‘Curiosity’ – Αποστολή στον Άρη


Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για αυτό το πολύ ενδιαφέρον βίντεο, είναι από το εργαστήριο της NASA σχετικά με τις διαστημικές αποστολές στον Άρη.

___

Σχετικά με την αποστολή

Με επιτυχία προσεδαφίστηκε στον πλανήτη Αρη το ρομποτικό όχημα Curiosity. Πρόκειται για την πιο φιλόδοξη αποστολή στον Άρη, η οποία κόστισε 2,5 δισ. δολάρια. Για τα επόμενα δύο χρόνια, το Curiosity θα αναζητά στον πλανήτη Άρη την ύπαρξη μικροσκοπικών οργανισμών.

Η διάρκειας επτά λεπτών διαδικασία, αποτελεί την δυσκολότερη προσεδάφιση μη επανδρωμένου διαστημικού οχήματος στον Κόκκινο Πλανήτη.

Κατευθυνόμενο προς την επιφάνεια του Άρη με περισσότερα από 20.000 χιλιόμετρα την ώρα, το ρομποτικό όχημα χρησιμοποίησε στην προσεδάφισή του προωθητήρες και αλεξίπτωτο.

Εγκαινιάστηκε έτσι μία νέα φιλόδοξη φάση εξερεύνησης του γειτονικού «κόκκινου πλανήτη», με κύριο διακύβευμα την εύρεση ιχνών μικροβιακής ζωής, είτε στο μακρινό παρελθόν, είτε πιο πρόσφατα, είτε- όπως ευελπιστούν οι πιο οραματιστές- ακόμα και στο παρόν.

Στην ουσία, η νέα αποστολή αναμένεται να θέσει πιο στερεά θεμέλια για μία μελλοντική αποστολή ανθρώπων για πρώτη φορά στον πλανήτη, κάτι που όμως δεν αναμένεται να συμβεί πριν από τουλάχιστον δύο δεκαετίες.

Το βάρους 900 κιλών πυρηνοκίνητο (με καύσιμο πλουτώνιο) εξάτροχο ρομποτικό ρόβερ, με την επίσημη ονομασία «Mars Science Laboratory» (Επιστημονικό Εργαστήριο Άρη»), έχει μέγεθος αυτοκινήτου, είναι υπερδιπλάσιο σε μήκος και πέντε φορές βαρύτερο από τα δίδυμα ρόβερ “Spirit” και “Opportunity” που έφθασαν στον Άρη το 2004.


Το «Curiosity» εκτοξεύτηκε στις 26 Νοεμβρίου 2011 και ταξίδεψε περίπου 248 εκατ. χιλιόμετρα για να φθάσει στον Άρη, όντας το μεγαλύτερο και ακριβότερο όχημα που έχει ποτέ σταλεί σε άλλον πλανήτη.

Το αυτόνομο ρόβερ, που θα παραμείνει για αρκετές μέρες ακίνητο στη θέση του, ωσότου διασφαλιστεί ότι όλα πάνε καλά με τα ηλεκτρονικά συστήματά του, θα εστιάσει τις έρευνές του στα προσχωσιγενή πετρώματά του, ύψους περίπου 5 χλμ., όρους Σαρπ (ή, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, όρους Αιολίς), το οποίο βρίσκεται μέσα στον αρχαίο και τεράστιο κρατήρα Γκέιλ, πλάτους 154 χλμ. και ηλικίας άνω των 3,5 δισ. ετών.

Τα εν λόγω βράχια θεωρούνται ένα είδος «χρονοκάψουλας» για τα διαδοχικά γεωλογικά στάδια του πλανήτη από το πιο υγρό και θερμό παρελθόν του στο άνυδρο και κρύο παρόν του.

Το όχημα- εργαστήριο, που θα κινείται αργά με ταχύτητα μόλις 30 μέτρων την ώρα (διανύοντας το πολύ 200 μέτρα τη μέρα), θα κάνει συνεχείς αναλύσεις αρειανών πετρωμάτων αναζητώντας πολύπλοκα οργανικά μόρια, που πιθανώς θα αποτελούν τη χημική «υπογραφή» κάποιων μικροοργανισμών του παρελθόντος ή και του παρόντος.

Όμως η δυσκολία για τους επιστήμονες θα είναι να βεβαιωθούν ότι τέτοια μόρια με βάση τον άνθρακα έχουν όντως βιολογική προέλευση (τον μεταβολισμό των μικροβίων), αφού θα μπορούσαν να έχουν παραχθεί και μέσω αβιοτικών γεωχημικών διαδικασιών.

Οι έως τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι κάποτε, πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, στον Άρη υπήρχε ατμόσφαιρα και νερό σε υγρή μορφή, συνεπώς πληρούταν μία βασική προϋπόθεση για την ανάδυση κάποιας μορφής ζωής.

Τώρα, ελπίζεται ότι το “Curiosity” θα κάνει ένα ακόμα βήμα, βρίσκοντας και εξελιγμένα οργανικά μόρια που θα μπορούσαν να είναι απομεινάρια ή υποπροϊόντα τέτοιων μικροοργανισμών.

Πλανήτης Αρης

  • Η βαρύτητα στον Αρη ισούται με το 38% της βαρύτητας στη Γη.
  • Μια ημέρα διαρκεί 24 ώρες και 40 λεπτά.
  • Ενα έτος διαρκεί 687 ημέρες.
  • Η ατμόσφαιρά του εμπεριέχει 95% διοξείδιο του άνθρακα και 0,1% οξυγόνο.
  • Η ελάχιστη απόσταση από τη Γη είναι 56 εκατομμύρια χιλιόμετρα, ενώ η μέγιστη αγγίζει τα 400 εκατομμύρια χιλιόμετρα.
  • Η διάμετρός του είναι 6.780 χιλιόμετρα, μισή από τη διάμετρο της Γης και διπλάσια από εκείνη της Σελήνης.
  • Η θερμοκρασία κυμαίνεται από -128 βαθμούς Κελσίου στους πόλους του έως 27 βαθμούς Κελσίου στον ισημερινό

  Περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο μπορείτε να βρείτε στην διεύθυνση mars.jpl.nasa.gov/msl/ 

by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Συναφές: 

ΝΑΣΑ: Αναζήτηση του φωτός

O γαλαξίας μας και η ασημαντότητα μας …

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -