Η γενιά που βλέπει ε(ν)φιάλτες

marat1


Συνήθως συμβαίνει γύρω στα μεσάνυχτα. Την ώρα που βρίσκεται στον πιο βαθύ ύπνο, με ένα μακρόσυρτο ουρλιαχτό πετάγεται από το κρεβάτι. Προσπαθεί να  ηρεμήσει και κάνει έναν καφέ σκέτο.

Μετά ψάχνει στο Google στη λέξη «Εφιάλτης». Ο ύπνος διαβάζει είναι ένα κύκλος, βαθύς, ελαφρύς, ύπνος με όνειρα που διακόπτεται από τακτικές σύντομες περιόδους ξυπνήματος. Πρώτα αποκοιμιόμαστε, μετά μπαίνουμε στην πιο βαθιά κατάσταση αναισθησίας, ονειρευόμαστε για λίγο, ακολουθεί μια ελαφρύτερη φάση όπου έχουμε προσωρινά συναίσθηση του εαυτού μας, τεντωνόμαστε, γυρίζουμε πλευρό και μετά αποκοιμιόμαστε ξανά και ο κύκλος επαναλαμβάνεται. Συνήθως τα νεογέννητα έχουν κύκλο ύπνου συντομότερο από μία ώρα, τα νήπια περίπου μία ώρα και ένα τέταρτο, ενώ οι ενήλικοι κοιμούνται συνεχόμενα για μιάμιση ώρα μεταξύ των ξυπνημάτων. Κατά τη διάρκεια της νύχτας περνάμε από πέντε στάδια ύπνου. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται η φάση που ονομάζεται «βαθύς ύπνος» και η φάση «REM», του λεγόμενου «ονειρογόνου ύπνου». Σε αυτή τη δεύτερη φάση ο εγκέφαλος  επεξεργάζεται όλα όσα βίωσε κατά τη διάρκεια της ημέρας που πέρασε.

thenightmare

Αυτό είναι, σκέφτηκε. Αυτό φταίει. Ο εγκέφαλος επεξεργάζεται όλα όσα βίωσε κατά τη διάρκεια της ημέρας που πέρασε, ψιθύρισε. Περπάτησε πάνω κάτω στο άδειο χωλ. Τα βήματα του έκαναν αντίλαλο. Μετά κάθισε στην πολυθρόνα. Έκανε ησυχία. Οι άλλοι κοιμούνται. Το μαγαζί δεν έχει δουλειά. Το αφεντικό του είπε ότι θα του μειώσει κι άλλο τον μισθό. Σαν ένας σύγχρονος Οδυσσέας πρέπει να περάσει από τα στενά της Σκύλλας και της Χάρυβδης: να διαλέξει μεταξύ μίας θέσης εργασίας με τα λεφτά κουτσουρεμένα λες και τα καταβρόχθισε το μυθολογικό τέρας με τα έξι κεφάλια και τα δώδεκα πόδια ή της ανεργίας.  Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που μιλούσαμε για την «γενιά των 700 ευρώ» – τότε που τα 700 ευρώ σε κάποιους φάνταζαν λίγα χρήματα. Ο καιρός πέρασε, τα 700 ευρώ έγιναν 500. Και τώρα κι αυτά τα ρημάδια ένας Θεός ξέρει πόσα θα γίνουν. 300; 200;

Το νέο εργασιακό σύμπαν χαρακτηρίζεται από την ανασφάλιστη εργασία, με  μισθούς που αντιστοιχούν σε ένα καλό χαρτζιλίκι, με το φόβο της απόλυσης, με την συνεχή ανασφάλεια, τα περιορισμένα δικαιώματα και τις απλήρωτες υπερωρίες.

Πίνει άλλη μια γουλιά καφέ. Είναι πικρός και τον έφτυσε στον νεροχύτη. Αύριο πρέπει να πληρώσει και τον ΕΝΦΙΑ. Μπορεί να μην είναι ήρωας της Τροίας, είναι όμως σίγουρα … ήρωας. Φως, νερό, τηλέφωνο, τέλη κυκλοφορίας, πετρέλαιο και τώρα ήρθε καπάκι και ο φόρος για τα ακίνητα. Έξω είναι ακόμη νύχτα. Αλλά αυτός δε θέλει να πλαγιάσει. Φοβάται μήπως δει πάλι το ίδιο άσχημο όνειρο. Γιατί κανείς δε διαλέγει τα όνειρα που θα έρθουν απρόσκλητα στον ύπνο του. Όπως κανείς δεν διαλέγει το πότε θα γεννηθεί. Αν θα ανήκε δηλαδή στη γενιά που πάτησε για πρώτη φορά στη Σελήνη. Στην επαναστατημένη γενιά του Μάη του ’68 που ήθελε να αλλάξει τον κόσμο. Ή στη σημερινή γενιά που βλέπει μόνο ε(ν)φιάλτες.

***************

 zioutiΓράφει η Άντζελα Ζιούτη/ συγγραφέας [email protected]

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Ελεύθερος Ωραρίου

Απ-Ουσία.

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

1 σχόλιοΣχολιάστε

  • Εξαιρετικό! Και το λογοπαίγνιο, και το κολλάζ με την “δολοφονία του Μαρά”.