Καταπληκτικές φωτογραφίες από το τηλεσκόπιο Hubble


Κατά τη διάρκεια της 22-ετούς ζωής του, το τηλεσκόπιο Hubble έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες παρατηρήσεις. Τραβά εικόνες ουράνιων αντικειμένων ενώ βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη με μια ταχύτητα 28.000 χιλιόμετρα την ώρα περίπου.  Το τηλεσκόπιο έχει κάνει περισσότερους από 100.000 γύρους γύρω από τον πλανήτη μας, κάτι που ισοδυναμεί με ένα ταξίδι μακρύτερα από τον Κρόνο. 

Μέχρι το 2007, το διαστημικό παρατηρητήριο έχει παραγάγει περισσότερα από 30 terabyte δεδομένων. Περίπου 10 gigabytes δεδομένα παράγονται καθημερινά, αρκετές πληροφορίες για να γεμίσουν το σκληρό δίσκο ενός τυπικού υπολογιστή σε δύο εβδομάδες. Το αρχείο του Hubble στέλνει περίπου 66 gigabytes στοιχείων κάθε ημέρα στους αστρονόμους σε όλο τον κόσμο.  Αυτά τα στοιχεία έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη χιλιάδων επιστημονικών εργασιών, κάνοντας το ένα από τα παραγωγικότερα επιστημονικά όργανα που έχουν φτιαχτεί ποτέ.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο πήρε το όνομα του από τον αστρονόμοEdwin Powell Hubble και εκτοξεύτηκε στο διάστημα στις 24 Απριλίου 1990.

_______

1. Νεφέλωμα του Ωρίωνα (Orion Nebula)

Το Νεφέλωμα του Ωρίωνα (επίσης γνωστό και ως Messier 42, M42, ή NGC 1976) βρίσκεται νότια της ζώνης του Ωρίωνα, στον αστερισμό του Ωρίωνα . Είναι ένα από τα φωτεινότερα νεφελώματα , και είναι ορατό ακόμα και με γυμνό μάτι τη νύχτα. Εκτιμάται ότι βρίσκεται σε απόσταση  1.350 έτη φωτός.  Λόγω της εγγύτητάς του, γνωρίζουμε περισσότερα για αυτό από ό, τι για οποιαδήποτε άλλη περιοχή σχηματισμού άστρων. Η μάζα του είναι περίπου 2000 φορές μεγαλύτερη της μάζας του Ήλιου.

______

2. Νεφέλωμα του Αετού (Eagle Nebula)

Το Νεφέλωμα του Αετού (Messier 16 ή M16 ή NGC 6611) βρίσκεται στα αστερισμό του Όφεως. Ανακαλύφθηκε από τον Jean-Philippe de Cheseaux το 1745-46. Το όνομά του προέρχεται από το σχήμα του, που θεωρείται ότι μοιάζει με ένα αετό. Βρίσκεται περίπου 6.500 έτη φωτός μακριά

______

3. Νεφέλωμα καρίνα (Carina Nebula)

Το νεφέλωμα είναι περίπου σε απόσταση 7.500 έτη φωτός από τη γη και βρίσκεται στο Νότιο αστερισμό της Τρόπιδας (καρίνα του πλοίου). Ένα από τα αστέρια, το Ήτα Τρόπιδας (Eta Carinae), είναι στα τελικά στάδια της ζωής του και θα μετατραπεί σύντομα σε μια τεράστια σουπερνόβα. Μερικά από τα αστέρια σε αυτή την περιοχή έχουν 50 έως 100 φορές τη μάζα του ήλιου.

______

4. Νεφέλωμα του κώνου (Cone Nebula)

Το νεφέλωμα είναι περίπου σε απόσταση 7.500 έτη. Βρίσκεται μέσα στον αστερισμό Monoceros και μπορεί να ειδωθεί στο νυχτερινό ουρανό κοντά στον άστρο Betelgeuse. Το νεφέλωμα αποκαλείται από μερικούς και ως Νεφέλωμα του Ιησού Χριστού, εξαιτίας της ομοιότητά του με άνθρωπο που προσεύχεται.


______

5. Έκρηξη Supernova

Ο όρος υπερκαινοφανείς αστέρες ή σουπερνόβα (supernova) αναφέρεται σε διάφορους τύπους εκρήξεων που συμβαίνουν στο τέλος της ζωής των αστέρων κατά τις οποίες παράγουν εξαιρετικά φωτεινά αντικείμενα, αποτελούμενα από πλάσμα (ιονισμένη ύλη), και των οποίων η αρχική φωτεινότητά τους  αδυνατίζει μέχρι του σημείου της αφάνειας μέσα σε λίγους μήνες.

Η παρακάτω φωτογραφία είναι το αποτέλεσμα μιας έκρηξης σουπερνόβα που συνέβη πριν σχεδόν 7.000 χρόνια, και θα ήταν ορατή το έτος 1006 μ.Χ.  ως το λαμπρότερο αστέρι στον νυχτερινό ουρανό.

by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Συναφές: 

Μαγευτικές εικόνες από το ανεξερεύνητο ηλιακό μας σύστημα.

O γαλαξίας μας και η ασημαντότητα μας …

10 ιστορικές εικόνες της γης από το διάστημα

Οι 5 ωραιότερες φωτογραφίες της γης από το Landsat 5

Όμορφες εικόνες της γης από το διάστημα

Προσομοίωση Μπολσόϊ – Η εξέλιξη του σύμπαντος

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

3 CommentsΣχολιάστε

  • Πράγματι καταπληκτικές.
    Ζούμε στον μικρόκοσμο μας.