Τρισδιάστατες φαντασιώσεις

3f


Πώς μπορεί η 3D εκτύπωση να αλλάξει τον κόσμο;  Σήμερα, μπορείτε να διαβάσετε για εύκολη κατασκευή κοσμημάτων και ανοιχτηριών, όπως διαβάζατε πριν από τρεις δεκαετίες ότι ο προσωπικός υπολογιστής θα μας επιτρέπει να κρατάμε οργανωμένες τις σημειώσεις μας . Φυσικά, οι υπολογιστές έγιναν πολύ πιο χρήσιμο από αυτό.

Πολλοί μεγάλοι και μικροί επιχειρηματίες μπορούν να λειτουργούν το σύνολο των δραστηριοτήτων τους από έναν υπολογιστή και οι άνθρωποι διατηρούν τις σημειώσεις τους, όχι μόνο  οργανωμένες, αλλά και online. Μπορούν επίσης να παρακολουθούν τις εργασίες τους, να παρακολουθούν τα μωρά τους και να συσσωρεύουν τεράστιες συλλογές ψηφιακών φίλων (για κάθε περίπτωση). Το Διαδίκτυο άλλαξε την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των ατόμων και των θεσμών. Έδωσε τη δυνατότητα σε εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν μια δουλειά χωρίς αφεντικά. Αντ ‘αυτού, έχουν πρακτορεία – όπως το TaskRabbit ή το Amazon Web Services ή το Uber – που συνδυάζουν προμηθευτές και πελάτες.

Νομίζω ότι θα δούμε μια παρόμοια ιστορία με την 3D εκτύπωση, καθώς εξελίσσεται από μια καινοτομία σε κάτι χρήσιμο και προκλητικό – και αρκετά φθηνό και διαδεδομένο ώστε να χρησιμοποιηθεί και για (σχετικά) επιπόλαιες προσπάθειες. Δεν θα εκτυπώνουμε μόνο παιχνίδια για παιδιά, αλλά και ανθρώπινα προσθετικά μέλη – οστά, ακόμα και πνεύμονες και συκώτι – και τελικά πολλά μηχανήματα, συμπεριλαμβανομένων νέων 3D εκτυπωτών.

Έτσι, ενώ κάποια συνηθισμένα βιομηχανικά προϊόντα γίνονται φθηνότερα και οι άνθρωποι μιλούν για την τοπική παραγωγή, καθώς και για τα τοπικά τρόφιμα, άλλα εμπορεύματα μπορεί να γίνουν πιο ακριβά, αν το κάνουμε σωστά. Μπορεί να ακούσετε ατάκες όπως, «ο Χουάν αγόρασε στη σύζυγό του Αλίκη μια πραγματική ξύλινη καρέκλα για τα γενέθλιά της!». Αλλά η κόρη τους πήρε μια επανατυπωμένη καρέκλα από τα ίδια παλιά υλικά συν κάποια επιπλέον, επειδή μεγάλωσε από τα τελευταία της γενέθλια. Μόνο το μέγεθος και η περίτεχνη πλάτη είναι διαφορετικά, αντανακλώντας τα νέα της ενδιαφέροντα για τα διαστημικά ταξίδια. Πέρυσι, ήταν με άλογα.

3d-printer-v.5.5-airwolf3d1

Όπως οι υπολογιστές και το Διαδίκτυο, η 3D εκτύπωση θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις και τη συμπεριφορά σε όλο τον κόσμο και στις βιομηχανίες. Ήδη, υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός κοινών 3D υπηρεσιών εκτύπωσης, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να εκτυπώσετε κάτι από το δικό σας σχέδιο ή χρησιμοποιώντας (μια προσαρμοσμένη εκδοχή) σχεδίων που μπορείτε να βρείτε σε online καταλόγους ή να παραγγείλετε μέσω καταστημάτων 3D σχεδιασμού.

