Οι τεχνολογικές τάσεις στην πληροφορική το 2012


Το να προβλέψεις τι θα συμβεί το 2012, είναι πράγματι πολύ δύσκολο. Ένα έτος για την πληροφορική είναι πάρα πολύ μεγάλο διάστημα. Θα προσπαθήσουμε να μαντέψουμε τι θα συμβεί εξετάζοντας τις τάσεις όπως διαμορφώθηκαν το τελευταίο εξάμηνο.

1. Τεχνολογία αφής

Νέοι μέθοδοι αλληλεπίδρασης με τις συσκευές θα είναι η κυρίαρχη τάση του 2012. Υπολογιστές tablet, όπως το iPad, μπορεί να φαίνονται σαν μια ωραία εναλλακτική λύση για τους επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές, αλλά μάλλον πρόκειται για κάτι περισσότερο: Είναι οι αντικαταστάσεις τους. Όπως το περιβάλλον DOS  έδωσε τη θέση του στο γραφικό περιβάλλον, έτσι και το ποντίκι θα αντικατασταθεί από οθόνες αφής.

Τα σημάδια είναι εμφανή. Τα τελευταία λειτουργικά συστήματα για desktop, Windows 8 και Mac OS X Lion, έχουν πάρει πολλά στοιχεία από τα αντίστοιχα λειτουργικά των κινητών συσκευών. Αν και η μετάβαση δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012, εντούτοις βαδίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση.

2. NFC και πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου

Το 2012 είναι πιθανό το έτος κατά το οποίο οι πληρωμές από κινητό θα αυξηθούν κατακόρυφα. Αν και υπήρξε σημαντική πρόοδος στην συγκεκριμένη τεχνολογία, το 2012 αναμένεται να είναι το έτος της τεχνολογίας  NFC.

Με την τεχνολογία NFC θα αντικατασταθεί η πιστωτική κάρτα από το κινητό τηλέφωνο. Μέχρι το 2013, 1 στα 5 κινητά τηλέφωνα αναμένεται να είναι εξοπλισμένα με την τεχνολογία NFC.

Πρωτοπόροι θα είναι τα: Google Wallet, Visa Wallet  (από American Express) και ISIS.

3. Πέρα από το iPad

Αφού η τεχνολογία αφής είναι το μέλλον, τότε το iPad είναι σίγουρα ο βασιλιάς. Όμως το iPad θα έρθει αντιμέτωπο με πολύ σοβαρούς ανταγωνιστές. Αναμένεται πως το νέο Kindle Fire της Amazon θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στο iPad. Γιατί; Με απλά λόγια, το iPad κοστίζει 500 δολάρια, ενώ το Kindle Fire κοστίζει 199 δολάρια.


Όμως το πλεονέκτημα της Amazon δεν είναι μόνο η  τιμή. Η εταιρεία διαθέτει ένα ολόκληρο ηλεκτρονικό κατάστημα με περιεχόμενο γεμάτο από ταινίες, ηλεκτρονικά βιβλία, τηλεοπτικές εκπομπές και άλλα. Οπότε μαζί με την αφθονία του διαθέσιμου περιεχομένου , το Kindle Fire αποτελεί μια ελκυστική πρόταση.

4. Φωνητικός έλεγχος συσκευών

Είναι μια τάση που έχει κάποιες πιθανότητες να απογειωθεί το 2012.

Η καινοτομία του Siri στο iPhone 4S – το οποίο μας επιτρέπει να στέλνουμε κείμενα, να δημιουργούμε υπενθυμίσεις, να ψάχνουμε στο Web καθώς και πολλά άλλα, χρησιμοποιώντας μόνο τη φωνή μας – μπορεί να είναι η αρχή μιας νέας τάσης για τον έλεγχο των συσκευών.

Η τεχνολογία φωνητικού ελέγχου υπάρχει εδώ και χρόνια. Όμως δεν λειτουργούσε πολύ αποτελεσματικά.

