Γκρίνια – ο μεγάλος εχθρός του γάμου


Είναι πολύ συνηθισμένη μεταξύ των ζευγαριών και ενδεχομένως είναι τόσο τοξική για τον γάμο όσο και η μοιχεία. Γιατί όμως να είναι τόσο δύσκολο να σταματήσει η γκρίνια;

Μόλις ο σύζυγος δάγκωσε το σάντουιτς που του είχε ετοιμάσει η γυναίκα του για μεσημεριανό γεύμα, αισθάνθηκε  κάτι περίεργο. Υπήρχε ένα σημείωμα ανάμεσα στο ζαμπόν και το τυρί. Το έβγαλε από το στόμα του, και είδε ό, τι η γυναίκα του είχε γράψει το εξής: «Να είσαι στην είσοδο του εμπορικού κέντρου στις 6 μ.μ.”

Το ζευγάρι είχε ξεκινήσει την ανακαίνιση της κουζίνας του σπιτιού, και η σύζυγός ήθελε να του υπενθυμίσει ότι πρέπει να διαλέξουν τα πλακάκια δαπέδου.  Αυτός θεωρούσε ότι δεν υπήρχε βία για να κάνουν αυτή την δουλειά. Η πράξη της του φάνηκε  ανήκουστη.

Η σύζυγος πίστευε  ότι το σημείωμα ήταν ένας έξυπνος τρόπος να τραβήξει την προσοχή του. Όμως αυτός δεν το είδε έτσι, και σίγουρα δεν κατανοούσε τον λόγο να υπάρχει σημείωμα μέσα στο σάντουιτς.

Γκρίνια –  το αποτέλεσμα, όταν ο ένας ζητάει κάτι, ο άλλος τον αγνοεί κατ’ εξακολούθηση, και στο τέλος και οι δύο αισθάνονται ενοχλημένοι – -είναι ένα ζήτημα που κάθε ζευγάρι θα αντιμετωπίσει  κάποια στιγμή. Η δυναμική της γκρίνιας μπορεί να αποδειχτεί τόσο επικίνδυνη για ένα γάμο, όσο η μοιχεία ή η κακή οικονομική κατάσταση.

Γιατί γκρινιάζουμε; «Έχουμε την πεποίθηση ότι δεν θα πάρουμε αυτό που θέλουμε από τον άλλο, οπότε αισθανόμαστε ότι πρέπει να το ζητάμε διαρκώς, προκειμένου να τα καταφέρουμε», λέει ο Scott Wetzler, ψυχολόγος και Αντιπρόεδρος του Τμήματος Ψυχιατρικής  στο Ιατρικό Κέντρο Montefiore της Νέας Υόρκης. Είναι ένας φαύλος κύκλος: Ο αποδέκτης της γκρίνιας, κουρασμένος ψυχολογικά,  αρχίζει με τον χρόνο να ανθίσταται περισσότερο, γεγονός που κάνει τον άλλο να  γκρινιάζει ακόμα περισσότερο.


Η προσωπικότητα παίζει σημαντικό ρόλο. Ένα εξαιρετικά οργανωτικό και αγχώδες άτομο δεν μπορεί να σταματήσει εύκολα να κάνει υπενθυμίσεις, ειδικά εάν ο σύζυγος έχει την τάση να ασχολείται με τις εκκρεμότητες την τελευταία στιγμή. Ασφαλώς, αρκετοί άνθρωποι είναι εκ φύσεως τεμπέληδες, οπότε θα μπορούσαν να κάνουν τον οποιοδήποτε να γκρινιάζει.

Δεν αποκλείεται να υπάρχουν άντρες που γκρινιάζουν, και οι σύζυγοι τους δυσανασχετούν για την  γκρίνια. Όμως οι ειδικοί λένε, ότι  οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να γκρινιάζουν,  κυρίως επειδή αισθάνονται πιο υπεύθυνες για τη διαχείριση του σπιτιού και την οικογενειακή ζωή. Επιπλέον αντιλαμβάνονται πιο εύκολα τα πρώιμα σημάδια  προβλημάτων σε μια σχέση. Όταν οι γυναίκες ζητούν κάτι και δεν λαμβάνουν απάντηση, αμέσως θεωρούν ότι  κάτι δεν πάει καλά. Όμως, το πρόβλημα είναι ότι ζητώντας κάτι κατ ‘επανάληψη, κάνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα.

Οι άνδρες ευθύνονται και αυτοί, γιατί δεν δίνουν πάντα σαφή απάντηση. Σίγουρα, ένας άντρας θα μπορούσε να αποσυντονίσει τη σύζυγό του όταν είναι ενοχλημένος. Η γκρίνια μπορεί να τον κάνει να αισθάνεται σαν ένα μικρό αγόρι που μάλωσε με τη μητέρα του. Αλλά πολλές φορές συμβαίνει να μην απαντάει γιατί δεν γνωρίζει ακόμα την απάντηση, ή επειδή ξέρει ότι η απάντηση θα την απογοητεύσει.

Η γκρίνια μπορεί να έχει πρωταρχικής σημασίας συμβολή σε ένα διαζύγιο, ιδίως όταν τα ζευγάρια αρχίζουν να μαλώνουν, αντί να συζητούν για τη ρίζα του προβλήματος που προκαλεί την γκρίνια. Τα ζευγάρια που βρίσκουν τρόπο να μειώσουν αυτό τον τύπο της αρνητικής επικοινωνίας αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες να παραμείνουν μαζί.

Έρευνα που  δημοσιεύθηκε το 2010 στο “Journal of Family Psychology”, έδειξε ότι τα ζευγάρια που ήταν  δυστυχισμένα πέντε χρόνια μετά τον γάμο τους, εμφάνιζαν αύξηση κατά 20% στην αρνητική επικοινωνία που σχετίζεται με την γκρίνια, και μείωση κατά 12% στην θετική επικοινωνία.

Υπάρχουν και καλά νέα. Τα ζευγάρια μπορούν να διδαχτούν πως να σταματήσουν την γκρίνια.

Οι ειδικοί λένε ότι το πρώτο βήμα για τον περιορισμό της γκρίνιας, είναι να αναγνωρίσετε  ότι έχετε πάρει λάθος δρόμο.  Θα πρέπει να προσπαθήσετε να  καταλάβετε τι κάνει τον άλλο να συμπεριφέρεται με τρόπο που σας ενοχλεί. Μήπως ο σύζυγος σας δεν είναι τεμπέλης και ψυχρός, αλλά καταπονημένος και κουρασμένος; Μήπως η σύζυγος σας υπονοεί ότι δεν σας έχει εμπιστοσύνη; Ή μήπως απλώς είναι υπερφορτωμένη με  πολλές δουλειές του σπιτιού;

Κάποιες συμβουλές και για τους δύο συζύγους :

• Ηρεμήστε και οι δύο. Παραδεχτείτε ότι υπάρχει πρόβλημα και συζητείστε  για το πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε μαζί. Και οι δύο θα πρέπει να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας, και η δέσμευση τήρησης κάποιων κανόνων θα βοηθήσει σ αυτό.

• Κοιτάξτε το από τη σκοπιά του άλλου. “Αγάπη μου, όταν με αγνοείς αισθάνομαι ότι δεν με αγαπάς.” «Αισθάνομαι ότι δεν εκτιμάς αυτά που ήδη έχω κάνει, όταν μου γκρινιάζεις».

• Εάν είστε ο γκρινιάρης, συνειδητοποιήστε ότι ζητάτε κάτι. Χρησιμοποιήστε στην πρόταση σας το πρώτο πρώσοπο και όχι το δεύτερο πρόσωπο. Πείτε: «Θα ήθελα να πληρώσεις το λογαριασμό της πιστωτικής στην ώρα του,” αντί για “Ποτέ δεν πληρώνεις τον λογαριασμό  στην ώρα του.”

• Εξηγήστε γιατί θεωρείτε σημαντικό το αίτημά σας . “Ανησυχώ για τα οικονομικά μας, όταν αργείς να πληρώσεις τους λογαριασμούς. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να πληρώνουμε πρόστιμα.”

• Αναλογιστείτε τις προτεραιότητες. Σιγουρευτείτε ότι ζητάτε κάτι που είναι ρεαλιστικό και αναγκαίο. Θα πρέπει πράγματι να αλλάξετε άμεσα την λάμπα;

• Θέστε χρονικά πλαίσια. Ρωτήστε τον  σύντροφός σας πότε πιστεύει ότι θα τελειώσει την δουλειά που ανέλαβε. («Θα μπορούσες να αλλάξεις τα λάδια του αυτοκινήτου αυτό το Σαββατοκύριακο;”) Αφήστε τον να σας πει πότε βολεύει καλύτερα και αυτόν για να το κάνει.

• Εάν είστε ο αποδέκτης της γκρίνιας,  δώστε μια σαφή απάντηση στο αίτημά του συντρόφου σας. Πείτε ειλικρινά, αν μπορείτε να κάνετε ό, τι σας ζητάει, και πότε. Τελειώστε ότι λέτε ότι θα κάνετε.

• Εξετάστε το ενδεχόμενο εναλλακτικών λύσεων. Ίσως αξίζει τον κόπο να φωνάξετε κάποιον μάστορα, αντί να βλάψετε τη σχέση σας μαλώνοντας.

Source: Wall Street Journal

by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com/

Σχετικά

10 συμβουλές μια μητέρας σε έναν πατέρα

Ο Μπαμπάς…

Γιατί δεν τα βρίσκουν οι άνδρες με τις γυναίκες

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

2 CommentsΣχολιάστε