Ο δεκάλογος του αρνητικού ανθρώπου

dreamstimeΜε σαφείς επιρροές από το βιβλίο του Paul Watzlawick «Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου» και το άρθρο της Cloe Mandanes  στο πρόσφατο τεύχος του περιοδικού Networker  αποφάσισα να γράψω το δεκάλογο του αρνητικού ανθρώπου όπως το αντιμετώπισα μέσα από την επαγγελματική μου εμπειρία.


Δεν είναι λίγοι εκείνοι που παρά τις όποιες προσπάθειες τους βλέπουν το ποτήρι πάντα μισοάδειο και ότι «όλα θα πάνε στραβά». Κάποιοι τους λένε αρνητικούς, απαισιόδοξους και καταστροφολόγους. Εκείνοι συχνά ανταπαντούν ότι είναι ρεαλιστές, πραγματιστές και βλέπουν τα πράγματα όπως είναι. Οι περισσότεροι είναι άνθρωποι φοβισμένοι από τη ζωή,  όπου με τις αρνητικές σκέψεις νιώθουν προετοιμασμένοι για το πιθανό κακό και έχουν μια ψευδαίσθηση ασφάλειας.

bad-thoughts-72

Επί της ουσίας, ζουν σ’ ένα συνεχές καθεστώς φόβου και απειλής και δεν είναι λίγες οι φορές που αυτές τις εσωτερικές αγωνίες τους, τις προβάλλουν στα πρόσωπα των οικείων τους, δημιουργώντας ένα κλίμα έντασης και πίεσης που οδηγεί στη διατάραξη των διαπροσωπικών σχέσεων, σε συγκρούσεις και συχνά έχει αρνητική έκβαση.

Όπως ακριβώς το είχαν προβλέψει οι ίδιοι εξ αρχής, ότι: «όλα θα πάνε στραβά».

