10 πράγματα που δεν γνωρίζαμε την προηγούμενη εβδομάδα. (νo.15)


Επιλογή από δέκα  ειδήσεις της περασμένης εβδομάδας που αξίζει να γνωρίζουμε.

_____________________________

1. Δραστήρια η μητέρα, δραστήριο και το παιδί

Oikogeneia  - Paidi dimotikoΤο μήλο κάτω από τη μηλιά πέφτει, έλεγαν παλαιότερα, και η σύγχρονη επιστημονική έρευνα δείχνει ότι αυτό ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο πιο δραστήρια και ενεργητική είναι μια μητέρα τόσο πιο δραστήριο θα είναι και το παιδί της.

Η Κάθριν Εσεθ, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Παιδικής Υγείας του University College London, η οποία συνυπογράφει τη μελέτη, επισημαίνει ότι διαπιστώθηκε ότι το επίπεδο δραστηριότητας του παιδιού και αυτό της μητέρας συνδέονται άρρηκτα. «Οσο πιο δραστήρια -επισημαίνει η ερευνήτρια- ήταν η μητέρα τόσο πιο δραστήριο ήταν και το παιδί. Αν και δεν είναι δυνατόν να διαπιστώσει κανείς εάν τελικά τα πολύ ενεργητικά παιδιά εξανάγκαζαν τις μητέρες τους να είναι δραστήριες, είναι προφανές ότι ο ένας επηρεάζει τον άλλο». Ειδικότερα, για κάθε λεπτό μέτριας ή εντατικής δραστηριότητας της μητέρας, το παιδί ανέπτυσσε ένα 10% του χρόνου στο ίδιο επίπεδο δραστηριότητας. Δηλαδή, αν μια μητέρα δαπανά μία ώρα την ημέρα κατά την οποία είναι σωματικά δραστήρια εντόνως, το παιδί δαπανά δέκα λεπτά την ημέρα κατά τα οποία αναπτύσσει το ίδιο επίπεδο δραστηριότητας. Παράγοντες που επηρέασαν το επίπεδο δραστηριότητας της μητέρας ήταν το κατά πόσο εργαζόταν όπως και το αν είχε και άλλα παιδιά.

_____________________________

2.  Γιατί είναι πιο πιθανό το έμφραγμα στις 6.30’ το πρωί

Emfragma proi orizontiaΤα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που αναχαιτίζει την διάλυση των θρόμβων του αίματος είναι υπεύθυνα για την κορύφωση του κινδύνου εμφράγματος νωρίς το πρωί, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Οι ειδικοί είχαν παρατηρήσει πριν από πολλά χρόνια ότι οι πιθανότητες να υποστεί κάποιος έμφραγμα δεν είναι σταθερές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά παρουσιάζουν διακυμάνσεις, με τον μεγαλύτερο κίνδυνο να υπάρχει νωρίς το πρωί. Ωστόσο η ακριβής αιτία αυτού του φαινομένου παρέμενε έως τώρα άγνωστη.

Επιστήμονες από το Νοσοκομείο Brigham and Women’s, στη Βοστώνη, και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, θέλησαν να εξακριβώσουν εάν αυτό μπορεί να σχετίζεται με μία πρωτεΐνη που λέγεται αναστολέας του ενεργοποιητή του πλασμινογόνου (PAI-1). Η πρωτεΐνη αυτή είναι γνωστό ότι αναστέλλει την διάσπαση των θρόμβων, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό συμβάλλοντα παράγοντα στα εμφράγματα και στα εγκεφαλικά.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι «ο κιρκάδιος ρυθμός ή βιολογικό ρολόι του οργανισμού παίζει ρόλο στον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων νωρίς το πρωί», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Φρανκ Σέερ, διευθυντής του Προγράμματος Ιατρικής Χρονοβιολογίας στο Brigham and Women’s και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής Ύπνου του Χάρβαρντ.

_____________________________

3. Πόσο ειλικρινείς είμαστε όταν μιλάμε για το σεξ;

1249819064_1_9

Αν επιλέγετε να λέτε μερικά ψεματάκια σχετικά με τις σεξουαλικές σας εμπειρίες ή έστω να αποκρύπτετε ένα μέρος της αλήθειας, τότε πρέπει να μάθετε ότι δεν είστε μόνοι σας.


