Είναι καλό να είμαστε φίλοι με τους συναδέλφους;

colleagues.


Πολλοί εργαζόμενοι περνάνε αναγκαστικά περισσότερο χρόνο μαζί με τους συναδέλφους, από ότι με τους φίλους και την οικογένεια. Οι φιλίες αποτελούν ένα σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος της ζωής κάθε ανθρώπου, όμως δεν είναι πάντα εφικτό να δημιουργούμε φιλίες στη δουλειά. Η καλή συνεργασία και επικοινωνία στη δουλειά μπορεί να προμηνύει την αρχή μιας καλής φιλίας, όμως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί πριν θεωρήσουμε κάποιο συνάδελφο ως φίλο.

Δύο επιστημονικές έρευνες που δημοσιεύτηκαν τα τελευταία χρόνια, δείχνουν ότι οι φιλίες στη δουλειά συμβάλουν στην καλύτερη επαγγελματική εξέλιξη, και επιπλέον ανεβάζουν το προσδόκιμο ζωής.

Σύμφωνα με την πρώτη έρευνα που έκανε ο Shawn Achor, συγγραφέας του βιβλίου ‘The Happiness Advantage’, οι εργαζόμενοι που είναι λιγότερο πρόθυμοι να αναπτύξουν φιλίες στο χώρο εργασίας φαίνεται να έχουν λιγότερες πιθανότητες να προαχθούν.

Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης έρευνας, οι εργαζόμενοι χωρίστηκαν σε τεταρτημόρια με βάση διάφορα στοιχεία που έδειχναν την προθυμία τους να δημιουργήσουν φιλίες, όπως το να προσκαλούν τους συναδέλφους έξω για ποτό. Διαπιστώθηκε ότι μόλις το 7% των εργαζομένων που βρίσκονταν στο κάτω τεταρτημόριο της κλίμακας, είχαν πάρει προαγωγή το προηγούμενο έτος. Ενώ από τους εργαζομένους που βρίσκονταν στα παραπάνω τεταρτημόρια, είχε πάρει προαγωγή το 40%.

Σε μια άλλη έρευνα που έγινε, ο καθηγητής Sharon Toker του Τμήματος Οργανωσιακής Συμπεριφοράς στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, παρακολούθησε για δύο δεκαετίες τα ιατρικά δεδομένα υγείας από 820 ενήλικες που εργάζονταν κατά μέσο όρο 8,8 ώρες την ημέρα. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι εκείνοι που ήταν λιγότερο κοινωνικοί στον χώρο εργασίας τους, είχαν 2,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια των είκοσι χρόνων που διήρκεσε η μελέτη.

«Ξοδεύουμε τις περισσότερες ώρες της μέρας στη δουλειά μας και δεν έχουμε πολύ χρόνο για να συναντήσουμε τους φίλους μας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας», εξήγησε ο  Sharon Toker. “Η δουλειά θα πρέπει να είναι ένα μέρος όπου οι εργαζόμενοι θα βρίσκουν την απαραίτητη συναισθηματική υποστήριξη και θα μπορούν να εκτονώνουν την πίεση που αισθάνονται.”


Work-Colleagues-e1310077590277

Ωστόσο, παρά τα οφέλη, ειδικοί πλέον ότι οι φιλίες εντός χώρου εργασίας έχουν ένα βαθμό επικινδυνότητας, καθώς συνδυάζουν τις προσωπικές και τις επαγγελματικές ζωές των εργαζομένων.

«Οι φιλίες στη δουλειά μπορούν να εξελιχθούν σε δίκοπο μαχαίρι» λέει η Άιριν Λεβίν, καθηγήτρια Ψυχιατρικής της σχολής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και διαχειρίστρια του TheFriendshipBlog.com.

«Καλές ή κακές, εξαρτάται από τα άτομα και τους ρόλους τους. Ενώ οι σχέσεις με συναδέλφους μπορούν πραγματικά να ενισχύσουν την παραγωγικότητα και την ικανοποίηση από τη δουλειά εντός του χώρου εργασίας, πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή. Κάποιες φιλίες χαλούν και καθιστούν πολύ δύσκολο το να συναναστραφείς τον πρώην φίλο/η σου στη δουλειά» συμπληρώνει.

friends2

Ερευνητές που έχουν ασχοληθεί με το θέμα προβαίνουν σε κάποιες επισημάνσεις/ συμβουλές.