 1. Δήλωσε πόσο δοτικός/η και καλός/η είσαι. Με την πρώτη ευκαιρία «χρέωσε» τον/την σύντροφο σου πόσο δεν σε φροντίζει και συνέχισε λέγοντας πόσα θα ήθελες να έχει κάνει (χωρίς βέβαια να χρειάζεται να του/της τα έχεις πει, μιας και δεν είσαι τέτοιος χαρακτήρας αλλά αν σε αγαπούσε πραγματικά θα τα είχε σκεφτεί) και τόνισε ότι μένεις μαζί του/της γιατί  εσύ τον/την αγαπάς πραγματικά.
 1. Να είσαι νευρικός και απότομος και να έχεις συχνά ξεσπάσματα.  Αν τυχόν στο σχολιάσει, αρνήσου το και πέρνα στην επίθεση λέγοντας ότι είναι απαράδεκτος/η και παρεξηγεί τα πάντα.  Αν στο σχολιάσει μετά το συμβάν, χρέωσε τον/την ότι έχει τον τρόπο να σου χαλάει τις ήρεμες στιγμές.
 1. Γίνε καταστροφολόγος.  Ανεργία, βία , φόνοι, κρίση.  Όλα τα δεινά του κόσμου σχολίαζε τα τακτικά με πάθος και ορμή.  Αν ο/ η σύντροφος σου δείξει ίχνη κούρασης, χρέωσε τον/την για αδιαφορία, υπερφίαλη προσωπικότητα και απολιτίκ στάση. « Όταν θα μας σφάξουν, να δω τι θα πεις…» μετά αν πάει να υπερασπιστεί την άποψη του/της, παρέθεσε 2-3 γεγονότα από πρόσφατες ειδήσεις. Φόνοι πάντα γίνονταν.
 1. Γκρίνιαζε για όλα τα αρνητικά που σου συμβαίνουν. Δουλειά, έναν πόνο στο πόδι, έναν πονόδοντο. Αν τολμήσει ο/η σύντροφος σου να σε παροτρύνει να δεις έναν γιατρό ξεκίνησε λέγοντας «Νομίζεις πως δεν θέλω; Δεν προλαβαίνω, δεν έχω λεφτά, δεν έχω όρεξη, δεν..γενικά!» .  Όταν σε αφήσει στην ησυχία σου, συνέχισε χρεώνοντας τον/ την πως όλα εύκολα τα βλέπει και ολοκλήρωσε τη φράση σου λέγοντας απογοητευμένα: « Σ’ ευχαριστώ για τη βοήθεια και το νιοιάξιμο» .
 1. Γίνε επιθετικός/η στο δρόμο. Αν τολμήσει να το σχολιάσει ή να σου προτείνει να ηρεμήσεις ο/η σύντροφος σου, στρέψε το μένος σου προς εκείνον-η . «Μπράβο, μια φορά να πάρεις το μέρος μου, καημό το ’χω.  Αναρωτιέμαι τι πρόβλημα έχεις και πάντα εγώ σου φταίω»
 1. Χρέωσε τους γονείς σου. Κανείς δεν φύτρωσε, ούτε κι εσύ. Είναι 101% εγγυημένο ότι θα έχουν κάνει λάθη.  Δεν έχει σημασία αν ήταν σημαντικά ή όχι.  Σημασία  έχει ότι εσένα σε σημάδεψαν, σε καθόρισαν και τώρα είσαι έρμαιο της μοίρας σου.
 1. Θυμήσου να σχολιάζεις θετικά άτομα του αντίθετου φύλλου και να εγκωμιάζεις σε τακτά χρονικά διαστήματα πρώην σχέσεις σου. Αν τολμήσει ο/η σύντροφος σου να κάνει θετικό σχόλιο για άτομα του αντίθετου φύλλου, τότε χαρακτήρισε τον/την «πεινασμένο-η» και πες πως είναι ντροπή και βέβαια τόνισε πως εσύ δεν θα έκανες  ποτέ κάτι τέτοιο.  Αν ο/η σύντροφος σου ψελλίσει οτιδήποτε για προηγούμενη σχέση, τότε θιγμένος-η , πες ότι δεν θες να ξέρεις και «κράτα» μούτρα.
 1. Μην ξεχνάς να θυσιάζεσαι.  Με οποιονδήποτε τρόπο.  Κανόνισε να τον/την δεις, λέγοντας πόσο εκτός προγράμματος βγαίνεις  και με πόσες δυσκολίες  βρέθηκες αντιμέτωπος .  Ακόμη και αν σου ζητήσει να μην βρεθείτε, προκειμένου να τελειώσεις εσύ κάποια δουλειά ή υποχρέωση σου, χρέωσε τον/την λέγοντας: « Δεν μπορώ, σε νοιάζομαι.  Εγώ τουλάχιστον  δεν είμαι αναίσθητος-η.»
 1. Κανόνισε να φροντίσεις τον/την σύντροφο σου, με ένα γεύμα, ένα μασάζ, μια έκπληξη. Μόλις εκείνος-η χαλαρώσει, τόνισε ότι πότε δεν κάνει τίποτα και δεν βοηθάει. «Κοίτα τι έκανα για σένα και εσύ, ούτε το δακτυλάκι σου δεν σήκωσες»
 1. Τέλος, μην ξεχνάς το σημαντικότερο.  Να τονίζεις πόσο θετικός και αισιόδοξος άνθρωπος είσαι.  Πόσο προσπαθείς να σου πάνε τα πράματα δεξιά, πόσο αρνείσαι να πιστέψεις στην κακή τύχη και πασχίζεις να είσαι κυρίαρχος της δικής σου.

Μόνο οι πραγματικοί δεξιοτέχνες της αρνητικότητας , μιλούν για θετική σκέψη, αλλά πράττουν υπό το φως του αρνητισμού τους.

bad-habits-good-people

Είμαστε οι επιλογές μας

Αν διαπιστώσεις ότι ο/η σύντροφος σου έχει πολλά από τα παραπάνω χαρακτηριστικά ίσως να πρέπει να ξανασκεφτείς γιατί εσύ μένεις μαζί του/της και να επιλέξεις με τι είδους ανθρώπους θες να σχετίζεσαι και να συναναστρέφεσαι.

