Πλησιάζει το τέλος της κρίσης του ευρώ ;


H ψυχολογία των επενδυτών σχετικά με την κρίση στη Ευρωζώνης αλλάζει (έστω και αργά) προς το θετικό,  ενώ  κάποιοι οικονομικοί δείκτες δίνουν ψήγματα συγκρατημένης αισιοδοξίας. Μήπως πλησιάζει το τέλος της μεγάλης κρίσης; Έξι κορυφαίοι οικονομολόγοι  απαντούν στο παραπάνω ερώτημα.

___

“Ο κίνδυνος οφείλεται στην σύγχυση”

«Η σύγχυση αυτή ο κίνδυνος."

“Δεν είναι η διάλυση της Ευρωζώνης που θα έπρεπε να μας φοβίζει για το 2012, αλλά η λανθασμένη και αργή προσέγγιση στη διαχείριση της κρίσης που θα αποτύχει να ικανοποιήσει τους επενδυτές και θα εξωθήσει τα πράγματα πέρα ​​από τον έλεγχο των πολιτικών.

Θα συνεχιστεί το κλίμα αβεβαιότητας και η αστάθεια που είδαμε το 2011.

Ian Bremmer Πρόεδρος της Eurasia Group

___

«Η ευρύτερη κρίση του ευρώ θα συνεχιστεί.”

«Η ευρύτερη κρίση του ευρώ μπορεί να συνεχίσει."

Η ευρύτερη κρίση θα συνεχιστεί γιατί οι υπεύθυνοι για την χάραξη της πολιτικής εξακολουθούν να μην ασχολούνται με τα πραγματικά αιτία – τις τρέχουσες και μελλοντικές ανισορροπίες στη ζώνη του ευρώ (και ποιος πληρώνει γι’ αυτές)-. Μόνο η μεταφορά οικονομικών πόρων μπορεί να κρατήσει ενωμένη τη ζώνη του ευρώ στη σημερινή της μορφή, και προφανώς  δεν υπάρχει καμία πολιτική διάθεση για κάτι τέτοιο. Αντ ‘αυτού, βλέπουμε ακραία λιτότητα που θα μεγεθύνει  τα προβλήματα της περιοχής. Κάποια στιγμή (ίσως αρκετά σύντομα), η Ελλάδα αναγκαστεί να αποχωρήσει,  οπότε θα έχουμε εξάπλωση της κρίσης  και πιθανή διάλυση της ζώνης του ευρώ.

Dario Perkins Διευθυντής του Global Economics στο Lombard Street Research

___

«Δημοσιονομική εξυγίανση και επώδυνες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην περιφέρεια, είναι αναγκαίες για τα επόμενα χρόνια, με όλα τα οικονομικά και πολιτικά ρίσκα που προκύπτουν.”

«Περισσότερα χρόνια συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και επώδυνες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην περιφέρεια θα συνεχίσουν να είναι αναγκαίες με όλους τους κινδύνους που συνδέονται με οικονομική και πολιτική."

Τελείωσε η κρίση του ευρώ; Σίγουρα όχι. Όμως πιστεύουμε  ότι στο τέλος  η ζώνη του ευρώ θα βγει ενισχυμένη.

Ο άμεσος κίνδυνος σχετίζεται με την Ελλάδα και την αναδιάρθρωση του χρέους της. Αν έχουμε άσχημο χειρισμό, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφική μετάδοση της κρίσης και στη χειρότερη περίπτωση, να προκαλέσει τον  κατακερματισμό της ίδιας της νομισματικής ένωσης.

Εφόσον αυτό το στάδιο στεφθεί με επιτυχία, η δεύτερη προτεραιότητα  είναι η μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την αποκατάσταση της φερεγγυότητας σε αυτές τις χώρες.

Φυσικά, ακόμα και τότε, η κρίση δεν θα τελειώσει. Επιπλέον χρόνια δημοσιονομικής εξυγίανσης και επώδυνες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην περιφέρεια θα συνεχίσουν να είναι αναγκαίες με όλα τα οικονομικά και πολιτικά ρίσκα που προκύπτουν. Μέχρι τη στιγμή που αυτή η περίοδος προσαρμογής ολοκληρωθεί, είναι πιθανό να δούμε μια νέα δομή να λειτουργεί, με ενισχυμένη δημοσιονομική ένωση που πιθανώς να περιλαμβάνει και τα Ευρωομόλογα. Μόνο τότε η ζώνη του ευρώ θα είναι πραγματικά βιώσιμη. Στο σημείο αυτό, θα μπορούμε να πούμε ότι η  κρίση του ευρώ πράγματι τελείωσε.


Peter Westaway Επικεφαλής οικονομολόγος της Vanguard Asset Management, Ltd

___

«Θα έρθουν και άλλες αρνητικές ειδήσεις”

«Η ιδέα ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω αρνητικές πρωτοσέλιδα μας περιμένουν είναι λάθος."

Η κρίση του ευρώ είναι βέβαιο ότι  δεν έχει τελειώσει. Η ΕΚΤ έχει κάνει σημαντικές κινήσεις με στόχο να καταλαγιάσει τους φόβους για έλλειψη ρευστότητας, ωστόσο είναι λανθασμένη η σκέψη ότι δεν θα δούμε και άλλα αρνητικά πρωτοσέλιδα. Η Ευρωπαϊκή ένωση είναι ένα μακρόπνοο έργο πολλών δεκαετιών, που σφυρηλατείται με  δύσκολες και μακρές περιόδους διαπραγμάτευσης. 

Dan Greenhaus Διευθύνων Σύμβουλος της  BTIG LLC

___

“Η μεγάλη κρίση έχει τελειώσει, όμως εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι.

"Η μεγάλη κρίση έχει τελειώσει," αν και εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι.

Η υπαρξιακή κρίση για το ευρώ, σε μεγάλο βαθμό έχει τελειώσει ( εφόσον δεν προκύψει κάποιο πολιτικό σοκ, όπως για παράδειγμα να κερδίσει ο Λεπέν  τις επόμενες προεδρικές εκλογές στην Γαλλία, κάτι εξαιρετικά απίθανο).

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν συστημικοί κίνδυνοι. Το τραπεζικό σύστημα θα συνεχίσει να υποστηρίζεται από την ΕΚΤ. Το κυρίαρχο ζήτημα του χρέους δεν έχει λυθεί. Κάθε νέος γύρος λιτότητας εγκυμονεί ισχυρότερη αντίδραση από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

Οπότε , όσο αφορά την Ευρωζώνη, η μεγάλη κρίση τελείωσε. Όμως τα προβλήματα παραμένουν, και αν δεν υπάρξει λύση τότε είναι πιθανό να δούμε την κρίση να επιστρέφει.

Lorcan Roche Kelly

Επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής (για την Ευρώπη)  της Trend Macrolytics, LLC

___

“Τα πακέτα διάσωσης απλώς αγοράζουν χρόνο”

ΠΠΜΑ και τα πακέτα διάσωσης "θα αγοράσουν όλα κάποια στιγμή, αλλά τελικά τις πιο αδύναμες χώρες EZ θα χρειαστεί μια στρατηγική ανάπτυξης, και θα αποφασίσει την έξοδο από την EZ και υποβάλλονται σε μια ανταγωνιστική υποτίμηση είναι ο γρηγορότερος τρόπος σε ένα συνεχίσει."

Για να τελειώσει κρίση στην Ευρωζώνη (χωρίς την έκδοση Ευρωομολόγων ή μεταφορά κονδυλίων), τρία βασικά ζητήματα θα πρέπει να επιλυθούν: κάποιο κομμάτι από το χρέος της Ευρώπης θα πρέπει να ‘κουρευτεί’, η σύνδεση μεταξύ κρατικού χρέους  και  τραπεζικού χρέους  θα πρέπει να σταματήσει, και (κυρίως) η Ευρωζώνη θα πρέπει να διαθέτει μια αξιόπιστη στρατηγική ανάπτυξης.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μειώνονται από το τέλος του περασμένου έτους, και οι κρατικές δημοπρασίες των χωρών της περιφέρειας πηγαίνουν πολύ καλά αυτό τον μήνα. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ΕΚΤ, η οποία έχει μειώσει την πίεση που ασκεί στις τράπεζες. Όμως έτσι  δεν αντιμετωπίζεται καμία από τις θεμελιώδεις αιτίες της κρίσης.

Ατενίζοντας τους επόμενους μήνες, νομίζω ότι θα δούμε την υποχρεωτική αναδιάρθρωση του χρέους στην Ελλάδα, καθώς και την απόφαση για πακέτα διάσωσης για την Ιταλία και την Ισπανία. Αυτές οι εξελίξεις θα δώσουν ανάσα για κάποιο χρονικό διάστημα. Όμως τελικά οι πιο αδύναμες χώρες θα διαπιστώσουν ότι χρειάζονται στρατηγική ανάπτυξης για να βγουν από την κρίση, και θα αποφασίσουν την έξοδο τους από την Ευρωζώνη, έτσι ώστε να προχωρήσουν σε μια ανταγωνιστική υποτίμηση που είναι ο γρηγορότερος τρόπος για μια πορεία ανάπτυξης.

Megan Greene Οικονομολόγος για τη Δυτική Ευρώπη και την Ευρωζώνη,  Roubini Global Economics

by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com/

Συναφές: 

Γιατί τα ευρωομόλογα αποτελούν την λύση

Δραχμή ή Ευρώ ?

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -