Μοναξιά

Βράδιασε, οι πόρτες των σπιτιών κλείνουν…. Πέφτει σιγά, σιγά το σκοτάδι στη γη και στην ψυχή κάποιων ανθρώπων! Οι φωνές χαμηλώνουν και με το πέρασμα της ώρας χάνονται. Κάποιοι άνθρωποι μένουν μόνοι….


Η μοναξιά είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της εποχής μας. Ο σύγχρονος άνθρωπος βουτηγμένος στις αμέτρητες υποχρεώσεις του έχει χάσει την αίσθηση του χρόνου. Περνάνε οι μέρες, οι βδομάδες, οι μήνες! Ο άνθρωπος γίνεται θεατής της ίδιας του της ζωής! Δεν μπορεί να εκτιμήσει πια τον χρόνο στην πραγματική του αξία! Για αυτόν τα πάντα είναι χρήμα! Ακόμα και ο χρόνος είναι χρήμα…. Και αυτός δεν έχει χρόνο για χάσιμο…. Γιατί δεν έχει χρήμα για χάσιμο!!

Παίρνεις ένα φίλο τηλέφωνο και τον ρωτάς: « πότε έχεις χρόνο να βρεθούμε;» δεν λες πια…. « άντε, τσακίσου και έλα!»

Η απάντηση είναι ένας ξερόβηχας και μετά μια τεράστια απολογία: « αύριο δε γίνεται έχω να πάω το παιδί στο γιατρό, μεθαύριο έχω ραντεβού με πελάτη, την άλλη έχω μίτινγκ, την άλλη έχω άλλη δουλειά….»

Σου φεύγει η όρεξη να τον δεις! Αισθάνεσαι και ένοχος που τον ενόχλησες….. θα κάνεις πολύ, μα πάρα πολύ καιρό να τον ξαναπάρεις! Από την άλλη, όμως, αναρωτιέσαι…. Αυτός ο άνθρωπος τώρα ζει; Ή έχει την εντύπωση ότι ζει;

Δεν υπάρχει χρόνος ή χώρος για τους φίλους σήμερα; Τι φταίει και χάλασαν έτσι οι ανθρώπινες σχέσεις;

Τελευταία μπήκε και ένας άλλος φόβος στην ψυχή των ανθρώπων!

Χτυπάει το τηλέφωνο, βλέπεις τον αριθμό και αναρωτιέσαι τι θέλει αυτός από τη ζωή σου…. Μήπως δανεικά; Και κρύβεσαι…..

Πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών κρύβεται πολύ μοναξιά…. Η αλήθεια είναι πως δε χρειάζεται να είσαι μόνος για να νιώθεις μοναξιά! Ίσως αυτή η μορφή να είναι ακόμη χειρότερη! Όταν, δηλαδή, είσαι με τους ανθρώπους που αγαπάς και δεν μπορείς να επικοινωνήσεις … και ναι! Τότε νιώθεις μόνος!! Ίσως πιο μόνος από ποτέ!!!


Αναρωτηθήκατε άραγε, γιατί έχει τόση ζήτηση το διαδίκτυο, οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ή ακόμα και οι ιστοσελίδες γνωριμιών; Γιατί ζαβλακωνόμαστε όλοι μπροστά σε μια άψυχη οθόνη και βγάζουμε τα εσώψυχά μας; γιατί άραγε είναι πιο εύκολο να μιλήσεις με κάποιον ξένο παρά με το φιλαράκι σου; Μήπως επειδή φοβάσαι την κριτική του; μήπως δεν σε καταλαβαίνει πια; Ή μήπως δεν θέλεις εσύ να σε καταλάβει; Μήπως πάλι κρύβεσαι;

Για κάποιους η μοναξιά είναι τρόπος ζωής! Τους αρέσει και τη θεωρούν την καλύτερη παρέα! Ξεκουράζονται όταν είναι μόνοι, αφιερώνουν χρόνο στον εαυτό τους, διαβάζουν, ακούνε μουσική και νιώθουν μια χαρά με τον εαυτό τους!

Υπάρχει όμως και η άλλη μερίδα ανθρώπων… που η μοναξιά τους πνίγει! Το άδειο σπίτι, τους μοιάζει με τάφο! Νιώθουν ότι θα πέσει το ταβάνι να τους πλακώσει! Δεν μπορούν να κάνουν κάτι εποικοδομητικό, ώστε να νιώσουν καλύτερα και φτάνουν σε φάσεις μελαγχολίας! Άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο!

Η νύχτα είναι δύσκολη… το άδειο τους κρεβάτι, μοιάζει τεράστιο και τότε αρχίζει το δράμα…. Και ο απολογισμός της ζωής!!!

Τι έφταιξε…. Γιατί δεν είναι κανείς εδώ;…. μήπως φταίω εγώ; Γιατί είμαι μόνος μου; Μήπως δεν εκτίμησα σωστά τους ανθρώπους που ήθελαν να μοιραστούν πράγματα μαζί μου; γιατί δεν δέχτηκα να κάνω κάποιες θυσίες που έπρεπε για να κρατήσω κοντά μου τους ανθρώπους; γιατί τους ένιωθα τότε σαν απειλή; μήπως δεν ηθελα να ξεβολευτώ; τι έκανα;  Και αναπολείς…. Φίλους, ερωτικές σχέσεις….. συγγενείς…. Παρόλη την αυτοκριτική η διάθεση δεν αλλάζει…. Η μοναξιά σε πνίγει…. Ένας λυγμός ανεβαίνει στο λαιμό με ένα τεράστιο ΓΙΑΤΙ!!!

