Το κοινωνικό πείραμα του Antanas Mockus ή η φαντασία στην εξουσία

Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχε μια πολύ άσχημη πόλη. Βία, εγκλήματα, κυκλοφοριακό, ατυχήματα, ναρκωτικά, βρωμιά και γκρίζοι δυστυχισμένοι πολίτες. Και δεν ήταν καμιά μικρή πόλη, είχε έξι μύρια κατοίκους που είχαν παραδοθεί εντελώς στην μαυρίλα.


Ένα πρωί, ο διευθυντής του Πανεπιστημίου της πόλης που ήταν μαθηματικός και φιλόσοφος,…

εκεί που πήγαινε στη δουλειά του και βλέποντας την κατάντια της πόλης του, πήρε μια πολύ κουφή απόφαση. Δήλωσε την παραίτησή του στο Πανεπιστήμιο, λέγοντας πως ήθελε να διευρύνει την διδασκαλία του και στα έξι εκατομμύρια κατοίκους. Στους μαθητές του στο Πανεπιστήμιο, ο καθηγητής αυτός ήταν γνωστός για τους περίεργους τρόπους διδασκαλίας του. Για παράδειγμα, μια φορά που επικρατούσε χάβρα στο μάθημα, κατάφερε να επαναφέρει την τάξη κατεβάζοντας τα βρακιά του. Γενικά δηλαδή, εφεύρισκε αστείους και εντελώς ανορθόδοξους τρόπους για να πετυχαίει τον σκοπό του και περιέργως, πάντα τα κατάφερνε.


Για την προεκλογική καμπάνια του λοιπόν, φόρεσε μια στολή σούπερμαν, αυτοχρίστηκε “υπερπολίτης” και αμολύθηκε στους δρόμους βάζοντας ταυτόχρονα υποψηφιότητα για δήμαρχος. Έφερε πολύ γέλιο στον κόσμο, αλλά επειδή όπως έλεγαν, είχε αρκετά ειλικρινή φάτσα, τον ψήφισαν. Ο καινούργιος δήμαρχος όμως δεν είχε καμία σχέση με τους προηγούμενους.

Η πρώτη του κίνηση ήταν να προσλάβει 20 μίμους και να τους σκορπίσει στους δρόμους της πόλης. Η δουλειά τους ήταν να χλευάζουν όσους παραβίαζαν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Σιγά, θα μου πείτε. Οι πολίτες όμως (που εννοείται στα τέτοια τους οι κανόνες οδικής συμπεριφοράς), άρχισαν να συμμορφώνονται γιατί αποδείχτηκε πως τους πείραζε πολύ περισσότερο η δημόσια κοροϊδία, παρά τα πρόστιμα. Αμέσως μετά, βγήκε σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές και έκανε ντους κατατσίτσιδος live, κλείνοντας την παροχή νερού ενώ σαπουνιζόταν, για να δείξει στους πολίτες πώς μπορούν να εξοικονομούν νερό. Και βουαλά! Η κατανάλωση νερού αμέσως έπεσε.

Όρισε Ημέρα Γυναίκας όπου οι άντρες θα φρόντιζαν τα παιδιά και οι γυναίκες θα έβγαιναν βόλτα στην πόλη. Αυτό, ήταν ανήκουστο γιατί η συγκεκριμένη πόλη ήταν πολύ επικίνδυνο μέρος τα βράδια, ενώ οι γυναίκες δεν έβγαιναν βόλτες σχεδόν ποτέ ως τότε. 700..000 γυναίκες γέμισαν τους δρόμους πανηγυρίζοντας ενώ ακόμη και ο αργηγός της αστυνομίας ήταν γυναίκα εκείνο το βράδυ.

Το καλύτερο;

Μοίρασε στους πολίτες ταμπέλες με thumbs up και thumbs down για να επιδοκιμάζουν ή να αποδοκιμάζουν δημοσια τις πράξεις των συμπολιτών τους. Πράγμα φυσικά που δεν έχασαν την ευκαιρία να το ξεφτιλίσουν δεόντως αλλά όλως περιέργως, ειρηνικά. Το ομαδικό κράξιμο ήταν ό,τι έπρεπε τελικά.


Γενικώς σκαρφιζόταν αστείες ή περίεργες καμπάνιες για κάθε τι που ήθελε να πετύχει, όπως όταν ζήτησε να του τηλεφωνήσει (στο προσωπικό του γραφείο μάλιστα) όποιος πολίτης συναντούσε έστω κι έναν υποδειγματικό ταξιτζή. Σύντομα, 150 τηλεφωνήματα συντέλεσαν στο να δημιουργηθεί ομάδα ταξιτζίδων που ο δήμαρχος ονόμασε Ιππότες της Ζέβρας και είχαν την προσωπική του υποστήριξη.

Ίδρυσε επίσης ταμείο εθελοντικών φόρων για όσους ήθελαν να δώσουν παραπάνω χρήματα (!) στο δημοτικό ταμείο. Φυσικά και μάζεψε χρήματα. Τέλος, προσπαθώντας να δείξει πόσο σημαντική είναι η ανθρώπινη ζωή, ζωγράφισε αστέρια σε κάθε σημείο θανάτου από τροχαίο στην πόλη, πράγμα εξαιρετικά έξυπνο, γιατί το αποτέλεσμα ήταν πανέμορφο, αλλά και ιδιαίτερα σοκαριστικό.

