Το εφιαλτικό σενάριο: Πέντε βήματα για την έξοδο από το ευρώ


Ξεκινώντας από την υπόθεση ότι θα σχηματίσουν κυβέρνηση κόμματα που τάσσονται κατά του μνημονίου, ο ανταποκριτής του βρετανικού «The Independent» στην Αθήνα, Ντάνιελ Χάουντεν, περιγράφει ένα σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σε πέντε βήματα:

Βήμα 1: Η νέα κυβέρνηση καταγγέλλει τα μνημόνια και αρνείται να επιβάλει περικοπές και αυξήσεις φόρων που απαιτεί η τρόϊκα.

Βήμα 2: Η τρόικα αποφασίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν συνεργάζεται και αρνείται να εγκρίνει την εκταμίευση της νέας δόσης των 31 δισ. ευρώ που αναμένει η Ελλάδα μέχρι τα τέλη του Ιουνίου.

Βήμα 3: Τον Ιούλιο η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεμείνει από ευρώ. Δεν μπορεί να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και επιδόματα του δημοσίου. Ο κόσμος πληρώνεται με προσωρινό νόμισμα, το οποίο η κυβέρνηση λέει ότι θα είναι εξαγοράσιμο σε μελλοντικό χρόνο. Οι παραλήπτες μπορούν να το ανταλλάσσουν για αγαθά στα καταστήματα.

Βήμα 4: Μετά έναν μήνα, τον Αύγουστο, η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει ομόλογο 3,7 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκές τράπεζες και ξένους επενδυτές. Χωρίς αρκετά ευρώ στα ταμεία, και χωρίς βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναγκάζεται να κηρύξει χρεοκοπία. Οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες είναι ανάμεσα στους μεγαλύτερους κατόχους ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, χρεοκοπούν αμέσως. Το αποτέλεσμα είναι γενικός πανικός, καθώς οι Ελληνες σπεύδουν να σηκώσουν τις καταθέσεις τους.

Βήμα 5: Η κυβέρνηση κηρύσσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ανακοινώνει ότι όλες οι τραπεζικές καταθέσεις σε ευρώ θα μετατραπούν σε νέες δραχμές, από την άλλη μέρα το πρωί. Στρατιώτες αναπτύσσονται στα σύνορα για να εμποδίσουν κόσμο που επιχειρεί να βγάλει βαλίτσες με ευρώ στο εξωτερικό. Η Τράπεζα της Ελλάδος τυπώνει χρήμα για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του δημοσίου και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η αξία του νέου νομίσματος κατακρημνίζεται, προκαλώντας τεράστιο πληθωρισμό.


____

Το CNN σε καυστικό του άρθρο επιχειρεί επίσης να απαντήσει στο ερώτημα που θεωρεί ότι βρίσκεται στα χείλη των Ευρωπαίων: «Γιατί να μην αφήσουμε την Ελλάδα να βουλιάξει;». Όπως εξηγεί ο αρθρογράφος η Ελλάδα είναι ο «άρρωστος της Ευρώπης» και οι λαοί άλλων ευρωπαϊκών δημοκρατιών αναρωτιούνται αν αξίζει να σωθεί με περισσότερα δισ. από τα χρήματά τους. Συμπληρώνει δε ότι με γεωστρατηγικούς όρους η χώρα μας θεωρείται πλέον περιφερειακή: «Δεν έχει αποθέματα πετρελαίου και βασίζεται στην γεωργία και τον τουρισμό…Αντιστοιχεί μόλις στο 5% της οικονομικής παραγωγής της Ε.Ε.».

Το Reuters υποστηρίζει σε δημοσίευμά του ότι οι τράπεζες στο εξωτερικό ετοιμάζονται σιωπηρά για την έναρξη διαπραγμάτευσης νέου ελληνικού νομίσματος. Μάλιστα, όπως αναφέρει, ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν είχαν διαγράψει τη δραχμή από τα συστήματά τους κατά την εισαγωγή του ευρώ και θα είναι έτοιμες με το πάτημα ενός κουμπιού, εάν η Ελλάδα αναγκαστεί να επαναφέρει δικά της εθνικά χαρτονομίσματα και κέρματα.

Στο πολιτικό θρίλερ των τελευταίων ημερών αφιερώνει το τεύχος του ο Economist κυκλοφορώντας με εξώφυλλο στο οποίο η Ελλάδα αποκαλείται «Αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης». Μεταξύ άλλων αναφέρει πως η εγκατάλειψη του ευρώ θα προκαλούσε χάος και θα εξαφάνιζε τις καταθέσεις.

Εκτενές αφιέρωμα στην Ελλάδα έχει και η γαλλική Le Monde με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ελληνική θύελλα στην Ευρώπη». Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το ελληνικό δηλητήριο παραλύει την Ευρώπη», ενώ υπογραμμίζει ότι «η εξέγερση των ψηφοφόρων εναντίον της λιτότητας, υποθηκεύει το ευρωπαϊκό σχέδιο βοήθειας, ενώ επανέρχεται στη σκηνή το θέμα εξόδου της Αθήνας από τη Νομισματική Ένωση».

 by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Συναφές:

Υπάρχει δρόμος προς μια νέα ευημερία;

Όσες εκλογές κι αν κάνουμε, το δίλημμα θα είναι το ίδιο

Το φάντασμα του Τσίπρα – Του Κώστα Βαξεβάνη

Δραχμή ή Ευρώ 

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

10 CommentsΣχολιάστε

  • Θα συμφωνούσα με τον ανταποκριτή στη περίπτωση που δίπλα σε κάθε βήμα προέβλεπε την υποβάθμιση των οικονομιών των Χωρών της Ευροζώνης και επιπλέον πόσο κατά τη γνώμη του θα ήταν η υποτίμηση του Ευρώ. Για να τον βοηθήσω στο 5ο βήμα η ισοτιμία π.χ. δολλαρίου – ευρώ θα ήταν 1 δολλάριο μηδέν ευρώ , γιατί απλούστατα θα έπαυε το ευρώ να υπάρχει. Όσο σοβαρή είναι η πρόβλεψή μου , άλλο τόσο είναι σοβαρή η πρόβλεψη των 5 βημάτων. Ή μήπως η δική μου πρόβλεψη είναι περισσότερο σοβαρή;