Παραμένοντας σε μια τέτοια σχέση σύντομα θα υιοθετήσεις πολλά χαρακτηριστικά όπως το να γκρινιάζει για τα αρνητικά που συμβαίνουν  χρεώνοντας τον άλλο και να δηλώνεις συνέχεια ότι εσύ θυσιάζεσαι και υπομένεις για το καλό της σχέσης.

Άρθρο της Έρας Μουλάκη,

Ψυχολόγου – Ψυχοθεραπεύτριας

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές:

Πώς να βγάλετε από τη ζωή σας τους «τοξικούς» ανθρώπους

Πέντε τρόποι να αντιμετωπίζεις δύσκολους ανθρώπους

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

8 CommentsΣχολιάστε

 • “Μόνο οι πραγματικοί δεξιοτέχνες της αρνητικότητας , μιλούν για θετική σκέψη”. That’s a blasphemic insight, isn’t it? 🙂

  Κι εγώ νόμιζα οτι θα ξεκίναγε κάπως, “οι πιο αρνητικοί άνθρωποι ξεκινάνε με το, “be positive!””.

 • Μην γραφετε τετοια πραγματα γιατι ειναι παραπλανητικα! Δεν υπαρχει τετοιο πραγμα που να λεγεται αρνητικος ανθρωπος. Αυτες ειναι παρωχημενες κατηγοριοποιησεις. Ολοι οι ανθρωποι εχουν φασεις θετικης δρασης και τετοιες αρνητικης. Τιοτα δεν ειναι στατικο και το χειροτερευουμε αν του κολλαμε ετικεττα. Και μην ξεχναμε: ενας ανθρωπος που ειναι αρνητικος με καποιον σε μια κατασταση, ειναι καλλιστα θετικος με καποιον αλλον σε μια αλλη κατασταση…Σημασια εχει να ερμηνευουμε τη δυναμικη των σχεσεων και τοποθετησεων. Τα παντα ειναι αλληλεπιδραση. Το ατομο δεν υπαρχει “αυτουσιο”! Εχει βεβαια βιολογικες καταβολες αλλα μετασχηματιζεται και διαμορφωνεται διαρκως σε συναρτηση απο τις συνθηκες του και την ιστορια του.
  Χαιρετω με εκτιμηση και ευχαριστω για τη φιλοξενια,
  Anastasia

 • Υπάρχουν ξεκάθαρα αρνητικοί άνθρωποι.Άνθρωποι που δεν μπορούν να δουν την ευτυχία ,τη χαρά της ζωής,που φοβούνται τη ζωή και το ακτινοβολούν σαν αρνητικότητα.
  Γιατί βρέχει σήμερα;Γιατί ένα σκυλί της γαύγισε;Γιατί δεν μπορεί να πάρει ένα ακριβό ρούχο;Γιατί δεν πήρε πρωινό;Γιατί πονάει εκεί;Γιατί όλοι φταίνε κι όχι αυτός ή αυτή….
  Είναι μία παθογένεια κι αν ψάξεις στο ψυχοπαρελθόν τους ,θα βρεις τις αιτίες.
  Βέβαια αυτοί οι άνθρωποι έχουν και τη ….<> μέσα τους ,αλλά με εντελώς στρεβλή και παθολογική μορφή.Π.χ. όταν φροντίζουν και σκέπτονται ολημερίς το παιδί τους σαν μωρό ,το οποίο είναι 35 ετών μαντράχαλος για τα εντελώς προσωπικά του θέματα ….Ή όταν νοιώθουν πανευτυχείς να απομονώνονται με κάποιο κατοικίδιο με τις ώρες ή να χαζολογάνε μπρος σε ένα πληκτρολόγιο….
  Κάτι τέτοια αρρωστημένα,υπερβολικα και ελάχιστα κοινωνικά….