5. Διεπαφή μέσω χειρονομιών

Και άλλοι τρόποι διεπαφής με τις συσκευές ανεβαίνουν επίσης πολύ, όπως το Kinect της Microsoft, όπου οι χρήστες κάνουν χειρονομίες μπροστά από την συσκευή. Ακριβώς όπως και σε ταινίες τύπου “Minority Report”,  οι συσκευές θα μπορούν να ελεγχθούν απλά κουνώντας τα χέρια μας.

Το επόμενο έτος θα δούμε περισσότερες συσκευές που χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο .

6. Εύκαμπτες οθόνες

Είναι μια τεχνολογία που πολλοί χρήστες θα ήθελαν να την δουν να εφαρμόζεται. Έτσι θα μπορούμε να  εστιάζουμε και να μετακινούμαστε γύρω από μια σελίδα, απλά περιστρέφοντας το τηλέφωνο ή τον υπολογιστή.

Οι εταιρείες Nokia και Samsung έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να βγάλουν στην αγορά το 2012 κινητά τηλέφωνα με  εύκαμπτες οθόνες. Πάντως, η πιο εντυπωσιακή εφαρμογή – συσκευές πολύ λεπτές που θα διπλώνουν για να χωρέσουν στην τσέπη – απέχει ακόμα πάρα πολύ.

7. HTML5

Ας δούμε και μία τάση στον χώρο του προγραμματισμού. Είναι η HTML5 – πέμπτη έκδοση της HTML – που δίνει την δυνατότητα στους προγραμματιστές να δημιουργήσουν πιο πλούσιες, και πιο διαδραστικές εφαρμογές.

Γιατί είναι σημαντική; Οι προγραμματιστές πρέπει να αναπτύσσουν διαφορετικές εφαρμογές  για κάθε λειτουργικό σύστημα που κυκλοφορεί, από το Android μέχρι το  Windows Phone. Με την HTML5 μπορούν να δημιουργήσουν μια εφαρμογή που θα δουλεύει παντού.

Η άνοδος του HTML5  θα επιταχυνθεί για έναν επιπλέον λόγο: επειδή η  Adobe σταματάει την τεχνολογία  Flash για τις φορητές συσκευές. Η HTML5 θα καλύψει και αυτό το κενό.

____

by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com/

Συναφές:  Το όραμα της Microsoft για το κοντινό μέλλον

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

8 CommentsΣχολιάστε

  • Αν μιλάμε για δεδομένα Ελλάδας οι προβλέψεις είναι πολύ έξω.
    – Εδώ καλά καλά δεν αγοράζουμε με χρεωστικές κάρτες, θα αγοράσει κάποιος μέσω κινητού?
    – Η τεχνολογία αφής έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας
    – Εύκαμπτες οθόνες είναι ακόμα πολύ νωρίς.

  • Ευχαριστούμε για τις παρατηρήσεις.

    1. Με την παρούσα ανάρτηση δεν αναφερόμαστε συγκεκριμένα στην Ελλάδα. Άλλωστε, στην Ελλάδα δεν παράγεται τεχνολογία πληροφορικής, τουλάχιστον σε τέτοιο βαθμό που θα έπρεπε να αναφερθούμε.

    3. Μάλλον αναφέρεστε στο πότε θα φτάσει η τεχνολογία στον Έλληνα καταναλωτή. Όμως εδώ αναφερόμαστε αποκλειστικά στην τεχνολογία και όχι στην χρήση της στην Ελλάδα. Δείτε τα παρακάτω links σχετικά με το θέμα που θίξατε:
    http://mashable.com/2011/10/26/nokia-flexible-device/
    http://www.macworld.co.uk/digitallifestyle/news/?newsid=3314081

    • Εδω και χρόνια βγάζουν ευκαμπτες οθόνες σε πρωτότυπα , αλλα και να βγουν στην παραγωγή δεν πιστεύω ότι θα εχουν την ανέλιξη για να θεωρηθεί τεχνολογική τάση. Όπως πχ οι touch screens. Και λόγω των touch screens δεν μπορείς να έχεις ευκαμπτη οθόνη και να την ακουμπας για διαδραστικοτητα.

      • Μπορούν να βγουν στην παραγωγη αλλα δεν πιστεύω θα γίνουν τεχνολογική τάση. Προσωπική άποψη.