Με το χρόνο, αυτά τα τυπογραφεία θα αντικαταστήσουν χιλιάδες καταστήματα που μεταφέρουν εκατομμύρια είδη, κάποια από τα οποία «κάθονται» για μήνες, περιμένοντας να τα αγοράσουν. Θα εκτυπώνουν εμπορεύματα, με σχέδια από online υπηρεσίες που προσφέρουν σχέδια τόσο από ανοιχτό, δωρεάν σχεδιασμό προϊόντων όσο και από επώνυμα προϊόντα που δεν θα ξεχωρίζουν πολύ, εκτός ίσως από το λογότυπο. Πράγματι, η μάρκα και τα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας θα γίνονται ολοένα και πιο «περίπλοκα» για το λειτουργικό, όπως ακριβώς είναι τώρα για το λογισμικό και το περιεχόμενο. Πολλοί άνθρωποι θα πρέπει να μετατοπιστούν από τον έλεγχο του σχεδιασμού στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών για να βγάλουν λεφτά, ή ίσως στην ενοποίηση κάτω από μία συγκεκριμένη μάρκα, γνωστή για κάποια άλλη ποιότητα.


Τα υλικά μπορεί να είναι μια τέτοια διαφοροποίηση, όπως φαίνεται από μια νεοσύστατη εταιρεία που ονομάζεται Emerging Objects. Όπως και στον κόσμο του περιεχομένου και του λογισμικού, είναι πολύ πιθανό να προκύψουν νέα σήματα σχεδίασης και να πεθάνουν πιο γρήγορα. Ο ρυθμός της αλλαγής θα αυξηθεί και θα είναι πιο δύσκολο να παραμείνουν στην κορυφή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Έξω από τον κόσμο της παραγωγής, όπου τα αγαθά μαζικής παραγωγής μπορεί να έχουν ακόμα ένα σημαντικό πλεονέκτημα κόστους έναντι των εκτυπωμένων, η 3D εκτύπωση θα έχει πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις στην τελική πώληση, στην αγορά ανταλλακτικών και αντικαταστάσεων, όπου η ζήτηση είναι λιγότερο προβλέψιμη, αλλά πιο ακριβή. (Αν θέλετε ένα μαραφέτι, κάθε μαραφέτι θα κάνει τη δουλειά, αλλά αν έχετε το 94303, το 94303A θα σας ικανοποιήσει κάπως).

Ένα πρώιμο παράδειγμα είναι το KeyMe.net, που φτιάχνει κλειδιά. Ο χρήστης χρειάζεται ένα πρωτότυπο, το οποίο καταγράφει μπαίνοντας στο περίπτερο KeyMe. Μπορεί να αποθηκεύσει το σχέδιο στη συνέχεια, ανώνυμα, στη βάση δεδομένων του KeyMe, με μοναδική πρόσβαση σε αυτό μέσω των δακτυλικών αποτυπωμάτων και του e-mail του (αλλά χωρίς αναφορά σε μια φυσική διεύθυνση). Στη συνέχεια, όταν χάσει το κλειδί ή χρειάζεται ένα επιπλέον, μπορεί να πάρει ένα νέο αντίγραφο σε οποιαδήποτε θέση από ένα περίπτερο – εκ των οποίων σύντομα θα υπάρχουν πολλά, ελπίζει η εταιρεία.

Το κόστος σε χρήμα (πόσο μάλλον σε ευκολία) είναι ελάχιστο με το να πάει κάποιος σε έναν συνηθισμένο κλειδαρά – ειδικά στις ώρες που συμβαίνουν συνήθως  τέτοιες έκτακτες καταστάσεις. Το KeyMe δεν χρησιμοποιεί πραγματικά 3D εκτύπωση: τα κόβει με τον «παραδοσιακό» τρόπο, αλλά χρησιμοποιεί το ίδιο είδος ηλεκτρονική αναπαράστασης που έχει και ένας εκτυπωτής 3D. Στην πραγματικότητα, θεωρώ ότι είναι ένας λαμπρός πρόδρομος των συνολικών επιπτώσεων της 3D εκτύπωσης – να καταστεί η περιστασιακή παραγωγή φθηνών αντιγράφων ενός συγκεκριμένου στοιχείου εύκολη και να είναι διαθέσιμη οπουδήποτε, οποτεδήποτε.

Σήμερα, για παράδειγμα, πολλές επιχειρήσεις ασχολούνται με τη διαχείριση και την αποθήκευση ανταλλακτικών. Κάθε θέση πρέπει να μεταφέρει χιλιάδες διαφορετικά ανταλλακτικά, διότι δεν είναι σαφές ποια θα είναι απαραίτητη σε κάθε περίπτωση.

