Εφιάλτης ή θρίαμβος της σύγχρονης τεχνολογίας τα Google Glass;

images (25)


Οι Κινέζοι ονοματίζουν τις χρονιές τους και τους δίνουν τα ονόματα κάποιου ζώου. Ετσι έχουμε τη χρονιά του φιδιού, του ποντικού, του σκύλου και άλλες. Στον κόσμο της τεχνολογίας οι χρονιές λαμβάνουν το όνομα της συσκευής που προκάλεσε τον μεγαλύτερο «θόρυβο». Ετσι, το 2007 ήταν η χρονιά του iPhone και το 2010 η χρονιά του iPad. Η φετινή, λένε πολλοί, θα είναι η χρονιά του Glass, πρόβλεψη που βασίζεται στα σχόλια, τις προσδοκίες, τον ενθουσιασμό αλλά και τον τρόμο που περιβάλλει τη συσκευή εικονικής πραγματικότητας της Google, τα Google Glass.

Εάν λείπατε διακοπές στον… Αρη, ίσως να μη γνωρίζετε περί τίνος πρόκειται. Tα Google Glass (πάντα στον ενικό) είναι ένα ζευγάρι γυαλιά (εκ πρώτης όψεως), τα οποία είναι πολύ περισσότερα αφού είναι εξοπλισμένα με μικρό φορητό υπολογιστή, φωτογραφική μηχανή, μικρόφωνο και μικρή οθόνη. Στην ουσία τα πάντα προβάλλονται σε μια εικονική οθόνη που βρίσκεται στο οπτικό πεδίο του χρήστη. Ο υπολογιστής διαθέτει πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω Wi-Fi και Bluetooth και μπορεί να ενεργοποιηθεί τόσο με το πάτημα ενός μικρού κουμπιού όσο και με φωνητικές εντολές. Το Glass ή καλύτερα οι δημιουργοί του υποστηρίζουν ότι πρόκειται για το πρώτο βήμα στους υπολογιστές του μέλλοντος, τους οποίους θα φορούμε διαρκώς.

GoogleGlass_15

Ταυτόχρονα είναι ένα μέσο διαρκούς καταγραφής, τόσο οπτικά όσο και ηχητικά, της καθημερινότητάς μας, κάθε στιγμής της ημέρας μας. Ολα αυτά τα στοιχεία που θα καταγράψουν τα έξυπνα γυαλιά μας μπορούν να αναρτηθούν και να αποθηκευθούν διά παντός στο «σύννεφο» της Google. Επί του παρόντος, μόνον λίγοι και εκλεκτοί, στην πλειοψηφία τους προγραμματιστές, έχουν δει, πιάσει και φορέσει τα γυαλιά, παρότι στόχος της Google είναι να κατακλύσει την αγορά με αυτά το συντομότερο δυνατόν. Ειδικότερα, η εταιρεία πριν από μερικές εβδομάδες έδωσε στους σχεδιαστές λογισμικού και στους δημοσιογράφους που ειδικεύονται σε θέματα τεχνολογίας την έκδοση Explorer τον γυαλιών, ζητώντας τους να γράψουν τις εντυπώσεις τους.

Ο Τιμ Στίβενς της Engadget, που υπογράφει την πιο ολοκληρωμένη κριτική, αναφέρει ότι «τα γυαλιά της Google έχουν πολύ απλό και καθαρό σχέδιο και δεν ενοχλούν τον χρήστη περισσότερο από ένα κοινό ζευγάρι γυαλιά. Ομως, όσοι για οποιονδήποτε λόγο φορούν γυαλιά όρασης θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες. Ο επεξεργαστής τους TI OMAP 4430 είναι “γηρασμένος” και η μπαταρία έχει μικρή διάρκεια που δεν ξεπερνάει τις πέντε ώρες. Τα τεχνικά προβλήματα, όμως, είναι ελάσσονος σημασίας και είναι βέβαιο ότι τελικά θα υπερκεραστούν με το πέρασμα του χρόνου.

