Η ζωή σου τρία γράμματα

yesorno


Σαν να μπαίνεις σ’ ένα σπίτι που έχει τα φώτα όλα σβηστά. Σ’ αυτό το σπίτι βρίσκεις πολλά δωμάτια και διαδρόμους. Ολα χωρίς παράθυρα. Το σκοτάδι οξύνει την ακοή σου.

Αντιλαμβάνεσαι πως μπαινοβγαίνουν μέσα πολλοί, ακούς τις συζητήσεις, τις αναλύσεις, τις αντεγκλήσεις, τις απίθανες ρήσεις («σε νοιάζει να είμαστε στο ευρώ και να μην έχεις λεφτά στην τσέπη;»), αφουγκράζεσαι πατήματα κι ανάσες. Οχι της αξιοπρέπειας, αλλά της αμετροέπειας. Ομως, όλοι είναι θολοί, περιγράμματα. Κι εσύ εγκλωβισμένος ή ακριβέστερα εξουδενωμένος (εκμηδενισμένος) σε διαγράμματα.

Η ζωή σου τρία γράμματα. «ΝΑΙ» ή «ΟΧΙ». Φαινομενικά, αν και απειλητικά και τελεσίδικα, είναι φτιαγμένα από φως. Κι αυτά όμως, ακριβώς επειδή λούζονται στο φως, δεν αντέχεις διόλου να τα κοιτάξεις. Ρίχνεις τα μάτια σου χαμηλά και συνεχίζεις να αφουγκράζεσαι.

thinking__by_darkangelp26

Δυσανασχετείς. Ψάχνεις κάτω από τις λέξεις, τα αποσιωπητικά, τις παρενθέσεις και κάνεις τον ντετέκτιβ στις προθέσεις. Γεμίζεις τον χώρο ανάμεσα σ’ αυτά που λέγονται και σ’ αυτά που εννοούνται, σ’ αυτά που ερμηνεύονται και σε παιχνίδια που ακόμη και τώρα επανέρχονται.

Δυσανασχετείς. Οχι γιατί αποποιείσαι την ευθύνη. Δεν είσαι δειλός, γιατί έχεις συναίσθηση της αδυναμίας σου. Είσαι δεμένος με κοντό σχοινί. Κανένας δεν μιλάει για την επόμενη μέρα. Λέγοντας «όχι» σε πρόταση που δεν θα υφίσταται, λες «ναι» σε τι ακριβώς; Στην επανάληψη της διαπραγμάτευσης ή στην εγκατάλειψή της; Και αν επαναληφθούν, ποιους όρους θα αποδεχθούν; Λέγοντας «ναι» ήδη σου το εξήγησαν οι Βρυξέλλες τι σημαίνει, «όμως, γιατί αυτός ο κόμπος εδώ στο στήθος;»

Δυσανασχετείς, γιατί το νιώθεις. Οσο πιο λίγα βλέπεις σ’ αυτό το πηχτό σκοτάδι, τόσο πιο βαθιά καταλαβαίνεις. Σε σέρνουν σε απόφαση της ήττας. Σε ακατάλληλη ώρα. Με ακατάλληλο ερώτημα, που δεν αφορά το δημοψήφισμα, αλλά την πέτρα που ρίχνεις και δεν μπορείς να φέρεις πίσω.

 ________________

  Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη

      Ναυτεμπορική

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Η Άγνοια της Δραχμής

Χρεοκοπούμε όπως πλουτίσαμε

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

2 CommentsΣχολιάστε

 • Γιατί το κάνετε τόσο περίπλοκο κυρία Τζωρτζινάκη και ενισχύεται η σύγχυση; Αφετηρία πρέπει να είναι αυτό για το οποίο γνωρίζουμε περισσότερα και σαφέστερα πράγματα. Εδώ λοιπόν ξέρουμε ότι το ΝΑΙ σημαίνει μονολεκτικά “υποταγή”. Αν διαβάσει κανείς τα μέτρα των δανειστών είναι ηλίου φαεινότερον. Δεν μπαίνω σε λεπτομέρεια, αλλά αναφέρω ενδεικτικά τρεις μόνο νευραλγικούς τομείς που με ένα ΝΑΙ επισήμως και με λαϊκή ετυμηγορία εξαφανίζονται σταδιακά: Ναυτιλία, Γεωργία, Τουρισμός. Χώρια ότι πλέον δίνουμε έτοιμο και ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στους δανειστές να αποκρούουν κάθε προσπάθεια οποιασδήποτε φιλότιμης κυβέρνησης, και να επιβάλουν ό,τι μέτρα θέλουν, όπως θέλουν, κι όποια ώρα θέλουν, με σύμμαχο και θύμα συγχρόνως τον ελληνικό λαό, εμάς όλους δηλαδή. Ανάμεσα σε ένα τέτοιο ΝΑΙ και ένα θολό και άγνωστο ΟΧΙ, θα πάρω ΟΧΙ, απλώς διότι μεταξύ μιας βέβαιης υποτέλειας και εξευτελισμού προτιμώ την αξιοπρέπειαμια και μια πιθανή ελπίδα ανάτασης, έστω κι αν καταλήξει (που δεν το ξέρω) τελικά κι αυτή σε ήττα.

  • Οι επιλογές με θολούρα είναι αυτές που μας έφτασαν εδώ…
   Διαβάζω τα μέτρα των δανειστών (10 δις) σε σύγκριση με τα μέτρα της κυβέρνησης (8 δις), και δύσκολα μπορώ να αναγνωρίσω τις διαφορές. Αρα προς τι η διαφωνία ?
   Και βέβαια αναπολώ τα μέτρα του email Χαρδούβελη (1 δις) !!!

   Από εκεί και πέρα, δεν μπορεί κανείς να μην αναγνωρίσει την υπερβολή στο email σας. “Εξαφανίζονται η ναυτιλία και η γεωργία !”. Φαντάζομαι παρασυρθήκατε και χρησιμοποιήσατε τη συγκεκριμένη λέξη.
   Δεν θα ρωτήσω τι θα συμβεί στους συγκεκριμένους κλάδους στην περίπτωση του “όχι”, Άλλωστε ήδη ο τουρισμός μετράει τις πληγές του. Όμως δεν θα επιμείνω, δεν επιθυμώ να χαλάσω τη θολούρα …

   Ομολογώ ότι με απογοήτευσε η συλλογιστική στο μήνυμα σας. Όμως παρακολουθώ τα σχόλια σας (σε άλλες αναρτήσεις) με μεγάλο ενδιαφέρον.