  • Δημητρη συμφωνα με αυτο ολες οι ελληνιδες μανες ειναι αρνητικοι ανθρωποι, γιατι εγω ολες ετσι τις ξερω 🙂
   Δεν ειμαι ειδικη, αλλα προσωπικα υποθετω καποιες banal disorders πισω απο αυτο που καποιοι ονομαζουν αρνητικοτητα. Anxiety disorder, depression ….η καποιο συνδυασμο. Ο ορος αρνητικος ανθρωπος μου ειναι too abstract και δεν αισθανομαι ανετα μαζι του. Εγω εχω κανει σαν εργοδοτρια πολυ καλες εμπειριες με ενθρωπους που συναδελφοι μου θελανε να απολυσουν λογω “αρνητικοτητας”. Τους εδωσα free space να διαμορφωσουν τον τροπο της εργασιας τους συμφωνα με τις φοβιες και τους ενδοιασμους τους, προτρεποντας τους να δοκιμασουν στην πραξη απο τι και πως θελουν να φυλαχτουν. Ταυτοχρονα τους ελαφρυνα απο αρμοδιοτητες που εβλεπα οτι ψυχικα δεν τις αντεχανε, στην αρχη. Σημερα ειναι οι καλιτεροι συνεργατες μου. Διαπιστωσανε μονοι τους οτι ο δρακος ειναι μικροτερος απο οτι νομιζανε. Ο λογος που εκανα το πειραμα δεν ηταν “ανθρωπιστικος”. Απλα πιστευω οτι ειναι επικινδυνο να δουλευεις αποκλειστικα με ανθρωπους που ολα τα βλεπουν μονιμως η σχεδον μονιμως θετικα. Μην βγαζουμε απο το παιχνιδι συνανθρωπους μας επειδη βασιλεις της “μουρτζουφλας”. Χαιρετω ευχαριστωντας και παλι, Αναστασια

 • ”τη θετικότητα”.(ΕΙΝΑΙ ΔΥΟ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ,ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ).

 • Αρνητικος ανθρωπος ειναι αυτο που εχει πολλα στη ζωη κ δε τα βλεπει.Αρνητικος ειναι ο μη αυταρκης. Αρνητικος ειναι αυτος που ενω δεν εχει λογους σοβαρους να γκρινιαζει,γκρινιαζει. Δεν υπαρχει θετικη σκεψη στα μεγαλα ΄”κακα’ της ζωης σου,οταν εχεις λογο σοβαρο να κλαψεις,πρεπει να κλαψεις.Οταν εχεις λογο και πονας οι θετικες σκεψεις ειναι ανωριμες ,ο πονος βρισκεται μεσα σου και σε ξεσκιζει.. Μαθαμε να μιλαμε για θετικη σκεψη ολοι εμεις που εχουμε δυο καλα παραπανω απ ολους η μας τα εφερε πιο πριμα η ζωη.Οταν δεν εχεις δουλεια, οταν το παιδι σου δεν εχει γαλα να πιει,οταν σε πετανε εξω απο το σπιτι σου γτ δεν εχεις να πληρωσεις,εκει να σε δω..Εκες να δω τι θετικο θα σκεφτοσουν.Τι παει να πει θετικη σκεψη κ αρνητικη.Στις βαριες καταστασεις θετικο δν υπαρχει.Μεχρι να φυγει ο πονος τουλαχιστον.Κι ειναι φυσιολογικο.Πολυ φυσιολογικο να εισαι αρνητικος..

 • Μου φαίνεται περίεργο ένας άνθρωπος που έχει πάρει τον όρκο του Ιπποκράτη να γράφει τέτοια πράγματα, δεν το καταλαβαίνεται κυρία μου ότι έτσι δεν θεραπεύετε αλλά αντιθέτως δημιουργείτε κοινωνικό στίγμα; Ο άνθρωπος που έγραψε το παραπάνω κατεβατό δεν είναι παρά κοινή καφετζού ή αστρολόγος τίποτα περισσότερο και πρέπει να αντιμετωπίζεται με την αρμόζουσα σοβαρότητα. Παραθέτω την ορθή και ακαδημαϊκή γνώμη:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Labeling_theory
  Δεν υπάρχουν αρνητικοί άνθρωποι. Υπάρχουν 7.350.000.000 διαφορετικοί άνθρωποι.