Οι 7 λόγοι που δεν θα κάνεις κάτι πραγματικά εξαιρετικό στη ζωή σου

arrows missing target


Ναι, καλά με άκουσες…Σε σένα μιλάω…Σε ξεμπροστιάζω.

Σε κοιτάω στα μάτια, (εντάξει, όχι ακριβώς αφού μάλλον διαβάζεις αυτό το άρθρο, αλλά μεταφορικά, σκίζω μία κυκλωπική τρύπα στο πρόσωπό σου αυτή τη στιγμή) και σου λέω ότι δεν έχεις καμιά ελπίδα.

Σου λέω ότι αν μπορείς να διαβάσεις αυτό το άρθρο, να δεις αυτήν τη λίστα και να μην πεις ότι αφορά εσένα, τότε πρέπει να ανησυχήσεις λιγάκι.

Για την ακρίβεια, πρέπει να ανησυχήσεις πολύ. Πρέπει να παρατήσεις τα πάντα και να αμφισβητήσεις αμέσως την ύπαρξή σου στη Γη. Πρέπει να βρεις έναν καθρέπτη, να κοιτάξεις τον εαυτό σου στα μάτια, να σηκώσεις το χέρι σου και να χαστουκίσεις το πρόσωπό σου.

Κατάλαβες; Τώρα επανάλαβε μέχρι να συνέλθεις και συνέχισε το διάβασμα όταν είσαι έτοιμος.

Μιλάω για το πανεπιστήμιο της ζωής, φίλε!

Δε μιλάω για: διάβασε πολύ, διασκέδασε λίγο, αποφοίτησε με άριστα.

Ούτε μιλάω για: τεμπέλιασε, κοπάνα την από το μάθημα, κάπνισε χόρτο, πιες και γλέντα αλλά πάρε πτυχίο και απέκτησε ικανότητες που νομίζεις ότι σου δίνει το χαρτί των μερικών χιλιάδων ευρώ.

Αυτό που λέω είναι, βγες απ’ το σπίτι, κουνήσου, και κάνε πράγματα! Φύγε από το σπίτι της μάνας σου, παραιτήσου απ’ τη δουλειά, πες στα πάντα «άντε γαμήσου» και κάνε κάτι.

Για ικανότητες που αναπτύσσεις στον πραγματικό κόσμο, έξω από τη φούσκα της γονεϊκής προστασίας ή τον ιδεολογικό δογματισμό που διατρέχει το εκπαιδευτικό σύστημα.


Ικανότητες που μπορεί ο καθένας να αποκτήσει, αρκεί να διατίθεται να πληρώσει το τίμημα. Ικανότητες που ταχέως πλησιάζουν την εξαφάνιση.

Μιλάω για ικανότητες οι οποίες δεν μπορούν να διδαχτούν σε μια αίθουσα ή από ένα βιβλίο. Ικανότητες που μαθαίνεις μόνο ενεργώντας. Σαν να μαθαίνεις να πετάς, αφού πηδήξεις στον γκρεμό.

Ικανότητες που μπορούν να αναπτυχθούν μόνο όταν βρεις τον πραγματικό σου εαυτό. Όταν βάζεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο ή όταν ρισκάρεις την αποτυχία.

Ικανότητες τέτοιες μπορείς να αναπτύξεις, όταν είσαι διατεθειμένος να ριψοκινδυνέψεις τα πάντα για να κάνεις ένα υπέροχο πράγμα.

Ικανότητες που, μέχρι τώρα, νόμιζες πως έχεις.

Βασικά, αυτό που προσπαθώ να σου πω είναι ότι, στο παιχνίδι που λέμε ζωή, δεν έχεις καμία ελπίδα…

box

 1. Επειδή δεν έχεις αποτύχει αρκετά.

Γιατί είσαι επαναπαυμένος στη μετριότητά σου. Γιατί επέλεξες να μην προσπαθήσεις.

Γιατί σου είναι πιο εύκολο να λες ότι θα μάθεις εκείνη τη γλώσσα (προγραμματισμού;) από το να κάτσεις να τη μάθεις.

