Οι άνθρωποι με ευγένεια είναι οι πιο όμορφοι


Αν με ρωτήσεις τι μου λείπει περισσότερο απ’ τις ανθρώπινες σχέσεις, θα σου απαντήσω η ευγένεια. Και δεν είμαι η μόνη, νομίζω. Δεν ξέρω αν έχουμε χάσει λίγο την μπάλα και την ανθρωπιά μας με τις νέες τεχνολογίες και τα συναφή, δεν ξέρω αν η υπερβολική αστικοποίηση έφερε την απομόνωση κι εν τέλει τη συμπεριφορά της χάβρας, δεν ξέρω αν η απογοήτευση της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης κι η οικονομική δυσπραγία του καθενός, μας έκανε να χάσουμε λίγο απ’ την ευγένειά μας. Σε εκείνα τα απλά και καθημερινά, που τις περισσότερες φορές μας χαρακτηρίζουν.

Χάθηκε πλέον το χαμόγελο απ’ τους ανθρώπους, εκείνο που χωρίς να ξέρεις τον περαστικό σου φτιάχνει τη μέρα. Εκείνο που ανοίγει ο γείτονας την πόρτα του ασανσέρ κουνώντας συγκαταβατικά το κεφάλι, σου δίνει μια σακούλα που σου έπεσε απ’ τα χέρια και σου χαμογελά, απλώς γιατί σε βοήθησε σε κάτι.

Πού πήγε εκείνη η «καλημέρα», που πριν λίγα χρόνια την άκουγες απ’ τον πρώτο τυχόντα που θα συναντούσες εκτός σπιτιού; Πού πήγε εκείνη η τσίχλα, που σε κέρναγε ο περιπτεράς, όταν του έκανες σεφτέ; Το κουλούρι, που σου έδινε ο φούρναρης, γιατί σήμερα του έγιναν πολύ αφράτα!

Πού πήγε το χάδι των λέξεων στα αυτιά μας, η ομορφιά του λόγου κι η ευφορία της ψυχής μας; Πόσο καιρό έχεις να αισθανθείς όμορφα με τα λόγια κάποιου ανθρώπου; Ν’ ακούσεις ένα «παρακαλώ», ένα «ευχαριστώ» ή έστω έναν πληθυντικό ευγενείας που ν’ αποτελεί δείγμα σεβασμού κι ευγένειας; Πού πήγαν οι ωραίοι άνθρωποι, βρε παιδάκι μου; Ψάχνω, ψάχνω και μέσα στην οχλαγωγή τους μετράω με τη σέσουλα.

Μας έχουν λείψει οι άνθρωποι που φέρονται όμορφα στους γύρω τους. Εκείνοι που είναι όμορφοι εξωτερικά κι εσωτερικά. Εκείνοι που έχουν βαλθεί να ομορφύνουν τον κόσμο και ν’ αλλάξουν την ψυχολογία, έστω κι ενός ανθρώπου. Είναι λίγοι, το έχουμε πάρει πρέφα, αλλά είναι ξεχωριστοί κι ευδιάκριτοι. Λάμπουν από μακριά, όπως ο χρυσός. Κι η λάμψη τους είναι μεταδοτική.

Οι άνθρωποι με ευγένεια χειρίζονται το λόγο με λεπτότητα. Κρατάνε τις λέξεις στα χείλη τους με διακριτικότητα, γιατί τρέμουν μην τις πληγώσουν. Κι αν μια λέξη πληγωθεί, αν τη χρησιμοποιήσεις λάθος, αν δεν την εκφέρεις όμορφα, τότε ταυτίζεται με άσχημα συναισθήματα, με αρνητισμό, θυμό και πόνο. Θέλουν χάδι οι λέξεις, όπως και τα’ αυτιά μας.


Με τι λεπτότητα και τι χάρη σου συμπεριφέρονται λες κι είσαι κύριος επί των τιμών! Έτσι αισθάνεσαι δηλαδή, μιας και σπάνια πλέον σου συμπεριφέρονται με όμορφο τρόπο. Πες μου ποια ήταν η τελευταία φορά που κάποιος σου χάρισε ένα λουλούδι. Υπήρξε κάποιος που έγραψε για σένα ένα ποίημα; Κάποιος που σηκώθηκε για να τραβήξει την καρέκλα σου πριν καθίσεις; -Στις κυρίες πάει αυτό-. Κάποιος που σου άνοιξε την πόρτα του αυτοκινήτου για να κατέβεις; Κάποιος που προσφέρθηκε να σε γυρίσει σπίτι γιατί ήταν αργά; Κάποιος που σε ευχαρίστησε απλώς για κάτι που του προσέφερες; Κάποιος που σου έστειλε ένα μήνυμα γιατί σε θυμήθηκε ή για να σου πει ένα «περαστικά»;

Οι ευγενείς άνθρωποι είναι υπό εξαφάνιση. Γι’ αυτό κι όταν μας φέρονται όμορφα, όπως θα έπρεπε να φερόμαστε όλοι στην καθημερινότητά μας, κυριαρχεί η έκπληξη και θεωρούμε ότι ανακαλύψαμε κάποιο θησαυρό.

