Ο Αναρχικός Δάσκαλος


Βραβεύθηκε από τα Ελληνικά βραβεία διαδικτύου (e-awards),  ως το καλύτερο άρθρο του 2011.

________________________________________________________________________

Δεκάδες άνθρωποι συνωστίζονταν γύρω από το δάσκαλο. Κατάπιε το σάλιο του, πήρε μια βαθιά ανάσα και μίλησε. Να τι είπε:

«Οι πλειοψηφίες είναι ικανές μόνο για να ρίχνουν στην πυρά τις πιο πρωτότυπες ιδέες. Και μετά από καιρό να φτιάχνουν βωμούς και αγάλματα με τα αποκαΐδια τους. Αν η πλειοψηφία είναι στοιχείο δημοκρατίας, τότε η μειοψηφία ή ακόμα η μονάδα, είναι στοιχείο ανατροπής του σκοταδισμού που δημιουργούν χρόνιες πλειοψηφίες.

Ωραία η δημοκρατία, σοφή η δικαιοσύνη, αλλά πού είναι; Αν μου τις βρείτε θα τις προσκυνήσω πρώτος. Κανείς δεν μας απαγορεύει να διαβάσουμε την εφημερίδα της αρεσκείας μας, αλλά ρωτώ.

Οι εφημερίδες που ελεύθερα επιλέγουμε, μας λένε την αλήθεια; Κανείς δεν μας διώχνει από το σπίτι μας με τη βία, αλλά δεν μας το παίρνουν κομμάτι-κομμάτι με τα δάνεια που έμμεσα μας αναγκάζουν να πάρουμε; Κανείς δε μας συλλαμβάνει, δε μας δένει, δε μας ανακρίνει για τις απόψεις μας, αλλά δεν ξέρουν ανά πάσα στιγμή τι γράφουμε στο διαδίκτυο, τι ψωνίζουμε, τις αξίες που ενστερνιζόμαστε;

Πόσους ενόχους βλέπουμε, νιώθουμε ή φανταζόμαστε ότι κυκλοφορούν ελεύθεροι, είτε γιατί έχουν ψηφίσει άσυλο για τον εαυτό τους, είτε γιατί εξαγοράζουν την ελευθερία τους;

Δεν υπάρχει δικαιοσύνη και δημοκρατία στην πρωτότυπη, στην πλατωνική μορφή τους. Κάθε εποχή μεταφράζει τη δικαιοσύνη, μεταφράζει τη δημοκρατία, κατά πώς βολεύει αυτούς που ασκούν την εξουσία. Τους άρχοντες, τους βασιλείς, τους πολιτικούς.

Η πλειοψηφία έχει λάθος, γιατί ακολουθεί τις αξίες, – μάλλον – την μετάφραση των αξιών, που εξυπηρετούν τους λίγους. Αυτοί οι ίδιοι είναι που επέβαλλαν την κρίση, για να πλουτίσουν σε βάρος των πολλών. Σε βάρος μας».

Ποτέ ξανά μια τόσο ξεκάθαρη άποψη ενάντια στη μορφή που έχει πάρει η σύγχρονη δημοκρατία, δεν έβρισκε τόση αποδοχή. Αξίες που χτίζονται χίλια χρόνια μπορεί να καταπέσουν σε μια μέρα, φτάνει αυτός που τις αμφισβητεί να απευθύνεται στο κατάλληλο κοινό. Σε ανθρώπους με ψαλιδισμένους μισθούς και κομματιασμένα όνειρα.

   Του Νικόλα Σμυρνάκη, protagon.gr

by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Συναφές: 

Η υποκρισία μιας κοινωνίας που σοκάρεται, φωνάζει, και μετά ξεχνάει.

Kατά βάθος αδιαφορία

…μια κοινωνία μπορεί ν’ αλλάξει ΜΟΝΟ, αν αλλάξουν εκείνοι που την κάνουν να είναι έτσι όπως είναι.

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

5 CommentsΣχολιάστε

  • Αυτά που θεωρούμε σήμερα δεδομένα , κάποτε ήταν τα ζητούμενα........ says:

    ΄΄Κανείς δεν μας διώχνει από το σπίτι μας με τη βία, αλλά δεν μας το παίρνουν κομμάτι-κομμάτι με τα δάνεια που έμμεσα μας αναγκάζουν να πάρουμε; Κανείς δε μας συλλαμβάνει, δε μας δένει, δε μας ανακρίνει για τις απόψεις μας, αλλά δεν ξέρουν ανά πάσα στιγμή τι γράφουμε στο διαδίκτυο, τι ψωνίζουμε, τις αξίες που ενστερνιζόμαστε;΄΄.
    Μα αφού παραδέχεσαι πως κανείς δεν μας διώχνει από το σπίτι μας , κανείς δεν μας συλλαμβάνει , δεν μας δένει , δεν μας ανακρίνει για τις απόψεις μας, πως είσαι τόσο αρνητικός; Όλα αυτά που τα θεωρείς δεδομένα και ακόμα περισσότερα , κάποτε ήταν αιτίες πάλης των λαών και κύλησαν ποτάμια αίματος για να τα απολαμβάνουμε σήμερα, έστω αν ακολουθούνται από ένα ΄΄ αλλά ΄΄. Μπορεί να συμφωνώ μαζί σου σε πολλές περιπτώσεις με το ειρωνικό ερώτημα ΄΄Ωραία η δημοκρατία, σοφή η δικαιοσύνη, αλλά πού είναι;΄΄, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι στις μέρες μας έχουμε περισσότερη δημοκρατία και περισσότερη δικαιοσύνη από οποιαδήποτε άλλη περίοδο της Παγκόσμιας Ιστορίας. Διανύω την έκτη δεκαετία της ζωής μου και πίστεψέ με έζησα στο πετσί μου αυτά που θεωρούμε τώρα δεδομένα . Και όσα δεν έζησα μου τα διηγήθηκαν όταν ήμουν μικρότερος οι μεγαλύτερης ηλικίας συγγενείς μου.
    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία . Να είστε καλά.

    • OI ANTHRWPOI PANTA GRHGORA KANOUN KRITIKH ALLA????? DYSTYXWS ARGOUN NA KATALABOUN……..

  • Ναι έχουμε Δημοκρατία ,μόνο που ειναι εκφυλισμό η. Την εκμεταλλεύτηκαμε και την προσάρμοσα ε ο καθένας στα μέτρα τους ,.αναξιοκρατία όπου όλοι ικανοί και ανίκανοι στο ίδιο τσουβάλι ..όπου η ελευθερία του λόγου έγινε καραμέλα στο στόμα του κάθε ανεγκέφαλου.οπου η δικαιοσύνη ειναι επιλεκτική .αυτη δεν ειναι δημοκρατία μάλλον με αναρχία μοιάζει .Εν ονόματι της Δημοκρατίας το κάθε ανήθικο στοιχείο δρα είσαι βάρος του αλλού και αλλά πολλά ……..
    Όσο για την Δημοκρατία του Περικλή είχε κι αυτή τα αρνητικά της και αμφισβητείται από σύγχρονους διανοητές αλλά και από τους αρχαίους διανοητές .