Επειδή νομίζεις ότι όλα είναι πολύ δύσκολα ή πολύπλοκα, οπότε λες «αυτό θα το αφήσω για άλλους» ή ίσως ότι θα το κάνεις «αύριο»!

Επειδή μισείς τη δουλειά σου αλλά δεν ψάχνεις καινούργια. Επειδή είναι εύκολο να απορρίψεις την απόρριψη.

Επειδή ενώ κάθεσαι αραχτός χωρίς να προσπαθείς, εγώ είμαι εκεί έξω προσπαθώντας να αποτύχω, προκαλώντας τον εαυτό μου, μαθαίνοντας καινούργια πράγματα και αποτυγχάνοντας όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Γιατί ενώ αποτυγχάνω, μαθαίνω, και προσαρμόζομαι για να έχω το μονοπάτι συνεχώς μπροστά μου. Όπως η διαδικασία πυράκτωσης του ατσαλιού, πέρασα από τη φωτιά και σφυρηλατήθηκα. Σφυρηλατήθηκα στο σχήμα ενός σπαθιού με γυαλισμένες άκρες και μια κοφτερή λεπίδα που θα σε κόψει στα δύο, αν δεν είσαι εξίσου σκληρός.

 1. Επειδή σε νοιάζει τι λένε οι άλλοι για σένα.

Επειδή πρέπει να προσαρμοστείς.

Επειδή πιστεύεις ότι το να είσαι διαφορετικός είναι cool, μόνο όταν είσαι διαφορετικός με τον ίδιο τρόπο που είναι και οι άλλοι.

Επειδή φοβάσαι να αποδεχτείς τον πραγματικό σου εαυτό, μην τυχόν σε παρεξηγήσουν. Νομίζεις ότι επειδή εσύ κρίνεις τους άλλους, άρα και οι άλλοι με τη σειρά τους θα κρίνουν εσένα.

Επειδή νοιάζεσαι πιο πολύ για αυτά που έχεις παρά για αυτά που έχεις κάνει.

Επειδή ενώ εσύ ξοδεύεις λεφτά σε ρούχα, αυτοκίνητα, ακριβά γεύματα και νυχτερινές εξόδους, εγώ επενδύω στον εαυτό μου. Και ενώ εσύ προσπαθείς να προσαρμοστείς στον κόσμο εγώ θα προσπαθώ να προσαρμόσω τον κόσμο σε μένα.

Επειδή εγώ θα εγκαταλείψω αψήφιστα όλες τις ανασφάλειές μου και θα εκθέσω τον πραγματικό εαυτό μου στον κόσμο. Θα αποκτήσω ανοσία στη γνώμη σου και θα σταθώ γυμνός σε μια πληθώρα ιδεών. Αναπαυτικά, γιατί θα ξέρω ότι ενώ εσύ παντρεύτηκες το κοινότυπο, εγώ εξερεύνησα το εξαιρετικό.

 1. Επειδή νομίζεις ότι είσαι πιο έξυπνος από ότι είσαι.

Επειδή έκανες ότι έκαναν και οι άλλοι. Σπούδασες ό,τι σπούδασαν και διάβασες ό,τι διάβασαν.

Επειδή έμαθες ό,τι έπρεπε να μάθεις για να πετύχεις στις δικές τους εξετάσεις και νομίζεις ότι αυτό σε κάνει έξυπνο.

Επειδή νομίζεις ότι η μάθηση είναι κάτι που γίνεται μόνο στο σχολείο.

Επειδή ενώ έλειπες στο Πανεπιστήμιο, εγώ σπούδαζα τη ζωή. Επειδή αντί να μαθαίνω για τον κόσμο από μια αίθουσα βγήκα έξω και έμαθα ζώντας.

Επειδή ξέρω περισσότερα από οποιοδήποτε χαρτί θα κρεμάσεις στον τοίχο σου. Επειδή εξυπνάδα δεν είναι αυτά που μαθαίνεις, είναι ο τρόπος που ζεις.

