Δέκα εντολές για έναν υπέροχο άνθρωπο

anthropo


Ο Παύλος είναι δικηγόρος. Κατάγεται από φτωχή οικογένεια. Όντας έξυπνος, αποφοίτησε με άριστα, από τη νομική. Η παρατηρητικότητα και η οξυδέρκειά του, τον βοήθησαν να υιοθετήσει όλα εκείνα τα στοιχεία, ώστε να φαντάζει σημαντικός. Νοίκιασε ένα γραφείο στο Κολωνάκι. Το θάρρος, το θράσος και η καπατσοσύνη, στοιχεία απαραίτητα για το επάγγελμά του, τον βόηθησαν να αναρριχηθεί, σύντομα.

Άρχισε να ακούει κλασική μουσική, να πηγαίνει στο θέατρο, απέκτησε κύκλο. Ντύνεται με όμορφα και ακριβά ρούχα. Όπου πηγαίνει, όλοι τον κοιτάζουν. Μοσχοβολάει, ακτινοβολεί, οδηγεί ακριβά αυτοκίνητα. Έμαθε να έχει ένα μόνιμο χαμόγελο επιτυχίας, στο πρόσωπο. Έχει σημαντικούς φίλους, μεγάλο κύκλο γνωριμιών. Είναι άνθρωπος που καταφέρνει να ελίσσεται και να καταφέρνει πολλά με την εξυπνάδα του. Λίγο σνομπ. Κυκλοφορεί με γοητευτικές γυναίκες. Γενικά, κάνει θόρυβο με την παρουσία του.

Αλλά στην ουσία, ο Παύλος, είναι ένας απόλυτα ανολοκλήρωτος άνθρωπος. Και ίσως, όχι ευτυχισμένος.

Δυστυχώς όσο η κοινωνία εξελίσσεται (sic) τόσο περισσότερο «κρύβει» τα κλειδιά της ολοκλήρωσης σε πολλούς Παύλους. Η έμφαση στην ύλη και η πνευματική ατροφία των ημερών μας, αποπροσανατολίζουν. Οι δύσκολες συνθήκες επιβίωσης της οικογένειας του Παύλου, και η λάμψη των νέων ανήθικων πειρασμών, που επιβάλλει ο εργασιακός και κοινωνικός ανταγωνισμός, έκαναν τον πατέρα του να λησμονήσει να συμβουλέψει το παιδί του για τις πρωταρχικές αξίες που είχε κι εκείνος σαν παιδί. Έτσι, άθελά του, σηματοδότησε το ρηχό μέλλον του γιου του.

Χιλιάδες γονείς, έδωσαν λανθασμένα πρότυπα επιτυχίας, στα παιδιά τους. Οι προτάσεις για προσωπική ολοκλήρωση, περιορίστηκαν μόνο στο φαίνεσθαι και στην κακώς εννοούμενη διπλωματία. Πολλοί φιλόδοξοι νέοι, θεωρούν χρυσό, ότι λάμπει. Δεν ξεχωρίζουν τον τενεκέ κάτω από τη λαμπερή επίστρωση. Προσθέτουν και μια πρέζα πονηριάς και άγονται και φέρονται από τον κάλπικο, ρηχό, και αμείλικτο, «κύριο Χάιντ». Αγνοώντας τα βασικά, και πρωταρχικά στοιχεία που γαληνεύουν την ψυχή, σκότωσαν τον «Δόκτωρ Τζέκυλ» μέσα τους, χάνοντας έτσι, την ευκαιρία να γίνουν υπέροχοι άνθρωποι. Δέκα θα έπρεπε να είναι οι εντολές της ατομικής ολοκλήρωσης,