Το μείζον θέμα που γεννάται είναι ότι αποτελούν απειλή για την ιδιωτικότητα του βίου μας. Ο ένας λόγος είναι προφανής. Οποιοσδήποτε βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο με ένα χρήστη του Google Glass μπορεί να γίνει στόχος παρακολούθησης. Αλλά και η φράση με την οποία παλιότερα μπορούσες να μπλέξεις σε καβγά (“ποιον κοιτάς ρε”) τελικά μπορεί να αποκτήσει νέα σημασία».«Φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί στο προσεχές μέλλον», γράφει ο Σεϊν Χάγκερτι στους Irish Times. «Κάποια στιγμή βρίσκεστε σε μία δημόσια τουαλέτα και ένας άνδρας έρχεται δίπλα σας. Σας χαμογελάει με ευγένεια και αντιλαμβάνεστε ότι φοράει γυαλία. Ξαφνικά βγάζει το τηλέφωνό του και σας τραβάει μία φωτογραφία. Στην περίπτωση αυτή, είναι βέβαιο ότι θα ξεσπάσει μεγάλος καβγάς. Ταυτόχρονα, όμως, ακριβώς το ίδιο πράγμα –το να σας φωτογραφίσουν σε μία στιγμή που δεν θέλετε– καθιστούν δυνατό τα Google Glass, χωρίς να υπάρχει καμία αναγκη να βγεi κινητό τηλέφωνο και να προκαλέσετε την προσοχή του διπλανού σας. Μία μικρή στροφή της κεφαλής αρκεί και η φωτογραφία είναι δική σας.

Παλαιότερα, έπρεπε να συμφιλιωθούμε και να μάθουμε να ζούμε με τις κάμερες κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης. Οταν θα κατακτήσει την καρδιά των καταναλωτών το Google Glass, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα γίνουν «χειριστές» αυτών των εν δυνάμει μηχανών κλειστού κυκλώματος.


Τίποτα δεν θα είναι πλέον ασφαλές

Υπάρχει και μια πολύ πιο φοβερή «σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού» σχετικά με το πώς το νέο πολλά υποσχόμενο γκατζετάκι της Google μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον ιδιωτικό μας βίο. Ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας στα έξυπνα τηλέφωνα, Τζέι Φρίμαν, επισημαίνει ότι το Google Glass μπορεί να βρεθεί στο στόχαστρο χάκερς. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χάκερ μπορεί να δει τους κωδικούς πρόσβασης καθώς τους πληκτρολογείτε και να παρακολουθεί τη χρήση της τεχνολογίας ακόμα και όταν δεν είσαστε συνδεδεμένος στο Διαδίκτυο. Το Glass σας βλέπει καθώς πληκτρολογείτε τους κωδικούς στις πόρτες, μπορεί να φωτογραφίσει και να αντιγράψει τα κλειδιά σας και όλα τα αρχεία που γράφετε χρησιμοποιώντας χαρτί και μολύβι. «Τίποτε δεν θα είναι ασφαλές από τη στιγμή που χάκερ εισβάλλει στο Google Glass», καταλήγει. Η μικρή συσκευή, όπως φαίνεται, είναι συναρπαστική, αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη. Αλλωστε, όπως γνωρίζουμε, η τεχνολογία μπορεί να είναι καλή ή κακή αλλά ποτέ αδιάφορη.

     “The Observer”

Google-glasses-features-by-owner-of-techfactz-shubham

———————————————————————————————————————————————-

Τα γυαλιά της Google

Το ερώτημα της Google ήταν απλό: «Δεν θα ήταν καλύτερα, αντί να ζούμε την καθημερινότητά μας μέσα από την οθόνη του κινητού μας, να τη ζούμε με τα ίδια μας τα μάτια, όπως η φύση επέλεξε;». Και έτσι γεννήθηκε μια ιδέα, που έμελλε να γίνει τελικό προϊόν, με σκοπό την προσαρμογή της τεχνολογίας όσο πιο κοντά γίνεται στις ανθρώπινες αισθήσεις. Το όλο project, που η Google είχε ανακοινώσει περίπου ένα χρόνο πριν, αποτελεί καρπό του μηχανικού Babak Parviz, ο οποίος και συμμετείχε στο Google Χ Lab, μια πρωτοβουλία της Google για την ανάπτυξη νέων και πρωτότυπων προϊόντων. Η όλη ιδέα βρίσκεται σε ανάπτυξη εδώ και τρία χρόνια, συνολικά. Μεταξύ άλλων, σημειώστε πως το ίδιο το Google Χ Lab είναι υπεύθυνο και για project, όπως π.χ. αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα και δίκτυα τεχνητών νευρώνων.

Σε αντίθεση όμως με τα πολλά, «φανταχτερά» και μάλλον μακρινά project της Google, το «Glass» είναι εκείνο που πήρε το δρόμο της εμπορικής αξιοποίησης. Και αυτό, γιατί βασίζεται σε πολύ απλή λογική. Ο σύγχρονος καταναλωτής δεν προσέχει πλέον αυτό που συμβαίνει μπροστά του, αλλά ασχολείται με τις τεχνικές λεπτομέρειες του κινητού τηλεφώνου, τις οποίες χρειάζεται να ρυθμίσει ή να ελέγξει, για να παράξει το θεμιτό αποτέλεσμα.

Πρόκειται για ένα ζευγάρι γυαλιά που φέρουν μια μικρή οθόνη για την προβολή πληροφοριών, μια κάμερα για τη λήψη φωτογραφιών και βίντεο, καθώς και ένα μικρόφωνο για τις απαραίτητες φωνητικές εντολές.

Επίσης, φέρουν και κύκλωμα GPS και ενώ θα μπορούσαν να φέρουν και ηλεκτρονικά κινητού τηλεφώνου, η Google επέλεξε σοφά να μην προχωρήσει σε αυτό το βήμα, τόσο λόγω ανησυχίας για θέματα υγείας όσο και γιατί, τελικά, δεν είναι αυτός ο σκοπός του προϊόντος.

Η υλοποίηση γυαλιών με interface που προβάλλεται στα μάτια του χρήστη είναι κάτι που έχουμε δει αρκετά χρόνια τώρα και συνεχώς ξεπηδούν παρόμοιες ιδέες από διάφορες εταιρείες και επιστημονικές ομάδες. Αυτό όμως που δεν έχουμε δει, είναι ένα τελικό προϊόν που μπορεί κανείς να αγοράσει και, μάλιστα, υλοποιημένο από μια κορυφαία εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης.

Με άλλη ματιά

Τα γυαλιά της Google επικοινωνούν με το κινητό σας τηλέφωνο μέσω Bluetooth και αξιοποιούν τις διαδικτυακές τεχνολογίες του αμερικανικού κολοσσού, για να προσφέρουν μια σειρά από υπηρεσίες και ευκολίες. Αυτές περιλαμβάνουν ροή πληροφοριών από τα κοινωνικά δίκτυα, λήψη και ανάγνωση μηνυμάτων, καθώς και αναζήτηση μέσω φωνητικών εντολών.

Η ενσωματωμένη κάμερα είναι βελτιστοποιημένη για τη λήψη βίντεο και φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης, με βάση το οπτικό σας πεδίο. Ετσι, ό,τι βλέπετε μέσα από τα μάτια σας θα γίνεται ένα ρεαλιστικό ψηφιακό αρχείο.

Πώς λειτουργεί

Το «Glass» αποτελείται από ένα λιτό, εύκαμπτο σκελετό, κατασκευασμένο από μέταλλο υψηλής ποιότητας. Επάνω σε αυτόν κουμπώνει και το ουσιαστικό κομμάτι του προϊόντος. Πρόκειται για ένα κομψό, ενιαίο κομμάτι από μαλακό πλαστικό, το οποίο τοποθετεί μια πρισματική οθόνη λίγο πιο ψηλά από το ένα μάτι σας και περιέχει όλα τα άλλα ηλεκτρονικά μέρη. Στο πίσω μέρος (πίσω από το αυτί) υπάρχει ένα μικρό αντίβαρο για καλύτερη στήριξη, ενώ στην εξωτερική πλευρά υπάρχει μια μικρή επιφάνεια αφής.

