Ο κομπασμός του «Ξερόλα»

knows-it-all


         Άρθρο αναγνώστη

Υποθέτω ότι όλοι έχουμε ακούσει τις περισπούδαστες εκφράσεις «…Tα έλεγα εγώ», «Αυτά εγώ τα είχα πει…», «Δεν στα ‘λεγα;».

Αφομοιώνοντας τα κοινά χαρακτηριστικά στο προφίλ των ανθρώπων που χρησιμοποιούν κατά κόρον τις πιο πάνω εκφράσεις, καταλήγει κανείς στα εξής συμπεράσματα:

  1. Συνήθως είναι τύποι που δεν κάνουν πολλά.
  2. Πιθανόν πρόκειται για σχολιαστές ή παρατηρητές της ζωής και αρκούνται στο να τη σχολιάζουν.
  3. Ίσως βάλουν καμιά “τρικλοποδιά” σε ένα νέο project, επαναπαυόμενοι σε μία – δύο εναλλακτικές θεωρίες για την αποτυχία του και στήνουν καρτέρι.
  4. Μάλλον έχουν άπλετο χρόνο, αλλά θα σου περιγράψουν τη ζωή τους ως πολυάσχολη, συγκρινόμενη με του πρωθυπουργού μιας χώρας.
  5. Παραπονιούνται για καθετί στραβό, αλλά είναι οι πρώτοι που το διατηρούν.
  6. Είναι πεσιμιστές και,
  7. Υπερφίαλοι. Λένε, λένε, λένε…

KnowitAll2

Στην προηγούμενη ζωή τους θα ήταν σίγουρα φίλοι του Νοστράδαμου, του προφήτη Ησαΐα, του μάντη Κάλχα ή του Τειρεσία, γιατί γνωρίζουν τα πάντα και κυρίως, τα μελλούμενα!

«Θα πτωχεύσει η Ελλάδα», «θα γυρίσουμε στη δραχμή», «θα χάσει η ομάδα την Κυριακή», «θα έχει κίνηση στους δρόμους», «θα έχουμε στάση πληρωμών», «τελειώνουν τα λεφτά για τις συντάξεις», «θα αποτύχει το νέο project», «θα αυξηθεί η ανεργία», «Θα βρέξει αύριο».

…Τα ‘λεγα εγώ, δεν τα έλεγα;

Από την πιο προβλέψιμη έως την πιο κουφή περίπτωση, πέφτουν πάντα μέσα!

Μπορεί να μην σου είχαν εκφράσει ποτέ τη δική τους άποψη, αλλά στο τέλος, το «…τα ‘λεγα εγώ», θα τ’ ακούσεις.

Ο μόνος που μπορεί να τους εκνευρίσει είναι εκείνος ο… ηττοπαθής αρχαίος Έλληνας, ο Σωκράτης, που είχε αναφέρει κάποτε προκλητικά “εν οίδα, ότι ουδέν οίδα”.

Αναίδεια, ε..;

____________________

~ Αντώνης Τερζόπουλος

cesocrates

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Μικρές καθημερινές θετικές σκέψεις…

Αυτό που είμαστε. Του Ίρβιν Γιάλομ 

Ιστορία μιας γενιάς 

Τις πταίει;

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

5 CommentsΣχολιάστε

  • Πόσους μου φέρνει στο μυαλό ο χαρακτηρισμός”ξερόλας” …

  • έτσι είναι δυστυχώς, το βλέπουμε κάθε μέρα

  • Όντως αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν ξερόλες,προσωπικά για μένα δεν υπάρχουν,θα πρέπει να αναρωτηθούμε τελικά μήπως οι ξερόλες μας είναι χρήσιμοι?Μας είναι απαραίτητοι παραπάνω απ’όσο εμείς νομίζουμε?Και τι εννοώ με αυτό.

    Εννοώ ότι υπάρχουν και παρεξηγήσεις πάνω σε αυτό το θέμα.Κάποιος που έχει την δυνατότητα να εκφράζει περισσοτερες απαντήσεις σε σχεση με κάποιους άλλους να χαρακτηριστεί αμέσως ως ξερόλας.Υπάρχει και αυτό.
    Και πολλές φορές κάποιος που έχει γνώσεις πολλές,εχει την ικανότητα να εμπλουτίζει την συζητηση να μην τολμάει να εκφράζεται επειδή ακριβως διαπιστώνει την υπερβολή σε κάποιους να χαρακτηριζουν τον άλλον ως ξερόλα.

    Και πραγματικά σε μια εποχή οπού υπάρχουν παρα πολλά βιβλία,τοσες απαντήσεις στο διαδίκτυο πως είναι δυνατόν ακόμα να μιλάμε για ξερόλες?Αλλά ακόμα και αν υπάρχουν εμάς σε τι μας εμποδίζει ως προς την γνώση μας?Τι μας εμποδίζει ως προς το να αντιπαρατεθούμε μαζί του?