she__s_singing_in_the_rain____by_bugs22-d4cbx7z

1. ΚΑΝΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΝΩΜΗΣ. Ένας υπέροχος άνθρωπος, έχει τη δύναμη να ζητήσει ΣΥΓΝΩΜΗ. Να παραδεχθεί ταπεινά και με θάρρος το λάθος του. Όχι πλαγίως, όχι ύπουλα. Τα MEA CULPA δεν έχουν χώρο. Η συγνώμη έχει λυτρωτική δύναμη. Απελευθερώνει, δείχνει δύναμη. Όπως επίσης δυνατός είναι όποιος ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΓΧΩΡΕΙ. Ακόμα και αν έχει υποφέρει από κακές συμπεριφορές. Όταν η μεταμέλεια του «θύτη» είναι ειλικρινής. Η εκδίκηση είναι μια πράξη σκλαβιάς, μικρότητας και αφορά ασήμαντα όντα. Σε εκείνα, που είναι κατώτερα, ακόμα και από οποιοδήποτε μικροσκοπικό ζωάκι που δεν ξέρει να εκδικείται.

2. ΑΥΤΟΣΑΡΚΑΣΟΥ, μόνο και μόνο για να τα βρεις με τον εαυτό σου. Πάρε τις αδυναμίες σου και κάνε τις προτερήματα. Βάλε τις σε δυνατό φως και παρουσίασέ τις στο κοινό. Ενθουσίασέ τους με την άνεσή σου. Πρόσεξε όμως, μην τις κάνεις υπερθέαμα, κινδυνεύεις να φανείς αδύναμος.


3. ΦΩΝΑΞΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ. Όταν το κάνεις άφοβα και με σιγουριά, κερδίζεις. Χρησιμοποίησε τη σύνεσή σου για να καταλήξεις σε κάποιο συμπέρασμα. Παρουσίασέ το. Κάνε τον άλλο να σε ακούσει. Να σου ανταπαντήσει με το ίδιο σθένος. Να τον πείσεις, ή να δεχθείς ότι δεν κατάφερες να σκεφτείς μόνος σου. Προς θεού, μην καταδικάσεις την αντίθετη άποψη, όσο αποκρουστική κι αν σου φαντάζει. Αγκάλιασέ τη όταν σου δίνεται ευγενικά. Μετά αποφασίζεις.

4. ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΔΥΝΑΜΟ. Γίνε γίγαντας για όποιον δε μπορεί να προστατευτεί. Μην περιμένεις να βρεθείς στη θέση του. Το μεγαλείο είναι να βοηθήσεις εκεί που δεν θα βρεθείς ποτέ. Πολέμησε την αδικία απέναντι στον μικρό, τον φοβισμένο. Μετά, χαμήλωσε τα μάτια και φύγε. Μην περιμένεις ευχαριστώ, ούτε αντάλλαγμα.

5. ΜΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΕΙΣ ΤΟ ΚΑΚΟ. Αν σπάσεις ένα κρίκο, η αλυσίδα διαλύεται. Μη νομίζεις πως η εκδίκηση σε λυτρώνει, αντιθέτως, σου τρώει την ψυχή. Αντιμετώπισε την αδικία με χαμόγελο και αισιοδοξία. Δες κάθε στραβό που σε χτυπάει, με ευγνωμοσύνη. Γιατί, θα σε κάνει πιο σοφό, πιο δυνατό. Θα σε μάθει να δεις την επόμενη κακοτοπιά με περισσότερη σοφία. Και θυμήσου. Το κακό είτε το σταματάμε, είτε μας κυριεύει.

6. ΑΓΑΠΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ. Φρόντισε το διπλανό σου Όχι επειδή στο λέει η θρησκεία σου. Η θρησκεία σου σε δωροδοκεί, σου τάζει ανταλλάγματα και η αγάπη αυτή, δεν θα σου βγει αυθόρμητα. Κάνε μια υπέρβαση: Βόηθησε τον άνθρωπο που αγαπάς να είναι ευτυχισμένος, ακόμα κι αν θέλει να είναι μακριά σου. Αν δε το κάνεις, δεν τον αγάπησες ποτέ. Αγάπα το συνάνθρωπό σου. Κάθε φορά που ετοιμάζεσαι να μισήσεις, βάλε τον εαυτό σου στη θέση του. Θα φρενάρεις αμέσως. Μην κάνεις ότι δεν σου αρέσει να σου κάνουν.

