Η Αντίφαση Του Κακού Και Το Μεγάλο Στοίχημα Της Ανθρωπότητας

evil


«Ο κόσμος ξεκίνησε χωρίς τον άνθρωπο και θα τελειώσει χωρίς αυτόν» – Claude Levi-Strauss

Προειδοποίηση: Αυτό το κείμενο δεν συστήνεται σε όσους πάσχουν από πνευματική αρτηριοσκλήρωση. Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα αυτής είναι η αυταπάτη της κατοχής της αλήθειας.)

Ένα από τα θέματα που διαπραγματεύεται ο Πρίμο Λέβι στα βιβλία του είναι εκείνο της προέλευσης του Κακού. Δεν καταλήγει σε κάποιο συμπέρασμα, αφού είναι λογοτέχνης και η λογοτεχνία θέτει ερωτήματα και προβάλλει αντιφάσεις, δεν δίνει απαντήσεις.

Ο Λέβι αντιμετωπίζει το Κακό ως κάτι παράλογο και ταυτόχρονα συνυφασμένο με τη φύση του ανθρώπου, σαν να λέει: Είναι παράλογο πόσο παράλογα κακός μπορεί να είναι ο άνθρωπος.

~~{}~~

Ο Πρίμο Λέβι βίωσε το Κακό στη πιο διάσημη έκφανση του, το Άουσβιτς.

Ένα ερώτημα, το οποίο ίσως να κάνει πολλούς να δυσανασχετήσουν, είναι το εξής:

Γιατί ο ναζισμός θεωρείται το υπέρτατο Κακό;

Μήπως επειδή την ιστορία τη γράφουν οι νικητές;xitler

~~{}~~

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και το Ολοκαύτωμα δεν επαρκούν για να δικαιολογήσουν την ταύτιση του Χίτλερ με τον Σάουρον.

Γιατί αυτές ακριβώς οι πρακτικές (πόλεμος και γενοκτονία) είναι εξαιρετικά συνηθισμένες στο ανθρώπινο είδος. Και δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στις σκοτεινές εποχές των βαρβάρων.

Οι ΗΠΑ είναι χτισμένες πάνω στα κόκαλα των Αμερινδιάνων (και των σκλάβων) και σίγουρα έχουν ξεκινήσει περισσότερους πολέμους από τους Ναζί.

Οι Βρετανοί εξοντώσανε μέχρι τελευταίου τους Τασμανούς και μεγάλο μέρος από τους Αβορίγινες της Αυστραλίας.

Γάλλοι, Γερμανοί, Πορτογάλοι, Ολλανδοί, Ιάπωνες, όλοι επεκτάθηκαν δολοφονώντας μαζικά.

Στη γειτονιά μας είχαμε τη γενοκτονία των Ποντίων, των Αρμενίων και -πιο πρόσφατα- τη διπλή καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας.

stalinΗ μεγαλύτερη (σε αριθμό θυμάτων) γενοκτονία ήταν εκείνη του Σταλινισμού.

Ο Μάο και ο Πολ Ποτ, οι Χούτου, οι Κινέζοι στο Θιβέτ, οι Βραζιλιάνοι στον Αμαζόνιο, η πρόσφατη ιστορία βρίθει από γενοκτονίες (διαβάστε το παλιότερο κείμενο Γενοκτονία).


~~{}~~

Μια κοινή παράμετρο σε όλες τις γενοκτονίες είναι το Κράτος.

Προσέξτε! Το ισχυρό κράτος, που επιβάλλεται στα πιο αδύναμα κράτη ή εθνότητες ή μειονότητες.

Όπως συμβαίνει τα τελευταία πενήντα χρόνια στην Παλαιστίνη.

Δεν είναι οι Εβραίοι εν γένει που σκοτώνουν, όπως δεν είναι και οι Αμερικάνοι που βομβαρδίζουν αφειδώς τον πλανήτη (ή ενισχύουν τις εμφύλιες συρράξεις), αλλά τα κράτη τους.

~~{}~~

Εδώ έγκειται άλλη μια αντίφαση: Η προέλευση του Κακού είναι το Κράτος;

Και το Κράτος τι είναι; Κάτι το μεταφυσικό, μια δομή αυτόνομη, πέρα από τον άνθρωπο;

Υπάρχει Κράτος χωρίς ανθρώπους; Υπάρχει Αμερική (ΗΠΑ) χωρίς Αμερικάνους;evil7

Θα ήταν αφέλεια εκ μέρους κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου να ισχυριστεί ότι το Κακό θα αφανιστεί αν εξαλειφθούν τα Κράτη (ή ο νεοφιλελευθερισμός). Γιατί το Κακό υπάρχει πολύ πριν από αυτά.