Επειδή μπορεί να μην έχω πτυχίο αλλά σε προκαλώ να βρεις ένα θέμα, για το οποίο δεν θα μπορέσω να μιλήσω με ευκρίνεια.

Επειδή θα μπορούσα να περάσω τις εξετάσεις σου, αν έπρεπε, αλλά εσύ δεν θα άντεχες ούτε μια στιγμή στα τεστ που μου έβαλε η ζωή. Τεστ που δεν βαθμολογούνται στατιστικά ή ποσοστιαία, αλλά μόνο με μία συνθήκη: την επιβίωση!

top-5-reasons-why-failure-is-necessary-in-life

 1. Επειδή δεν διαβάζεις.

Επειδή διαβάζεις μόνο αυτά που πρέπει και τίποτα άλλο.

Επειδή νομίζεις ότι η ιστορία είναι βαρετή και η φιλοσοφία βλακείες.

Επειδή θα προτιμούσες να κάτσεις και να δεις ριάλιτι ή MTV αντί να εξερευνήσεις κάτι καινούργιο, αντί να βουτήξεις στο μυαλό ενός άλλου ανθρώπου για να καταλάβεις καλύτερα τον κόσμο γύρω σου.

Επειδή αρνείσαι να αναγνωρίσεις ότι όλη η δύναμη του κόσμου βρίσκεται στα λόγια αυτών που έζησαν πριν από μας. Ότι όλα όσα επιθυμείς μπορούν να αποκτηθούν αν ψάξεις στην πληθώρα των λέξεων που είναι διαθέσιμες σε μας, τώρα πιο πολύ από ποτέ άλλοτε.

Επειδή μάλλον δεν διαβάζεις αυτό το κείμενο, ακόμα κι αν ξέρεις ότι θα ‘πρεπε.

Επειδή αυτοί που το διαβάζουν, τα ξέρουν ήδη αυτά.

Επειδή μπορείς να οδηγήσεις ένα άλογο στην πηγή, αλλά δεν μπορείς να το αναγκάσεις να πιει νερό.

 1. Επειδή σου λείπει η περιέργεια.

Επειδή μαθαίνεις τις ειδήσεις από τα μέλη-αντίγραφα των ελεγχόμενων από το κράτος ΜΜΕ.

Επειδή είσαι απρόθυμος να κάνεις την απλή ερώτηση… «Κι αν είναι όλα ψέματα;», και να δεχτείς την πιθανότητα ότι ίσως και να είναι. Ότι ίσως τα ΜΜΕ να ενεργούν υπό τη διαταγή: να σου αποσπούν την προσοχή.

Επειδή με αποκαλείς ξερόλα, αλλά αρνείσαι να παραδεχτείς ότι είσαι αδαής.

Επειδή διψάω για γνώση, για οποιουδήποτε είδους γνώση.

Επειδή, ενώ εσύ περνάς την ώρα σου παίζοντας Angry Birds και Fruit Ninja, εγώ διαβάζω για την θεωρία των υπερχορδών και την κβαντική μηχανική.

Επειδή, ενώ σπαταλάς τον χρόνο σου βλέποντας τον Σουλεϊμάν εγώ μαθαίνω να μοντάρω βίντεο, να ανεβάζω ιστοσελίδες και να σχεδιάζω app για το κινητό σου.

Επειδή, αν ερχόμασταν αντιμέτωποι σε διάλογο, θα σε διέλυα. Θα έβαζα στόχο να αντικρούσω το δικό μου επιχείρημα, από κάθε πλευρά, για να καταλάβω όλα όσα θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις εναντίον μου.

Επειδή θα αφοσιωνόμουν στο να καταλάβω και τις δυο μεριές της συζήτησης σε τέτοια έκταση που θα μπορούσα να επιχειρηματολογώ στη θέση σου και να κερδίσω, ακόμα και αφού σου χαρίσω μια ήττα στην ίδια διαμάχη.

f607ab4a6bb13ac0e858adcfb0039f24

 1. Επειδή δεν κάνεις αρκετές ερωτήσεις.