7. ΣΕΒΑΣΟΥ ΤΟΝ ΔΙΠΛΑΝΟ ΣΟΥ. Άκου τι έχει να σου πει, όσο γελοίο κι αν σου φαίνεται. Μη του ρυπαίνεις το περιβάλλον του. Μην του παίρνεις πονηρά, ότι δικαιωματικά του ανήκει. Αναβάθμισε τον κόσμο του με την παρουσία σου. Μίλα του ευγενικά, δώσε του υπόσταση. ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ: Μην εύχεσαι να δεις την «κατσίκα» του νεκρή. Απόκτησε δική σου.

8. ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΟΣ. Όχι μόνο στα υλικά. Σκόρπα δεξιά κι αριστερά θάλασσες αισιοδοξίας, ωκεανούς χαμόγελου. Δεν κοστίζει. Στάσου μαχητής για τους φίλους σου, για τους γνωστούς σου, για τους αγνώστους. Χαμογέλασε στον πιτσιρίκο, πάρε τον στα σοβαρά, μίλα με τον γέροντα στο παγκάκι, επικοινώνησε μαζί του, δώσε του αξία. Μίλα στον πληθυντικό στον ταλαιπωρημένο μετανάστη, σεβάσου την ανθρώπινη προσωπικότητα. Όσο ταπεινή κι αν σου φαίνεται. Χάρισε καλημέρες, ζεστές. Χαμόγελα, αγγίγματα στην πλάτη, φαγητό, στοργή. Και όταν σου πουν ευχαριστώ, απλά, κοίτα τους με απορία στα μάτια.

9. ΜΗ «ΝΤΥΝΕΣΑΙ» ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ. Φόρεσε όμορφα, όχι ακριβά ρούχα. Δεν χρειάζεσαι το σπορ αυτοκίνητο, τις μηχανές, τα ακριβά κινητά, τα μάταια αξεσουάρ. Αν έχεις ανάγκη από τη συνεχή αποδοχή, μάγεψε τους με την απλότητά του λόγου, της σκέψης σου. Όταν αυτό που δείχνεις, δεν είναι ακόλουθο με αυτό που είσαι, γίνεσαι απωθητικός. Γίνε αγνός, γνήσιος. Με άλλα λόγια, γίνε υπέροχος.

10. ΚΛΑΨΕ. Μη ντραπείς, μην αγχωθείς όταν τα μάτια σου αναβλύζουν υγρή ανθρωπιά. Η γοητεία σου θα ξεχειλίσει. Ξέσπασε. Κανείς σώφρων δε θα σε λυπηθεί. Απεναντίας θα σε λατρέψει. Θα γίνεις γίγαντας σωστός, όταν μπορείς να κλάψεις.

Έτσι, αφήνοντας την γαλήνη σου να σε οδηγήσει γίνεσαι μεγάλος, ίπτασαι. Διπλωματία και τακτικές, μόνο ψευτιά θα βγάλουν. Η γοητεία χάνεται. Ακόμα και ο καλύτερος ηθοποιός δεν θα μπορέσει να ξεγελάσει κανέναν, έτσι. Ακόμα κι όντας άσχημος, να είσαι ο εαυτός σου. Τότε η γοητεία έρχεται. Η εξωτερική ασχήμια πεθαίνει. Γίνεσαι σημαντικός. Ψηλός. Γίνεσαι ένας υπέροχος άνθρωπος.

anthropoi

_______________

     Facebook: Tzitzis Yannis

    CoverPhoto: @Steven Kenny

   Πηγή: www.o-klooun.com

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

“Αν οι Καρχαρίες ήταν Άνθρωποι” του Μπ. Μπρεχτ

Ήταν Άνθρωπος

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

5 CommentsΣχολιάστε

  • Είχα καιρό να διαβάσω ενα τόσο ζεστό, λυτρωτικό, ανθρώπινο κείμενο.
    Με κομμένη την ανάσα το διάβασα.
    Πολλά μπράβο.

