15 πράγματα για τα οποία δεν θα χρωστάτε σε κανέναν εξηγήσεις

woman-nature


Πολλές από τις επιλογές που κάνουμε την ζωή μας υπόκεινται σε ερωτήσεις και σχόλια από τον περίγυρό μας. Φαίνεται σαν να έχουν όλοι άποψη για το τι κάνουμε, πως συμπεριφερόμαστε και με ποιους κάνουμε παρέα. Κάποιοι το παρακάνουν. ζητώντας μας εξηγήσεις για τις επιλογές που κάναμε στην ζωή μας.

Ο δημοφιλής μπλόγκερ και ψυχολόγος, Ντέιβιντ Γουίλιαμ υποστηρίζει, ότι ενώ μπορεί να αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε σε κάποιες περιπτώσεις, κάποια πράγματα δεν αφορούν κανέναν άλλον εκτός από εμάς. Δείτε παρακάτω μια λίστα με 15 πράγματα για τα οποία δεν οφείλεται εξηγήσεις σε κανέναν, ακόμα και αν νομίζετε, ότι πρέπει να απολογηθείτε.

1.Δεν οφείλετε σε κανέναν εξηγήσεις για την κατάσταση της ζωής σας.

Είτε συγκατοικείτε με τον πρώην ή την πρώην σας, είτε κοιμάστε σε διαφορετικό ξενοδοχείο κάθε βράδυ ή ζείτε μαζί με τους γονείς σας, δεν χρειάζεται να απολογηθείτε σε κανέναν. Αν έχετε πλήρη συνείδηση της κατάστασής σας, τότε σημαίνει πως έχετε τους λόγους σας για να κάνετε την εκάστοτε επιλογή και αυτό δεν αφορά κανέναν άλλον.

2.Δεν οφείλετε σε κανέναν εξηγήσεις για τις προτεραιότητές σας.

Έχετε την δική σας άποψη για το τι είναι αυτό που κάνει εσάς και τους αγαπημένους σας ευτυχισμένους, πράγμα που είναι η κύρια προτεραιότητά σας. Από την στιγμή που όλοι είμαστε ξεχωριστοί άνθρωποι με διαφορετικές αξίες, όνειρα και προτεραιότητες, οι κύριες προτεραιότητές σας θα είναι διαφορετικές από του ανθρώπου που κάθεται δίπλα σας. Δεν οφείλετε καμία εξήγηση για τις προτεραιότητες που έχετε θέσει στην ζωή σας.

3.Δεν οφείλετε καμία συγγνώμη, αν δεν έχετε μετανιώσει πραγματικά.

Αν δεν έχετε μετανιώσει για τις πράξεις σας ή ακόμα θεωρείτε, ότι ο άλλος έκανε λάθος ή δεν σας ενδιαφέρει και πολύ η συγχώρεσή του, δεν χρειάζεται να απολογηθείτε. Κάποιοι άνθρωποι βιάζονται να ζητήσουν συγγνώμη και να επουλώσουν πληγές που δεν είναι ακόμα έτοιμες να επουλωθούν με αποτέλεσμα απλά να χειροτερεύουν τα πράγματα.

man_walking

4.Δεν οφείλετε καμία εξήγηση για τον χρόνο, που θέλετε να περνάτε μόνοι σας..

Μπορεί να ανησυχείτε, ότι θα σας χαρακτηρίζουν αγενή ή αντικοινωνικό, όταν ακυρώνετε τα σχέδιά σας για να περάσετε λίγο χρόνο μόνοι σας και να ηρεμήσετε. Ωστόσο, το να θέλετε να περάσετε χρόνο μόνοι σας με τον εαυτό σας είναι απόλυτα φυσιολογικό και αναγκαίο και πολλοί άνθρωποι πρέπει να υιοθετήσουν αυτή την συνήθεια.


5.Δεν οφείλετε σε κανέναν την συμφωνία σας στις προσωπικές τους πεποιθήσεις.

Επειδή κάποιος μπορεί να εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις με πάθος, δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνήσετε με όσα λέει. Αν δεν συμμερίζεστε τις απόψεις του άλλου, είναι άδικο και για τον εαυτό σας και τον άλλον να προσποιηθείτε, ότι συμφωνείτε. Είναι προτιμότερο να εκφράσετε την δική σας άποψη, ακόμα και αν φέρει διαφωνίες.

6.Δεν οφείλετε σε κανέναν να αποδέχεστε ό,τι και αν λένε.

Έχετε κάθε δικαίωμα να πείτε όχι. Στην πραγματικότητα, οι πιο πετυχημένοι άνθρωποι είναι αυτοί που λένε όχι σε οτιδήποτε δεν αποτελεί προτεραιότητά τους. Αναγνωρίστε την ευγενική προσφορά του άλλου, αλλά μην φοβηθείτε να αρνηθείτε την πρότασή του.

7.Δεν οφείλετε σε κανέναν εξηγήσεις για την εξωτερική σας εμφάνιση.

Μπορεί να είστε κοντοί, ψηλοί, αδύνατοι, παχουλοί ή ό,τι θέλετε και σας κάνει να αισθάνεστε όμορφα με τον εαυτό σας, χωρίς να οφείλετε εξηγήσεις σε κανέναν. Η εξωτερική σας εμφάνιση αφορά εσάς και κανέναν άλλον.

8.Δεν οφείλετε εξηγήσεις σε κανέναν για τις διατροφικές σας συνήθειες.

Μπορεί να υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα φαγητά, που δεν σας αρέσουν και δεν τα τρώτε. Δεν χρειάζεται να εξηγήσετε σε κανέναν, γιατί δεν τα προτιμάτε. Οι διατροφικές σας συνήθειες είναι καθαρό προσωπικό σας θέμα.

9.Δεν οφείλετε σε κανέναν εξηγήσεις για την προσωπική σας ζωή.

Δεν οφείλετε σε κανέναν εξηγήσεις για το που σας αρέσει να κάνετε σεξ και ποιον. Μπορεί να θέλετε να περιμένετε μέχρι την πρώτη νύχτα του γάμου σας ή να σας αρέσουν οι εφήμερες σχέσεις. Είναι καθαρά προσωπικό σας θέμα και δεν αφορά κανέναν άλλον.

8good

10.Δεν οφείλετε εξηγήσεις για την καριέρα σας ή τις επιλογές που κάνετε στην ζωή σας.

Κάποιες φορές, οι περιστάσεις μας αναγκάζουν να διαλέξουμε μεταξύ της καριέρας και του “να έχεις ζωή.” Η απόφαση δεν είναι εύκολη. Αν επιλέξετε την καριέρα, δεν σημαίνει πως δεν νοιάζεστε για την οικογένεια ή την κοινωνική σας ζωή. Σημαίνει, ότι θέλετε να δουλέψετε πάνω σε κάτι που θα σας δώσει περισσότερη ασφάλεια στο μέλλον. Όπως και να έχει δεν οφείλετε σε κανέναν εξηγήσεις για τις επιλογές που κάνετε στην καριέρα σας.

11.Δεν οφείλετε σε κανέναν εξηγήσεις για τις θρησκευτικές ή πολιτικές σας πεποιθήσεις.

Σε όποια θρησκεία και αν πιστεύετε ή δεν πιστεύετε, είναι προσωπικό σας θέμα. Δεν οφείλετε σε κανέναν εξηγήσεις για τους λόγους που σας οδήγησαν σε αυτή την επιλογή. Αν κάποιος δεν μπορεί να σας δεχτεί για αυτό που είστε, είναι δικό τους πρόβλημα, όχι δικό΄σας.

12.Δεν οφείλετε σε κανέναν εξηγήσεις για το ότι είστε μόνοι.

Είτε είστε μόνοι σας από επιλογή, είτε όχι είναι προσωπικό σας θέμα. Το να μην έχεις σχέση δεν είναι κάποιου είδους ψυχική διαταραχή. Είστε ελεύθεροι να επιλέξετε, αν θέλετε να είστε μέσα σε μια σχέση ή όχι.

13.Δεν οφείλετε σε κανέναν να βγείτε μαζί του, επειδή σας το ζήτησε.

Μπορεί ο άλλος να είναι όμορφος και ευγενικός, αλλά δεν χρειάζεται να βγείτε μαζί του, αν δεν θέλετε, απλά και μόνο, επειδή σας το ζήτησε. Αν δεν θέλετε να βγείτε ραντεβού, μην βγείτε.