Επειδή δεν αμφισβητείς την εξουσία.

Επειδή δεν αμφισβητείς τον εαυτό σου.

Επειδή δεν καταλαβαίνεις τη δύναμη της καλώς νοούμενης αμφισβήτησης στη ζωή, της γόνιμης διαφωνίας και της υπεράσπισης αυτού που ξέρεις ότι είναι σωστό μπροστά σε κάποιον που σου λέει το αντίθετο. Ανίκανος να αμφισβητήσεις την πραγματικότητα, κολλημένος σε μια αυτοεπιβαλλόμενη στρατηγική επιβίωσης μέσα σε μια τυποποιημένη, πλαστή μονοτονία.

Επειδή ξέρω ότι θα μου δώσεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζομαι για να σε καταστρέψω, αν σε αφήσω απλώς να μιλήσεις.

Επειδή μελετάω τις ανθρώπινες συμπεριφορές και εσύ αγνοείς τους πάντες εκτός από τον εαυτό σου.

Επειδή παρακολουθώ το πώς λες αυτά που λες με την ίδια προσοχή που ακούω αυτά που λες. Και λες πάρα πολλά!

Επειδή η δύναμη αποκτιέται, όχι με το να ξερνάς την άγνοιά σου σαν μια ανίατη περίπτωση λογοδιάρροιας, αλλά με το να κατασκευάζεις κατάλληλα τα συμφραζόμενα για τις ερωτήσεις σου.

Επειδή μελετάω τον συλλογισμό του επιχειρήματός σου και το διαλύω στη βάση του, πριν καν να έχεις την ευκαιρία να παρουσιάσεις τις ιδέες σου.

 1. Επειδή δεν μπορείς να αντέξεις την αλήθεια.

Επειδή αρνείσαι να παραδεχτείς ότι δεν ξέρεις αυτά που δεν ξέρεις.

Επειδή δεν υπάρχει κανένα άρθρο που θα επανορθώσει τη ζημιά από τον χρόνο που έχεις σπαταλήσει.

Επειδή, ακόμα κι αν σου έλεγα ότι αύριο όλα θα ήταν διαφορετικά, θα περίμενες μέχρι τότε για να κάνεις κάτι γι’ αυτό.

Επειδή, ακόμα κι αν νομίζεις το αντίθετο, έχω επίγνωση του περιβάλλοντός μου.

Επειδή νομίζεις ότι δεν σε έχω δει, αφού δεν σε αναγνωρίζω.

Επειδή είσαι ψωνισμένος με την πάρτη σου, και έχεις άγνοια για τον περίγυρό σου. Μακαρίως αδαής για την πραγματικότητα που βρίσκεται τόσο κοντά σου, που αν έβγαζες τη γλώσσα σου θα ένιωθες τη γεύση της και θα συνειδητοποιούσες πόσο θελκτική είναι η αλήθεια.

Επειδή θα εθιζόσουν αμέσως. Επιτέλους, θα καταλάβαινες την ανικανότητά σου να καταλάβεις, και τότε θα το διέκρινες, τότε θα ήξερες ότι το μόνο που σε κρατάει από το να κάνεις κάτι πραγματικά εξαιρετικό, είσαι εσύ.

«Το να ακολουθείς το μονοπάτι που άλλοι άνοιξαν πριν από σένα είναι μια λογική πρακτική, άρα η πρόοδος γίνεται από παράλογους ανθρώπους.» Steve Jobs

«Το να ακολουθείς το μονοπάτι που άλλοι άνοιξαν πριν από σένα είναι μια λογική πρακτική, άρα η πρόοδος γίνεται από παράλογους ανθρώπους.» Steve Jobs

  Μεταφράζει ο Κωνσταντίνος Σαπαρδάνης από το πρωτότυπο του Raymmar Tirado

  Πηγή: http://eranistis.net 

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

5 λόγοι που οι άνθρωποι αποτυγχάνουν (και τι να κάνετε)

Οι 10 συνήθειες που οδηγούν στη δυστυχία…

Η απάθεια του θεατή: Από το να ‘παρευρίσκεσαι’ στο να ‘συμπαραστέκεσαι’

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

10 CommentsΣχολιάστε

 • Oλα τα παραπάνω είναι τα χαρακτηριστικά του νεοελληνα και μάλιστα των νέων της εποχής μας. Βολεμμένοι κάτω από την στέγη των γονιών τους , απαθείς , αγράμματοι πτυχιούχοι, μια γενιά που δεν προσπάθησε και δεν τόλμησε ποτέ να ανοίξει τα φτερά της και φταίμε κι εμείς γιαυτό. Προσπαθώντας να προσφέρουμε αυτά που δεν είχαμε εμείς σαν παιδιά δημιουργήσαμε μια γενιά τεμπέληδων βολεψάκηδων και ψυχρών ανθρώπων, μια γενιά που δεν έμαθε να αγωνίζεται και ήρθε και η δικαιολογία της κρίσης να δώσει το τελειωτικό χτύπημα. Εμείς παρόλη τη φτώχεια μας προχωρήσαμε, αυτοί που τα είχαν όλα δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η ζωή είναι ένας διαρκής αγώνας, φοβούνται να ζήσουν και να τολμήσουν ν αλλάξουν τα πράγματα. Ο νεοελληνας κοιμάται βλέποντας ό,τι του σερβίρουν τα ΜΜΕ , παρόλο που μέσα του ξέρει την αλήθεια αλλά έτσι τον βολεύει γιατί δεν θέλει να ξυπνήσει, δεν θέλει να μπει στα δύσκολα, μόνο που τα δύσκολα είναι παρακάτω, καραδοκούν στην γωνία, αργά ή γρήγορα θα τα βρει μπροστά του…

  • πολυ σωστα τα γράφετε..ετσι τα ένοισα κι εγω πριν φύγω απο την Ελλάδα.Ο νεοέλληνας κοιμάται ακόμα και δυστυχτυχώς και η νέα γενιά. Ομως..η ζωή αποφυγήν αδύνατον!

  • Ενω η δικη σας η γενια αφου εκανε πολλα παραγωγικα πραγματα οπως πχ: εφαγε ολο το δημοσιο χρημα, ανεβασε στην εξουσια λαμογια, παρεδωσε καμμενη γη τωρα λοιπον καθεται με τη συνειδηση ησυχη ησυχη και βλεπει Σουλεημαν. Τι εκανε η προηγουμενη γενια Αγγελικη?Εσεις δηλαδη δεν λεγεστε νεοελληνες?Αλλα βεβαια κατσε στο δημισιουπαλληλικο γραφειακι σου και κρινε τους τεμπεληδες νεους που αν και τριανταριδες τα μασανε στους γονεις τους. Εσυ δεν εχεις παιδια?Εσυ δεν τα μεγαλωσες κατ αυτον τον τροπο που τοσο καυστικα κρινεις?Αλλα βεβαια ειπαμε παντα φταινε οι αλλοι ε?

 • τα συγχαρητηρια μου στον αρθρογραφο αλλα ρωτω , αναρωτηθηκε ποτε ο αρθρογραφος αν πρεπει να μαθουν ολοι -ολα αυτα? αναρωτηθηκε αν η γνωση αξιζει στα χερια ανικανων ? αξιζουν ολοι το ιδιο?

  • Δεν υπάρχουν ανίκανοι και ικανοί. Υπάρχουν ικανότεροι ίσως, αλλά όχι ανίκανοι. ΠΡΕΠΕΙ να τα μάθουν όλοι και μακάρι να υπήρχε τρόπος να τα μάθουν όλοι γιατί θα ήμασταν 10.000 χρόνια μπροστά ως είδος. Όλοι έχουν την δυνατότητα για μεγαλείο σε διαφορετικές μορφές. Γιατί ο “ανίκανος” δε γεννιέται, γίνεται.