Όμως, στο μέλλον, αν σπάει κάτι, θα είστε σε θέση να το πηγαίνετε σε ένα 3D τυπογραφείο για να ανατυπωθεί. Και ακόμη καλύτερα, το κατάστημα μπορεί να είναι σε θέση να επαναχρησιμοποιήσει τα υλικά στο σπασμένο μέρος – εξοικονομώντας το κόστος και την περιβαλλοντική επιβάρυνση του να πετάς πράγματα, στέλνοντάς τα κάπου και ούτω καθεξής.

Σκεφτείτε τα καλώδια ρεύματος της Apple (το πράγμα που έχω χάσει τις περισσότερες φορές), η οποία είναι μια τεράστια πηγή κέρδους για όλους τους εμπλεκόμενους. Αυτό θα αλλάξει – Αλληλούια! Φυσικά, το μειωμένο κόστος μου θα σημαίνει ότι και κάποιος άλλος μείωσε τα έσοδα – και όχι μόνο η Apple. Ο μεγάλος χαμένος σε αυτόν τον κόσμο θα είναι η επιχείρηση μεταφοράς εμπορευμάτων (μαζί με τις μάντρες άχρηστων υλικών, τις εταιρείες logistics και κεντρικής ανακύκλωσης). Όταν τα πράγματα μπορούν να φτιαχτούν, να χρησιμοποιηθούν, να φθαρούν και να ανακυκλωθούν πιο κοντά μας, η ανάγκη για μεταφορά μειώνεται δραματικά. Τα ανακυκλωμένα υλικά δεν πρέπει να παραδίδονται σε κέντρα επεξεργασίας και στη συνέχεια να προωθούνται σε εργοστάσια.

Τα προϊόντα δεν θα πρέπει να γίνονται σε αυτά τα εργοστάσια και στη συνέχεια να αποστέλλονται σε πελάτες ή σε κέντρα απογραφής. Τώρα, τα αποθέματα των ΗΠΑ που κατέχουν κατασκευαστές, χονδρέμποροι και λιανοπωλητές αποτιμώνται σε περίπου 1,7 τρις – ή περίπου το 10% του ετήσιου ΑΕΠ. Αυτό περιλαμβάνει πολλά πράγματα που δεν μπορεί να είναι τυπωμένα 3D (προς το παρόν τουλάχιστον), αλλά δείχνει πόσα πράγματα απλά «κάθονται».

Βραχυπρόθεσμα, αυτό σημαίνει μεγαλύτερη αποδοτικότητα και περισσότερη και ταχύτερη ανακύκλωση, που συμβαίνει σε τοπικό επίπεδο μάλλον και όχι κεντρικά. Σε μακροπρόθεσμη βάση, η 3D εκτύπωση θα επιτρέψει την αποτελεσματικότερη χρήση των φυσικών πόρων και την ταχύτερη διάδοση των καλύτερων σχεδίων, ενισχύοντας το βιοτικό επίπεδο σε όλο τον κόσμο.

Fantasia de Neon

   ~ Esther Dyson, στέλεχος επιχειρήσεων που επικεντρώνονται  στις αναδυόμενες αγορές και τεχνολογίες.

   project-syndicate

   antinews.gr

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Η τεχνολογία ενδέχεται να φέρει νέα Βιομηχανική Επανάσταση

Ταξίδι στο έτος 100.000 μ.Χ. – Πώς θα είμαστε;

Τρισδιάστατη ζωγραφική δρόμου

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

1 σχόλιοΣχολιάστε

  • Σε περίπτωση που είστε σχεδιαστές ή αρχιτέκοτονες θέλετε να βελτιστοποιήσετε τα σχεδιά σας online δείτε αυτό το site http://www.3yourmind.com , όπου μπορείτε να ανεβάζετε δωρεάν τα τρισδιάστατα σχέδιά σας και να τσεκάρετε αν είναι εκτυπώσιμα ή όχι. Επίσης, αν δεν είναι εκτυπώσιμα τα βελτιστοποιεί αυτόματα ώστε να γίνουν.