Ο Μάρτιν Σουλτς μιλάει για την Ελλάδα, την Ευρώπη, το ενδεχόμενο εξόδου, την ανάπτυξη

Ο Μάρτιν Σουλτς, ο νέος φιλέλληνας πρόεδρος του ΕυρωΚοινοβουλίου, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.


– Θα είναι τελικά ένα δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη;

– Δεν ξέρω. Αυτό εξαρτάται από τα κόμματα, υπάρχει η αίσθηση ότι κάποια από αυτά θέλουν να μεταβάλουν τις εκλογές σε δημοψήφισμα. Στην πραγματικότητα, με βάση τα προγράμματα των κομμάτων, θα αποφασιστεί πώς θέλει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού να διαμορφωθεί η σχέση της χώρας με την Ε. Ε. Η αναμέτρηση αυτή θα αποσαφηνίσει τελικά αυτήν τη σχέση.

– Πώς κρίνετε την ατμόσφαιρα στην Ε. Ε. έναντι της Ελλάδας; Εχει επιδεινωθεί η διάθεση απέναντί μας;

– Δεν νομίζω ότι είναι πιο αρνητική από ό, τι στο παρελθόν. Υπάρχει ασφαλώς ένταση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ε.Ε. Το μεγαλύτερο μειονέκτημά μας στην Ευρώπη είναι ότι μιλάμε πολύ για την Ελλάδα αλλά λίγο με τους Ελληνες. Γι’ αυτό ακριβώς βρίσκομαι εδώ. Γιατί θέλω να μιλήσω κατευθείαν μαζί τους. Κι επειδή θεωρώ ότι οι Ελληνες έχουν δίκιο πως η τρόικα δεν είναι μια ανώνυμη εξουσία, πρέπει οι πολίτες να δουν ποιοι είναι αυτοί οι Ευρωπαίοι πολιτικοί.

– «Αν δεν τηρήσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της θα σταματήσουν οι εισροές κεφαλαίων από την Ευρώπη», είπατε πρόσφατα στην Bild. Προκαλέσατε σοκ, επειδή παραδοσιακά θεωρείστε ένας από τους καλύτερους φίλους μας στην Ευρώπη. Μήπως ήταν μια δήλωση που είχε ως βασικό αποδέκτη το αναγνωστικό κοινό της συγκεκριμένης εφημερίδας;

– Είμαι ρεαλιστής. Δεκαεπτά χώρες στην Ευρωζώνη συμφώνησαν στη σύναψη του Μνημονίου. Μεταξύ αυτών υπάρχουν χώρες όπως η Σλοβακία, όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό της Ελλάδας. Παρ’ όλα αυτά πληρώνει ένα δισ. ευρώ για τον μηχανισμό διάσωσης. Αν λοιπόν οι Ελληνες αποφασίσουν να ανατρέψουν τη σύμβαση, τότε θα κλείσουν οι κάνουλες της χρηματοδότησης. Για να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση απαιτείται ομοφωνία, η οποία δεν πρόκειται να επιτευχθεί. Αν αμφισβητηθεί το Μνημόνιο, παγώνει η χρηματοδότηση. Δεν το λέω για να σοκάρω τους Ελληνες.

– Δεν πιστεύετε δηλαδή ότι χρειάζονται τροποποιήσεις στο Μνημόνιο;

– Πρώτον, ένα κομμάτι του Μνημονίου προβλέπει τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ. Σε αυτό το σημείο δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Αυτό οφείλει να το κάνει η Ελλάδα, είτε είναι μέσα στο ευρώ, είτε όχι. Δεύτερον, στο Μνημόνιο υπάρχει πρόβλεψη για δικαιότερη φορολογική πολιτική, ώστε να μην πληρώνουν μόνο τα χαμηλά εισοδήματα φόρους και τα υψηλά εισοδήματα να εξάγουν τις καταθέσεις τους στην Ελβετία. Αυτό είναι λοιπόν ένα σωστό κομμάτι στο Μνημόνιο. Τρίτον και σε αυτό το σημείο έχουν δίκιο οι Ελληνες καμία οικονομία δε μπορεί να ανακάμψει χωρίς ανάπτυξη. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει μέσω του Μνημονίου για τη συρρίκνωση του χρέους, αλλά μέσα από την ώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Πιστεύω ότι τα θέματα αυτά θα συζητηθούν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

– Πιστεύετε ότι η νίκη του Ολάντ στη Γαλλία θα παίξει ένα θετικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση;

– Φυσικά. Προηγουμένως είχαμε μια συντηρητική κυβέρνηση, τόσο στο Βερολίνο όσο και στο Παρίσι. Τώρα εισάγονται νέες προτεραιότητες στην ατζέντα. Ο Γάλλος πρόεδρος κέρδισε τις εκλογές με βασική δέσμευση την αλλαγή του προγράμματος. Είναι παράλογο να συνεχίσει την πολιτική του προκατόχου του.


