Για τους Έλληνες μεταρρυθμιστές, δεν αρκούν οι καλές ιδέες


Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ‘New York Times’, και αναφέρεται σε πρόσφατα γεγονότα που καταδεικνύουν την διαφθορά, ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα του ελληνικού κράτους. Δικαιολογημένα ο ξένος αναγνώστης θα σχηματίσει την άποψη ότι η Ελλάδα είναι τριτοκοσμικό κράτος.Όπως και δικαιολογημένα, θα αγανακτήσει ο έντιμος Έλληνας πολίτης.

___

“Για σχεδόν δύο χρόνια, ο Διομήδης Σπινέλλης ήταν επικεφαλής μιας υπηρεσίας που ανέπτυξε καινοτόμο λογισμικό για να βοηθήσει την Ελλάδα να πατάξει την φορολογική απάτη. Καθημερινά έστελνε αναφορές στους προϊσταμένους του, σχετικά με το ποιες ΔΟΥ υστερούσαν στο κλείσιμο των υποθέσεων και στην είσπραξη φορολογικών εσόδων.

Ο κ. Σπινέλλης είχε διεκόψει το 2009 μια λαμπρή σταδιοδρομία ως καθηγητής πληροφορικής για να εργαστεί  στο Υπουργείο Οικονομικών. Όμως, τον περασμένο Σεπτέμβριο παραιτήθηκε, απογοητευμένος που οι προϊστάμενοι του έκαναν ελάχιστα, αν όχι τίποτα, με τα δεδομένα που τους παρείχε.

«Δεν θυμάμαι ποτέ να υπήρξε κάποια ενθουσιώδη ανταπόκριση” είπε με σαφώς υποτιμητικό τρόπο ο κ. Σπινέλλης, σε συνέντευξή που έδωσε στο γραφείο του στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου επέστρεψε μετά την παραίτηση του από το Υπουργείο Οικονομικών.

Οι ξένοι δανειστές της χώρας, σε αντάλλαγμα για το πακέτο βοήθειας που δίνουν στην Ελλάδα ώστε να αποφευχθεί η καταστροφική χρεοκοπία,  έχουν ζητήσει ριζικές μεταρρυθμίσεις για να γίνει το κράτος πιο αποτελεσματικό και να εισπράττει περισσότερα φορολογικά έσοδα. Όμως η εμπειρία του κ. Σπινέλλη έδειξε ότι τα αναγκαία μέτρα  μπορούν εύκολα να παρακαμφθούν ή να υπονομευθούν από τους πολιτικούς.

Η κυβέρνηση του τεχνοκράτη πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, αποδεικνύεται αδύναμη να αναδιοργανώσει την αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση, η οποία  μέχρι τώρα λειτουργούσε ως στήριγμα για την εξουσία των ιδίων πολιτικών (ακόμα και αυτών που μετέχουν στην κυβέρνηση) που  καλούνται τώρα να την διορθώσουν. Είναι μια συνταγή που οδηγεί σε αδιέξοδο, και εγγυάται  ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που ζητήθηκε να γίνουν.


“Στην Ελλάδα, η κυρίαρχη δύναμη είναι η δύναμη της αντίστασης, η δύναμη της αδράνειας», δήλωσε ο Γιώργος Φλωρίδης. “Τα κύρια κέντρα εξουσίας στην Ελλάδα – τα πολιτικά κόμματα, οι επιχειρηματίες, οι επαγγελματικές συντεχνίες, τα συνδικάτα του δημόσιου τομέα- αγωνίζονται να διατηρήσουν τα προνόμιά τους, μπλοκάροντας τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα μπορούσαν να καταστήσουν την οικονομία πιο λειτουργική”.

Ο αργός ρυθμός των αλλαγών είναι ένας λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση και η τρόικα έχουν επιλέξει πιο σκληρά μέτρα, όπως αυξήσεις στην φορολογία και περικοπές μισθών, που έσπρωξαν την οικονομία βαθύτερα στην ύφεση.

Η αλλαγή γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, όταν η διαφθορά φαίνεται να βρίσκεται στο DNA του ελληνικού κράτους. Τον περασμένο μήνα, ο Γιάννης Καπελέρης, γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών για φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις, αναγκάστηκε να παραιτηθεί προκειμένου να διευκολυνθεί η δικαστική έρευνα για την μη είσπραξη των προστίμων που επεβλήθησαν σε εταιρείες καυσίμων. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Επίσης τον περασμένο μήνα, ο επιχειρησιακός διευθυντής Ειδικών Υποθέσεων του ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Παπαχατζής, ήταν μεταξύ των 53 ατόμων που συνελήφθησαν με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, τοκογλυφίας και εκβίασης κατ΄ επάγγελμα .