Όχι, δεν είναι παραμύθι. Πρόκειται για τον Κολομβιανό Antanas Mockus, τον δήμαρχο της Μποκοτά το 1993. Μετά το πέρας της θητείας του, ο παράξενος αυτός δήμαρχος, ξεκίνησε διαλέξεις αναλύοντας τα συμπεράσματά του από το κοινωνικό του πείραμα. Ένα από τα συμπεράσματά του είναι πως η γνώση δίνει δύναμη αρκεί να καταφέρεις να τη μεταδώσεις μέσω της τέχνης, του χιούμορ και της δημιουργικότητας. Μόνο έτσι οι άνθρωποι αποδέχονται τις αλλαγές.

   Για περισσότερα διαβάστε εδώ και εδώ.

Του Βασίλη Λυρίτση, dramania.gr

by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Συναφές: 

Ανάβρα Μαγνησίας , ένα χωριό παράδειγμα προς μίμηση

Φαντασία στην επίλυση απλών προβλημάτων. 

Μαριναλέντα: Χωρίς παπά και χωροφύλακα

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

13 CommentsΣχολιάστε

 • γιατί είναι τόσο σπάνιο αυτό το είδος των ανθρώπων της εξουσίας? μήπως απλά γιατί είμαστε κοινότυποι κι έχουμε αυτούς που μας αξίζουν ?

  Μήπως τελικά οι κάτοικοι αυτής της πόλης ήταν έτοιμοι για τέτοιου είδους “επεμβάσεις”, αφού επέλεξαν έναν λίγο πολύ “όμοιό ” τους?

 • Μήπως θα έπρεπε το κράτος να προσλάβει μίμους να κοροιδεύουν όποιον δεν ζητάει απόδειξη ?

  Όπως αποδεικνύεται, με συμβατικούς τρόπους δεν επιλύονται τα προβλήματα της Ελλάδας ….

 • δύσκολο το βλέπω
  ο έλληνας δεν “το χει” το συλλογικό στο πετσί του, δεν θα συγκινηθεί
  Μάλλον πρέπει να του “τάξουν” ή να του απειλήσουν κάτι ατομικά
  Πως άραγε να κατανοήσει ότι έχει ατομικό συμφέρον απο την μη κατασπατάληση των συλλογικών πόρων?

 • ο έλληνας ,όπως λέει ο Γιανναράς, έχει απενοχοποιήσει πλήρως την αντικοινωνική συμπεριφορά και την εγωκεντρική ιδιοτέλεια του
  αυτά που θεωρούμε -θεωρητικά σε καφενειακές συζητήσεις – ως προβλήματα που απορρέουν από τη στάση αυτή βρίσκουν ένα τοίχο απο μπετόν μόλις πλησιάσουν τα “χωράφια” μας

 • H φαντασία των πολιτικών μας εξαντλέιται στο πως θα βρουν απίθανους τρόπους να φορολογήσουν τους μικρομεσαίους, και πως θα διορίσουν τους συγγενείς τους στην βουλή.
  Καημένη Ελλάδα …

 • πλεον έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη στο διπλανό μας
  Τώρα που η ευημερία τέλειωσε ξαφνικά τον είδαμε μ άλλο μάτι. Επεσαν απότομα οι μάσκες! ναι αυτός αποτελεί μέρος της δυστυχίας μας! Είναι γνωστοί όλοι τους!
  Είναι ο δημόσιος υπάλληλος που πληρώνουμε και κάθεται , είναι ο ελεύθερος επαγγελματίας που δεν κόβει αποδείξεις και δεν πληρώνει φόρους, είναι ο αγρότης που έπαιρνε παρανομως τις επιδοτήσεις, ο φίλος στο καφενείο με τη μαιμού σύνταξη που όμως ήταν πάντα διαθέσιμος και διασκεδάζαμε παίζοντας πρέφα , είναι ο ξάδερφος με τα φρουτάκια που είχε “τα μέσα” , μας βόλεψε και το παιδί κερνούσε και καμια μπύρα….

 • η αυτομαστίγωση δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση
  πρέπει ν αφήσουμε πίσω το παρελθόν και να προτείνουμε νέα ήθη, νέες λύσεις

  Το παλιό θέλοντας και μη θα φύγει , ν αναζητήσουμε και να προσέξουμε τι θα το αντικαταστήσει αφού έχουμε διδαχθεί απο τα τόσα πολλά λάθη του παρελθόντος

  ο έλληνας έχει και θετικά στοιχεία ακόμη κι αυτή η ατομικότητα του μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσον

  • Τις λύσεις τις γνωρίζουν όλοι. Το πρόβλημα είναι ότι κανείς πολιτικός δεν είναι διαθετειμένος να τις εφαρμόσει. Μάλλον επειδή όλοι τους είναι μέρος του προβλήματος …