <<<θα σας αναφέρω το τι προτίθεμαι να σας προτείνω !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.
  α.- Πιστεύω πως ο ΜΕΓΆΛΟΣ ΘΕΌΣ ΌΛΩΝ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΏΝ μας παρουσιάζει το ΚΟΡΟΝΑΙΌ , με την πανδημία , για να μας βγάλει τες παρωπίδες από όλους τους συνανθρώπους μας και την φοβία , που θα μας αποδεκατίσει , μας αποδεικνύει δε την ανύπαρκτη αγάπη του ανθρώπου προς συνάνθρωπό του .
  β.- Όταν θα περάσει((και αν περάσει)) ,θα έχομε την μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή και από την ΤΟΥΡΤΟΚΡΑΤΊΑ και την Ναζιστική Κατοχή……
  γ.- Διότι δεν έχουμε ακόμη ξεχρεώσει τα πρώτα δάνεια –και θα βρεθούμε αυτήν την φορά χωρίς προσωπικά αποθεματικά ((διότι με αυτά ακόμη κρατιόμαστε )) Τώρα δεν θα έχουμε καμία βοήθεια –διότι πόσο θα αντέξει η ΚΡΑΤΙΚΉ ΒΟΉΘΕΙΑ ?? .
  Θα βρεθούμε σε μια κατάσταση απελπισίας κλεισμένοι στα σπίτια μας ((σε λίγο χωρίς τρόφιμα –χωρίς επαρκή νοσοκομειακή περίθαλψη – θα μας χαμηλώσουν τες συντάξεις και τους μισθούς –δεν θα έχει εισπράξεις το Κράτος –δεν θα υπάρξει καταναλωτικό κοινό – οπότε το πλοίο ??,,,δεν το έριξαν την πρώτη φορά στα βράχια –αλλά σίγουρα αν δεν τους τιμωρήσουμε –θα το ρίξουν και στα βαθιά .
  δ.- Γ αυτόν τον ΛΌΓΟ ….Προτείνω ((να συνεχίσουμε εμείς την έγκλειστη ζωή που μας επέβαλαν , ζητώντας από τες ΚΥΒΕΡΝΉΣΕΙΣ μας , να μας επιστρέψουν την ανθρώπινη ζωή , που μας την έχουν αποκλείσει από τότε που ήρθαμε σε αυτόν τον ΠΛΑΝΉΤΗ που δεν γνωρίσαμε!!! που ονομάζετε ΓΉ , για να μπορέσουμε από εδώ και εμπρός να ζήσουμε χωρίς την εκμηδένιση από την απάνθρωπη εκμετάλλευση (να έχομε την ανθρώπινη ζωή μέχρι τον θάνατό μας – και ουχί ανάλογα του καθενός την όρεξη). Για να τους αποδείξουμε , ίσως για τελευταία φορά ποιοι είμαστε και γιατί υπάρχουμε .
  Είμαστε και το γνωρίζουν <<η ύπαρξη της κάθε χώρας –((εμείς είμαστε οι αιμοδότες – εμείς πολεμάμε για την πατρίδα μας(((και όχι εσείς)))-εμείς καταναλώνουμε τα αγαθά ΄, που υποτίθετε για το καλό μας τα κατασκευάζετε , και θα μείνουν στις βιτρίνες αν δεν σταματήσετε να μας κακοποιείτε –εμείς είμαστε οι κρίκοι της αλυσίδας ((πλούσιοι- φτωχοί- αγράμματοι- εγγράμματοι-και αν δεν συμμετέχετε με τους κρίκους σας , θα πεθάνουμε όλοι μαζί !!!!τι θα κερδίσετε??????,, Ρωτήστε τον Ωνάση –τον Φαραώ- τον Αλ Καπόνε – Φαρούκ- όλοι στην ίδια γη ενταφιαστήκανε χωρίς τα επίγεια αγαθά , που για αυτά μας υποδουλώνετε !!!!!! όλοι οι ευρωπαίοι ήσαν οι χειρότεροι τζιχαντιστές – από όπου επλούτισαν και συντηρούνται από αυτά τα κράτη ((αν τα χάσουν –δεν είναι τίποτε ))..)). Τώρα θα σας πώ τι θα προκύψει `από την Πανδημία στην Κίνα.
  Είναι μια ΧΟΎΝΤΑ χειρίστου βαθμού .Δουλεύουν οι πολίτες της , για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα , κηλιδωμένοι μέσα στα εργοστάσια , έχοντας 2 ημέρες την εβδομάδα για να δουν τους οικείους τους , με πολύ πενιχρά εισοδήματα ……..
  Μπορείτε η είσθε εις θέση να μου πείτε αν θα αλλάξουν την ταχτική τους με του εργάτες στις βιομηχανίες ?????Ανάλογα με την Πανδημία που τους μαστίζει ???? η θα κάνουν τους Κινέζους , για να μην χάσουν την παραγωγή , που θα γίνουν μεγάλες αι Υποχρεώσεις σε όλες τες δυτικές χώρες και στην Αμερική η μάλλον σε όλον τον βιομηχανικό χώρο της Υδρογείου ??????
  Άρα θα χάσει όλη την οικονομική της δύναμη και θα αποκρύψει τους θανάτους , θάβοντας τα θύματα , τρομοκρατώντας τους επιζώντες ???????
  Το ίδιο θα συμβεί στην οικονομική ζωή όλων των κρατών παγκοσμίως —-που θα έχουν τα κράτη , τα εργοστάσιά τους στην Κίνα η στην Ιαπωνία στις Ινδίες —μάλλον σε όλον τον κόσμο , να έχουν τα εισοδήματα από τα εργοστάσιά τους στην Κίνα η όπου αλλού ..
  (((((<<<<<>>>>>))))). ΣΑΣ ΑΓΑΠΏ ΚΑΙ ΣΑΣ ΣΈΒΟΜΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΊΝΟΥΜΕ ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΎΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΡΏΠΟΥΣ ΤΟΥΣ …

 • Μας μιλούν συνεχώς για ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη εις ωφελός ποιου και εις βάρος ποιου ; Όλο το σκηνικο είναι στημένο από τα γενοφασκια του εις βάρος όλων μας.
  Όλων μας μηδένος εξαιρουμενου γιατί η ανάπτυξη δεν είναι έξω. Η ανάπτυξη έξω είναι υπεξελιξη , αρνητική από την φύση της. Η δήθεν ευτηχια μου δεν μπορεί να βασίζεται στην κλοπή καθ οιανδηποτε έννοια. Ευτηχια και ανάπτυξη είναι προϊόντα της αρετης και υφίστανται μέσα μας μόνο.