Η πικρή αλήθεια είναι πως αν δεν προσπαθήσεις εσύ να αλλάξεις την κατάσταση κανείς δεν πρόκειται να αλλάξει αυτό που νιώθεις! Αντί να κάθεσαι κλεισμένος στο καβούκι σου… πρέπει να κάνεις μια ηρωική έξοδο…. Όχι μόνο από το σπίτι…. Αλλά από το ίδιο σου το ΕΓΩ! Ο εγωισμός είναι ο κυριότερος λόγος που οι άνθρωποι μένουν μόνοι σήμερα! Νιώθουν ότι κανείς δεν είναι όπως αυτούς, κανείς δεν μπορεί να τους καταλάβει…. Κανείς δεν αξίζει το χρόνο και την προσοχή τους!!!

Αν η μοναξιά για σένα είναι αρρώστια που σε πλακώνει… μόνος πρέπει να βρεις το φάρμακο…. Και η θεραπεία δεν είναι ένα άψυχο κουτί!!! Έξω υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που αισθάνονται όπως εσύ! Υπάρχουν κάποιοι που θα θελήσουν να μοιραστούν τη μοναξιά τους μαζί σου! Όμως! Κάποιος πρέπει να κάνει την αρχή!!! Και αυτή την αρχή πρέπει να την κάνεις εσύ!!!

Από εσένα εξαρτάται!!! Η μεμψιμοιρία και το να οικτίρεις τον εαυτό σου δεν οδηγούν πουθενά!!! Εκεί έξω…. Κάποιος ή κάποια σε περιμένει….. εσύ τι θα κάνεις;

Η σημερινή μέρα δεν θα έρθει ποτέ ξανά!!!

Άδραξε τη μέρα! Ζήσε τη στιγμή!!!

_____

  mpellouhope.blogspot.gr

by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Συναφές: 

Φτωχοί, όχι Κτήνη 

Κατάθλιψη σε fast forward 

Δεν ήμουν

Βαρέθηκα να φοβάμαι… 

Δεν ήμουν 

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

5 CommentsΣχολιάστε

 • Σας ευχαριστώ θερμά για την αναδημοσίευση! επιπλέον το κάνατε πολύ όμορφο με την προσθήκη τον εικόνων! χαίρομαι που μοιράστηκα το κείμενο μαζί σας!
  Σας ευχαριστώ!
  Με εκτίμηση Σαλώμη Μπέλλου

 • 1..Σε πολλά συμφωνώ… όχι …έτσι είναι όπως ακριβός είναι γραμμένο, ώμος αυτό το “γιατί” , είναι το χειρότερο, ρωτάς και ξαναρωτάς , και καταντάς να απαντάς στο εαυτό σου……………..
  2. δεν κανείς κανένα βήμα, φορώντας μην πληγωθείς και πάλι, και θα αναρωτηθείς για αλη μια φορά “γιατί?” .
  κλείνεσαι μέσα στην μοναξιά , γεμάτη ερωτήσεις … γιατί …γιατί

 • πολύ όμορφο το κείμενό σας…θερμό και αυτο το “ΓΙΑΤΙ” ηρθε σα μια γερη γροθια στην καρδια μου…Πάντα ομως,ενω ψάχνω λύση,συνεχώς έχω προτάσεις οπως το “βγες έξω,μιλα” το οποιο βεβαια ειναι το κυριο προβλημα,αυτο που με κάνει μόνη.δεν έχω φιλους-φιλες που να με καταλαβαίνουν..δεν έχω καν καποιον εκτός από τους γονείς να κουβεντιάσω..και ξέρετε είναι κάπως βαρετο να ακους τα ιδια και τα ιδια απο τους ίδιους ανθρώπους οι οποιοι σαγαπουν και λένε ότι δεν έχεις λόγο να νιώθεις άσχημα…σου λενε πως πας κ για καφεδακι αλλα δε ρωτανε αν σε ικανοποιεί αυτό…δε δε δε με ικανοποιεί λοιπόν..χάνομαι…

 • Αν δεν απαντήσεις σε όλα τα ¨γιατί¨σου, δεν θα μπορέσεις να βγεις απο αυτόν τον κύκλο – τρόπο ζωής που δεν σε ικανοποιεί όπως λες. Γιατί δεν σε καταλαβαίνουν οι φίλοι σου; μήπως γιατί δεν εκφράζεις αυτό που πραγματικά νιώθεις ή γιατί απλά η επικοινωνία σας δεν είναι ποιοτική; το να πηγαίνω έτσι απλά για καφεδάκι και να μην περνώ καλά… και εγώ το θεωρώ χάσιμο χρόνου! Βρες έναν άλλο τρόπο να επικοινωνήσεις! με τους ίδιους ή με άλλους ανθρώπους! αυτό όμως δε γίνεται λέγοντας μόνο ότι αυτό που ζω δεν με ικανοποιεί! επιτυγχάνεται μόνο όταν εμείς οι ίδιοι αποφασίσουμε στο τι θέλουμε απο τους ανθρώπους γύρω μας!
  Μην ξεχνάς πως οι αρνητικές σκέψεις πάντα φέρνουν αρνητικές ενέργειες!
  Σκέψου λίγο θετικά και όλα θα φτιάξουν! όχι απο μόνα τους… μα με τη δική σου συμμετοχή!
  Δεν αξίζει να χάνεσαι…. η ζωή είναι όμορφη, αρκεί να έχεις μάτια να τη δεις!