14.Δεν οφείλετε σε κανέναν εξηγήσεις για την απόφασή σας σχετικά με τον γάμο.

Είτε θέλετε να παντρευτείτε και να κάνετε οικογένεια, είτε δεν θέλετε είναι δικό σας προσωπικό θέμα. Ακόμα και η μητέρα σας, που θέλει όσο τίποτα άλλο να γίνει γιαγιά, θα πρέπει να σεβαστεί την όποια απόφασή σας.

15.Δεν οφείλετε σε κανέναν εξηγήσεις για τις επιλογές σας στις σχέσεις.

Κάποιες φορές, οι άνθρωποι κάνουν ανάρμοστα σχόλια για τις σχέσεις των άλλων, ενώ στην ουσία δεν τους αφορά καθόλου. Τα σχόλια μπορεί να ποικίλουν από πολύ θετικά έως πολύ αρνητικά. Όπως και να έχει ζήστε την ζωή σας και ποτέ μην μένετε ή φεύγετε από μια σχέση, επειδή κάποιος άλλος σας είπε πως πρέπει να το κάνετε.

________________________

  Πηγές: Lifehack , tilestwra.com

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

10 πράγματα που θα μετανιώσετε στην πορεία της ζωής σας

39 τρόποι για να ζήσεις, και όχι απλά να υπάρχεις

40 ερωτήματα ζωής

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

3 CommentsΣχολιάστε

  • Τέτοια κομμάτια από “ψυχιάτρους” (ο 15λογος του ανεξάρτητου ατόμου) εύκολα μπορούν να φέρουν αυτόν που θα τα πάρει σοβαρά σε αδιέξοδο. Καταρχάς, δεν “κολλάει” καλά-καλά το ένα με το άλλο. Ας πούμε, δεν χρειάζεται να δίνεις λογαριασμό αν είσαι παντρεμένος, σε σχέση ή μόνος, και με ποιον κοιμάσαι το βράδυ. Ωραία. Αν είσαι παντρεμένος θα δώσεις λογαριασμό στο έτερό σου ήμισυ με ποιον κοιμήθηκες χθες το βράδυ; Σε ποιαν θρησκεία πιστεύεις – κι αν πιστεύεις; Για να μην τα πολυλογούμε:
    (α) Ψευδής καθολικότητα (δεν ισχύουν για όλους και για όλα) και
    (β) Petitio principii, δηλαδή δεν δίνεις λογαριασμό για όλα αυτά αν είσαι single, συνεπώς μένεις single για να μην έχεις να δώσεις λογαριασμό σε κανέναν.
    Πιθανώς ισχύει για ενήλικους που ζουν (ακόμα) με τους γονείς τους, κι ενδεχομένως με τα δικά τους λεφτά, αλλά ΑΥΤΟ κι αν είναι ψευδής καθολικότητα!!!!
    (β)

    • δηλαδη ο κανονας ειναι, “κανω οτι μου αρεσει και λογαριασμο δεν δινω”. Ειναι εφαρμοσιμο αυτο? Τι φερνει και τι κραταει τους ανθρωπους κοντα τον εναν στον αλλον αν οχι οι “εξηγησεις” που δινουμε ο ενας στον αλλον προκειμενου να κανουμε τις αποψεις μας πιο διαυγεις και να τυχουμε αποδοχης απο τον αλλον. Προσφατα εμαθα σε ενα σεμιναριο οτι η αποδοχη απο τους αλλους ειναι μια βασικη ανθρωπινη αναγκη! Χωρια που υπαρχουν και στοιχειωδεις νορμες συμπεριφορας σε καθε κοινωνια που επιβαλουν να …δινεις καποτε λογαριασμο, οπως παρατηρει ο Σχολιαστης! Θα συνιστουσα τις συμβουλες να τις εξεταζει κανεις κατα περισταση γιατι δεν εχουν universal ισχυ!
      Χαιρετω εγκαρδιως ευχαριστωντας για τη φιλοξενια,
      Annie