Όπως δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Sex Roles», φαίνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων, σε όποιο από τα δύο φύλα κι αν ανήκουν, ψεύδεται σε ό,τι αφορά τη σεξουαλική του ζωή, σε διαφορετικό επίπεδο κάθε φορά.

Οι άντρες που συμμετείχαν στη μελέτη ανέφεραν πολύ μικρότερη ηλικία από αυτήν που πραγματικά έκαναν σεξ για πρώτη φορά καιμεγαλύτερο αριθμό ερωτικών συντρόφων από τον πραγματικό τους. Από την άλλη μεριά, οι γυναίκες προτιμούσαν να τις αντιμετωπίζουν ως άτομα με μικρή σεξουαλική εμπειρίααπό ό,τι είχαν στ’ αλήθεια και συγκριτικά με αυτό που η κοινωνία προσδοκά για το γυναικείο φύλο.

«Η σεξουαλικότητα φαίνεται να είναι ένας τομέας στον οποίο οι άνθρωποι πραγματικά προβληματίζονται για το αν πληρούν ή όχι τα καθιερωμένα στερεότυπα που η κοινωνία επιβάλλειγια το κάθε φύλο χωριστά, είτε πρόκειται για έναν τυπικό άντρα είτε για μια τυπική γυναίκα», τονίζει ο επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής Ψυχολογίας δρ. Τέρι Φίσερ.

_____________________________

4. Πανέξυπνο κοράκι βγάζει τον Αίσωπο ασπροπρόσωπο

tumblr_n3777rnkbS1rog5d1o1_500

Ο Αίσωπος είχε προβλέψει σε έναν από τους μύθους του ότι τα κοράκια κατανοούν τις βασικές αρχές της υδροστατικής. Στο μύθο Το διψασμένο κοράκι, ο Αίσωπος περιγράφει πώς ένα έξυπνο πουλί ρίχνει πετραδάκια σε μια μισογεμάτη στάμνα ώστε να ανεβάσει τη στάθμη και να μπορέσει τελικά να πιει νερό.

Ο μύθος αποτέλεσε τη βάση για ένα τεστ νοημοσύνης στο οποίο υποβλήθηκε το κοράκι της Νέας Καληδονίας (Corvus moneduloides), ένα εξαιρετικά ευφυές πτηνό που είναι γνωστό ότι χρησιμοποιεί εργαλεία. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία αιχμαλώτισαν έξι άγρια κοράκια και τα έφεραν ενώπιον ενός δύσκολου προβλήματος: κομμάτια λαχαριστού κρέατος που επέπλεαν σε έναν σωλήνα μισογεμάτο με νερό. Δίπλα στο σωλήνα οι ερευνητές είχαν αφήσει αντικείμενα όπως πετραδάκια και κομμάτια λάστιχου.

Τα περισσότερα κοράκια κατάλαβαν γρήγορα ποια ήταν η λύση. Κατάλαβαν μάλιστα ότι για να ανέβει η στάθμη στο σωλήνα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιήσουν βαριά, συμπαγή αντικείμενα όπως τα πετραδάκια και όχι ελαφρά ή κούφια αντικείμενα. Επιπλέον, κατανοούσαν ότι το κόλπο λειτουργεί μόνο στο νερό και όχι σε σωλήνες μισογεμάτους με άμμο.

Όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση PLoS ONE, το πείραμα δείχνει ότι τα κοράκια κατανοούν ως ένα βαθμό τις σχέσεις αιτίου-αποτελέσματος και αντιλαμβάνονται την έννοια του εκτοπίσματος στο επίπεδο ενός παιδιού 5 έως 7 ετών. Παρόλα αυτά, τα κοράκια απέτυχαν σε πιο δύσκολες δοκιμασίες στις οποίες έπρεπε να λάβουν υπόψη τη διάμετρο του σωλήνα ή να μαντέψουν ότι δύο σωλήνες λειτουργούσαν στην πραγματικότητα ως συγκοινωνούντα δοχεία.

_____________________________

5. Οι αντικαπνιστικοί νόμοι μειώνουν πρόωρους τοκετούς και κρίσεις άσθματος

FAD693616AEE1F399661F0AFC72AC65A

Η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Καναδά, έχει επιφέρει μείωση κατά 10% τόσο στους πρόωρους τοκετούς, όσο και στα κρούσματα κρίσεων παιδικού άσθματος, σύμφωνα με διεθνή έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.

