Γιώργος Γραμματικάκης: «Όλη η σημερινή Ελλάδα είναι ένα λάθος»

grammatik


Ακαδημαϊκός, ερευνητής, συγγραφέας. Ο Γιώργος Γραμματικάκης δεν είναι απλά ένας άνθρωπος του πνεύματος. Είναι το φως

– Η Δικαιοσύνη ανυψώνει το Έθνος. (Σολομών) Ισχύει; Τι πάει λάθος στην Ελλάδα; 

Δεν ξέρω τι εννοούσε ο Σολομών. Δεν φτάνει όμως η δικαιοσύνη, για να ανυψώσει ένα Έθνος. Απαραίτητα είναι επίσης όσα συνηθίσαμε να λέμε αξίες, όπως είναι η Παιδεία και η Μνήμη. Όσο για την Ελλάδα, όλη η σημερινή Ελλάδα είναι ένα λάθος. Ένα λάθος όμως αξιαγάπητο.

– Αριστερά, Δεξιά, Κέντρο. Πόσο ευδιάκριτες είναι σήμερα αυτές οι αποχρώσεις στην πολιτική πραγματικότητα της χώρας μας;

Είναι πάντοτε  ευδιάκριτες. Όπως ωστόσο έχουν ήδη αποδείξει, διαθέτουν  μια κοινή απόχρωση: ότι αγαπούν περισσότερο την εξουσία, από την Ελλάδα. Και ακόμα μια δεύτερη, ότι θεωρούν ως υπεύθυνους όλους τους άλλους.

– Παρακαλώ συμπληρώστε. «Το λάθος του Αλέξη Τσίπρα είναι…», «Αν έχει κάνει κάτι σωστό ο Αλέξης Τσίπρας τότε αυτό είναι…»

Το λάθος του  Αλέξη Τσίπρα είναι ότι  διάλεξε να παραμείνει ένας κομματικός ηγέτης ενώ  θα μπορούσε -σπάνια ευκαιρία! -να εξελιχθεί σε  εθνικό ηγέτη. Το πιο σωστό που έκανε ήταν  η δραματική στροφή του, μετά το Δημοψήφισμα του 2015, προς την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Ήταν δυσκολότερη, ιδεολογικά και ψυχολογικά, από ότι νομίζομε. Σε μένα προκάλεσε τον σεβασμό.

– Το χειρότερο και το καλύτερο που έχετε ακούσει να λέγεται στους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου για την Ελλάδα. 

Σε κάποιες δύσκολες στιγμές μας, όπως για παράδειγμα στο Δημοψήφισμα, το καλύτερο που έχω ακούσει για την Ελλάδα ήταν η σιωπή. Σε άλλες όμως επίσης δύσκολες στιγμές, όπως είναι το Προσφυγικό, το χειρότερο που ακούω για την χώρα μας είναι και πάλι η σιωπή.

greeksky– Μια χαραμάδα φωτός στην Ελλάδα; Σε τι να ελπίσει κανείς; 

Στο βιβλίο μου «Η αυτοβιογραφία του φωτός», αποδεικνύω ότι το φως είναι η μόνη οντότητα στην φύση, που δεν επηρεάζεται από την ροή του χρόνου. Μένει πάντοτε  το ίδιο, ενώ μας διαφεύγει και η  πραγματική του  φύση. Η χαραμάδα λοιπόν φωτός, ανεξάρτητα από την προέλευσή της,  θα υπάρχει πάντα εκεί, αθάνατη. Σημασία έχει να πληθύνουν  κάποια στιγμή οι χαραμάδες του φωτός και να συμβάλλουν  οι λεπτές τους δέσμες για να φωτισθεί  η  χώρα.


– Η σχέση σας με το χρήμα;

Αξιοθρήνητη. Όταν υπάρχει, το ξοδεύω ασυλλόγιστα. Όταν πάλι λείπει, δεν μου λείπει καθόλου.

– Η Παλαιά Διαθήκη λέει ότι ο Θεός ξεκίνησε τη δημιουργία του Κόσμου από τον Ουρανό και τη Γη. Ο Γιώργος Γραμματικάκης από πού θα ξεκινούσε;

Φοβούμαι ότι ο Θεός απέτυχε στην  επιλογή του. Ο Κόσμος που έφτιαξε δεν είναι και τόσο αξιοζήλευτος. Εγώ θα ξεκινούσα από το Φως. Αυτό μας λείπει. Συμβολικά, μας λείπει παντού. Αλλά εδώ που ζω τώρα, στις Βρυξέλλες, συνήθως λείπει και  πραγματικά.

