Η χρησιμότητα του άχρηστου – Nuccio Ordine

dandelion3


Αντίθετα, σε μια χαμένη ανθρωπότητα που έχει χάσει την ουσία της ζωής, ο Ευγένιος Ιονέσκο απευθύνει κάποιες εξαιρετικές σκέψεις, σήμερα πιο επίκαιρες από ποτέ. Σε μια διάλεξη που έδωσε τον Φεβρουάριο του 1961 παρουσία άλλων συγγραφέων, ο μεγάλος δραματουργός επαναβεβαιώνει πόσο πολύ έχουμε ανάγκη από την αναντικατάστατη αχρηστία.

Παρατηρήστε τον κόσμο να τρέχει πολυάσχολος στους δρόμους. Δεν κοιτάζουν ούτε δεξιά ούτε αριστερά, ανήσυχοι, με τα μάτια καρφωμένα στο έδαφος, σαν σκυλιά. Προχωράνε ευθεία, αλλά πάντα χωρίς να κοιτάζουν μπροστά τους, διότι καλύπτουν μια διαδρομή ήδη γνωστή τους, μηχανικά. Σε όλες τις μεγάλες πόλεις του κόσμου αυτό συμβαίνει. Ο σύγχρονος άνθρωπος, ο οικουμενικός, είναι ο πολυάσχολος άνθρωπος που δεν έχει χρόνο, που είναι φυλακισμένος από την ανάγκη, που δεν κατανοεί πως ένα πράγμα μπορεί να μην είναι χρήσιμο· που δεν κατανοεί ούτε πως, στην πραγματικότητα, το χρήσιμο μπορεί να είναι άχρηστο, καταπιεστικό βάρος.

Αν δεν καταλάβουμε τη χρησιμότητα του άχρηστου, δεν θα καταλάβουμε την τέχνη· και μια χώρα που δεν καταλαβαίνει την τέχνη είναι μια χώρα σκλάβων ή ρομπότ, μια χώρα δυστυχισμένων ανθρώπων, ανθρώπων που δεν γελάνε και δεν χαμογελάνε, μια χώρα χωρίς πνεύμα· όπου δεν υπάρχει χιούμορ, όπου δεν υπάρχει γέλιο, υπάρχει οργή και μίσος.

Ο σύγχρονος άνθρωπος, που δεν έχει πλέον χρόνο να σταθεί στα μη χρήσιμα πράγματα είναι καταδικασμένος να μετατραπεί σε άψυχη μηχανή. […]

____

xrisimotita axristou

  ~ Nuccio Ordine, Η χρησιμότητα του άχρηστου, 

    μετάφραση: Ανταίος Χρυσοστομίδης, εκδόσεις Άγρα, Αθήνα 2014,σελ. 106-107 (απόσπασμα).

 Πηγήvardavas

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Εἶναι ἐλεύθερος ἕνας τέτοιος ἄνθρωπος;

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

2 CommentsΣχολιάστε

  • Αν καθήσουμε και μετρήσουμε πόσα άχρηστα “χρήσιμα” διαθέτουμε και κυνηγάμε ακόμα, θα εκπλαγούμε. . . μάλλον όχι εμείς οι ίδιοι, οι κάτοχοι των άχρηστων χρήσιμων, αλλά οι άλλοι, που ξέρουν τη ματαιότητά μας, κρίνουν τον κόσμο μ’ άλλα μάτια και βλέπουν. Εμείς, αν βλέπαμε, απλώς δεν θα τα είχαμε μαζέψει όλα αυτά τα άχρηστα χρήσιμα. Και το πρόβλημα είναι ότι χρόνο με το χρόνο και μαθαίνοντας πια να ζω μ’ αυτά, παύω να αναγνωρίζω (αν αναγνώριζα καν) την αχρηστία του πράγματος, απλώς αφού ό,τι γίνεται συνήθεια, καθίσταται τελικά αναγκαίο, ασχέτως αν είναι χρήσιμο, ωφέλιμο, θετικό, ή αρνητικό, άχρηστο, ανώφελο. Η συνταγή είναι είναι μία: η συνεχής αυστηρή και γνήσια αυτοπαρατήρηση, χωρίς εξεύρεση δικαιολογιών και προφάσεων.

  • ”’Αν δεν καταλάβουμε τη χρησιμότητα του άχρηστου, δεν θα καταλάβουμε την τέχνη·””…….δεν έχει κι άδικο ..τόσα λέφτά για έναν..πίνακα για παράδειγμα…Για να τον βλέπεις..μόν勤 …..η τέχνη όμως είν ομορφια,,,Είναι και Δύσκολη δούλεια καί έχει και πόλλα έξοδα για να γίνει..Ένα άχρηστο..κατ αύτον..και συμφωνώ κατα πολύ ….Αν κατάλαβα τι έννοει..ο ‘ποίητης’….Διαφωνώ σε αύτο που λέει..γιαύτους που περπατάν ..Ανήσυχοι.,γιαύτον ..ΗΣΥΧΟΙ.-άσφαλείς ~για εμένα…τόσο πού περπατάν και δεν βλέπουνε, μόνο σκεφτοντε ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΦΟΒΟΥΝΤΕ ΑΝΑΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥς ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ ,ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ..και κοίταν τη δουλεία τους….ΤΟ ΑΧΡΗΣΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΕΙΝΉΖΟΥΜΕ ,,ΤΟ ΧΡΉΣΙΜΟ…. τεχνη ο γλύπτης τέχνη κι ο περκολάς..Ψύχαγώγικη τέχνη με Κατασκεύαστικη..πιο χρήσημη η δεύτερη ΠΩς ΝΑ ΧΩΡΙΣΤΟΥΝ όμως ΤΑ ΑΛΛΉΛΕΝΔΕΤΑ..γ’σε τα