    Και τελικά όταν μιλαμε για ξερόλες πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι στην ζωη μας θα έχουμε μπροστα μας ανθρώπους οι οποίοι θα αποτελούν δυνατοί συνομιλητές.Θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τέτοιους ανθρώπους και αυτό είναι ευκαιρία για εμας.Είναι ευκαιρία να μαθεις να εξασκείς την κριτική σου ικανότητα,να αυξήσεις τις ορθολογικες σου δυνατότητες.

    Ακόμα και αν εκείνη την ώρα που ο ξερόλας σου δίνει μια απαντηση,εσένα δεν σου έρχεται η ανταπάντηση πηγαίνει σπίτι σου γράψε τις απαντησεις του και δες σε ποια σημεία της απαντήσης του μπορείς να εκφράσεις την δικη σου γνώμη.

    Και αν συνέχεια παίρνεις κείμενα ορθολογιστών και μαθαίνεις να τα αναλύεις με τον ίδιο εμπλουτισμένο τρόπο όπως κάνει και ο ξερόλας από εδώ και πέρα θα σου είναι εύκολο να επεκτείνεις την συζητηση με τον ξερόλα.Αν τις περισσότερες φορές ο ξερόλας συζητάει περισσότερο από τους άλλους,τωρα πλεον θα συζητάς και εσύ και ο ξερόλας.Έτσι δεν θα έχεις τον περιορισμό να βλέπεις τον ξερόλα να συζηταει συνέχεια παραπάνω απ΄ότι εσύ.

  • Για να καταλάβεις αν όντως ο ξερόλας έχει δυνατότητες εύρεσης καινούργιων γνώσεων πολύ πιο προχωρημένες απο εσένα ή απο τους πιο πολλούς θα εξετάσεις αν όσες απο τις απαντήσεις που δίνει τις έχουν δώσει και άλλοι.Αν αυτά που λέει είναι τα ίδια που λένε και άλλοι τότε δεν ξεχωρίζουν και τόσο οι γνώσεις του απο το μέσο όρο του κόσμου ή έστω από τους πιο πολλούς.Αν για παράδειγμα δεις μια φράση που λεει ”όλοι δεν είμαστε το ίδιο” θα διαπιστώσεις αν αυτην την φράση την λέει και άλλος.Και μετα θα σκεφτείς αυτην την φράση την λεει μονο ο ξερόλας και αυτός ο άλλος ή υπάρχουν και άλλοι εκατομμύριοι που λένε αυτην την φράση.Αν αυτη την φράση δεν την λέει μόνο ο ξερόλας και αυτός ο άλλος αλλά την λένε σχεδόν όλοι,τότε δεν λεει απαντήσεις που τις βγάζει απο το μυαλό του για πρώτη φορά ή οτι κατάφερνει αυτός πάντα πρώτος να ανακαλύπτει τέτοιες φράσεις.Θα διαπιστώσεις όχι μόνο αν αυτην την φράση την λένε και άλλοι αλλά αν αυτην την φράση έχεις πει και εσύ σε κάποια φάση της ζωής σου.Οπότε λοιπόν εδω θα δεις το εξής πράγμα.Ποσες από τις απαντήσεις που δίνει υπάρχουν πολλές απο αυτές που είναι ίδιες με τις απαντήσεις εκατομμύριων άλλων ανθρώπων και άλλες πολλές είναι διαφορετικές ή πόσες απο τις απαντήσεις που δίνει οι απαντήσεις του που θα είναι ίδιες με τους άλλους θα είναι λίγες σε αριθμό και οι περισσότερες θα είναι διαφορετικές.Γιατί αν είναι ξερόλες με γνώσεις θα πρεπει από όλες τις απαντήσεις που δίνουν στο σύνολο να είναι λίγες οι απαντήσεις σε αριθμό οι οποίες είναι ίδιες με τις απαντήσεις εκατομμύριων άλλων ανθρώπων.Αν όμως κάθε φορά για παράδειγμα που εγγράφεται σε ένα καινούργιο φορουμ δημιουργεί ένα σύνολο απαντήσεων οπου το 50% των απαντήσεων του είναι ίδιες με τις απαντήσεις που δίνουν εκατομμύριοι άλλοι άνθρωποι ο ξερόλας αυτός αποδεικνύεται ότι δεν είναι ικανός να διατηρήσει ενα μικρό ποσοστό απαντήσεων το οποίο θα είναι ίδιο με τις απαντήσεις άλλων ή και να είναι σε μηδενικό ποσοστό που σημαίνει οτι απο την αρχή της υπάρξης του ως χρήστης σε κάθε νέο φορουμ,η πρώτη απάντηση που θα δώσει θα πρέπει πρώτον να είναι και διαφορετική απο τις απαντήσεις που δίνουν οι άλλοι και διαφορετική απο τις απαντήσεις που έδωσε στα άλλα φόρουμ.