Αφού υπάρχει τόσο πολύ τροφή, γιατί πεινάνε τόσοι πολλοί άνθρωποι;

πείνα


Από τη Σενεγάλη μέχρι τη Νέα Υόρκη, ο κόσμος σπαταλάει και πετάει απίστευτη ποσότητα τροφίμων κάθε χρόνο. Γιατί λοιπόν είναι τόσο δύσκολο να μειώσουμε τα αποφάγια, να συμβάλουμε στη διάσωση του περιβάλλοντος , και να ταΐσουμε τους πεινασμένους ;

Η πραγματικότητα που αποκαλύπτουν οι αριθμοί είναι το λιγότερο εκπληκτική. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, πετιέται κάθε χρόνο περίπου το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Σε έναν κόσμο όπου η παγκόσμια πείνα εξακολουθεί να σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από το AIDS την ελονοσία και τη φυματίωση μαζί, χάνονται περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων κάθε χρόνο εξαιτίας της αναποτελεσματικότητας, της άγνοιας, και της κακοδιαχείρισης. Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει, αν όχι εγκληματικό.

Ο αντίκτυπος αυτής της αναποτελεσματικότητας είναι τεράστιος, επιβαρύνοντας την παγκόσμια οικονομία με εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια , αλλά και πλήττοντας τους φτωχότερους ανθρώπους που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι εξίσου σημαντικές, και ο ΟΗΕ εκτιμά ότι το αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα από τα “τρόφιμα που παράγονται και δεν τρώγονται”  κατατάσσεται πίσω μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, όταν μετριέται με βάση τις συνολικές εκπομπές. Το νερό ετησίως που απαιτείται για να παραχθεί αυτό το φαγητό που ποτέ δεν καταναλώνεται, ισούται με τρεις φορές τον όγκο της λίμνης της Γενεύης στην Ελβετία.

Το πρόβλημα των αποβλήτων τροφίμων  διακατέχει τόσο στις αναπτυγμένες όσο και αναπτυσσόμενες χώρες εξίσου , αλλά με εκ διαμέτρου διαφορετικούς τρόπους, καθώς τα τρόφιμα ταξιδεύουν μέχρι το πιάτο μας .

Για παράδειγμα, στην υποσαχάρια Αφρική τα υπολείμματα φαγητού από τους καταναλωτές είναι πολύ λίγα , σχεδόν αμελητέα. Οι φτωχότερες οικογένειες τείνουν να αγοράζουν λιγότερα τρόφιμα και επειδή οι ​​αγορές αυτές αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό ποσοστό του εισοδήματός τους, είναι πιο αποτελεσματικοί και προσεκτικοί όταν πρόκειται για την προετοιμασία και την κατανάλωση τροφίμων. Αντ ‘αυτού, τα απόβλητα τροφίμων στον αναπτυσσόμενο κόσμο οφείλονται κυρίως στη διαδικασία παραγωγής .

Τα χωράφια καλλιεργούνται με  αναποτελεσματικά και ξεπερασμένα εργαλεία, και συχνά συγκομίζονται νωρίς γιατί οι αγρότες βρίσκονται υπό την πίεση της  οικονομικής και κλιματικής απειλής. Η μεταφορά του κρέατος, των φρούτων, των λαχανικών και των ψαριών στις αγορές του αναπτυσσόμενου κόσμου, γίνεται σε κακό οδικό δίκτυο, χρήση αποθηκών χωρίς την κατάλληλη ψύξη, αντιμετώπιση μεγαλύτερων κινδύνων από παράσιτα, και με πολλούς άλλους παράγοντες που συμβάλουν στην αλλοίωση και καταστροφή των τροφίμων. Ένα λίτρο γάλακτος δεν διατηρείται σε καλή κατάσταση όταν μεταφέρεται σε  μπουκάλια τα οποία καταλήγουν να στοιβάζονται κάτω από φύλλα μπανάνας και να εκτίθενται στον καυτό ήλιο.


Οι περισσότερες βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν στον αναπτυσσόμενο κόσμο αφορούν τη βελτίωση των υποδομών (συμπεριλαμβανομένης της διαρκούς παροχής  ηλεκτρικής ενέργειας), των εγκαταστάσεων αποθήκευσης, καθώς και τη βελτίωση των τεχνικών για τη συγκομιδή και την αποξήρανση των τροφίμων.

Πεταμένα τρόφιμα

Τα προβλήματα στον αναπτυγμένο κόσμο είναι εξίσου σημαντικά, αλλά διαφορετικά. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι τα νοικοκυριά στη Βρετανία πετούν ετησίως περίπου 6,7 εκατομμύρια τόνους τροφίμων, ενώ το κόστος της σπατάλης τροφίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπερνά τα 43 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο. Άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν σε 165 δισεκατομμύρια δολάρια το κόστος των απορριμμάτων τροφίμων στην Αμερική κάθε χρόνο, ή 240 κιλά τροφίμων ανά Αμερικανό πολίτη.

Αλλά στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική το πρόβλημα δεν οφείλεται στην ελλιπή ψύξη κατά τη μεταφορά ή σε γκρεμισμένες γέφυρες , αλλά στο πώς αντιλαμβανόμαστε τα τρόφιμα και τη χρήση τους. Για παράδειγμα, μόνο στις Η.Π.Α., τα σούπερ μάρκετ απορρίπτουν τρόφιμα αξίας 10-15 δισεκατομμυρίων δολαρίων επειδή είναι κοντά στην ημερομηνία λήξεως τους  ή την έχουν μόλις περάσει. Ωστόσο, οι ημερομηνίες λήξης των τροφίμων αποτελούν ένα μύθο, αφού έχουν σχεδιαστεί για να μετρούν τη βέλτιστη ποιότητα και όχι την ασφάλεια των τροφίμων. Η πλειοψηφία των τροφίμων είναι σε καλή κατάσταση ακόμα  και μετά την ημερομηνία λήξης.

Η πίεση για την «τέλεια εμφάνιση” των τροφίμων συμβάλλει επίσης στην απόρριψη τροφίμων στις πιο ανεπτυγμένες χώρες.  Ένα πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό Science επιβεβαίωσε αυτό που πολλοί από καιρό είχαν υποψιαστεί, δηλαδή ότι οι “εμφανίσιμες” ποικιλίες τομάτας που προωθούνται από τους παραγωγούς, στην πραγματικότητα δεν έχουν τόσο καλή γεύση όσο οι λιγότερο εμφανίσιμες ντομάτες.

Επιπλέον, οι αγρότες στον ανεπτυγμένο κόσμο καλλιεργούν περισσότερες καλλιέργειες σε περίπτωση που οι αποδόσεις είναι χαμηλότερες από το αναμενόμενο, αλλά στη συνέχεια πετάνε πολλές από αυτές τις καλλιέργειες , εάν οι αποδόσεις είναι υψηλότερες ή οι αγοραίες τιμές δεν είναι ανταγωνιστικές.

Όμως υπάρχουν και κάποια σημαντικά βήματα προς τα εμπρός. Ο ΟΗΕ θέτοντας τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας μετά το 2015, έθεσε ως παγκόσμιο στόχο τη μείωση των αποβλήτων τροφίμων. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων στην γηραιά ήπειρο κατά 50% μέχρι το 2025 . Όμως οι πιο ελπιδοφόρες λύσεις είναι πιθανό να προέλθουν από τον ιδιωτικό τομέα, όταν ξυπνήσει και συνειδητοποιήσει τα δισεκατομμύρια δολάρια που χάνονται.

food-hungry

   ~ John Norris , Foreign Policy

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Πώς να τραφούν οι πεινασμένοι άνθρωποι της υφηλίου;

‘Taste the waste’ και αλληλεγγύη

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

5 CommentsΣχολιάστε

  • Γιατί αφήνουμε τα κατακάθια του εαυτού μας να επιπλέουν!!!

  • όσο πιο φτωχός είσαι τόσο πιο λίγα πετάς…

  • Η νοοτροπία του κάθε “πλούσιου” λαού παίζει σημαντικό ρόλο. Στην Ελλάδα του σήμερα, το κάθε νοικοκυριό πετάει αρκετά τρόφιμα στο τέλος της εβδομάδας είτε γιατί χάλασαν είτε γιατί έληξαν. Το θέμα είναι να μάθουμε όχι να μη πετάμε αλλά να αγοράζουμε λιγώτερα, τόσα όσα θα χρειαστούμε για τις επόμενες 3-4 μέρες και αφού τα καταναλώσουμε να ξανα-αγοράσουμε. Αντί να γίνεται αυτό στοκάρουμε τα ψυγεία για 2 μήνες και μετά απορούμε πώς χαλάνε τα προϊόντα που τα ξεχάσαμε μέσα στον όγκο της τροφής.
    Η αλλαγή νοοτροπίας χρειάζεται να πάει και στα ληγμένα που πετάγονται αμέσως. Τι θα πεί ληγμένο? Τι θα πάθουμε αν φάμε ληγμένα μακαρόνια ή γιαούρτια? Η ιδέα του ληγμένου επινοήθηκε για καταναλωτικούς λόγους..Αντίστοιχα οι ντομάτες που έτρωγα παιδί, δεν είχαν ομοιόμορφο σχήμα, είχαν όμως υπέροχο άρωμα και γεύση. Τα εσπεριδοειδή είχαν κουκούτσια και μπόλικο ζουμί, μερικά φρούτα είχαν και στίγματα. Η έννοια του τέλειου δεν υπάρχει, τη δεχτήκαμε όμως όταν μας τη σέρβιραν σε τέτοιο βαθμό που πετάμε τις μη στρογγυλές ντομάτες και τα ακαλαίσθητα σε σχήμα πατατοειδή.
    Χρειάζεται να κάνουμε στροφή και να πάψουμε να σκεφτόμαστε σαν ΕΓΩ. Το περίσσευμά μας θα μπορούσε να θρέψει όλη την Αφρική και τη πεινασμένη Ασία