Η ψυχολογία των χρωμάτων στα λογότυπα εταιριών

Logo-Wheel


Πώς μας επηρεάζουν και τι ρόλο παίζουν.

Η ψυχολογία των χρωμάτων ερευνάται από τους ψυχιάτρους εδώ και πολλά χρόνια. Ένας από τους πρώτους που προσπάθησαν να καταλάβουν πώς επιδρούν τα χρώματα στα συναισθήματά μας, ήταν ο ελβετός ψυχίατρος Carl Jung, ο οποίος τα μελέτησε στις αρχές του 20ου αιώνα.

Ο Jung πίστευε πως οι άνθρωποι θα μπορούσαν να εκφράσουν τα συναισθήματα τους μέσα από τα χρώματα, ενώ χρησιμοποίησε μία θεραπεία «ζωγραφικής», ώστε να καθορίσει τις ασυναίσθητες επιρροές του κάθε χρώματος στους ανθρώπους.

Όσοι ασχολούνται με το μάρκετινγκ, θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα χρώματα που θα χρησιμοποιήσουν σε κάποιο λογότυπο.

Πράσινο
Το πράσινο συνήθως συναντάται στο περιβάλλον και σε λογότυπα που έχουν να κάνουν με φυτά, για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται κατά κόρον από ανθοπωλεία και αρχιτέκτονες τοπίου. Ακόμα, είναι το χρώμα που αποπνέει ηρεμία και ειρήνη. Το πράσινο επίσης είναι καλό χρώμα για τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τα χρηματοοικονομικά καθώς επίσης αντιπροσωπεύει και τον πλούτο.

Οι γιατροί, οι οδοντίατροι και οι εταιρίας υγειονομικής περίθαλψης, χρησιμοποιούν συχνά το πράσινο για να συμβολίσουν την καλή υγεία και ευεξία, ενώ επίσης χρησιμοποιείται από ανθοπωλεία και αρχιτέκτονες κήπου.

Αποχρώσεις του μπλε
Οι κατασκευαστές αρωματικών χώρου αλλά και βαμβακερών σεντονιών, χρησιμοποιούν ελαφρές αποχρώσεις του μπλε για την προώθηση της φρεσκάδας. Από την άλλη, βαθύ μπλε λογότυπα χρησιμοποιούνται συνήθως από ακαδημαϊκούς φορείς.

Σε γενικές γραμμές οι μπλε αποχρώσεις συνδέονται με την ασφάλεια, την αξιοπιστία και την αυθεντία. Για το λόγο αυτό πολλές εταιρίες ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών το προτιμούν, αφού θέλουν να προωθήσουν ένα αξιόπιστο προϊόν. Σκεφτείτε για παράδειγμα τις Samsung, IBM, Intel, Hewlett Packard, General Electric και άλλες.


2013-01-20-Color_Emotion_Guide22

Έντονο κόκκινο
Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει τη διορατικότητα, την έντονη πείνα αλλά και την προσφορά βοήθειας σε θέματα υγείας. Για παράδειγμα ο Ερυθρός Σταυρός ή ακόμα και εστιατόρια. Για δεκαετίες, το κόκκινο χρώμα έχει χρησιμοποιηθεί ώστε να ενημερώνεται το κοινό για κάτι σημαντικό. Μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει γιατί οι απαγορευτικές πινακίδες έχουν κόκκινο χρώμα ή γιατί επιλέχθηκε το κόκκινο χρώμα στα φανάρια.

Επίσης το κόκκινο έχει συνδυαστεί με τη δύναμη. Το λογότυπο του Superman διαθέτει ένα ισχυρό κόκκινο χρώμα που αποδεικνύει την υπερδύναμη του σούπερ ήρωα. Η Ferrari μάλιστα έχει προτιμήσει αυτό το χρώμα, ως το βασικό της, ώστε να δείξει την ξεκάθαρη δύναμη των αυτοκινήτων της. Τέλος, το κόκκινο είναι το χρώμα του πάθους, έτσι δεν θα μπορούσε να λείπει από την εμπορία και τη διαφήμιση καλλυντικών.

Απαλό κίτρινο
Οι αποχρώσεις του κίτρινου χρησιμοποιούνται για δείξει κανείς την εξυπηρετικότητα και τη γνώση της εταιρίας. Για παράδειγμα ο χρυσός οδηγός ή η εταιρία courier UPS. Το κίτρινο επίσης χρησιμοποιείται από ξενοδοχεία τροπικών προορισμών αλλά και εταιρίες που ασχολούνται με την ηλιακή ενέργεια.

Τέλος, το κίτρινο δίνει μία αίσθηση ευτυχίας και ζεστασιάς αλλά πολλές φορές λειτουργεί και προειδοποιητικά. Πολλές πινακίδες που μας ενημερώνουν για έργα ή παρακάμψεις χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο χρώμα.

Πολύχρωμα λογότυπα
Δεν είναι τυχαίο που μεγάλες εταιρίες όπως η Pepsi Cola, η Microsoft, η Apple ή η Google, χρησιμοποιούν περισσότερα από δύο χρώματα στα λογότυπα τους. Με το συνδυασμό αυτών των χρωμάτων προσπαθούν να μας κάνουν να σκεφτούμε τι αντιπροσωπεύει κάθε χρώμα. Ο εγκέφαλος μας συνδέει τα βασικά χρώματα με πολλές έννοιες ταυτόχρονα. Όπως αυτές της ειρήνης, της αυτοπεποίθησης, της αυθεντίας και της εμπιστοσύνης.

Η ψυχολογία των χρωμάτων έχει μελετηθεί ιδιαίτερα από τους εμπόρους, τους διαφημιστές και τους γραφίστες, είναι πολύ σημαντικό για την προώθηση ενός προϊόντος ή μίας υπηρεσίας να γνωρίζει κανείς ποια χρώματα εξυπηρετούν καλύτερα την εικόνα που θέλει υιοθετήσει.

___________________

 Πηγή: newsbeast.gr

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

11 ψυχολογικά τρικ που εφαρμόζουν τα εστιατόρια για να ξοδεύετε περισσότερα χρήματα

Πως τα σούπερ μάρκετ μας κάνουν να ξοδεύουμε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -