Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη;


Θα φύγει η Ελλάδα από το ευρώ; Και αν ναι, τι θα γίνει μετά;

Αυτό το ερώτημα τίθεται εδώ και μερικά χρόνια, αλλά το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, που έφερε στο προσκήνιο κόμματα που αντιτίθενται στο μνημόνιο, το καθιστά πιο επίκαιρο από ποτέ.

Αν οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη, θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τους όρους της διάσωσής τους, που συμπεριλαμβάνουν δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

Αν και οι περισσότεροι Έλληνες επιθυμούν την παραμονή της χώρας τους στο ευρώ, τα μέτρα λιτότητας, οι μειώσεις μισθών και η περικοπή των συντάξεων, τους κάνουν να δυσανασχετούν.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν πως μια ελληνική αποχώρηση θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, προκαλώντας πανικό και στις υπόλοιπες περιφερειακές χώρες, όπως είναι η Ισπανία.

Η Έφη Παππά είναι καθηγήτρια οικονομικών στο Universitat Autònoma de Barcelona, και μας μίλησε για το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ.

Μπορεί η Ελλάδα να εκδιωχτεί από την ευρωζώνη; Και αν ναι πως θα γίνει κάτι τέτοιο;

Δεν υπάρχει κανένα έγγραφο που να εξηγεί το αν μια χώρα μπορεί να διωχτεί από το ευρώ. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ που οδήγησε στο ευρώ, θα πρέπει να ξαναγραφτεί, αν είναι να διωχτεί κάποιο κράτος μέλος.


Είναι πιθανό η Ελλάδα να φύγει από μόνη της;

Μόνο έτσι μπορεί να συμβεί, επειδή δεν πιστεύω πως η ευρωζώνη θα έπαιρνε ποτέ την ευθύνη να την διώξει.

Τι θα συνέβαινε στα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης αν η Ελλάδα αποχωρούσε;

Αν η Ελλάδα αποφάσιζε να αποχωρήσει, αυτό θα προκαλούσε πολλές έμμεσες επιπτώσεις στα υπόλοιπα μέλη.  Αν φύγει, θα χρεοκοπήσει, και άρα δεν θα πληρώσει ολόκληρο το χρέος της, κάτι που θα προκαλέσει τεράστια αναταραχή σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα. Το ζήτημα είναι αν οι χώρες της ΕΕ διαθέτουν ρευστότητα… αν η Ελλάδα φύγει, μπορεί κάποιος επενδυτής να βάλει χρήματα στην Ιταλία, στην Ισπανία ή στην Πορτογαλία; Μάλλον όχι. Άρα κάποιος τρίτος θα πρέπει να προσφέρει ρευστότητα στα κράτη αυτά. Αν δεν το κάνει η ΕΚΤ, ή αν δεν μπορεί να το κάνει, τότε τίθεται εν αμφιβόλω η σταθερότητα της νομισματικής ένωσης συνολικά.

Είναι εύκολο να πούμε πως η έξοδος της Ελλάδας δεν θα στοιχήσει. Μπορεί αυτό να είναι αλήθεια. Αλλά τι θα γίνει μετά; Όλοι όσοι συζητούν την αποχώρηση της Ελλάδας, καλά θα κάνουν να αναλογιστούν τις συνέπειες της επόμενης μέρας.

Ποιοι είναι οι τομείς της ελληνικής οικονομίας που θα ωφελούνταν από την απομάκρυνση από το ευρώ, και ποιοι θα ζημιώνονταν;

Αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, θα καταστραφεί. Δεν υπάρχει κανένας τομέας που θα έβγαινε κερδισμένος. Αυτό που θα συμβεί είναι η επιστροφή της δραχμής, με πολλαπλές υποτιμήσεις, που ανάλογα με το ποιος θα κυβερνά την χώρα μπορεί να είναι ελεγχόμενες ή μη. Μιλάμε για υποτιμήσεις της τάξης του 50% τουλάχιστον!

Πολλοί πιστεύουν ότι θα κερδίσει ο τουρισμός, αφού η Ελλάδα θα γίνει φτηνός προορισμός. Αυτό ίσως να ισχύσει. Μπορεί όμως η ανάπτυξη να έρθει με τον τουρισμό; Όχι, διότι αν ο τουρισμός ήταν η πανάκεια, θα βοηθούσε και σήμερα. Η Ελλάδα χρειάζεται εξαγωγές.

Από την άλλη, αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, και πάει στην υποτιμημένη δραχμή, τότε αυτό θα ήταν καλό για τις ξένες επενδύσεις. Υπάρχει όμως ένα άσχημο κλίμα που δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, και που καλλιεργήθηκε έντονα τα δυο τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα έχασε την αξιοπιστία της. Για αυτό, προσωπικά δεν βλέπω κανένα κέρδος από την απομάκρυνση από το ευρώ.

Δεν θα βγουν κερδισμένοι οι Έλληνες εξαγωγείς;

Η Ελλάδα δεν έχει μεγάλες εξαγωγές. Εξάγει απλά αγροτικά προϊόντα. Δεν υπάρχει σημαντικός εξαγωγικός τομέας. Η Ελλάδα επίσης εξάγει υπηρεσίες και τουρισμό. Οι περισσότερες επιχειρήσεις χρωστάνε δάνεια σε ευρώ. Αν η χώρα πάει στη δραχμή, τα δάνεια θα παραμείνουν σε ευρώ. Συνεπώς, πολλές επιχειρήσεις θα πτωχεύσουν. Για αυτό και η αποχώρηση από το ευρώ θα σήμαινε ολοκληρωτική καταστροφή για την Ελλάδα.

Αν οι ελληνικές επιχειρήσεις κήρυτταν στάση πληρωμών, θα επηρεάζονταν οι ευρωπαϊκές τράπεζες;

Σίγουρα ναι στην Κύπρο, επειδή οι κυπριακές τράπεζες έχουν επενδύσει πολλά στο ελληνικό χρέος, και στις ελληνικές επιχειρήσεις. Έχουν υπερδανείσει, και τα ανοίγματα τους είναι εξαπλάσια του συνολικού κυπριακού ΑΕΠ. Άρα, θα ζήσουμε μια νέα Ισλανδία στην Μεσόγειο. Οι τράπεζες εκεί θα είναι τα πρώτα θύματα των ελληνικών εξελίξεων.

Λογιστικά και τεχνικά, είναι δύσκολο να εισαχθεί ένα νέο νόμισμα;

Οι περισσότεροι αναλυτές συγκρίνουν την Ελλάδα με την Αργεντινή. Αυτό όμως δεν ισχύει, αφού η Αργεντινή είχε ήδη το πέσο όταν διέκοψε την σύνδεση του με το αμερικανικό δολάριο. Η Ελλάδα δεν έχει δικό της νόμισμα σε κυκλοφορία. Άρα θα πρέπει να το ξαναφέρει. Στη συνέχεια θα ορίσει μια ισοτιμία με το ευρώ, θα κλείσει τις τράπεζες επ αόριστον, ώστε να μην υπάρξει φυγή κεφαλαίων και απόσυρση καταθέσεων. Πριν ανοίξουν και πάλι οι τράπεζες, το νέο νόμισμα θα έχει ήδη υποτιμηθεί πολλές φορές. Θα χρειαστεί χρόνος. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει μέσα σε μια ημέρα.

Μήπως τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα επιταχύνουν την έξοδο από το ευρώ;

Τα αποτελέσματα εκφράζουν την αγανάκτηση του ελληνικού λαού.  Τιμωρήθηκαν τα δυο κόμματα που κυβέρνησαν την χώρα εδώ και πολλά χρόνια. Ο λαός ψήφισε μάλλον με θυμό, και σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Τώρα όμως, αν ξαναγίνουν εκλογές, οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν πιο σοφά. Η πλειοψηφία δεν θέλει την απομάκρυνση από το ευρώ. Οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται την καταστροφή που θα ακολουθήσει αν επιστρέψει η δραχμή.

Το νέο νόμισμα θα προκαλούσε και πληθωρισμό;

Ασφαλώς. Αν φύγει η χώρα από το ευρώ, τρία πράγματα είναι σίγουρα: Πληθωρισμός, υποτίμηση, και κατάρρευση των τραπεζών.

Μήπως όμως, αυτός ο πληθωρισμός είναι επιθυμητός;

Μερικές φορές είναι καλός. Η Ελλάδα όμως δεν θα ζήσει τον πληθωρισμό, αλλά τον υπερπληθωρισμό. Και αυτός δεν είναι ποτέ επιθυμητός.

Τι θα συμβουλεύατε τους Έλληνες;

Αυτό είναι το πιο κρίσιμο ερώτημα. Θα τους έλεγα πως η χώρα αντιμετωπίζει μια πραγματική τραγωδία. Σαν την Αντιγόνη του Σοφοκλή, όπου ο θάνατος είναι προδιαγεγραμμένος. Η Αντιγόνη καταδικάστηκε να ταφεί ζωντανή στη σπηλιά από τον Κρέοντα, και όταν τελικά ο χορός τον έπεισε να της σώσει την ζωή, κατέφτασε ο αγγελιαφόρος λέγοντας πως η Αντιγόνη ήδη αυτοκτόνησε.

Έτσι και η σημερινή Ελλάδα, είναι καταδικασμένη όπως η Αντιγόνη, να ταφεί ζωντανή από τα μέτρα λιτότητας. Μόλις αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι να την λυπηθούν, θα είναι ήδη αργά, αφού η Ελλάδα θα έχει αυτοκτονήσει, αποφασίζοντας να βγει από το ευρώ. Δυστυχώς δεν έχω πολλές ελπίδες για την Ελλάδα.

   Πηγή: aljazeera.com,  antinews.gr

by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Συναφές: 

Το εφιαλτικό σενάριο: Πέντε βήματα για την έξοδο από το ευρώ

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

8 CommentsΣχολιάστε

  • Υπόθεση του ανταποκριτή του βρετανικού Independent στην Αθήνα
    Ξεκινώντας από την υπόθεση ότι θα σχηματίσουν κυβέρνηση κόμματα που τάσσονται κατά του μνημονίου, ο ανταποκριτής του βρετανικού «The Independent» στην Αθήνα, Ντάνιελ Χάουντεν, περιγράφει ένα σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σε πέντε βήματα:

    Βήμα 1: Η νέα κυβέρνηση καταγγέλλει τα μνημόνια και αρνείται να επιβάλει περικοπές και αυξήσεις φόρων που απαιτεί η τρόϊκα.

    Βήμα 2: Η τρόικα αποφασίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν συνεργάζεται και αρνείται να εγκρίνει την εκταμίευση της νέας δόσης των 31 δισ. ευρώ που αναμένει η Ελλάδα μέχρι τα τέλη του Ιουνίου.

    Βήμα 3: Τον Ιούλιο η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεμείνει από ευρώ. Δεν μπορεί να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και επιδόματα του δημοσίου. Ο κόσμος πληρώνεται με προσωρινό νόμισμα, το οποίο η κυβέρνηση λέει ότι θα είναι εξαγοράσιμο σε μελλοντικό χρόνο. Οι παραλήπτες μπορούν να το ανταλλάσσουν για αγαθά στα καταστήματα.

    Βήμα 4: Μετά έναν μήνα, τον Αύγουστο, η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει ομόλογο 3,7 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκές τράπεζες και ξένους επενδυτές. Χωρίς αρκετά ευρώ στα ταμεία, και χωρίς βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναγκάζεται να κηρύξει χρεοκοπία. Οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες είναι ανάμεσα στους μεγαλύτερους κατόχους ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, χρεοκοπούν αμέσως. Το αποτέλεσμα είναι γενικός πανικός, καθώς οι Ελληνες σπεύδουν να σηκώσουν τις καταθέσεις τους.

    Βήμα 5: Η κυβέρνηση κηρύσσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ανακοινώνει ότι όλες οι τραπεζικές καταθέσεις σε ευρώ θα μετατραπούν σε νέες δραχμές, από την άλλη μέρα το πρωί. Στρατιώτες αναπτύσσονται στα σύνορα για να εμποδίσουν κόσμο που επιχειρεί να βγάλει βαλίτσες με ευρώ στο εξωτερικό. Η Τράπεζα της Ελλάδος τυπώνει χρήμα για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του δημοσίου και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η αξία του νέου νομίσματος κατακρημνίζεται, προκαλώντας τεράστιο πληθωρισμό.

  • Κρούγκμαν:

    1. Η Ελλάδα βγαίνει από το ευρώ πολύ πιθανών τον επόμενο Μήνα

    2. Τεράστιες αναλήψεις από ισπανικές και ιταλικές τράπεζες καθώς οι καταθέτες θέλουν να μεταφέρουν τα χρήματα τους στην Γερμανία.

    3α. Ίσως- απλά ίσως -να μπουν ντε φάκτο ελέγχοι στην μεταφορά κεφαλαίων με τις τράπεζες να απαγορεύουν την έξοδο κεφαλαίων από τις χώρες και ίσως εισαγωγή ορίων στις ημερήσιες αναλήψεις

    3β. Εναλλακτικά -ή ίσως σε συνδυασμό- τεράστιες πιστώσεις από την ΕΚΤ ώστε να μην καταρρεύσει η ευρωτραπεζική αγορά άμεσα.

    4α. Η Γερμάνια έχει την επιλογή: Να δεχτεί τεράστιες άμεσες δημόσιες απαιτήσεις από την Ιταλία και την Ισπανία συν μια δραστική αλλαγή πολιτικής — Βασικά για να δοθεί στην Ισπανία κάποια ελπίδα χρειάζεται εγγυήσεις για το χρέος της ώστε να κρατηθεί το κόστος δανεισμού χαμηλά και αναθεώρηση προς τα πάνω του πληθωρισμού με σχετική πιθανή αναπροσαρμογή των τιμών ή…

    4β. Τέλος του ευρώ.

    Και μιλάμε για μήνες κι όχι για χρόνια πριν να παιχτεί αυτό το σενάριο