Ηθικό δίλημμα προς προβληματισμό

409473_317779384995074_275581332_n


Σε μια ευρωπαϊκή χώρα μια γυναίκα είναι πολύ σοβαρά άρρωστη. Βρίσκεται στα πρόθυρα του θανάτου εξαιτίας μιας σοβαρής μορφής καρκίνου. Οι γιατροί της έδωσαν προθεσμία ζωής για μερικούς μήνες. Σύμφωνα με την γνώμη των ειδικών υπάρχει ένα φάρμακο που μπορεί να την σώσει.

Το φάρμακο αυτό το έχει ανακαλύψει κάποιος φαρμακοποιός ο οποίος ζει στην ίδια πόλη και το πουλάει πολύ ακριβά. Η διαδικασία παρασκευής του φαρμάκου κοστίζει 3000 ευρώ, αλλά ο φαρμακοποιός μια δόση φαρμάκου την πουλάει 30.000 ευρώ, δηλαδή 10 φορές περισσότερο από το κόστος παραγωγής του.

Ο φτωχός Γιάννης, ο σύζυγος της άρρωστης γυναίκας, έτρεξε σε όλους τους συγγενείς, φίλους και γνωστούς του και τους παρακάλεσε να του δανείσουν χρήματα. Χρησιμοποίησε όλα τα δυνατά νόμιμα μέσα για να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό των χρημάτων και τελικά κατάφερε να μαζέψει το συνολικό ποσό των 15000 ευρώ, δηλαδή μόλις το μισό ποσό χρημάτων της τιμής πώλησης του φαρμάκου.

‘Έτρεξε λοιπόν στο φαρμακοποιό και του ανέφερε πως η γυναίκα του είναι σε κρίσιμη κατάσταση και ότι θα την χάσει αν δεν της δώσει το φάρμακο εγκαίρως. Τον παρακάλεσε λοιπόν αν μπορεί να του πουλήσει το φάρμακο φθηνότερα ΄η τουλάχιστον να του κάνει κάποια πίστωση.

Η απάντηση του φαρμακοποιού ήταν κατηγορηματική :  “Οχι, εγώ ανακάλυψα το φάρμακο και σκοπεύω να κερδίσω πολλά χρήματα απ αυτό“. Ο φαρμακοποιός επ ουδενί δείχνει την καλή διάθεση να το πουλήσει φθηνότερα ή με δόσεις γιατί νομίζει ότι η ανακάλυψη του αυτή είναι η ευκαιρία του να γίνει πλούσιος.

486600_351915101549916_432213777_n

Ο Γιάννης, αφού εξάντλησε όλα τα δυνατά νόμιμα μέσα που είχε για να αγοράσει το φάρμακο και δεν τα κατάφερε, απελπισμένος πια, άρχισε να σκέφτεται πως να διαρρήξει το φαρμακείο και να κλέψει το φάρμακο για να σώσει την ζωή της συζύγου του.

Ερωτήσεις.

  1. Πρέπει ο Γιάννης να κλέψει το φάρμακο? Γιατί ναι ή γιατί όχι.
  2. Μήπως πραγματικά θα συμπεριφερόταν σωστά, αν ο Γιάννης έκλεβε το φάρμακο?
  3. Μήπως ο Γιάννης είναι δεσμευμένος (υποχρεωμένος) ή έχει καθήκον να κλέψει το φάρμακο? Γιατί είναι υποχρεωμένος ή δεν είναι?
  4. Μήπως ο Γιάννης θα ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο της συζύγου του αν δεν είχε κλέψει το φάρμακο? Γιατί θα είναι ή δεν θα είναι υπεύθυνος.
  5. Αν ο Γιάννης δεν αγαπάει την σύζυγο του, μήπως πρέπει να κλέψει το φάρμακο? Γιατί ναι ή γιατί όχι?
  6. Αν υποθέσουμε ότι το άτομο που είναι άρρωστο και αναμένεται να πεθάνει δεν είναι η σύζυγος του αλλά κάποιος ξένος (άγνωστος). Μήπως ο Γιάννης πρέπει να κλέψει το φάρμακο για το ξένο άτομο?
  7. Ας υποθέσουμε πως το άτομο που είναι άρρωστο και αναμένεται να πεθάνει δεν είναι άνθρωπος αλλά ο αγαπημένος σκύλος/γάτα του Γιάννη. Μήπως ο Γιάννης πρέπει να κλέψει το φάρμακο για να σώσει τη ζωή του αγαπημένου του ζώου?
  8.  Έχει μεγάλη σπουδαιότητα και σημασία οι άνθρωποι να κάνουν ότι περνάει απ το χέρι τους για να σώσουν την ζωή κάποιου άλλου ανθρώπου?
  9. Ο Γιάννης κλέβοντας το φάρμακο παραβιάζει τον νόμο. Μήπως το γεγονός αυτό καθιστά την πράξη του ηθικά κακή?
  10. Μήπως οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν ότι περνά απ το χέρι τους για να υπακούν στον ισχύοντα νόμο?
  11. Ξανακοιτώντας όλο το δίλημμα από την αρχή, τι πρέπει κατά την γνώμη σας να κάνει ο Γιάννης ώστε να συμπεριφερθεί με τον πιο υπεύθυνο και συνειδητό τρόπο?

Εσείς τι θα ψηφίζατε στα παραπάνω?