Κοιτάξτε γύρω σας κι εντοπίστε τους. Φοράνε χαμόγελο, μοιράζουν ευχές, βοηθάνε απλόχερα και σου φτιάχνουν τη μέρα με τη γλυκύτητα και τον εκλεπτυσμένο λόγο τους. Άνθρωποι με ήθος που οι τρόποι τους είναι μιας άλλης εποχής, μιας εποχής που πολλοί θα θέλαμε να έχουμε ζήσει.

Η ευγένεια ανοίγει πόρτες, κλείνει στόματα με αποστομωτικό τρόπο, αποτελεί την πιο διπλωματική απάντηση σε μια άσχημη συμπεριφορά και το κυριότερο είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να σ’ αγαπήσουν.

Να είστε ευγενείς, γιατί όπως έλεγε κι ο Πλούταρχος: «Ο ευγενής άνθρωπος δίνει αξιοπρέπεια σ’ όλες τις πράξεις».

_______________________

Συντάκτης: Αναστασία Νάννου

   Πηγή: pillowfights.gr

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

 

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

2 CommentsΣχολιάστε

  • Ω, ναι! Ευχαριστώ γι΄αυτό το τόσο ευγενικό κείμενο! Νόμιζα ότι εγώ έχω γίνει δύστροπη και…εκτός εποχής! Ας μιλήσουμε πια, υποστηρίζοντας ό,τι ευγενές και αξιοπρεπές αναζητάμε αντί να συρρικνωνόμαστε για να υπάρχουμε μέσα στο θολό ρεύμα μιας δήθεν …εξέλιξης!!!

  • To θέμα της ανάρτησης επιμένει μονολιθικά στο αξίωμα πως ο τρόπος συμπεριφοράς με κανόνες είναι και ο αυτοσκοπός της επικοινωνίας. Διαφωνώ κάθετα με τον ιδρυματισμό του ανθρώπου στην ηθικολογία, διότι η αισθητική δεν είναι ποτέ το κύριο επίπεδο αναφοράς των ανθρώπινων σχέσεων, είναι το πολιτικό, δηλαδή ο θεσμικός τρόπος συμβίωσης ώστε να ωφελούνται το μέγιστο δυνατό τα μέλη της κοινότητας θυσιάζοντας σε κάποιο αντίστοιχο βαθμό την ελευθερία τους, την έκφραση της γενετικής και επιθετικής ορμής τους. Η ευγένεια αποτελεί απλώς μέτρο ένταξης του ατόμου στους κοινωνικούς κανόνες συμπεριφοράς, αλλά ευνουχίζει εντελώς την προσωπικότητα. Η χωρίς προσωπικότητα και άποψη οργάνωσης της ζωής, χωρίς όραμα για τον άνθρωπο και την κοινωνία, είναι η κολλημένη στην επιφανειακή αισθητική ως ύστατο πεδίο αναγνώρισης κι αξιολόγησης του ατόμου, είναι δηλαδή μέτρο συντηρητικοποίησης και παθητικότητας, ένταξης στην κοινωνία εξ ορισμού των ίδιων κοινωνικών προτύπων, φορμαλισμός. Η πολιτική είναι πεδίο αγώνα, δημιουργικής διερεύνησης κοινού τόπου, σύνθεσης ανάμεσα σε διαφορετικές αναγνώσεις του κόσμου, πάλη τάξεων και ιδεών.
    Ο ζωντανός άνθρωπος είναι ερωτικός και κτητικός από τη φύση του, βιολογικό και κοινωνικό παράγωγο της εξέλιξής του, αντικείμενο του πεπερασμένου πεπρωμένου του αλλά και υποκείμενο που προσπαθεί να απελευθερώνεται ενώ αναγνωρίζει και σέβεται τους κανόνες συμβίωσης με το σύνολο. Εκφράζει τον τρόπο ζωής που του ταιριάζει με θάρρος και αγώνα, δεν κολλάει στον αισθητικό συναισθηματισμό, δεν μακιγιάρεται ο χαρακτήρας και οι πεποιθήσεις για να γοητεύει τον αισθησιασμό κανενός, είναι ελεύθερος να ζει σύμφωνα με τις ορμές του σεβόμενος τα πλαίσια ελευθερίας των ομοίων του για να κατακτά πραγμάτωση της ελευθερίας του.
    Ο συμπεριφορισμός είναι καταναλωτική αμερικανιά που μολύνει με αγοραίο συντηρητισμό την Γηραιά Ήπειρο του πολιτισμού, του κοινωνικού κράτους, του ελεύθερου ανθρώπου με ζωντάνια και ορμές που διαχειρίζεται με την προσωπικότητά του κάνοντας ιστορία. Ο καταναλωτικός συμπεριφορικός συντηρητισμός αναπαράγει παθογόνες νευρώσεις και σχιζοφρένειες, τροφοδοτεί τη μεγάλη αγορά των ψυχολογικών υπηρεσιών και ψυχανάλυσης, σύμφωνα με τα κραταιά θρησκευτικά δόγματα, τις τρεις μονοθεϊστικές δογματικές σχολές της παγκόσμιας κοσμοθεωρίας του θεανθρώπου και των διαχειριστών εξουσίας του, χειραγωγούς και προπαγανδιστές της κοσμοθεωρίας της ομορφιάς κι ευγένειας.