– Αν η εξωγήινη ζωή –την ύπαρξη της οποίας πιστεύετε όπως έχετε πει- διακρίνεται σε φύλα όμοια με τα δικά μας, τότε ο πρώτος εξωγήινος που θα θέλατε να συναναστραφείτε είναι άνδρας ή γυναίκα; Και ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα του/της πείτε;

Προφανώς θα ήθελα να είναι γυναίκα. Θα της έλεγα μάλιστα: Σκοπεύω να σας αγαπήσω.

– Αν είχατε τη δυνατότητα να μετοικίσετε αλλού στο σύμπαν πρώτος από όλους. Πού θα ήταν αυτό και ποιον θα παίρνατε μαζί σας. Και τέλος αν έπρεπε σ’ αυτόν τον νέο τόπο να μπουν κανόνες, ποιος θα ήταν ο πρώτος κανόνας που θα βάζατε;

Δεν έχω καμιά διάθεση να μετοικήσω. Η Γη είναι ένας πανέμορφος πλανήτης, που όμοιός του δεν νομίζω ότι υπάρχει αλλού. Αν όμως επιμένετε, θα έψαχνα ένα πλανήτη στον αστερισμό «Η Κόμη της Βερενίκης». Οι λόγοι είναι αυτονόητοι. Για να ακολουθήσω όμως την μόδα, όποιος από τους αναγνώστες σας διατυπώσει  τους λόγους αυτούς πρώτος, θα έχει ως δώρο πολύτιμο ένα αντίτυπο του βιβλίου μου. Προς το  παρόν, ο τίτλος του δυστυχώς μου διαφεύγει. Στο περιπετειώδες πάντως  ταξίδι μου προς την «Κόμη της Βερενίκης», δεν θα έπαιρνα κανέναν -και κυρίως: καμία- μαζί μου. Διότι στον αστερισμό αυτόν υπάρχει ένας σπειροειδής γαλαξίας, που ονομάζεται και «Μαύρος Οφθαλμός». Τέτοιοι οφθαλμοί υπάρχουν πολλοί στην Ελλάδα και κανείς δεν ξέρει τις προθέσεις τους. Γι αυτό και οι κανόνες δύσκολα εφαρμόζονται στην χώρα μας.

night-sky– Ουρανός σκοτεινός έναστρος ή γαλανός;

Ο καθαρός νυκτερινός ουρανός, με τα άστρα  να λαμπυρίζουν σε όλη του την έκταση, με συγκινεί ιδιαίτερα. Όχι μόνον για την αισθητική του ομορφιά, αλλά και για ένα λόγο ακόμα σπουδαιότερο. Ότι ακόμα και την νύκτα, ο ουρανός έπρεπε να είναι ολόφωτος! Διότι, ο Ήλιος μπορεί να έχει δύσει, υπάρχουν όμως σε ένα αιώνιο  Σύμπαν άπειρα ίσως  άστρα σαν τον Ήλιο, που στέλνουν το φως τους ασταμάτητα  στα μάτια μας. Γιατί λοιπόν η νύκτα είναι τότε σκοτεινή; Το ερώτημα αυτό διατυπώθηκε τον 19ο αιώνα από τον Γερμανό ιατρό και αστρονόμο Χάινριχ Όλμπερς, και έμεινε στην ιστορία ως «παράδοξο του  Όλμπερς».  Η σωστή απάντηση, που χρειάσθηκε ωστόσο περισσότερο από ένα αιώνα για να δοθεί, απετέλεσε επανάσταση στην Κοσμολογία και την κατανόηση του Σύμπαντος. Ακολουθώντας και πάλι την μόδα, δηλώνω ότι ο αναγνώστης, που θα την διατυπώσει πρώτος, δικαιούται ένα πολύτιμο αντίτυπο από το βιβλίο μου. Τον τίτλο του βιβλίου όμως είναι αδύνατον να ψάξω στην βιβλιοθήκη μου, γιατί είναι νύκτα, και η νύκτα είναι παραδόξως σκοτεινή.