1. Να φυλάγεστε, τουλάχιστον στην αρχή: αν και η δημιουργία μίας γρήγορης «σύνδεσης» με έναν συνάδελφο δεν είναι απίθανη, είναι καλό να αποφεύγονται οι πολλές οικειότητες στην αρχή- τουλάχιστον, όσον αφορά προσωπικά δεδομένα και πληροφορίες: «Προσεγγίστε μία νέα φιλία στη δουλειά αργά, με προσοχή και μην εμπλακείτε σε αυτήν πολύ γρήγορα» συμβουλεύει η Λεβίν. «Αυτό που χρειάζεται είναι να δώσετε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης πριν αποκαλύψετε λεπτομέρειες για τη ζωή σας. Έτσι, για παράδειγμα, ίσως θα ήταν καλή ιδέα να πιείτε μαζί κάποιους καφέδες ή να έχετε κάποια κοινά γεύματα στη δουλειά κατά τα διαλείμματά σας πριν περάσετε ένα Σαββατοκύριακο μαζί. Ή να συζητήσετε για πολιτική ή αθλητικά πριν προχωρήσετε στα προσωπικά». Η Λεβίν επίσης συνιστά προσοχή σε εργαζομένους που μόλις έχουν μπει σε ένα χώρο εργασίας: «είναι μία περίοδος κατά την οποία πρέπει να φυλάγεστε, καθώς μπορεί ξαφνικά να γίνετε κολλητοί με το ‘μαύρο πρόβατο’ του γραφείου…ενώ πρέπει να είστε φιλικοί, κρατήστε τις σχέσεις σας σε επιφανειακό επίπεδο μέχρι να μάθετε τον χώρο εργασίας και το χαρακτήρα του καθενός».

2. Κρατήστε τις κοινωνικές σχέσεις μέσα στο γραφείο σε ελάχιστο επίπεδο: Δεν είναι κακό να κάνετε μαζί διάλειμμα, να κάθεστε μαζί σε μία συνάντηση ή να πάτε για έναν καφέ μετά τη δουλειά, αλλά δεν είναι καλή ιδέα να κάθεστε ο ένας στο γραφείο του άλλου και να σχολιάζετε για ώρες τα του σαββατοκύριακου.

«Οι φιλίες στο γραφείο είναι άσκηση ισορροπίας: για τη σωστή συντήρησή τους πρέπει να τηρείται χαμηλό προφίλ, και οι περισσότερες συναντήσεις και συναναστροφές είναι καλύτερο να γίνονται εκτός χώρου εργασίας, κάτι που μειώνει τον κίνδυνο κατηγοριών για υπερβολικές κοινωνικές σχέσεις στη δουλειά» αναφέρει η Σάντρα Λαμπ, ειδική σε θέματα καριέρας.

3. Προσοχή σε θέματα σχολιασμού/ αναφορών: αν θεωρείτε ότι ο προϊστάμενος είναι ένας από τους καλύτερους φίλους σας, προσοχή: «όταν υπάρχει μία σχέση ‘σχολιασμού’ ανάμεσα σε δύο άτομα, είναι καλό να έχουν τεθεί από πριν κάποια όρια, για να μην θεωρείται ότι υπάρχει κάποιου είδους προνομιακή μεταχείριση» αναφέρει η Κουκ, η οποία συνοψίζει το όλο θέμα των φιλικών σχέσεων στη δουλειά ως εξής: «ποτέ μην ξεχνάτε ότι ο κύριος λόγος που βρίσκεστε εκεί είναι η δουλειά- κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να μπαίνουν όρια με τους συναδέλφους».

_________

 Πηγές:   HBR Daily Stat ,   Science Daily , management.fortune.cnn.com

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Φιλία – Χαλίλ Γκιμπράν

Μπορούν να είναι φίλοι ένας άντρας με μία γυναίκα ;

Ηλεκτρονικές φιλίες

Δεν θέλω να είμαστε φίλοι

Απίθανες φιλίες ζώων

Ασυνήθιστες φιλίες ζώων

Εμένα οι φίλοι μου…

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

1 σχόλιοΣχολιάστε