Η ψυχολογία του φασίστα – Του Βασίλη Ραφαηλίδη

Ας μάθουμε επιτέλους να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους και να μην παραποιούμε την ιστορία μας. Ο ελληνικός λαός, στην πλειοψηφία του, αγάπησε το Μεταξά. Όπως και οι Ιταλοί που αγάπησαν το Μουσολίνι, όπως και ο Γερμανοί που αγάπησαν το Χίτλερ, όπως και οι Ισπανοί που αγάπησαν το Φράνκο. Ο φασισμός είναι λαϊκισμός- και κάθε λαϊκισμός είναι φασισμός κατά βάσιν και κατ’ ουσίαν.


Ο φασισμός δεν αγαπά το μεγάλο κεφάλαιο (εκτός από το πάρα πολύ μεγάλο που τον γεννάει) και λατρεύει το μικρομεσαίο. Ο φασισμός είναι κοινωνικό καθεστώς σπέσιαλ για μικροαστούς. Όχι για αστούς, ούτε για προλετάριους. Οι αστοί και οι προλετάριοι βρέθηκαν αντίπαλοί του εξ αρχής. Και δεδομένου ότι στη λεγόμενη αστική κοινωνία δεν κυριαρχούν οι αστοί αλλά οι μικροαστοί, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς την απήχηση που είχαν στο λαό τα φασιστικά καθεστώτα.

Άλλωστε, οι στολές, οι παρελάσεις, οι λαμπαδηδρομίες, τα κολοσσιαία θεάματα αρένας, τα συνθήματα, το προγονικό μεγαλείο απ’ το οποίο ο χάλιας μικροαστός αντλεί δύναμη για να υποφέρει την ασημαντότητά του, όλα αυτά τα εκμεταλλεύτηκαν τέλεια όλοι οι φασίστες δικτάτορες. Και τα πλήθη ουρλιάζουν “ζήτω! Είσαι ο μπαμπάς μας”! Ο χάλιας μικροαστός πάντα έχει ανάγκη από έναν σούπερ πατέρα του έθνους, που να τον προστατεύει απ’ τους παμφάγους καπιταλιστές, αλλά και από τους κομμουνιστές που απειλούν το όνειρό του για ένα πέρασμα στην “ανώτερη τάξη”.

Κάθε μικροαστός ονειρεύεται τον αστό που ζεσταίνει μέσα του, που τον μεγαλώνει στο θερμοκήπιο της μεγάλης ελπίδας για ένα πέρασμα στην “ανώτερη τάξη”. Κάθε ψιλικατζής ονειρεύεται ένα σούπερ μάρκετ. Και επειδή το όνειρο για μερικούς πραγματοποιείται, όλοι οι χάχες πιστεύουν πως θα βγει αληθινό και γι αυτούς. Δεν έχει σημασία που οι περισσότεροι πεθαίνουν φτωχοί. Σημασία έχει που ο καπιταλισμός τους επιτρέπει να ονειρεύονται το δικό τους πλούτο. Και ο φασισμός, που είναι η ακραία μορφή καπιταλισμού, είναι μια εγγύηση για τη διατήρηση του ονείρου για ένα πέρασμα στην “ανώτερη τάξη”.

Το Φολκσβάγκεν ( το Λαϊκό Όχημα) είναι δημιούργημα του Χίτλερ. Αλλά υπάρχει ακόμα. Και ο αγκυλωτός σταυρός (η σβάστικα), αυτό το εκπληχτικής ψυχολογικής αποτελεσματικότητας λαϊκό σύμβολο, που δίνει φτερά στο σταυρό και τον κάνει να γυρίζει και να αλέθει, θα δώσει και στο χριστιανισμό τη δυναμική που του λείπει. Τώρα πια δεν είναι αμαρτία να σκοτώνει ο καλός χριστιανός. Και ο Μεταξάς, όπως και ο Μουσολίνι άλλωστε, ξέρουν καλά τι κάνουν όταν υιοθετούν σα σύμβολο το διπλό πέλεκυ. Που κόβει κεφάλια και από τα δεξιά και από τ’ αριστερά.