  • Δυστυχώς, το κείμενο είναι μια άλλη συλλογή κοινοτυπιών, στηριγμένων σε στερεότυπα. Ο “δικηγόρος” ως πρότυπο της χωρίς ανθρωπιά επιτυχίας (έχει γνωρίσει πολλούς δικηγόρους ο τύπος; – θα καταλάβει ότι ο τύπος που περιγράφει υπάρχει κατά κύριο λόγο στην φαντασία του). Το “άρχισε να ακούει κλασική μουσική”, η “κλασική μουσική” (!!!) σε μια “εικονική” (iconic) χρήση της, στερεότυπη σε βαθμό ηλιθιότητας. Έχει δει τους παθιασμένους (ακροατές, ορισμένους παρουσιαστές, ενίοτε και κριτικούς) του Τρίτου Προγράμματος ο τύπος; Πιστεύει ότι, “ακούγοντας κλασική μουσική” (ή τζαζ, ή ότι έχει πάθος ο καθένας) επιβεβαιώνει την υπαρξιακή του κενότητα σε πλαίσιο κοινωνικής ανόδου; Έχει διαβάσει περιοδικά όπως το “Πολύτονον”, για να δει τι αγώνας και τι πάθος – για ΖΩΗ! – κινείται στην βάση αυτής της μουσικής; Η “προκαταρκτική ιστορία” πριν από την “διδαχή των 10 εντολών” είναι τόσο ηλίθια … θυμάται κανείς τις “ιστορίες του κυρίου Κόυνερ”, του Μπρεχτ: “βλέποντάς σε πού κάθεσαι, παύω να ενδιαφέρομαι για το τι έχεις να πεις” (σε ελεύθερη απόδοση). Σε τέτοια άρθρα πρέπει να κυκλοφορείς … με τον δικηγόρο σου – όπως λέει κι ο Αρκάς (σε ελεύθερη, επίσης, απόδοση – από τον Ισοβίτη)

  • “Aντιμετώπισε την αδικία με χαμόγελο και αισιοδοξία. Δες κάθε στραβό που σε χτυπάει, με ευγνωμοσύνη. ”
    Τι ειναι αυτο, το κυρηγμα της Κυριακης? Αυτο δεν κανουμε για δεκαετιες τωρα και εχουμε γινει “κουληδες”?
    Απο σκλαβους θελετε να μας κανετε και σκλαβους ευχαριστημενους με τη σκλαβια τους βλεπω, “αυθεντικους “σκλαβους. Να μην αγορασουμε λεει ακριβα ρουχα, λες και μπορουμε να τα αγορασουμε αμα θελαμε. Κειμενο για βαριεστημενες κυραδες που μπουχτησαν τον κυνισμο και την αδειοσυνη τους και αποφασισαν να κανουν κι ενα ετσι διαλειματακι με meditation ναχουνε κατι hype να συζητησουνε πριν πανε στο στεκι πολυτελειας τους.
    Λιγη ντροπη ρε παιδια και λιγη αυτοσυνειδηση θα μας διαβασετε και την Πολυαννα σε λιγο.
    Χαιρετω,
    Annie

  • Η αληθεια εχει παντα 2 πλευρες. Η ουσια ομως, ειναι παντα μια. Και η ουσια αυτου του αρθρου, ειναι πως οτι λαμπει δεν ειναι χρυσος. Απο εκει και περα, ο καθενας θα μπορουσε να αποτυπωσει την δικη του αληθεια, σχετικα με το πως αντιλαμβανεται το αρθρο.

    Υπεροχο αρθρο!