 _________

 Πηγή: multiforums.gr

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Δύο διλήμματα 

Θα σκοτώνατε έναν άνθρωπο για να σώσετε πέντε ; 

Ας φιλοσοφήσουμε…

Η ηθική υπεράνω του συμφέροντος 

Το δίλημμα του φυλακισμένου

Ένα Νόμπελ Οικονομίας για τους σταθερούς γάμους και τις ανταλλαγές νεφρών

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

5 CommentsΣχολιάστε

  • Το συγκεκριμένο δίλημμα (του φαρμακοποιού) επινοήθηκε από τον Αμερικάνο ψυχολόγο Lawrence Kohlberg, σε μια μελέτη του που την ονομάζει “στάδια της ηθικής ανάπτυξης” και η οποία βασίζεται σε μια ψυχολογική θεωρία που αρχικά σχεδιάστηκε από τον Ελβετό ψυχολόγο Jean Piaget . Ελπίζουμε ότι θα επανέλθουμε στο θέμα με κάποιο άρθρο .

    Τα πρώτα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου θα ανακοινωθούν αύριο

  • η υποχρέωση του κάθε ανθρώπου με καρδιά και συνείδηση είναι να κλέψει το φάρμακο φανερά και σπάσει στο ξύλο τον δολοφόνο φαρμακοποιώ

    • Από ποιά άποψη όμως είναι ‘δολοφόνος’ ο φαρμακοποιός? Εάν αυτός δεν υπήρχε καθόλου, η γυναίκα θα πέθαινε ούτως ή άλλως. Αυτό που έκανε ο φαρμακοποιός ήταν να βρει μία μέθοδο γιατρειάς εκεί που δεν υπήρχε πριν. Ακόμα και σε ένα, μόνο, άτομο να τη χορηγήσει, θα έχει κάνει παραπάνω καλό παρά κακό στη ζωή του. Με το να του κλέψει, δε, το φάρμακο ο Γιάννης, μπορεί να στερήσει από τον φαρμακοποιό το κίνητρο να συνεχίσει να εργάζεται πάνω του, ή σε άλλα φάρμακα, με μακροπρόθεσμη συνέπεια το θάνατο περισσότερων ανθρώπων στο μέλλον. Εν τέλει, είναι μία εγωιστική αντίδραση στον εγωισμό του φαρμακοποιού.

      Από την άλλη, σχετίζεται με τη μακρά νομική/φιλοσοφική αντιδικεία ως προς το τι έχει μεγαλύτερη σημασία: η ζωή ή η περιουσία. Η απλή απάντηση είναι ότι προτεραιότητα έχει πάντα η ζωή, αλλά η ζωή υπάρχει συναρτήσει του υλικού κόσμου και των συμβάσεών του. Εάν δεν είχε γίνει μία σειρά από επιστημονικές ανακαλύψεις τους τελευταίους δύο αιώνες, ο πληθυσμός της Γης θα περιοριζόταν σε περίπου 1 δισεκατομμύρια ανθρώπους, λόγω έλλειψης τροφής και λιπασμάτων. Κάποιοι από τους ανθρώπους που έκαναν τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις σε αυτόν τον τομέα ήταν απόλυτοι μπάσταρδοι (βλέπετε Fritz Haber), που σίγουρα κάποιος θα έμπαινε στο πειρασμό να σπάσει στο ξύλο αν τους γνώριζε, αλλά μετά ο κόσμος θα πεινούσε.

  • Αποτελέσματα ως τώρα:
    01 Πρέπει ο Γιάννης να κλέψει το φάρμακο?
    ΝΑΙ 79% ΟΧΙ 21%
    02 Μήπως πραγματικά θα συμπεριφερόταν σωστά, αν ο Γιάννης έκλεβε το φάρμακο?
    ΝΑΙ 56% ΟΧΙ 44%
    03 Μήπως ο Γιάννης είναι δεσμευμένος (υποχρεωμένος) ή έχει καθήκον να κλέψει το φάρμακο?
    ΟΧΙ 60% ΝΑΙ 40%
    04 Μήπως ο Γιάννης θα ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο της συζύγου του αν δεν είχε κλέψει το φάρμακο?
    ΟΧΙ 64% ΝΑΙ 36%
    05 Αν ο Γιάννης δεν αγαπάει την σύζυγο του, μήπως πρέπει να κλέψει το φάρμακο?
    ΝΑΙ 53% ΟΧΙ 48%
    06 Μήπως ο Γιάννης πρέπει να κλέψει το φάρμακο για το ξένο άτομο?
    ΝΑΙ 59% ΟΧΙ 41%
    07 Μήπως ο Γιάννης πρέπει να κλέψει το φάρμακο για να σώσει τη ζωή του αγαπημένου του ζώου?
    ΝΑΙ 54% ΟΧΙ 46%
    08 Έχει μεγάλη σπουδαιότητα και σημασία οι άνθρωποι να κάνουν ότι περνάει απ το χέρι τους για να σώσουν την ζωή κάποιου άλλου ανθρώπου?
    ΝΑΙ 95% ΟΧΙ 5%
    09 ο Γιάννης κλέβοντας το φάρμακο παραβιάζει τον νόμο. Μήπως το γεγονός αυτό καθιστά την πράξη του ηθικά κακή?
    ΟΧΙ 78% ΝΑΙ 22%
    10 Μήπως οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν ότι περνά απ το χέρι τους για να υπακούν στον ισχύοντα νόμο?
    ΟΧΙ 56% ΝΑΙ 44%