Ποιός παράγει πλούτο;

neoi-agrotes3-670300


Η σημαντικότερη είδηση των ημερών δεν είναι παρά η γνωστοποίηση για τον πληθυσμό της χώρας που εργάζεται και για όσους για διάφορους λόγους είναι εκτός αγοράς εργασίας. Για όσους δεν έτυχε να διαβάσετε την σχετική έρευνα να μεταφέρω εν τάχει τους αριθμούς. Το σύνολο του εργαζόμενου πληθυσμού είναι περίπου 4,7 εκ. άτομα, εκ τον οποίον ενεργεί είναι τα 3,5 εκατομμύρια, ενώ οι υπόλοιποι, 1,2 εκ. άτομα περίπου είναι δηλωμένοι ως άνεργοι.

Ο μη ενεργός πληθυσμός, συνταξιούχοι,  νοικοκυρές, νέοι που δεν έχουν μπει στην αφορά εργασίας και παιδιά και διάφορες άλλες κατηγορίες είναι περισσότεροι από 7 εκ. άτομα. Ουσιαστικά τα 2/3 του πληθυσμού και κάτι παραπάνω είναι εκτός αγοράς εργασίας και ζουν με επιδόματα, συντάξεις στην πλειοψηφία τους κάτω από το όριο των 700 ευρώ το μήνα. Ο ενεργός πληθυσμός είναι τα 3,5 εκατομμύρια άτομα!!! Ο αριθμός αυτός από μόνος του είναι απογοητευτικός και δεν γεννάει καμία αισιοδοξία για το μέλλον.

Οι αριθμοί αυτοί αποτυπώνουν με τον πλέον παραστατικό τρόπο το πόσο πολύ η κοινωνική ειρήνη της χώρας εξαρτάται από τα δανεικά και την ανοχή των δανειστών μας. Πόσο μπορεί μια χώρα να είναι εθνικά υπερήφανη, ανεξάρτητη, αυτόβουλη και όλα τα συναφή αν δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της; Πόσο μπορεί να επιβιώσει μια κοινωνία έχοντας ένα ικανοποιητικό επίπεδο ζωής, όταν η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού χρόνο με το χρόνο «βουλιάζει» όλο και περισσότερο, στην φτώχεια και την απραξία; Αλήθεια, πόσοι από τους χιλιάδες πτυχιούχους μου βγαίνουν κάθε χρόνο από τις σχολές έχουν ελπίδα να εργαστούν και πόσοι από αυτούς να είναι στο αντικείμενο που σπούδασαν;

greece_crisis

Το έχω γράψει πολλές φορές, ότι η πραγματικά επαναστατική πράξη σήμερα στην Ελλάδα είναι η ανάπτυξη της παραγωγής, γιατί μόνο αυτό αυξάνει την απασχόληση και σταματάει την εξάρτηση από τους δανειστές μας. Όσο και αν τους θεωρούμε κουτόφραγκους γνωρίζουν καλά ότι μας έχουν στο χέρι και βαράνε το νταούλι και εμείς χορεύουμε.

Δυστυχώς όμως αυτή η πλέον επαναστατική λέξη, η παραγωγή, είναι απούσα από τον πολιτικό λόγο. Το έγραφα και την περασμένη εβδομάδα, ότι δεν μπορεί σύμβολο της ανατροπής να είναι το κόκκινο γάντι της καθαρίστριας και όχι ο ταλαντούχος νέος που μπορεί να προσφέρει πολλά. Η καθαρίστρια όσο και να τρίψει την σκάλα με τη μάπα πλούτο δεν παράγει και στο τέλος θα μείνει και άνεργη όταν τελειώσουν τα δανεικά – καλή ώρα. Το ζήτημα είναι να σπάσουν τα δεσμά της ανεργίας και να απελευθερωθούν δυνάμεις, αφού από εκεί ξεκινάει η υποτέλειά μας!!!

Η απάντηση σε όλα αυτά ποια είναι; Ψευδοδιλλήματα και ψευδοπροβλήματα για να μην βλέπουμε την αλήθεια. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να περιμένουμε λύση του ασφαλιστικού, καλύτερη υγεία και πρόνοια, καλύτερες αμοιβές και αναστροφή της καθοδικής πορείας αν δεν υπάρχει παραγωγή, όλα τ’ άλλα είναι απλά για να περνάμε τον καιρό μας.

___________

  ~ Θεόδωρος Αν. Σπανέλης

     Πηγή:  xronometro.com

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

12 εντυπωσιακά στοιχεία για την ελληνική οικονομία

Για ποια ελληνική αγροτική παραγωγή μιλάμε;

Οι… 10 πληγές του Φαραώ στην οικονομία

Η ανεργία και ο Έλληνας

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

1 σχόλιοΣχολιάστε

  • Mόνο οι μισοί από τα 3,5 εκατομμύρια εργαζόμενους (εκ των οποίων οι 650.000 είναι δημόσιοι υπάλληλοι) απασχολούνται με 8ωρο εργασίας και έχουν συστηματική καταβολή των μισθών τους! Οι υπόλοιποι εργάζονται με εξευτελιστικούς μισθούς, έχουν μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας τους, έχουν ανασφάλιστη εργασία και πλήρη ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

    Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά:

    – Ένα εκατομμύριο είναι οι απλήρωτοι (από 3 – 15 μήνες) εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με τα ‘’πρωτεία’ να κατέχει ο κλάδος του τουρισμού.

    – Μισό εκατομμύριο είναι οι υποαπασχολούμενοι (μέχρι 4 ώρες, επισήμως, την ημέρα με τις μισές αποδοχές) ενώ 1,5 εκατ. είναι οι αμειβόμενοι, περιοδικά, με «μαύρα».

    Μάλιστα οι 7 στις 10 θέσεις εργασίας που ανοίγουν είναι προσωρινής απασχόλησης, οι λεγόμενες και ευέλικτες μορφές εργασίας, φαινόμενο που σηματοδοτεί το τέλος του παραδοσιακού 8ωρου εργασίας.

    – Κάτω από τα 815 ευρώ είναι σήμερα ο μέσος καθαρός μισθός στην Ελλάδα (ιδιωτικός τομέας) ενώ με μηνιαίο μισθό 346 ευρώ απασχολούνται μισό εκατομμύριο μερικώς απασχολούμενοι!