***********

Απόσπασμα από τη συνέντευξη της Στέλλας Αλαφούζου 

Διαβάστε περισσότερα στοlionnews

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Η αυτοβιογραφία του φωτός – του Γιώργου Γραμματικάκη

Η επανάσταση των σιωπηλών

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

2 CommentsΣχολιάστε

 • Ως πολίτης, θα ήθελα η άποψη του κυρίου Γραμματικάκη να βρει άκουσμα σε όσους περισσότερους γίνεται ώστε να καταλάβουμε, επιτέλους, ότι χρειάζεται η χώρα να κτισθεί από την αρχή. Και όταν λέμε η χώρα εννοούμε, ασφαλώς, τους πολίτες και τη νοοτροπία τους [και, στη συνέχεια, οι ακαλαίσθητες πόλεις μας και πολλά άλλα…].
  Γιατί ο πολιτικός – εθνικός ηγέτης- κύριε Γραμματικάκη αναλαμβάνει την κυβέρνηση με ελεγχόμενη εξουσιοδότηση από τους πολίτες και όχι από τους κομματικούς μηχανισμούς. Και εμείς οι πολίτες πάσχουμε απελπιστικά… μα τόσο απελπιστικά !
  Έχουμε αυτό που μας αξίζει και είμαστε και εμείς : Ένα φουσκωμένο εγώ – απουσία ευθύνης – διάχυτο συναίσθημα – μη τήρηση νόμου – φθόνο ή μη ενδιαφέρον για τον άλλον/τρίτο – αιώνιος διχασμός.
  Όλα αυτά, πράγματι, χρειάζονται πολύ δουλειά και από την αρχή ! Ποιός όμως θα τα κάνει και ποιός θα τα εμπνεύσει όταν το κύριο μέσο ενημέρωσης που είναι η τηλεόραση ασχολείται είτε με καθημερινές διαμάχες (του αέρα) των πολιτικών (καλός εγώ – κακός εσύ !), με έντεχνη ή και απροσχημάτιστη προπαγάνδα του εκάστοτε μέσου, με κουτσομπολιά, με τραγούδι, με φαγητό, ή με τις όμορφες και σέξυ υπάρξεις ?!
  Αν εσείς κύριε Γραμματικάκη που γίνεσθε σοφός όλο και περισσότερο και κατανοείτε ποιά πράγματα έχουν αξία και ποιά όχι΄ δεν βγάλετε με το πάθος σας και την απογυμνωτική ειλικρίνειά σας αυτό που το βλέπουμε αρκετοί Έλληνες [αλλά δεν έχουμε κύρος και δύναμη] ποιός θα το κάνει ? Ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης που τους ενδιαφέρει η καρέκλα και ένα ”αδούλευτο γενικό καλό” [χωρίς εμάς για εμάς !] με αρχή και τέλος το κόμμα τους ? Δυστυχώς, κύριε Γραμματικάκη… κάποιος ή κάποιοι [λίγοι πάντα, δυστυχώς] πρέπει να βγουν μπροστά και να σπάσουν τα αυγά για να ακολουθήσει ο κόσμος.
  Με ειλικρινή εκτίμηση,
  Άρης Λούκας

 • Ερ:Η Παλαιά Διαθήκη λέει ότι ο Θεός ξεκίνησε τη δημιουργία του Κόσμου από τον Ουρανό και τη Γη. Ο Γιώργος Γραμματικάκης από πού θα ξεκινούσε;
  Απ: Φοβούμαι ότι ο Θεός απέτυχε στην επιλογή του. Ο κόσμος που έφτιαξε δεν είναι και τόσο αξιοζήλευτος. Εγώ θα ξεκινούσα από το Φως. Αυτό μας λείπει.

  Κατά τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο όρος Θαβώρ οι μαθητές, που ο Ίδιος επέλεξε να παρίστανται, ο Πέτρος ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης, είδαν τον Ιησού ως Φως. Η δημιουργία του Κόσμου είναι δημιουργία Φωτός, γιατί από το Φως δημιουργήθηκε και ως φως (κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν) μέχρι την πτώση του Αδάμ. Όπως ακριβώς λοιπόν θα έκανε και ο αξιόλογος (και πειρακτικός) δάσκαλος έτσι και έγινε η Δημιουργία. Από το Φως. Μόνο που ο κόσμος μας δεν είναι αυτός που Εκείνος έφτιαξε, αλλά αυτός που εμείς θέλουμε βάσει της ελεύθερης βούλησης με την οποία μας πίστωσε (χρέωσε). Και εμείς διαλέξαμε να μας λείπει το Φως. Εμείς.