Το προϊόν αποπνέει αέρα από το μέλλον και ταυτόχρονα κάτι προσιτό και κομψό από το σήμερα. Ισορροπεί μεταξύ όμορφου αξεσουάρ και gadget, που όποιος το προσέξει, όμως, αναπόφευκτα θα το σχολιάσει. Τα γυαλιά είναι πλήρως διαδραστικά και παρουσιάζουν ένα «στρώμα» πληροφορίας για κάθε τι που θα ζητήσετε. Αρκεί να εστιάσετε στην οθόνη και θα το δείτε. Για παράδειγμα, καθώς περπατάτε στο κέντρο της πόλης, θα μπορείτε με μια φωνητική εντολή να αναζητήσετε κάποιο κοντινό σημείο ενδιαφέροντος. Τα γυαλιά θα σας παρουσιάσουν μια λίστα από πιθανές επιλογές και αφού επιλέξετε, θα φέρουν στην οθόνη και τον αντίστοιχο χάρτη, για να μεταβείτε προς το σημείο ενδιαφέροντος.

Βλέπετε κάτι που σας τραβάει το βλέμμα; Κατεβαίνετε με το ποδήλατό σας μια απότομη πλαγιά και θέλετε να καταγράψετε το κατόρθωμά σας; Με μια απλή φωνητική εντολή, μπορείτε να τραβήξετε φωτογραφία ή ένα βίντεο μικρού μήκους. Ψάχνετε για οτιδήποτε στο Google ή θέλετε να μάθετε τι είναι αυτό που κοιτάτε; Απλά ρωτήστε το «Glass»! Για παράδειγμα, «βρες μου φωτογραφίες από Βραζιλία» ή, καθώς βλέπετε ένα μνημείο, ρωτήστε «τι είναι αυτό που κοιτάζω;». Το «Glass» θα φέρει επί της οθόνης του τη σωστή απάντηση. Το ίδιο ισχύει και για την αποστολή μηνυμάτων. Με απλές φωνητικές εντολές, μπορείτε να στείλετε μηνύματα κειμένου στις επαφές σας, με ή χωρίς φωτογραφίες και βίντεο.

_____

  news.kathimerini.gr , enet.grtechradar.com

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Εκεί που ζει το ίντερνετ: Στα άδυτα της Google

Ο Δρ.Google διέγνωσε ότι πεθαίνω

Ανασκόπηση του 2012, μέσα από τα ‘μάτια’ της Google

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

1 σχόλιοΣχολιάστε

  • Άλλη μια άχρηστη [κατά τη γνώμη μου], για τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, επινόηση του άναρχου καπιταλισμού. Το κυριότερο όμως ενοχλητική και παραβιάζουσα τελείως αυθαίρετα και αντιδημοκρατικά [σύμφωνα με τις δυνατότητές της, όπως αυτές περιγράφονται] τα πλείστα από τα ατομικά δικαιώματα. Η υποτιθέμενη εξέλιξη, που μας λανσάρει το ως άνω οικονομικό σύστημα, μας παρασύρει συνεχώς να καταναλώνουμε κυριολεκτικά σαβούρες, όταν όλο και μεγαλύτερα τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού πτωχοποιούνται. Μόνο αν πάψουμε να είμαστε άβουλοι, πιθηκίζοντες καταναλωτές κάθε άχρηστης προβαλλόμενης καινοτομίας, θα υποχρεώσουμε, καταστρέφοντας οικονομικά τα συγκεκριμένα μεγάλα projects, τους “καινοτόμους” να ασχοληθούν με τα σοβαρά και ζέοντα προβλήματα της ανθρωπότητας, όπως της πείνας, της ενέργειας, της περιβαλλοντικής μόλυνσης, των ανίατων ασθενειών.