Κάτω απ’ αυτές τις ιδιάζουσες στο φασισμό συνθήκες ψυχολογίας της μάζας, και με το πρόσθετο πραγματικό κίνητρο της απειλής της περιουσίας απ’ τον καταχτητή που, βέβαια, δεν καταχτά μια χώρα για να κάνει περίπατο υπό το σεληνόφως στις ακρογιαλιές αλλά για να επωφεληθεί υλικά, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί οι Έλληνες έτρεξαν με τέτοια προθυμία στο μέτωπο και πολέμησαν τόσο καλά τους Ιταλούς.

Όχι όμως και τους Γερμανούς. Που είχαν ισχυρότερα σύμβολα, ισχυρότερα κίνητρα και κυρίως ισχυρότερη μικροαστική τάξη απ’ αυτή των μεσογειακών λαών. Που ακόμα και τον πόλεμο τον αντιλαμβάνονται σαν λαϊκή γιορτή.”

Απόσπασμα από το βιβλίο του Βασίλη Ραφαηλίδη, Ιστορία (κωμικοτραγική) του νεοελληνικού κράτους, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου.

(Κεφάλαιο 15. Ο ελληνοϊταλικός Πόλεμος (της Αλβανίας) σελ. 153-154)

  Πηγή

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές :

Ο Κάρλος Φουέντες και η νέα αριστερά

Χρυσή Αυγή – μέρος 2ο: Φωτογραφίες και βίντεο

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

8 CommentsΣχολιάστε

  • Τι να σχολιάσω τώρα. Από τότε που διάβασα το συγκεκριμένο βιβλίο του Ραφαηλίδη , άρχισα να βλέπω με διαφορετικό μάτι την Ιστορία. Εννοώ άρχισα να ψάχνω κριτικά και διαφορετικές απόψεις μεταξύ των ιστορικών , προκειμένου να διαμορφώσω αντίληψη για Ιστορικά γεγονότα, που μ’ ενδιαφέρουν κάθε στιγμή. Με την έκφραση ΄΄ μ’ ενδιαφέρουν ΄΄ εννοώ αυτά τα ιστορικά γεγονότα , που θεωρώ ότι έχω τη δυνατότητα να τα προβάλλω στην εποχή που ζούμε , ώστε να επιχειρήσω να κατανοήσω όσο το δυνατόν πληρέστερα τα συμβαίνοντα σήμερα.

  • Συμφωνώ με τον μωβ κύριο από πάνω 🙂
    Το συγκεκριμένο βιβλίο έπρεπε να μοιράζεται δωρεάν στην τρίτη Λυκείου κατά την αποφοίτηση.
    Για όλα όσα παρέλειψαν όλα τα σχολικά χρόνια να μας διδάξουν.

  • Λέει και πολλά άλλα -πολύ σωστά- το βιβλίο του Ραφαηλίδη: Για την χούντα-τα δάνεια που ξεκίνησαν από την ύπαρξη του Ελληνικού κράτους, τους εμφύλιους, το ΚΚΕ, την Μικρασιατική καταστροφή,τον Παπανδρέου, την Χούντα και στο τέλος του βιβλίου του έχει ένα παράρτημα με πολύ ενδιαφέρον σχολιασμό από το βιβλίο του Γεράσιμου Κακλαμάνη “Η Ελλάς ως κράτος δικαίου”.Αξίζει την ανάγνωση όχι μόνο γιατί είναι διαχρονικό, γιατί είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται τα γεγονότα, έχοντας σαν γνώμονα την αλήθεια. Πικρή, πολλές φορές, αλλά αλήθεια.

  • Ο φασισμός ΔΕΝ αγαπά το μικροαστο και το μεσοαστό. Δες οικονομική πολιτική του NSDAP, η ιστορία μιλά από μόνης της και δεν χρειάζεται πολλή ανάλυση.Ο φασισμός έχει ΕΡΩΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ με το μεγάλο κεφάλαιο. Ο φασισμός δεν υπήρχε καν πριν κεφαλαιοκράτες, που έβλεπαν τις καρέκλες τους να τρίζουν, να εγκαταστήσουν φασιστικές κυβερνήσεις στις περισσότερες χώρες της ευρώπης κατά το μεσοπόλεμο. Και πάλι η ιστορία μιλά μόνη της, αρκεί να δει κανείς πώς και πότε πήραν εξουσία Χίτλερ, Μουσολίνι αλλά και Μεταξάς και συνταγματάρχες αργότερα, αλλά και όπου άλλου ανά την υφήλιο. Κομματάκι επιδερμική νομίζω η οπτική του Ραφαηλίδη.