Η μελέτη, η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα για τις επιπτώσεις της αντικαπνιστικής νομοθεσίας στην υγεία των παιδιών, εντόπισε επίσης μείωση 5% στις γεννήσεις μικρόσωμων νεογνών, μετά την εφαρμογή των αντικαπνιστικών νόμων.

Αν και η αποτελεσματικότητα και τα οφέλη της αντικαπνιστικής νομοθεσίας ποικίλουν από χώρα σε χώρα και από περιοχή σε περιοχή, η γενική εικόνα είναι θετική για τη δημόσια υγεία, ιδίως των παιδιών. Τα νέα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες μελέτες που έχουν ήδη διαπιστώσει ότι η απαγόρευση του τσιγάρου σε μπαρ, εστιατόρια, χώρους εργασίας και αλλού, έχουν προστατεύσει τους ενηλίκους από τους κινδύνους του παθητικού καπνίσματος.

_____________________________

6. Αγύμναστοι 7 στους 10 Έλληνες

diadromos-thumb-large

Υψηλά επίπεδα έλλειψης σωματικής άσκησης, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ΕΕ, αποκαλύπτει το ευρωβαρόμετρο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, στις Βρυξέλλες. Ειδικότερα, το 69% των Ελλήνων και το 59% των υπόλοιπων Ευρωπαίων δηλώνουν ότι επιδίδονται ποτέ ή σπάνια σε κάποιο είδος σωματικής άσκησης ή άθλησης. Σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση, μόνο των 7% των συμπολιτών μας (8% στην ΕΕ) γυμνάζονται τακτικά, δηλαδή 5 φορές την εβδομάδα και το 24% (33% στην ΕΕ) από 1-4 φορές την εβδομάδα. Από 1-3 φορές την εβδομάδα γυμνάζονται το 10% των Ελλήνων (17% στην ΕΕ) και το 59% (42% στην ΕΕ) δεν γυμνάζονται ποτέ.

 Σε γενικές γραμμές από το ευρωβαρόμετρο προκύπτει ότι οι πολίτες στη βόρεια Ευρώπη ασκούνται περισσότερο από ό,τι στον κοινοτικό Νότο. Το 70% των ερωτηθέντων στη Σουηδία δήλωσε ότι επιδίδονται σε κάποιο είδος σωματικής άσκησης ή άθλησης τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και ακολουθούν οι Δανοί (68%), οι Φιλανδοί (66%), οι Ολλανδοί (58%) και οι Λουξεμβούργιοι (54%). Στο άλλο άκρο της κλίμακας, το 78% των ερωτηθέντων στη Βουλγαρία δεν ασκούνται καθόλου και ακολουθούν Μαλτέζοι (75%), Πορτογάλοι (64%), Ρουμάνοι (60%), Ιταλοί (60%) και Έλληνες (59%).

_____________________________

7. Με το πέρασμα στη θερινή ώρα, οι καρδιακές προσβολές αυξάνονται 25%

θερινη-ωρα

Ο αριθμός των καρδιακών προσβολών κάνει άλμα κατά 25% στις ΗΠΑ τη Δευτέρα μετά το πέρασμα στη θερινη ώρα, σε σύγκριση με τις άλλες Δευτέρες της χρονιάς, σύμφωνα με μελέτη. Το φαινόμενο αυτό επιμένει ακόμη κι αφού ληφθούν υπόψη οι εποχικοί παράγοντες, διευκρινίζουν οι ερευνητές, οι οποίοι παρουσίασαν τις εργασίες τους, που δημοσιεύονται ηλεκτρονικά από την επιθεώρηση Open Heart, στο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας στην Ουάσινγκτον.

Αντιθέτως την Τρίτη που ακολουθεί το πέρασμα στη χειμερινή ώρα, αφού έχουμε κερδίσει μια ώρα ύπνου τη νύκτα του προηγούμενου Σαββάτου προς την Κυριακή, ο αριθμός των καρδιακών προσβολών πέφτει κατά 21%, επισημαίνεται επίσης στη μελέτη.

_____________________________

8. Κολασμένα καλοκαίρια, κατακλυσμιαίοι χειμώνες

635220581591067B371181CB9CF4129F

Μια άκρως ανησυχητική πρόβλεψη έκαναν οι επιστήμονες της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Μ.Βρετανίας. Εκτιμούν ότι για τα επόμενα 25 χρόνια ένα στα δύο καλοκαίρια στην Ευρώπη θα είναι το ίδιο ή και περισσότερο καυτό από το καλοκαίρι του 2003 που οι θερμοκρασίες εκτοξεύτηκαν σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο οδηγώντας στον θάνατο περισσότερους από 20 χιλιάδες ανθρώπους.

