Ασκήσεις ψυχραιµίας και χιούµορ

211120-Royalty-Free-RF-Clipart-Illustration-Of-A-Man-Driving-His-Convertible-Car-On-A-Desert-Road


Είναι γενικώς αποδεκτό στους γιατρούς και τους ψυχολόγους ότι η συµπεριφορά  µας  µέσα στο αυτοκίνητο έχει τάσεις προς επιθετικότητα.  Επίσης έχει αποδειχθεί πειραµατικά σε ανθρώπους, αλλά και σε ζώα, ότι, αν περιοριστεί ο ζωτικός χώρος που τους χρειάζεται, αυξάνεται η επιθετικότητά τους.

Και να το πούµε πιο απλά:  αν κάποιος σάς κάνει σφήνα  µε το αυτοκίνητο και βρεθεί µπροστά σας ξαφνικά, αυτός προσβάλλει τον ζωτικό σας χώρο και η αντίδρασή σας θα είναι  «φυσιολογικά»  επιθετική!  Μπορείτε όµως,  όπως όλοι  µας,  να ξεπεράσετε αυτή τη επιθετικότητα.  Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνουµε εµείς καλύτεροι, αλλά και να επηρεάσουµε θετικά το περιβάλλον µας.

442184-Royalty-Free-RF-Clip-Art-Illustration-Of-A-Cartoon-Male-Driver-With-Road-Rage

Το πρώτο βήµα είναι να παρατηρήσουµε τον εαυτό µας σε συνθήκες οδήγησης στην πόλη.  Αν δούµε κάτι που δεν  µάς αρέσει καθόλου,  θα πρέπει να προβληµατιστούµε και να δοκιµάσουµε να το αλλάξουµε!  Όχι  µόνο για να βελτιώσουµε την κατάσταση στην κυκλοφορία αλλά και για να γίνουµε εµείς οι ίδιοι καλύτεροι. Γιατί δεν είµαστε διαφορετικοί στο τιµόνι απ’ ό,τι στη ζωή µας: ένας ευγενικός οδηγός είναι και ένας καλός και υποµονετικός πατέρας.

Το επόµενο στάδιο είναι να αντιµετωπίσουµε το κυκλοφοριακό χάος ως  µία άσκηση ψυχραιµίας και αυτοπειθαρχίας. ∆εν χρειάζεται να παρασυρόµαστε από τις συνθήκες που επικρατούν στο περιβάλλον µας. Αν όλοι ουρλιάζουν,  κτυπούν τις κόρνες και ανεβαίνουν στα πεζοδρόµια,  δεν  µας βοηθάει να τους ακολουθήσουµε.  ∆εν λύνουν το πρόβληµα αυτές οι αντιδράσεις.  Αντίθετα,  το χειροτερεύουν και διαταράσσουν και την ψυχική  µας κατάσταση.  Από την άλλη πλευρά, είναι και σπάταλη ενέργειας.

1046825-Royalty-Free-RF-Clip-Art-Illustration-Of-A-Cartoon-Man-Blaring-Rap-Music-In-His-Car

Για να ξεπεράσετε τα δύσκολα, δοκιµάστε το χιούµορ, παίξτε στο κασετόφωνο απαλή  µουσική, αποφύγετε να οδηγήσετε όταν είστε από πριν εκνευρισµένοι. Αν κάποιος σας  «κλείσει»,  σας πάρει τη σειρά,  σας συµπεριφερθεί ανάγωγα, µη δώσετε σηµασία, µην περάσετε στην αντεπίθεση. Μπορεί απλώς να έκανε λάθος εκτίµηση ή να βρίσκεται σε άσχηµη ψυχολογική κατάσταση,  ή και να σάς προξενήσει ζηµιά  µεγαλύτερη από όση περιµένατε!  Με όλα αυτά δεν σας συνιστούµε να γίνετε «πρόβατα», δεν ζητάµε να αποδεχθείτε τις κακές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα  µας,  αλλά να διαφυλάξετε τη δική σας ισορροπία απέναντι στο χάος.

Η οδήγηση είναι κοινωνική εµ εμπειρία, εξασκήστε λοιπόν την κοινωνικότητά σας µε τον καλύτερο τρόπο. Ένας  µόνο οδηγός που σέβεται τον εαυτό του και τους άλλους  µπορεί να κάνει τη διαφορά, µπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες κίνησης στην πόλη. Ναι! Και ο ένας κάνει τη διαφορά. ∆είτε το σαν την προσωπική σας συµβολή στην κοινωνία  µας.  Εµείς δηµιουργούµε το πρόβληµα, µη το ξεχνάτε!  Εµείς είµαστε το περιβάλλον που ζούµε, εµείς καθορίζουµε το αποτέλεσµα. Από αύριο θα είναι όλα καλύτερα, έτσι δεν είναι;

_______

 Από άρθρο στην εφηµερίδα «Τα Νέα», 19.4.99.

 Εμείς το είδαμε εδώ: users.sch.gr

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Η ευτυχία είναι το ταξίδι, όχι ο προορισμός 

Ο άνθρωπος που ετοίμαζε το αυτοκίνητό του.

Από την ομιλία του Ιαβέρη στην Ερμούπολη 

Παιδιά στο αμάξι… Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να γίνεται. 

Τα μπισκότα και ο χρόνος που δεν γυρίζει πίσω..

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

1 σχόλιοΣχολιάστε