Μαζί τα Φάγαμε ;


Tη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011, πραγματοποιήθηκε  to 5o debate της IQ2 Greece, με θέμα “Μαζί τα Φάγαμε: Σε μια Δημοκρατία η Ευθύνη είναι Συλλογική”.  ΥΠΕΡ επιχειρηματολόγησαν οιΚevin Featherstone, Θάνος Βερέμης, Αντιγόνη ΛυμπεράκηΚΑΤΑ οιΓιάνης Βαρουφάκης, Αυγουστίνος Ζενάκος, Χάρης Οικονομόπουλος.

Περισσότεροι από 400 θεατές συμμετείχαν στο live debate, ενώ πραγματοποιήθηκαν πάνω από 10.000 streams από τους θεατές που παρακολούθησαν την εκδήλωση μέσω Διαδικτύου.

Ο ιδρυτής του οργανισμού στην Ελλάδα κ. Ερρίκος Αρώνες καλωσόρισε τους θεατές, επισημαίνοντας ότι οφείλουμε να αποφασίσουμε εάν η κρίση είναι «ευκαιρία για την επιβεβαίωση της ήδη εδραιωμένης κοσμοθεωρίας μας ή αφορμή για αναζήτηση».

Το debate ξεκίνησε με μια μαγνητοφωνημένη τοποθέτηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «κερδίσαμε τις εκλογές του 1985 με ένα όργιο παροχών και διορισμών» και ότι «η αντιμετώπιση των μεμονωμένων πολιτών ως άμοιρων ευθύνης είναι βαθιά αντιδημοκρατική».

Ο πρώτος ομιλητής κ. Θάνος Βερέμης τοποθετήθηκε υπέρ της πρότασης, τονίζοντας ότι «η συλλογική ευθύνη είναι ένα άθροισμα των ατομικών ευθυνών των πολιτών».

Τον αντίλογο στον κ. Βερέμη έδωσε ο κ. Αυγουστίνος Ζενάκος, που υποστήριξε ότι «Το “Μαζί τα φάγαμε” τσουβαλιάζει τους πάντες και δεν προσδιορίζει το βαθμό ευθύνης συγκεκριμένων πολιτών», ενώ «συσκοτίζει την ευθύνη των πολιτικών και των οικονομικών ελίτ για τη σημερινή κατάσταση».


Στη συνέχεια, ο κ. Kevin Featherstone αντέκρουσε τον κ. Ζενάκο, παραθέτοντας μεταξύ άλλων ως επιχειρήματα το γεγονός ότι το πελατειακό σύστημα και το ρουσφέτι στηρίζονται σε ένα ευρύ δίκτυο που είναι ενδημικό στην ελληνική κοινωνία και ότι οι λέξεις «corruption» και «Greece» δίνουν στο Google 30.000.000 αποτελέσματα.

Την απάντηση στον κ. Featherstone έδωσε ο δεύτερος ομιλητής κατά της πρότασης κ. Χάρης Οικονομόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «τα διεθνή δικαστήρια έχουν κρίνει ότι η ευθύνη για τα ανθρωπιστικά εγκλήματα του 20ού αιώνα δεν ήταν συλλογική».

Σειρά είχε η κα Αντιγόνη Λυμπεράκη, που υποστήριξε ότι «με κοινοτικά κονδύλια, δανεισμό και φτηνή εργασία μεταναστών απολαύσαμε ευημερία τα τελευταία χρόνια» και μοιράστηκε με το κοινό την άποψή της ότι η ελπίδα για περισσότερα προνόμια οδήγησε στην ανοχή των στρεβλώσεων της ελληνικής οικονομίας από την κοινωνία.

Η τελευταία ομιλία ήταν του κ. Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος τάχθηκε κατά της επίμαχης δήλωσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η στατιστική του πληθωρισμού δεν απεικονίζει σωστά την κατανομή πλούτου στην ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια» και ότι «τα μεγάλα ψέματα θεμελιώνονται σε πολλές μικρές αλήθειες».

Ακολούθησε έντονη συζήτηση με το κοινό, όπου οι θεατές μοιράστηκαν τις σκέψεις και τις απορίες τους με τους ομιλητές. Το διαδικτυακό κοινό συμμετείχε επίσης με ερωτήσεις και σχόλια, μερικές από τις οποίες απαντήθηκαν από τους ομιλητές.