  • «Ο 15λογος του καλού ατομιστή ή η νέα χρηστοήθεια»
    Το ζήτημα είναι ότι ο κατάλογος είναι δεν είναι για πέταμα (αυτό θα ήταν άλλο πρόβλημα), αλλά δεν είναι κάτι και σαν take it or leave it: είναι σαν κάτι δρόμους, που σου γράφει σε πινακίδα διέλευσις ευθύνη των οδηγών, οι οποίοι ας έχουν πρόχειρες μαζί τους τρεις επιφυλάξεις:
    (α) δεν είναι απόλυτος (ή ασκείς την κάθε δραστηριότητα ή δεν την ασκείς. Όχι: όχι, υπάρχει περιθώριο διαπραγματευσιμότητας – πρόκειται για εξουσίες, με εξουσία διάθεσης. Υπάρχουν διαβαθμίσεις).
    (β) δεν είναι καθολικός (δεν είναι όλα στον ίδιο βαθμό σημαντικά, ούτε ισχύει το «όλα ή τίποτα»).
    (γ) δεν είναι πρότυπο. Ως πρότυπο, το πολύ-πολύ, είναι ικανό να εμπνεύσει ένα μοναχικό άτομο το οποίο χρησιμοποιεί τους κανόνες αυτούς στις σχέσεις του με τους γονείς του, στις περιστασιακές σχέσεις του, στην συμπεριφορά του στα social media και στα παρόμοια. Αλλά οδηγεί σε ειδικά, περιχαρακωμένα άτομα, ανίκανα, ιδίως, να σχετιστούν με άλλα άτομα και να αναπτύξουν την «αίσθηση του ανήκειν» σε ομάδες (περιλαμβανομένης της οικογένειας). Άτομα συχνά ψυχολογικά δύσκαμπτα, με περιορισμένες εμπειρίες, συχνά ανώριμα, με «κολλημένες» ιδέες, όσο και να ψάχνονται. Ανύπαντρα άτομα μεγάλης ηλικίας χωρίς παιδιά, συχνά κυρίες (για κοινωνικούς λόγους, ας ησυχάσουν οι politically correct!) συχνά με ψυχολογικές σπουδές και ασταθές επάγγελμα, έχουν αναπτυχθεί με βάση τις «15 εντολές» του παραπάνω καταλόγου (πολλά χρόνια πριν την δημοσιεύσει ο λεγάμενος ψυχολόγος).
    Από την άλλη μεριά, για τις ανάγκες της «συσχέτισης», του «ανήκειν», αλλά συχνά και του «νοήματος», του «έργου», της «δημιουργίας», της «ωρίμανσης», ή/και της «άσκησης», ή της «ανάπτυξης», κάθε «αξία» του πίνακα περιλαμβάνει και μια «αξία διάθεσης» και μια αξία προς «διαπραγμάτευση», και αυτό μπορεί να αφορά τον ένα κανόνα του 15μερούς καταλόγου ή τον άλλο. Η αξία του ίδιου του καταλόγου θα μπορούσε να προσδιοριστεί, συνεπώς, ως εξής: καθορίζει έναν ελάχιστο πυρήνα του ατόμου, ο οποίος, μετά από όλες τις διαπραγματεύσεις, τις διαθέσεις, καθώς και σε περίπτωση σύγκρουσης είναι αδιαπραγμάτευτος για τον άτομο, το οποίο μπορεί να προσφύγει σε οποιαδήποτε αξία του, ή/και σε όλες. Δηλαδή: αφενός το άτομο μπορεί να χρησιμοποιήσει ή να μην χρησιμοποιήσει οποιονδήποτε κανόνα («διάθεση») και αφετέρου, όσο και να διαθέσει από την κάθε «αξία» του καταλόγου, ένας «σκληρός πυρήνας» πρέπει να παραμείνει στην διάθεσή του, και ιδίως η δυνατότητά του να χρησιμοποιήσει την δυνατότητα εξ ολοκλήρου. Και, βέβαια, τόσο η προσφυγή στον κανόνα, όσο και η διαπραγμάτευσή του, πρέπει ομοίως να γίνονται χωρίς ενοχές. Γιατί αν ο κατάλογος τεθεί υπό τον αστερισμό των ενοχών … καθεστυκυία η λέμβος! (κοινώς: την κάτσαμε την βάρκα).