~~{}~~

Κάποιοι πιστεύουν ότι το Κακό είναι στη φύση του ανθρώπου.

Κάποιοι άλλοι ότι είναι έξη, ότι μαθαίνει να ζει με αυτό, λόγω του περιβάλλοντος.

Ερώτηση: Έχουμε το Κακό στο DNA μας ή είναι κάτι επίκτητο, δημιούργημα της φαύλης κοινωνίας;

Να επιχειρήσω μια εξοργιστική υπόθεση:

Ίσως τίποτα από τα δύο, ούτε εγγενές ούτε επίκτητο. Γιατί δεν υπάρχει Κακό.

~~{}~~

Τις προάλλες παρακολούθησα ένα ντοκιμαντέρ για τους χιμπαντζήδες (τους Τρωγλοδύτες, τους βίαιους, γιατί υπάρχουν και οι χίπηδες Μπονόμπο).

Μια ομάδα χιμπατζήδων ξεκίνησε μια επιχείρηση κατάληψης νέων εδαφών. Μπήκαν προσεκτικά και αθόρυβα στην περιοχή μιας άλλης ομάδας και την κατάλληλη στιγμή τους επιτέθηκαν. Δεν υπήρχε προειδοποίηση ούτε οίκτος.

evil4Οι αμυνόμενοι (λιγότεροι και πιο αδύναμοι) αιφνιδιάστηκαν και νικήθηκαν. Οι περισσότεροι πρόλαβαν να αποχωρήσουν (έγιναν πρόσφυγες!), αφού οι χιμπαντζήδες δεν κατέχουν την τέχνη του πολέμου ούτε είναι δεμένοι με την «πατρίδα» τους. Χιμπαντζήδων Τρωγλοδυτών πάσα γη τάφος.

Οι επιτιθέμενοι κατάφεραν να σκοτώσουν ένα μικρό. Αυτό το κομμάτιασαν και όλοι έφαγαν από τη σάρκα του.

Ο Αττένμπορο, ο αφηγητής του ντοκιμαντέρ, αναφέρει ότι οι χιμπαντζήδες δεν είναι σαρκοφάγοι, οπότε είναι δύσκολο να αντιληφθούμε τη σκοπιμότητα του κανιβαλισμού.

Η επίθεση γίνεται για την κατάκτηση εδαφών, για την τροφή, αυτό είναι φυσικό. Και ενώ ο κανιβαλισμός φαντάζει παράλογος, είναι κι αυτός φυσικός, αφού όλα όσα συμβαίνουν, ακόμα κι αν δεν μπορούμε να τα κατανοήσουμε, είναι μέρος της φύσης -και τίποτα δεν υπάρχει πέρα από αυτήν.

~~{}~~

Είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι ο άνθρωπος είναι το χειρότερο ζώο. Αυτή η πεποίθηση είναι λανθασμένη, απόρροια του αρνητικού ανθρωποκεντρισμού.

Ο άνθρωπος δεν είναι το περιούσιο ζώο ούτε όμως και το χείριστο ζώο.

Είναι μόνο ένας ζωντανός οργανισμός, μέρος του χαοτικού υπερσυστήματος της Γαίας, η οποία με τη σειρά της ίσως να είναι μια απειροελάχιστη απιθανότητα του μέγιστου συστήματος του σύμπαντος.

Το Σύμπαν, όπως και η Γαία, η Γη, η Φύση, δεν έχει προτιμήσεις. Στη Φύση δεν υπάρχει Καλό ή
evil10 Κακό ούτε και κάτι το παραφύσιν.

Υπάρχει μόνο εύθραυστη ισορροπία, η οποία συντηρεί τη ζωή.

Η ζωή η ίδια δεν είναι θέμα προσαρμοστικότητας, αλλά αποτέλεσμα μιας χαοτικής πραγματικότητας, την οποία είναι δύσκολο έως αδύνατο να κατανοήσουμε με τη λειψή μας νόηση.

~~{}~~

Όμως (και εδώ υπεισέρχεται μισή ελπίδα για την ανθρωπότητα) ο άνθρωπος είναι το μόνο ζώο που μπορεί να αντιλαμβάνεται την αντίφαση της φύσης του.