– Τι μπορεί να κάνει η Ευρωβουλή για την Ελλάδα;

– Εχουμε ήδη κάνει πολλά και προσπαθούμε ακόμη περισσότερα. Κυρίως στον τομέα της απασχόλησης. Δεν είναι δυνατόν αυτήν τη στιγμή το 50% των νέων να μην έχει δουλειά.

– Ναι, αλλά κάθε φορά που γίνεται λόγος για επενδύσεις και ανάπτυξη ανακύπτουν εμπόδια. Κι εσείς είχατε μιλήσει για επενδύσεις στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, αλλά ο αρμόδιος επίτροπος Οτινγκερ μάς προσγείωσε ανώμαλα, λέγοντας ότι η ηλιακή ενέργεια παραμένει μια πολύ ακριβή υπόθεση στην Ελλάδα.

– Αυτό με θυμώνει πολύ. Μιλάμε διαρκώς για το Μνημόνιο και τις δόσεις, ενώ ταυτόχρονα λέμε ότι το ένα δεν είναι ρεαλιστικό, το άλλο ανέφικτο. Είναι λάθος. Η Ελλάδα έχει ευκαιρίες. Δεν μπορώ να καταλάβω τι εννοεί ο κ. Οτινγκερ ότι οι επενδύσεις σε ηλιακή ενέργεια είναι πολύ ακριβές στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει άλλη χώρα στην οποία η αρχική πηγή, δηλαδή ο ήλιος, λάμπει περισσότερο από ό, τι στην Ελλάδα.

O κ. Τσίπρας να δώσει εξηγήσεις

– Το βασικό επιχείρημα των Ελλήνων ότι η Ευρώπη δεν θα μας εξωθήσει να εγκαταλείψουμε την Ευρωζώνη είναι πως αυτό κοστίζει ακριβά. Ισχύει αυτή η εκτίμηση;

– Δεν μπορώ να υπολογίσω το ακριβές κόστος. Ολα είναι εικασίες. Είμαι εδώ για να πείσω τους Ελληνες πως το καλύτερο είναι να παραμείνουν στο ευρώ, τηρώντας τις δεσμεύσεις τους. Υπάρχουν ορισμένοι που κάνουν σπέκουλα με αυτά τα θέματα: «Τι θα γίνει αν…;». Εγώ προσπαθώ με πράξεις να αποτρέψω αυτήν την εξέλιξη και αποφεύγω τη σεναριολογία. Ενα όμως ξέρω. Αυτήν τη στιγμή τα πράγματα είναι δύσκολα για την Ελλάδα μέσα στο ευρώ. Εκτός ευρώ θα είναι πολύ σκληρότερες οι συνθήκες.

– Τι σκοπεύετε να πείτε στον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή σας;

– Κατ’ αρχάς θα τον ακούσω. Δεν τον ξέρω, χαίρομαι που θα τον γνωρίσω. Κάθε πολιτικός, είτε λέγεται Τσίπρας είτε αλλιώς πρέπει να εξηγήσει στον λαό γιατί βαδίζει ένα συγκεκριμένο δρόμο. Ο κ. Τσίπρας λέει ότι δεν χρειάζεται να αποδεχθούμε το μνημόνιο, κατά τη γνώμη μου πρέπει να συνεχίσει τον συλλογισμό του, διευκρινίζοντας ότι σε αυτήν την περίπτωση θα ανασταλεί η χρηματοδότηση. Συμπεριφέρεται λες και είναι δυνατό να ακυρωθεί το μνημόνιο αλλά να συνεχίσει η ροή των κεφαλαίων. Υιοθετώντας τη λογική «οι Ευρωπαίοι δεν τολμούν». Είμαι συχνότερα στις Βρυξέλλες από κείνον, ξέρω τους συγκεκριμένους ανθρώπους. Πλανώνται όσοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει η ετοιμότητα για αναστολή της καταβολής των χρημάτων. Θυμόσαστε πόσο δύσκολο ήταν να αποδεσμευτούν οι τελευταίες δόσεις;

– Ναι, η τελευταία ήταν μάλιστα κατά 1 δισ. μικρότερη…

– Οντως. Δεν θα έπρεπε κανείς να τρέφει αυταπάτες. Υπάρχουν άνθρωποι πρόθυμοι να προχωρήσουν σε τέτοιες αποφάσεις. Την ημέρα απονομής του βραβείου Καρλομάγνου στο Ααχεν με ρωτούσαν οι κάτοικοι της πόλης γιατί ενώ κλείνει η βιβλιοθήκη της πόλης ξοδεύετε 400 δισ. για μηχανισμούς διάσωσης, γιατί 40 δισ. στην Ελλάδα; Η απάντησή μου ήταν: πιστεύω ότι πρέπει να παραμείνουμε μονοιασμένοι στην Ευρώπη.

Συνέντευξη στην Ξενια Κουναλακη / Καθημερινή

by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Συναφές: 

Γιατί μαύρισαν τη Μέρκελ στη Β. Ρηνανία-Βεστφαλία

Μας τυφλώνουν οι διαμορφωμένες πολιτικές πεποιθήσεις μας

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -