Γιατί οι τζιχαντιστές καταστρέφουν την αρχαία Παλμύρα;

palmyraii


Γιατί οι τζιχαντιστές ανατινάζουν τους ναούς στην αρχαία Παλμύρα; Γιατί το Ισλαμικό Κράτος καταστρέφει τα μεγαλύτερα έργα τέχνης της ιστορίας της Συρίας και του Ιράκ; Η απάντηση είναι απλή και τη δίνει η Γαλλο-λιβανέζα αρχαιολόγος Joanne Farchakh στον Independent.

Για το κέρδος.

Οι στόχοι του Ισλαμικού Κράτους δεν είναι τυχαίοι. Σύμφωνα με την Joanne Farchakh επιλέγονται με βάση την αξία τους, όπως αυτή καθορίζεται από τους διεθνείς αγοραστές. Στη συνέχεια αφαιρούν από κάθε μνημείο – στόχο όλα τα έργα που έχουν μεγάλη αξία: αγάλματα, ανάγλυφες παραστάσεις, ψηφιδωτά, ακόμη και ολόκληρα κομμάτια.

Στη συνέχεια τα διοχετεύουν στις διεθνείς αγορές, κυρίως μέσω Τουρκίας. Έχουν εξάλλου μεγάλη ζήτηση στους εμπόρους. «Ήδη έργα τέχνης από την αρχαία Παλμύρα πωλούνται στο Λονδίνο» εξηγεί η Farchakh. Αρχαία αντικείμενα από το Ιράκ και τη Συρία κυκλοφορούν σε όλη την Ευρώπη. Το κέρδος για το Ισλαμικό Κράτος είναι τεράστιο.

Αφού αποσπάσουν τα έργα τέχνης οι τζιχαντιστές ανατινάζουν τα μνημεία καταστρέφοντάς τα ολοσχερώς. Έτσι κρύβουν τις λεηλασίες αφού εξαφανίζουν τα στοιχεία. Μετά την καταστροφή εκ θεμελίων των μνημείων κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι έχει κλαπεί ή τι έχει ταφεί κάτω από τα ερείπια.

Επιπλέον χρησιμοποιούν τις καταστροφές για την προπαγάνδα τους αλλά και για να αυξήσουν το κέρδος τους. «Η μέθοδός τους έχει αλλάξει από τότε που ξεκίνησαν τις καταστροφές. Στην αρχή ήταν άνθρωποι με σφυριά και σκεπάρνια. Μα αυτό δεν έφερνε παρά λίγα λεπτά δημοσιότητας».

palmyra1«Την Παλμύρα. Δεν την καταστρέφουν όλη μαζί, αν και θα μπορούσαν. Στην αρχή ανατίναξαν τον ναό του Βάαλ και τότε όλοι είπαν: ‘Τι κρίμα! Και τώρα τι θα ακολουθήσει; Μήπως ο ναός του Μπελ;’. Και πράγματι ανατίναξαν το ναό του Μπελ » εξηγεί η Joanne Farchakh τονίζοντας ότι πλέον οι τζιχαντιστές «λειτουργούν με τα δεδομένα του θεάματος» και γι’ αυτό λίγο λίγο θα συνεχίσουν μέχρι να καταστρέψουν ολοκληρωτικά την αρχαία Παλμύρα.

«Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να ανεβάζουν την αξία των εμπορευμάτων τους» τονίζει. Όσο πιο πολύ προβάλλονται οι καταστροφές τόσο πιο ψηλά ανεβαίνουν οι τιμές στην αγορά των αρχαιοκάπηλων. «Κάθε αρχαίο έργο τέχνης κοστίζει δισεκατομμύρια δολάρια» εξηγεί η Farchakh, τονίζοντας ότι οι αρχαιοκάπηλοι είναι πάντα έτοιμοι να τα δώσουν ενισχύοντας οικονομικά το Ισλαμικό Κράτος.

________

  Πηγή: tvxs

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Γιατί οι Σύροι εγκαταλείπουν τη χώρα τους;

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

4 CommentsΣχολιάστε

  • Ίσως και κάτι ακόμη: στην ευρύτερη περιοχή από τη δεκαετία του 1980 έχουν βρεθεί πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Όμως πώς να το εκμεταλλευτεί η Νέα Τάξη; Αδύνατον υπό τις προ ολίγου καιρού συνθήκες. Άρα εκτός από τα υπόλοιπα οφέλη που απολαμβάνει η πολιτισμένη Δύση από το χαμό στην Ανατολή και τους τζιχαντιστές (εμπόριο όπλων, φτηνό εργατικό δυναμικό, κ.τ.λ.), ένα άλλο κέρδος είναι ότι, όταν θα έχει πλέον καταστραφεί όλη η αρχαία τοποθεσία, και μάλιστα από τους κακούς τζαχαντιστές κι όχι από τους “καλούς” ευρωπαίους, και οι αρχαιοκάπηλοι θα έχουν πλέον κάνει τη μπάζα τους, θα έρθει η σειρά των πολυεθνικών να στήσουν εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην κατεστραμένη αρχαία πόλη. Ιδού η Νέα Τάξη. . . και οι άνθρωποι που γεννιούνται από σήμερα και μετά, θα βλέπουν την Παλμύρα μόνο σε φωτογραφίες και βίντεο. Δατς λάιφ!

  • Ξέχασες μόνο μιά λεπτομέρεια, το πετρέλαιο έχει γίνει ΄τοσο φθηνό πιά, οι ΗΠΑ είναι ο πρώτος παραγωγός του κόσμου και με την σχιστολιθική εξόρυξη απειλούνται πλέον σοβαρά και τα οικονομικά και αυτών των ίδιων των Σαουδαράβων.

  • Οι τζιχαντιστες του Ισλαμικου Κρατους σαν Οριοδοξοι Μωαμεθανοι θεωρουν οτι δημιουργηθηκε πριν απο τον Μωαμεθ ιδιως αγαλματα σαν ΑΣΕΒΗ-tzahilia που πρεπει να καταστραφουν για να μην βαζουν σε πειρασμο τους Μωαμεθανους.
    Πουλωντας τα εχουν ΚΑΙ ΚΕΡΔΟΣ!