Η ψηφοφορία

Προτού ξεκινήσουν οι εισηγήσεις πραγματοποιήθηκε η πρώτη ψηφοφορία του κοινού, όπου το ΥΠΕΡ («Μαζί τα φάγαμε») έλαβε το 48,93 % των ψήφων, το ΚΑΤΑ («Δεν τα φάγαμε μαζί») έλαβε 42,51% των ψήφων, ενώ ΟΥΔΕΤΕΡΟ ψήφισε το 8,56%. Στο τέλος του debate το κοινό ψήφισε ξανά, με το ΥΠΕΡ να παίρνει 37,97% των ψήφων, το ΚΑΤΑ 57,22 %, και το ΟΥΔΕΤΕΡΟ μόλις 4,41%Η ομάδα ΚΑΤΑ της θέσης υπερίσχυσε στο debate, αυξάνοντας τις ψήφους τους κατά 14,71%, έναντι της μείωσης κατά 10,96 μονάδες της ομάδας ΥΠΕΡ.

   Όλο το debate

Θάνος Βερέμης (ΥΠΕΡ )

Αυγουστίνος Ζενάκος (ΚΑΤΑ)

Kevin Featherstone (ΥΠΕΡ)

Χάρης Οικονομόπουλος (ΚΑΤΑ)

Αντιγόνη Λυμπεράκη (ΥΠΕΡ)

Γιάνης Βαρουφάκης (ΚΑΤΑ)

by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Συναφές: 

Αγανάκτησε και ο Μήτσος.

“Έφαγαν αυτοί, ας φάμε και εμείς τώρα”

Zούσαμε τις «ευτυχισμένες μέρες» μας.

Καθημερινές ιστορίες Ελληνικής τρέλας.

‘Φοβάμαι, αλλά θέλω να συντριβεί η σαπίλα.’

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

8 CommentsΣχολιάστε

  • Ποιος αμφιβάλει ότι το 60% του λαού συμμετείχε στο πάρτυ ?
    Είτε με μαιμού συντάξεις, είτε με φοροδιαφυγή, είτε με προσλήψεις στο δημόσιο από το παράθυρο,είτε με φακελάκια, είτε με διαφθορά κλπ

  • Πόση σπατάλη χρόνου και λόγων για ένα άκρως αποπροσανατολιστικό θέμα! Οι Ισπανοί που αποδεδειγμένα μαζί τα φάγανε , μετέχοντας στη πυραμίδα των στεγαστικών δανείων , είτε σαν πωλητές είτε σαν αγοραστές είτε σαν τραπεζίτες , έχουν την εξυπνάδα να κάνουμε τον ψόφιο κοριό . Έτσι λοιπόν ανταμοίβονται με δωρεά 100 δις ευρώ , χωρίς μνημόνια , χωρίς λιτότητα , χωρίς ΔΝΤ , χωρίς να τους κουνάνε το δάκτυλο . Να είναι γεροί να τους είναι καλοφάγωτα και να ξαναστήσουνε ακόμα μια πυραμίδα!……..
    Γιατί θεωρώ το θέμα άκρως αποπροσανατολιστικό; Για ρίξτε μια ματιά σ’ αυτό :
    Στο νέο βιβλίο του με τίτλο “Η ελληνική οικονομία κατά την Κατοχή και η αλήθεια για τα κατοχικά δάνεια”, εκτός από άλλα ενδιαφέροντα, ο ιστορικός Δημοσθένης Κούκουνας, ειδικευμένος στα κατοχικά θέματα, κάνει αποκαλύψεις και για την οικογένεια του σημερινού υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμένου.
    Μια αναζήτηση μέσω google με τον τίτλο του βιβλίου , ίσως μας φωτίσει όλους.
    Να είστε καλά . Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

    • 1. Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε πριν τρεις μήνες το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, ο οποίος προβλέπει μέτρα λιτότητας “πάνω από 27 δισεκατομμυρία ευρώ”. Δηλαδή παίρνουν μέτρα χωρίς να τους τα επιβάλλουν.

      2. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό της Ισπανίας. Η Ελλάδα έχει υπέρογκο χρέος και ελλείμματα, ενώ η «πληγή» της Ισπανίας είναι οι τράπεζές της. Το χρέος της Ισπανίας ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι περίπου 80%. Το δικό μας προβλέπεται να πέσει στο 120% το 2020 (αν όλα πάνε καλά) …