Άλλο σημάδι της σχέσης μεταξύ υποκόσμου και πολιτικής, είναι ότι όλοι εκείνοι που συνελήφθησαν στην Θεσσαλονίκη είχαν δεσμούς και με τα τρία κόμματα που υποστηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό: τους Σοσιαλιστές, το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και τη σκληρή δεξιά, ΛΑΟΣ (ο Καραμπέρης ήταν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης πέρυσι με το ΛΑΟΣ, με το σύνθημα “καθαρά χέρια, καθαρές ιδέες.”)

Ο κ. Σπινέλλης θεωρούταν εκπρόσωπος της νέας γενιάς. Είχε προσληφθεί μέσω μιας ανοικτής κυβερνητικής πρωτοβουλίας που ξεκίνησε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα για την προώθηση της αξιοκρατίας (οι γνώστες λένε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία τελικά προώθησε σε μεγάλο βαθμό την αναξιοκρατία, αλλά με διαφορετικό τρόπο).

Τα πράγματα ξεκίνησαν καλά για τον κ. Σπινέλλη. Προΐστατο μιας ομάδας 800 ατόμων για τη δημιουργία βάσεων δεδομένων για την διασταύρωση της ιδιοκτησίας και των μεγάλων χρηματικών ποσών που έφυγαν στο εξωτερικό, που δεν ανταποκρίνονταν στο δηλωθέν εισόδημα. Μην μπορώντας να προσλάβει, να απολύσει, ή να δώσει μπόνους παραγωγικότητας – αυτά είναι άγνωστα για το ελληνικό δημόσιο- αντάμειψε ανεπίσημα τους εργατικούς υπαλλήλους, απλά με καλύτερες θέσεις στάθμευσης.

Αλλά όσο περνούσε ο καιρός, ένιωθε όλο και πιο απογοητευμένος. Οι εκθέσεις του για το ποιες φορολογικές υπηρεσίες  είχαν χαμηλή απόδοση, δεν κινητοποιούσαν κανέναν.

Σε ομιλία του το Δεκέμβριο μίλησε ανοιχτά για τη διαφθορά, και περιέγραψε το σύστημα “4-4-2”. Αυτό σημαίνει ότι  το 40% των φόρων  είναι η έκπτωση που παρέχει το Δημόσιο, 40% καταλήγει στις τσέπες των εφοριακών και μόνο τα 20% του αρχικού ποσού φτάνει στα δημόσια ταμεία.

Ο κ. Οικονόμου (αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αλλά και υψηλόβαθμο στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος,) δήλωσε ότι ήταν δύσκολο για το υπουργείο να ενεργήσει με βάση τα στοιχεία του κ. Σπινέλλη, επειδή δεν υπάρχει τέτοια υποδομή. “Πράγματι έβγαιναν οι αναφορές κάθε απόγευμα», είπε ο κ. Οικονόμου. «Οι αναφορές αυτές ερχόταν στο γραφείο μου, καθώς και άλλων τα γραφεία, αλλά δεν υπάρχει κανένα σύστημα για τη διαχείριση τους”. Επίσης είπε ότι το υπουργείο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη δημιουργία ενός τέτοιου συστήματος, αλλά τέτοιες  ριζοσπαστικές αλλαγές απαιτούν χρόνο.

“Είμαστε υποτίθεται μια ευρωπαική χώρα, αλλά ο τρόπος που λειτουργούν τα πράγματα μοιάζουν με χώρα του τρίτου κόσμου”, δήλωσε μια εργαζόμενη στην εφορία. Ο υπολογιστής της χρησιμοποιεί παλιό λειτουργικό σύστημα, Windows 2000, ενώ  η μείωση του προσωπικού (εξαιτίας της λιτότητας)  έχει προκαλέσει μεγαλύτερη συσσώρευση υποθέσεων. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Λόγω των περικοπών στους  μισθούς,  αρκετοί πολίτες δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Υπάρχει όμως μια νότα αισιοδοξίας, λένε οι ειδικοί: Το όλο σύστημα, με το οποίο οι πολιτικοί χρησιμοποιούσαν κρατικά χρήματα για να ευνοούν κάποιους και να κερδίζουν ψηφοφόρους,  καταρρέει υπό την πίεση της οικονομικής κρίσης.

«Όταν η ροή του χρήματος σταματάει, τα πράγματα αλλάζουν», είπε ο κ. Σπινέλλης.

__

by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Συναφές: 

Η μεγάλη λεηλασία της χώρας

‘Να προσέχετε τα κόμματα ! ‘

Το πρόσωπο της ελληνικής κρίσης.

Η Ελλάδα είναι ένα από τα μεγαλύτερα Brands που ποτέ δεν έγινε Branding

Μύθος η πολύ μεγάλη αύξηση των μισθών στην Ελλάδα

Πρέπει να προτιμάμε πάντα τα Ελληνικά προϊόντα ;

Δραχμή ή Ευρώ ?

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Προσθήκη σχολίουΣχολιάστε

  • Το κακό είναι ότι κι όσοι (λίγοι!) μπήκαν στο δημόσιο τομέα και προσπάθησαν να διορθώσουν πράγματα και καταστάσεις τους “πέταξε το σύστημα έξω και τους παραίτησε”!
    Προφανώς αν δεν υπάρχει πολιτική βούληση (και πως να υπάρξει με τους συγκεκριμένους πολιτικούς!!) το χάος θα εξακολουθήσει να υπάρχει (και θα βολεύει τους γνωστούς των γνωστών πολιτικών – γιατί από αυτούς δημιουργήθηκε και θα εξαθλιώνει τους άγνωστους-καθημερινούς ανθρώπους) και θα τραβάει στο κενό την όποια προσπάθεια βελτίωσης.
    Το συμπέρασμα είναι η ανάγκη για ένα άλλο σύστημα, με άλλες αξίες, τρόπους και θέσεις… ουτοπικό; ίσως και η μόνη επιτακτική λύση στο αδιέξοδο; …θα δείξει.

    • το ότι αρχίσαμε και κατανοούμε το σύστημα είναι κάτι, γιατί απλά η λύση του προβλήματος ξεκινάει με την κατανόηση του
      την οργή που νοιώθουμε γι αυτό και το πως θα την κατευθύνουμε και θα την μετουσιώσουμε σε επιλογή είναι ένα επόμενο βήμα το οποίο σύντομα θα κληθούμε να κάνουμε
      έχει ωριμάσει όμως ακόμη η ελληνική κοινωνία ώστε να περάσει στο συλλογικό απο το ατομικό?

  • σε μια συνεντευξη του o Ράμφος είχε πει ότι η ανατροπή μπορεί να ξεκινά κι απο ένα μουγκρητό

  • οι πολιτικοί είναι αυτοί που μας αξίζουν
    μια συναλλαγή πάντα θέλει δύο

    γιατί όπως είπε κι ο ποιητής : ” δεν φταίει αυτός, τόσος ήτανε…”

    εμείς φταίμε που επιβραβεύαμε τόσα χρόνια τη μετριότητα, ας αποδείξουμε τώρα το αντίθετο… αλλιώς καλά να πάθουμε, δεν μας αξίζει κάτι καλύτερο

  • Δηλαδή κ. Οικονόμου ποια υποδομή χρειάζεται για να ελέγξτε τι συμβαίνει και κάποιες ΔΟΥ δεν έχουν έσοδα ?
    Και αν δεν υπάρχει η υποδομή, γιατι δεν φροντίσατε να δημιουργηθεί ?
    Η λύση ήταν να πετάξετε τα στοιχεία στον κάλαθο των αχρήστων ?

    Μετά αναρωτιόμαστε γιατί φτάσαμε εδώ.
    Το εκπληκτικό είναι ότι μετά από αυτή την δήλωση, παραμένει μέλος της κυβέρνησης !
    Να ταν μόνο αυτός …

  • τώρα αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει εδώ και 35 χρόνια περίπου στη χώρα μας??
    εάν ναι, τότε χρειαζόμαστε άλλα τόσα χρόνια τουλάχιστον για να ξεβολευτούμε όλοι μας να αποβάλουμε από το DNA μας τον ωχαδερφισμό την αδιαφορία και όλα αυτά τα χαριτωμένα που μας χαρακτηρίζουν για να κάνουμε ριζικές αλλαγές έτσι ώστε κάποτε αυτοί που θα ζουν εδώ που μόνο Έλληνες δεν νομίζω ότι θα είναι να ζήσουν με αξιοπρέπεια και τιμιότητα!!!
    Απορώ πολλές φορές γιατί μας κακοφαίνεται αυτή η κατάσταση που βιώνουμε??

  • φαντάζομαι πάντα ξέραμε τι γίνεται, απλά συμμετείχαμε…

    και πως να διορθώσουν το πρόβλημα αυτοί που είναι μέρος του? πως θα “αυτοεξοριστούν” οι πολιτικοί ?
    όταν καλούνται να αυτοτιμωρηθούν στις εξεταστικές ?

  • ίσως φταίει και το ότι στην Ελλάδα εκτελεστική και νομοθετική εξουσία είναι ένα και το αυτό