 • απαραδεκτο εγωκεντρικοτατο μισανθρωπικο υβριστικο με την κλασσική έννοια της λέξης. κρίμα που συμμερίζεται τόσος κόσμος την αισθητική του άρθρου.

 • Κατ’αρχην πολλα συγχαρητηρια στον αρθρθογραφο!αυτο που πρεπει να γνωριζουν οι παλαιοτερες γενιες που αποκαλουν τις νεοτερες ”τεμπεληδες,επαναστατες του καναπε και του καφε..κοκ” πρεπει να ξερουν οτι η σημερινη γενια αντιμετωπιζει εναν ραγδαιο ανταγωνισμο οσον αφορα την γνωση και τις δεξιοτητες που η δικη τους γενια δεν συναντησε ποτε..ισως και με την ραγδαια αναπτυξη της τεχνολογιας,του ιντερνετ και των υπολογιστων οι νεοι πρεπει να απορροφουν γνωση σε οτι εχει να κανει με προγραμματα,εφαρμογες και αλλες πτυχες της νεας τεχνολογιας και οπως ξερουμε ολοι..στις παλαιοτερες γενιες ενα πτυχιο Πανεπιστημιου ακομα και ενα απολυτηριο λυκειου ηταν αρκετα για να εισελθει καποιος στον χωρο εργασιας..τωρα το μεταπτυχιακο ειναι λιγο αρκετες φορες και επειδη οι νεοι σημερα δε μπορουν να εισελθουν στο χωρο εργασιας χωρις εμπειρια πρεπει να περασουν απο πολλες πρακτικες εργασιες(6μηνες)πολλες φορες μη αμοιβομενες..επομενως η παλια γενια πρεπει να το βουλωνει και να αναγνωρισει στην νεα γενια οτι εχουν πολυ περισσοτερες γνωσεις απ αυτους σε ολους τους τομεις και ομως παλευουν καθημερινα για ενα καλυτερο μελλον…ενα μελλον που γκρεμισε αυτη η παλια γενια…η βοηθηστε την νεα γενια η βουλωστε το και παψτε να παριστανετε τους φωστηρες..καταντησατε γελοιοι..

 • παιρνεις ενα μέρος της πραγματικότητας,το μεγενθυνεις ,υστερα γενικευεις αποδίδοντας το σε όλους και έχεις γράψει ενα άρθρο που φαίνεται ως πίστη αποτύπωση της πραγματικότητας..αλλα δεν ειναι.σιγα το άρθρο που κάποιοι νομίζετε οτι έτσι ειναι.υπαρχουν παιδιά με πτυχία που πλέον κάνουν δουλειές του ποδαριού για να επιβιώσουν.εσεις που συμφωνείτε δεν έχετε κανένα γνωστό σας με μάστερ και λοιπούς τίτλους σπουδών που να δουλεύουν πχ σερβιτόροι ή διανομείς;αλλα τα δικά μας τα παιδιά δεν ανήκουν σε αυτη την κατηγορία ε;ειναι απλά άτυχοι ε;δεν ανήκουν στη κατηγορία των τεμπέληδων. Επίσης ο αρθρογράφος φαίνεται να αγνοεί την πραγματική φύση του καπιταλιστικού περιβάλλοντος,διατυπώνει τις ιδέες του σαν να βρισκόμαστε στην ιδανική πολιτεία του πλατωνα ενώ στην ουσία αυτο που προτείνει ειναι πως απο δούλος θα γίνεις απελευθερος.

 • Φαινεται οτι ο αρθογραφος εχει φοβερα κομπλεξ με τα πτυχια γιατι μαλλον δεν εχει παρει κανενα ο ιδιος. Το οτι οι νεοι αναγκαζονται να μενουν με τους δικους τους δεν σημαινει και πως το επιθυμουν. Με το “παραιτησου απο την δουλεια σου” γελαω ακομη, μαλλον σε κανα συννεφακι πανω ζεις και οχι στην Ελλαδα του 2016.