Και αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα: Είναι στη φύση του ανθρώπου να ξεπεράσει τη φύση του;

Θα καταφέρει να κατανοήσει, να τιθασέψει, να χρησιμοποιήσει το παράλογο, την αντίφαση, το Χάος που χορεύει μέσα του για να προχωρήσει;

Ή θα καταποντιστεί μέσα σ” αυτό;

~~{}~~

evil9Βρισκόμαστε σε οριακό σημείο και η τελική απάντηση θα δοθεί στον αιώνα μας, στον 21ο αιώνα. Αν συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο δεν θα επιβιώσουμε πέρα από το 2100. Η Γη δεν μας χωράει και καθώς καταστρέφουμε αυτή την ισορροπία θα αυτοεξοντωθούμε.

Μόνο ένα άλμα (επιστήμης, τεχνολογίας, ηθικής, πολιτικής, οικολογίας) μπορεί να μας σώσει από το «Κακό» που μας σπρώχνει στον αφανισμό.

Τι θα είναι αυτό το άλμα;

Ο υποφαινόμενος ποντάρει στην επιστήμη.

Ακούω τα δικά σας στοιχήματα. Τώρα που γυρνάει. Τι μπορεί να σώσει την ανθρωπότητα από τον εαυτό της;

Πηγή: sanejoker.info

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Είμαστε καλοί ή κακοί από τη φύση μας;

Η χρησιμότητα των δακρύων – Μπουκάι

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

4 CommentsΣχολιάστε

  • Ξεκινώντας με, “«Ο κόσμος ξεκίνησε χωρίς τον άνθρωπο και θα τελειώσει χωρίς αυτόν» – Claude Levi-Strauss”, το “Τι μπορεί να σώσει την ανθρωπότητα από τον εαυτό της;” μπορεί να φαίνεται και λίγο άτοπο. Επειδή όμως υπάρχει λογική ανάπτυξη του θέματος θα παίξω λίγο με την περιορισμένη σκέψη μου.

    Υπάρχει ένας αστάθμητος παράγοντας αρχικά και αυτός είναι η επιστήμη. Ο ρόλος της είναι κρίσιμος ακριβώς γιατί η βάση της είναι η λογική και στο κοινωνικό μας σύμπλεγμα που υιοθετεί την λογική ως πρωταγωνιστή, η επιστήμη ανοίγει τον δρόμο σε νέες αντιλήψεις μέσω των ερευνών στο πεδίο και όχι στην θεωρία μόνο, όπως έμεινε η Φιλοσοφία να κάνει (δυστυχώς…). Ο αστάθμητος παράγοντας είναι το γεγονός των νέων πληροφοριών που παίρνουμε κάθε φορά. Και φυσικά υπάρχουν συνέχεια μυριάδες επιστημονικές έρευνες και λίγες βλέπουν δημοσιότητα. Την βλέπουν όταν είναι χρηστικές κοινωνικά συνήθως, μέχρι τότε μένουν στο ράφι. Απο αυτές κάποιες εξετάζονται αρκετά, άλλες όχι. Όσες εξετάζονται αρκετά μπορούν να επαληθευτούν, για το αν είναι ορθές ή όχι. Οπότε, όσο ζούμε, μαθαίνουμε. Και δεν γνωρίζουμε τι άλλο μπορεί να μάθουμε.

    Παράδειγμα ο μύθος οτι ο άνθρωπος είναι το χειρότερο ζώο. Σαφώς επιστημονικές έρευνες στο πεδίο έδειξαν οτι δεν είναι. Καταρχήν προσωπικά θα έλεγα οτι είναι πάραυτα, ακριβώς επειδή όπως αναφέρει και μετά, εμείς έχουμε επίγνωση αυτών που κάνουμε και ακόμα χειρότερα, έχουμε καταστήσει μέχρι και προσωπική και συλλογική χάρτα ηθικής. Αλλά στατιστικά τι συμβαίνει, αυτό είναι το θέμα. Όταν μιλάμε για 7 δις απέναντι σε μια παρέα/ομάδα πιθήκων. Αναλογικά δηλαδή. Το θέμα είναι πως έχουμε κυριαρχήσει σε κάθε άλλο είδος, εκμεταλλευόμαστε κάθε άλλο είδος χωρίς να μας νοιάζει, όχι απλά για το άλλο είδος, αλλά για ολόκληρο το οικοσύστημα. Ο άνθρωπος ως είδος πόσο χώρο έχει πιάσει στον πλανήτη απο τότε που ξεκίνησε ως είδος, πως το έκανε, όχι μόνο απέναντι στο είδος του αλλά απέναντι σε κάθε είδος. Είμαστε, ζωή να έχουμε, 7 δις πλέον και συνεχίζουμε, απειλητικά προς κάθε άλλο είδος. Προσωπικά για εμένα δεν υπάρχει debunking εδώ ακόμα και αν στέκει ορθολογικά.