Το καλοκαίρι του 2003 ήταν σύμφωνα με τους μετεωρολόγους το πιο ζεστό των τελευταίων 500 ετών και οι βρετανοί μετεωρόλογοι εκτιμούν ότι τα επόμενα χρόνια τα καλοκαίρια θα είναι ακόμη πιο καυτά από αυτό του 2003. Τα καυτά καλοκαίρια θα έχουν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Βρετανών μετεωρολόγων και μια επιπλέον αρνητική συνέπεια. «Οσο πιο υψηλή είναι η θερμοκρασία τόσο πιο μεγάλες ποσότητες υγρασίας συγκρατούνται στην ατμόσφαιρα. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο ζεστά είναι τα καλοκαίρια τόσο πιο συχνές αλλά και ισχυρές θα είναι οι βροχοπτώσεις το φθινόπωρο και τον χειμώνα»

_____________________________

9. Ύψος, φίδια και ομιλίες ενώπιον κοινού οι συχνότερες φοβίες

Fobos - YpsofobiaΌπως αποκάλυψε βρετανική δημοσκόπηση, τα μεγάλα ύψη προκαλούν μικρό ή μεγάλο φόβο (υψοφοβία) στο 58% των ενηλίκων, με το 23% να τρέμουν στην ιδέα ότι θα σταθούν στην άκρη ενός μπαλκονιού που βρίσκεται πολλά μέτρα πάνω από την επιφάνεια της γης.

Λίγο λιγότεροι (το 56%) δυσκολεύονται να μιλήσουν ενώπιον κοινού, με το 20% να μην το αποτολμούν καν, ενώ το 52% φοβούνται τα φίδια – με το 21% να τα φοβούνται τόσο πολύ, ώστε δεν θέλουν καν να τα βλέπουν. Στον κατάλογο με τις συχνότερες φοβίες την τέταρτη θέση καταλαμβάνει η αραχνοφοβία, με το 18% των ενηλίκων να τις τρέμουν και το 24% να τις φοβούνται αρκετά.

Την πέμπτη θέση καταλαμβάνει η κλειστοφοβία (ο φόβος των κλειστών χώρων), που «κόβει» τα πόδια στο 14% των ενηλίκων και φοβίζει αρκετά το 29%. Σκοτάδι, αίμα και σκύλοι είναι αυτά που φοβίζουν λιγότερο τους ενήλικες, με μόλις το 3% των ενηλίκων να τα τρέμουν και το 11-12% να τα φοβούνται λίγο.

Την δημοσκόπηση πραγματοποίησε η εταιρεία ερευνών κοινής γνώμης και συμπεριφοράς καταναλωτών YouGov σε 2.000 εθελοντές, ηλικίας άνω των 18 ετών, οι οποίοι ανέφεραν αν και πόσο πολύ φοβούνται 13 πράγματα που είναι γνωστό ότι – λιγότερο ή περισσότερο – μας τρομάζουν.

_____________________________

10.  «Λάθη» στη μελέτη που αθώωνε τα κορεσμένα λίπη

6AA95D67A9CCF95A0F2BE3A149CF8DCC

Οι ερευνητές που υπέγραφαν την πρόσφατη μελέτη που αθώωνε τα κορεσμένα λίπη στη διατροφή αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν τη δημοσίευσή τους για να διορθώσουν μια σειρά λάθη. Επιμένουν όμως ότι το συμπέρασμά τους ευσταθεί, παρά τις πιέσεις που δέχονται για ανάκληση της έρευνας.

Η ερευνητική ομάδα «προκάλεσε τεράστια ζημιά» θεωρεί ο Ουόλτερ Ουίλετ, πρόεδρος του τμήματος Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. «Πιστεύω πως θα έπρεπε να εξεταστεί το ενδεχόμενο ανάκλησης της μελέτης με ανάλογη προβολή στα ΜΜΕ» λέει.

___________

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

10 πράγματα που δεν γνωρίζαμε την προηγούμενη εβδομάδα. (νo. 14)

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

1 σχόλιοΣχολιάστε