Τέσσερις τρόποι που μπορεί η ευτυχία να μας βλάψει


Είναι δυνατόν να αισθανόμαστε ωραία, και να είναι αυτό κακό; Νέες έρευνες απαντούν ‘ναι’, και τονίζουν την σημασία της  υγιής και ισορροπημένης ζωής.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει άνθηση της επιστημονικής έρευνας που καταδεικνύει πώς τα θετικά συναισθήματα, όπως η ευτυχία, μας κάνουν καλό. Γνωρίζουμε ότι μας παρακινούν να κυνηγήσουμε τους σημαντικούς στόχους και να ξεπεράσουμε τα εμπόδια, μας προστατεύουν από επιπτώσεις του στρες, μας φέρνουν πιο κοντά σε άλλους ανθρώπους, ενώ ακόμα  καταπολεμούν σωματικές και ψυχικές ασθένειες.

Σαφώς, η ευτυχία είναι κάτι που θέλουμε όλοι μας. Αλλά είναι πάντα η ευτυχία καλή; Μπορεί ένα πολύ καλό συναίσθημα να μας κάνει κακό; Οι ερευνητές, μόλις τώρα αρχίζουν να διερευνούν με σοβαρότητα αυτά τα ερωτήματα, και ο λόγος είναι ο εξής: Αναγνωρίζοντας τις πιθανές παγίδες της ευτυχίας, μας επιτρέπει να την κατανοήσουμε βαθύτερα, και να μάθουμε πως θα προάγουμε μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή.

Αυτές οι μελέτες έχουν αποκαλύψει τέσσερις τρόπους που η ευτυχία μπορεί να είναι κακή για εμάς.

1. H πολύ ευτυχία μπορεί να μας κάνει λιγότερο δημιουργικoύς και λιγότερο ασφαλείς.

Η ευτυχία έχει κάποιο κόστος, όταν βιώνετε πολύ έντονα.

Για παράδειγμα, λένε συχνά ότι η ευτυχία μπορεί να ανοίξει το μυαλό μας, να καλλιεργήσει τη δημιουργική σκέψη, και να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Αυτό πράγματι συμβαίνει όταν βιώνουμε μέτρια επίπεδα ευτυχίας. Όμως, σύμφωνα με μελέτη που αναλύει την σχέση μεταξύ της διάθεσης και της δημιουργικότητας, όταν οι άνθρωποι βιώνουν έντονη ευτυχία, δεν έχουν την ίδια δύναμη δημιουργικότητας. Και σε ακραίες περιπτώσεις, οι άνθρωποι χάνουν την ικανότητα να αξιοποιήσουν δημιουργικά τις ικανότητες τους.

Όχι απλώς η υπερβολική ευτυχία ακυρώνει τα όποια οφέλη της για μας, αλλά μπορεί πράγματι να προκαλέσει και  ψυχολογική βλάβη. Γιατί; Η απάντηση  βρίσκεται στον σκοπό και τη λειτουργία της ευτυχίας. Όταν βιώνουμε την ευτυχία, η προσοχή μας στρέφεται προς τα συναρπαστικά και θετικά πράγματα στη ζωή μας, έτσι ώστε να διατηρήσουμε το ωραίο συναίσθημα. Όταν αισθανόμαστε ευτυχισμένοι, παραβλέπουμε τους κινδύνους και τις απειλές (όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η κραιπάλη, η χρήση ναρκωτικών), ενώ  είναι επίσης λιγότερο πιθανό να διερευνήσουμε νέες δυνατότητες και να πάρουμε λελογισμένα ρίσκα.

2. Η ευτυχία δεν ταιριάζει σε κάθε περίσταση.

Τα συναισθήματά μας βοηθούν να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες. Ο θυμός μας κινητοποιεί  να ξεπεράσουμε τα εμπόδια. Ο φόβος μας προειδοποιεί για τις απειλές και μας δραστηριοποιεί να τις αντιμετωπίσουμε. Η θλίψη σηματοδοτεί την απώλεια. Αυτά τα συναισθήματα μας δίνουν τη δυνατότητα να ανταποκρινόμαστε στις ιδιαίτερες ανάγκες, σε συγκεκριμένες περιστάσεις.


Το ίδιο ισχύει και για την ευτυχία. Μας βοηθά να επιδιώξουμε και να επιτύχουμε σημαντικούς στόχους, και μας ενθαρρύνει να συνεργάζομαστε με άλλους. Αλλά όπως δεν θα θέλαμε να αισθανόμαστε διαρκώς θυμωμένοι ή λυπημένοι σε κάθε περίσταση, έτσι δεν θα πρέπει να θέλουμε να αισθανόμαστε την ευτυχία σε κάθε περίσταση.

Τα θετικά συναισθήματα όπως η ευτυχία, μας στέλνουν το μήνυμα ότι οι στόχοι μας έχουν εκπληρωθεί, κάτι που μας  κάνει να επιβραδύνουμε, να κάνουμε βήματα προς τα πίσω, και διανοητικά να χαλαρώσουμε. Γι ‘αυτό η ευτυχία μπορεί να μας βλάψει πραγματικά σε συνθήκες ανταγωνισμού. Μελέτες που έχουν γίνει έδειξαν ότι οι άνθρωποι που βρίσκονταν σε χαρούμενη διάθεση έχουν χειρότερες επιδόσεις από άλλους ανθρώπους που βρίσκονταν σε οργισμένη διάθεση, όταν έπαιζαν ένα ανταγωνιστικό παιχνίδι στον υπολογιστή.

3. Δεν είναι καλά όλα τα είδη της ευτυχίας.