    Παρόλα αυτά, οι πληροφορίες πάντα μπορεί να αλλάξουν, να διαφοροποιηθούν αφού πλέον τουλάχιστον η επιστήμη είναι κάτι ανοικτό και δεν χρειάζεται να το συζητάμε ψιθυριστά και με φόβο για το τι να πούμε και πώς.

    Για το κακό τώρα, συμπτωματικά διάβαζα ένα ενδιαφέρον κείμενο ( http://truth-out.org/progressivepicks/item/30022-how-hate-lets-us-off-the-hook# ) και καταλαβαίνω όλο και περισσότερο πόσο λάθος αντιλήψεις μπορεί να έχουμε για πολλά θέματα. Ελπίζω απλά να καταλαβαίνουμε οτι δεν είναι κακό να αναπτύσσουμε λάθος ιδέες, εφόσον έχουμε την ικανότητα να δούμε το λάθος μας και να μάθουμε απο αυτό. Αυτό που εμένα μου κάνει ενδιαφέρον, αφού το κακό παρουσιάζεται ως κάτι καθολικό και άγχρωμο κτλ. Εγώ έχω παρατηρήσει οτι προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά απο την ανδρική πλευρά, μιλώντας για το ανθρώπινο είδος. Αν του προσδώσαμε λανθασμένα μια ταμπέλα, οκ. Σίγουρα επηρεάζει στην κατανόησή του. Δεν είναι κάποιος διάβολος που κινεί νήματα, είμαστε εμείς. “Εμείς” και “αυτοί” όπως εκθέτει και το κείμενο που επεκτείνεται πολύ περισσότερο και θα ήθελα να διαβάσω και το βιβλίο κάποια στιγμή (και μάλλον περισσότερες απο μια φορές). “Η ζωή η ίδια δεν είναι θέμα προσαρμοστικότητας, αλλά αποτέλεσμα μιας χαοτικής πραγματικότητας, την οποία είναι δύσκολο έως αδύνατο να κατανοήσουμε με τη λειψή μας νόηση.” Η επιβίωση είναι θέμα προσαρμοστικότητας, όντως. Και η λειψή μας νόηση, που είναι γεγονός, μας κάνει να υποθέτουμε ακόμα και όταν θεωρούμε οτι μιλάμε εμπεριστατωμένα πολλές φορές. Τίποτα δεν είναι πιο βέβαιο απο την απόλυτη αβεβαιότητα των πραγμάτων. Αλλά μαθαίνουμε, συνεχώς δεχόμαστε πληροφορίες πλέον και μπορούμε να εξετάζουμε τα πράγματα καλύτερα απο ποτέ νομίζω. Το κακό ξεκινάει εκεί που σταματάει η λογική. Αυτό εκτιμώ.

    Ειδικά ως όντα που έχουμε πλήρη συνείδηση της ύπαρξής μας και θέτουμε όρια, νοητά και ανόητα διαρκώς, το κακό μόνο όρια μπορεί να έχει σε μια πολιτισμένη κοινωνία και μπορούμε να πούμε οτι τουλάχιστον ηθικά, έχουμε κάνει ένα βήμα πτος μια θετική κατεύθυνση σε σχέση με τον Μεσαίωνα για παράδειγμα Χωρίς να εννοώ οτι είμαι αισιόδοξος, κάθε άλλο για λόγους που δεν θα αναπτύξω εδώ. Ωραίο κείμενο btw και btw, ξέχασε την γενοκτονία των Μηλίων απο τους Αθηναίους…

  • ”Τι μπορεί να σώσει την ανθρωπότητα από τον εαυτό της;”

    ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ, ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ. ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΧΙΛΛΙΑΔΕΣ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΛΛΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΚΑΙ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ. ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΑΠΟΡΙΕΣ ΑΝ ΤΟ ΕΙΧΑΜΕ ΔΙΑΝΒΑΣΕΙ. ΑΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ.

    ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΔΥΟ ΑΚΟΜΗ ΒΙΒΛΙΑ:

    ”Ο προορισμός του ανθρώπου, αφού γεννηθεί είναι να βρει τον Θεόν. Δεν μπορεί να Τον βρει όμως, εάν πρώτον δεν τον βρει ο Θεός… Τα πάθη μας, μας έχουν κλείσει τους ψυχικούς οφθαλμούς. Όταν όμως στρέψει το ματάκι του προς ημάς ο αγαθός Θεός, τότε ως από ύπνον ξυπνούμε και αρχίζομεν να ζητούμεν την σωτηρίαν μας…”
    Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού. Από το βιβλίο «Έκφραση μοναχικής εμπειρίας».

    ”Τι είναι γενικά η αρετή και τι η κακία και αμαρτία; Πώς μπορεί ο άνθρωπος να γνωρίσει την ηθική και πνευματική του κατάσταση, καθώς και τα μέσα, με τα οποία θα αποφεύγει την αμαρτία και θα εργάζεται την αρετή”;
    ”Ο προορισμός του ανθρώπου”. Συγγραφέας: Αρχιμανδρίτης Ευσέβιος Ματθόπουλος 1η Μαρτίου 1913. Εκδότης: Αδελφότης Θεολόγων “η ΖΩΗ”.

  • Τί μπορεί να σώσει τήν Ανθρωπότητα από τόν εαυτό της? Δέν είναι καλή η ερώτηση…Ας δούμε μιά άλλη ερώτηση πρώτα. Πώς μπορεί η ανθρωπότητα να σώσει τόν εαυτό της….(μπορεί κάποιος άλλος, εκτός απο Εμας?) Λέγαμε, τα παλιά τα χρόνια (Ιάμβλιχος) ” Οταν έχουμε να σχοληθούμε με ένα πρόβλημα, οφείλουμε να το εξετάσουμε με όλους τούς, διαθέσιμους καί έγκυρους γιά εμας βέβαια, τρόπους. Διαθετουμε τέσσερες μεθόδους. Τήν Θεολογική, την Οντολογική, την Διαλεκτική, την Πρακτική. (όταν θα διαθέτουμε και άλλες μεθόδους, οπως σήμερα, την επιστημονική…θα την χρησιμοπιήσουμε και αυτή, βέβαια…) ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ το Κακό υπάρχει γιά να σωθεί ο Ανθρωπος…..μάλλον(!) ΟΝΤΟΛΟΓΙΚΑ το κακό υπάρχει, γιά να υποστηρίζει τις εκφάνσεις καί τίς επιφάσεις του Καλού….μάλλον(!) ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΑ ο κόσμος υπάρχει εν χρόνω καί διά του χρόνου….η αντίφαση είναι ΚΑΙ η αιτία ΚΑΙ το αποτέλεσμα της ίδιας της κίνησης απο το ον στο μη-ον και αντίστροφα. Πλεον τούτου, είναι αδυνατον ” να διαχωρίσει κανείς μέσα στον ίδιο και ταυτόν άνθρωπο το μεγαλείο του απο την αθλιότητά του”, πόσο μάλλον μέσα σε μιά κοινωνία……Αρμονία παράγεται διά τής αντίθεσης αυτής…καθάπερ τόξου και λύρης (λέει ο…παπούς Ηράκλειτος)… Ακόμη καλύτερα, δεν μπορεί να μην υπάρχει το ΚΑΚΟ ουτε μεσα στο ίδιο το ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ….ας αφήσουμε, γιά λίγο, το ΟΝ…στην ησυχία του! Η Ελληνική Γλώσσα είναι φορέας συνήδεισης, γνωστό αυτό, σε πάρα πολλούς….ΚΑ-ΛΟ….ΚΑ-ΚΟ….πηγαίνοντας λίγο παλιότερα, στην ωραία εκείνη εποχή της Συλλαβικής Γραφής, και με λίγη βοήθεια απο το Παλιό Ιερατικό Αλφάβητο (το “χαλκιδικό”), βλέπουμε πώς ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΤΑΙ διαφορετικά το ΚΟ απο το ΛΟ….εκτός της περίπτωσης που ο γραφεύς “χρησιμοποιεί πληθυντικό αριθμο” Το σύμβολο “K”, ανεξαρτήτως του συνοδευτικού φωνηεντος….έχει την “μαγική ιδιότητα” να καλεί τα πουλιά σε συναθροιση (!)…το Σύμβολο Λ….εννοεί ΠΑΝΤΟΤΕ μιά “εργασία του νού”
    K_…K_ δείχνει την επανάληψη μιάς “κλήσης”, μιάς ενέργειας, μιάς πράξης….ενός λάθους (….) ΕΝΩ,,,Κ_…Λ_ δείχνει την “KA”, που την ακολουθεί μιά κάποια ενέργεια του νού. Αργότερα το είπαν ” Τό δίς εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού”…KA….αλλά μετά, σκέψου και λιγάκι (!)..όχι ξανά KA (…) Η ίδια η ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ τής φύσης, δημιούργησε την ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ τησς ΣΚΕΨΗΣ….(δεν επεκτείνεται αυτόματα σε άλλα, πολλα…)…Συνεπώς η ίδια η διαλεκτική…θά ανμενονταν να “επανασκεφθεί” το ίδιο το ΚΑΚΟ, την άρνησή του,…καί την αρνηση της άρνησης του ΚΑΚΟΥ , που ξέρουμε καλά…πώς ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ούτε “καλή” ούτε “κακή”….είναι , όμως, συμφέρουσα! Μέχρι σήμερα…μας έκανε ικανότατους να επιβιώνουμε. ΟΧΙ ΝΑ ΠΡΟΟΔΕΥΟΥΜΕ….Τέλος…ΠΡΑΚΤΙΚΑ! Εδώ το πρόβλημα…απλουστεύεται (?)….Κάποτε ο Ναπολέων Βοναπάρτης έκανε μιά σκέψη, που του φάνηκε ως…θεία αποκάλυψη, προσωπικά! ” Φίλε μου, είναι καταπληκτικό! ΤΟ ΚΑΚΟ…αυτοκαταστρέφεται! Αν δείς όλη την Ιστορία, το ΚΑΚΟ υπήρξε πάρα πολύ ισχυρό ωστε να επικρτατήσει! Ομως, οταν επικράτησε φάνηκε εξαιρετικά αδύναμη να…συγκρατήσει τα “κεκτημένα του!” Δές ολόκληρη την Ανθρωπότητα…σε όλη της την ιστορική διαδρομή. ΟΠΟΤΕ οι λόγχες συγκρούστηκαν με το ΠΝΕΥΜΑ…το Πνεύμα επικράτησε μακροπρόθεσμα…” Ηταν η προσωπική του διατύπωση…του πολύ γνωστού ” Ματαιότης ματαιοτήτων , τα πάντα ματαιότης”, ή γιά να το πούμε αλλιώς η αυτοσαρκαστική αναγνώριση του “πήραμε την ζωή μας λάθος!” ΕΝΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ….”Η ανθρωπότητα θα σωθεί, όταν ο “ανθρωπάκος” βάλει , επιτέλους, την αληθινή ζωή….πάνω απο την απλη επιβίωση…ως προτεραιότητα.” Εγώ, δεν ξέρω πώς πρέπει να “παίξουμε το παιχνίδι” Ενα, μόνον, ξέρω σίγουρα…Πρός αποφυγήν οι εμμονές και οι προσποιήσεις! Διότι η μεγάλη πανουργία…δεν βρίσκεται μέσα στο ΚΑΚΟ! Βρίσκεται….μέσα στο ΚΑΛΟ (!) Τό μεγάλος μυστήριο αυτούς του Κόσμου, δεν βρίσκεται στο ΑΟΡΑΤΟ….μέσα στο ΟΡΑΤΟ βρίσκεται. ΦΥΣΙΣ ΚΡΥΠΤΕΣΘΑΙ ΦΙΛΕΙ….η Αλήθεια είναι καλά κρυμμένη μεσα στην Πραγματικότητα….ΤΟ ΕΙΝΑΙ…είναι μεσα στο ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ. Τό ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ γίνεται…μέσα στο ΕΙΝΑΙ….Σἠμερα, ευτυχώς, έχουμε πάει μακρύτερα απο τον ΙΑΜΒΛΙΧΟ και τίς τέσσερες μεθόδους του…..ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ, εκτός απο την ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ….και άλλες πέντε!!!…δέν τίς αποκαλύπτουμε διότι το ΚΑΚΟ έχει παντού αυτιά καί μάτια….(όπως λέμε, σε αποκωδικοποιημένη μερικώς μορφή ” το τάβλι θέλει υπομονή και το μουνί γαμήσι….) Η ΖΩΗ συνεχίζεται….Πράγματι, ο Κόσμος υπάρχει πριν απο τον άνρωπο…και ΣΙΓΟΥΡΑ θα πεθάνει μετά απο αυτόν! Ε…καί?