“Ευτυχία” είναι ένας όρος που αναφέρεται σε ένα ευρύ φάσμα από διαφορετικούς τύπους του συναισθήματος: Κάποιοι τύποι  μας κάνουν πιο ενεργητικούς, μερικοί όμως λειτουργούν ανασταλτικά. Κάποιοι μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο κοντά σε άλλους ανθρώπους, και κάποιοι άλλοι  μας κάνουν πιο γενναιόδωρους.

Όλοι οι τύποι ευτυχίας φέρνουν κάποια οφέλη; Δεν φαίνεται να ισχύει αυτό. Στην πραγματικότητα, μια πιο διαφοροποιημένη ανάλυση των διαφόρων τύπων της ευτυχίας δείχνει ότι ορισμένες μορφές μπορούν να γίνουν πηγή δυσλειτουργίας.

Ένα παράδειγμα είναι η υπερηφάνεια, ένα ευχάριστο συναίσθημα που συνδέεται με την επίτευξη κάποιου στόχου, ή την αναρρίχηση σε υψηλότερο κοινωνικό στάτους. Ως εκ τούτου, θεωρείται συχνά ως ένα  θετικό συναίσθημα που μας κάνει να εστιάσουμε περισσότερο στους εαυτούς μας. Η υπερηφάνεια μπορεί να λειτουργήσει θετικά σε ορισμένα πλαίσια και περιστάσεις, όπως για να κερδίσουμε ένα βραβείο ή μία προαγωγή.

Ωστόσο, η έρευνα  δείχνει ότι όταν βιώνουμε πάρα πολλή υπερηφάνεια ή υπερηφάνεια που δεν ανταποκρίνεται σε πραγματική αξία, αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε αντικοινωνική συμπεριφορά και επιθετικότητα προς τους άλλους, ακόμα και σε διαταραχές της διάθεσης μας. Επίσης, η έρευνα δείχνει ότι θετικά συναισθήματα όπως η υπερηφάνεια, μπορεί στην πράξη να  μας εμποδίσουν να συμπάσχουμε με κάποιο άλλο άτομο κατά τη διάρκεια δύσκολων συναισθηματικών καταστάσεων. Και τελικά κάποιες φορές μας δυσκολεύουν να δεθούμε με τους γύρω μας.

4. Το κυνήγι της  ευτυχία μπορεί  να μας κάνει δυστυχισμένους.

Δεν αποτελεί έκπληξη, οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να είναι ευτυχισμένοι. Ωστόσο πρέπει να αναρωτηθούμε  αν η  επιδίωξη της ευτυχίας είναι πάντα κάτι υγιές. Μια πρόσφατη πρωτοποριακή ερευνητική έδειξε πότι η επιδίωξη της ευτυχίας μπορεί να προκαλέσει στην πραγματικότητα περισσότερο κακό παρά καλό.

Αρκετές φορές όσο περισσότερο κυνηγάμε την ευτυχία, τόσο λιγότερο μπορούμε να την φτάσουμε. Όταν  αγωνιζόμαστε για την ευτυχία, το πιο πιθανό είναι πως έχουμε θέσει υψηλά τον πήχη, οπότε απογοητευόμαστε όταν δεν μπορούμε να τον περάσουμε.

Με βάση την έρευνα,  η επιδίωξη της ευτυχίας συνδέεται αρκετές φορές με σοβαρές ψυχικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη.

Πώς να βρούμε την υγιή ευτυχία;

Πώς ακριβώς μπορούμε να πετύχουμε την υγιή δοσολογία της ευτυχίας; Δύσκολη η απάντηση…

Πρώτον, είναι σημαντικό να βιώσουμε την ευτυχία στη σωστή ποσότητα. Πολύ λίγη ευτυχία είναι το ίδιο προβληματική με την πάρα πολύ ευτυχία.

Δεύτερον, η ευτυχία δεν μπορεί να είναι εκτός τόπου και χρόνου, και  πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με το πλαίσιο ή την περίσταση  κατά την οποία την βιώνουμε.

Τρίτον, είναι σημαντικό να επιτευχθεί μια συναισθηματική ισορροπία. Κανείς δεν μπορεί να βιώσει την ευτυχία με αντάλλαγμα και κόστος αρνητικά συναισθήματα, όπως θυμός, θλίψη, ενοχή. Όλα αυτά είναι μέρος μιας σύνθετης συνταγής για την συναισθηματική μας υγεία, και μας βοηθούν να επιτύχουμε μια πιο ρεαλιστική προοπτική. Η συναισθηματική ισορροπία είναι ζωτικής σημασίας.

Τέλος, είναι σημαντικό να επιδιώκουμε και να βιώνουμε την ευτυχία για τους σωστούς λόγους. Αν η ευτυχία   αποτελεί αυτοσκοπό, τότε η μανιώδης επιδίωξη της μπορεί να αποβεί αυτοκαταστροφική. Αντί να προσπαθούμε απεγνωσμένα να βρούμε την ευτυχία, είναι προτιμότερο να προσπαθήσουμε να αποδεχτούμε την τρέχουσα συναισθηματική μας κατάσταση, όποια και αν είναι αυτή. Η αληθινή ευτυχία μπορεί να έλθει όταν προωθούμε  την καλοσύνη προς τους άλλους αλλά και προς τον εαυτό μας.

Η έρευνα πάνω στην οποία βασίστηκε αυτή η ανάρτηση, βρίσκεται στο εξής link 

by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Συναφές: 

10 πράγματα για τα οποία πρέπει να σταματήσετε να νοιάζεστε

10 σημαντικές φράσεις ψυχολογίας

10 συνήθειες για πολυάσχολους ανθρώπους για περισσότερη ευτυχία

Η ευτυχία είναι το ταξίδι, όχι ο προορισμός

Η επιστήμη πίσω από το χαμόγελο

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -