Ψυχολογικές τακτικές που θα σας βοηθήσουν σε μία συνέντευξη


Σε μια ανταγωνιστική αγορά είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσεις από τους άλλους σε μία συνέντευξη.

Σίγουρα θα ακολουθήσετε όλες τις γνωστές συμβουλές: έρευνα εκ των προτέρων σχετικά με την εταιρεία, επαγγελματικό ντύσιμο, έγκαιρη προσέλευση, κ.λ.π. Μετά φτάνει η στιγμή της συνέντευξης. Πώς μπορείτε να  εντυπωσιάσετε;

Η απόφαση σχετικά με την πρόσληψη ενός υποψηφίου, δεν γίνεται μόνο στην βάση των  δεξιοτήτων και της εμπειρίας. Πολλοί ψυχολογικοί παράγοντες επηρεάζουν. Ας δούμε κάποιες τεχνικές που μπορούν να σας βοηθήσουν.

1. Να’ στε επικοινωνιακοί χωρίς να υπερβάλλετε για τον εαυτό σας.

Μελέτη (Higgins & Judge, 2004) που εξέτασε 116 απόφοιτους που προσπαθούσαν να πάρουν την πρώτη τους δουλειά, έδειξε ότι αυτοί που τα πήγαν καλύτερα  ήταν οι πιο επικοινωνιακοί: εξήραν την εταιρεία, κολάκεψαν αυτόν που έκανε την συνέντευξη, έδειξαν ενθουσιασμό, συζήτησαν για κοινά τους ενδιαφέροντα, ήταν ευχάριστοι.

Αντίθετα, η υπερβολική αυτοπροβολή ήταν αναποτελεσματική. Έκανε μικρή διαφορά στο αποτέλεσμα η αναφορά στις ικανότητες, τις δεξιότητες, και θετικά πράγματα που κατάφερε κάποιος στο παρελθόν. Επίσης, δεν βοήθησε πολύ ο εντυπωσιακός βαθμός στο πανεπιστήμιο.

Έτσι, παρόλο που οι εργοδότες συχνά λένε ότι η επαγγελματική πείρα και τα προσόντα είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες στην επιλογή του κατάλληλου ατόμου για τη δουλειά, η μελέτη αυτή το αμφισβητεί.

2. Τονώστε την αυτοπεποίθηση σας

Οι περισσότεροι από εμάς μιλάμε κάποιες φορές με τον εαυτό μας  για την ενίσχυση των επιδόσεων μας σε διάφορους τομείς της ζωής μας. Πολλοί θεωρούν ότι αυτό είναι σημάδι τρέλας. Λοιπόν, μπορεί να ακούγεται κάπως παράξενο, όμως στο πλαίσιο μιας συνέντευξης φαίνεται να λειτουργεί θετικά (Latham & Budworth, 2006). Μπορείτε να τονώσετε  την αυτοπεποίθηση σας με ανάλογες φράσεις όπως “Θα  μπω στην αίθουσα αποφασιστικά και όλα θα πάνε καλύτερα από ότι φανταζόμουν” .


3. Φαντασιωθείτε ότι όλα πήγαν καλά

Αν οι κορυφαίοι αθλητές χρησιμοποιούν επιτυχώς την φαντασίωση  για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους, τότε γιατί να μην μπορούν να κάνουν το ίδιο  και όσοι ψάχνουν για δουλειά;

Σε μια μελέτη που έγινε (Knudstrup, Segrest, & Hurley, 2003), ζητήθηκε από τους μισούς συμμετέχοντες να φαντασιωθούν ότι ήταν στην συνέντευξη χαλαροί και γεμάτοι αυτοπεποίθηση, και ότι  η συνέντευξη πήγε καλά και πήραν την δουλειά.

Αποδείχτηκε τελικά ότι τα πήγαν καλύτερα στην συνέντευξη εργασίας, σε σχέση με τους υπόλοιπους μισούς. Επίσης,  είχαν λιγότερο άγχος.

4. Σταματήστε το ψεύτικο χαμόγελο

Όλα οι γνωστές θετικές τακτικές της γλώσσας του σώματος μπορούν να βοηθήσουν ώστε να δώσετε καλή εντύπωση: χαμόγελο, επαφή με τα μάτια, σωστό προσανατολισμό του σώματος. Όλες αυτές οι μη λεκτικές συμπεριφορές έχουν αποδειχθεί ότι επηρεάζουν θετικά τη βαθμολογία σε μία συνέντευξη (Levine και Feldman, 2002).

Όμως καλό είναι να προσπαθήστε να αποφύγετε το ‘ψεύτικο’ χαμόγελο. Χαμογελώντας ‘ψεύτικα’ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, έχει λιγότερο θετικά αποτελέσματα σε σχέση με το  ‘γνήσιο’ χαμόγελο (Woodzicka, 2008). Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες τεχνικές της γλώσσας του σώματος, όταν δείχνουν “ψεύτικες”.

5. Η χειραψία

Εφόσον μιλάμε για τη γλώσσα του σώματος, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην χειραψία. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι μια χειραψία κάνει μεγάλη διαφορά, αλλά η έρευνα δείχνει ότι πράγματι κάνει.

Διαπιστώθηκε (Stewart et al. , 2008) ότι μια ‘καλή’ χειραψία επηρεάζει θετικά τις πιθανότητες πρόσληψης. Στην ίδια μελέτη φάνηκε ότι η σημασία της είναι  μεγαλύτερη για τις γυναίκες.

6. Αμυνθείτε (αν απαιτείται)

Μια συμβουλή που λέγεται συχνά πριν από μία συνέντευξη είναι να αποφύγετε να αμυνθείτε. Δηλαδή να μην δικαιολογηθείτε για  κενά στο βιογραφικό σας ή για λάθη σας. Αυτό όμως δεν ισχύει πάντα.

Στην πραγματικότητα, αρκετές έρευνες δείχνουν ότι δεν πρέπει να διστάσετε να αμυνθείτε, αν η κατάσταση το απαιτεί. Σε πρόσφατη έρευνα  (Tsai et al., 2010), οι υποψήφιοι που δικαιολογήθηκαν, εξέφρασαν μεταμέλεια και διαβεβαίωσαν ότι δεν θα συμβεί ξανά το ίδιο λάθος, βαθμολογήθηκαν υψηλότερα από εκείνους που απέφυγαν να δικαιολογηθούν.

7. Μιλήστε εκ των προτέρων για τις αδυναμίες σας

Όλοι έχουμε αδύνατα σημεία στο βιογραφικό μας. Είναι όμως καλύτερα να προσπαθήσουμε να τα κρύψουμε ή να είμαστε εκ των προτέρων ειλικρινείς;

Δεδομένου ότι σημαντικός παράγοντας επιτυχίας είναι να μας συμπαθήσει αυτός που παίρνει την συνέντευξη, η δυσκολία  είναι πώς να αποκαλύψουμε τα αδύνατα σημεία μας, χωρίς να χάσουμε την εκτίμηση του.

Μελέτη που έγινε από τους Jones και Gordon (1972) εξέτασε αν είναι καλύτερα να αποκαλυφθεί κάτι στην αρχή ή στο τέλος μιας συζήτησης. Διαπίστωσαν ότι όταν κάποιος μιλούσε εκ των προτέρων σχετικά με τις αδυναμίες του, αυτό λειτουργούσε καλύτερα από ότι αν αποκαλύπτονταν οι αδυναμίες στο τέλος.

Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει για τα δυνατά σημεία σας. Μιλώντας από την αρχή για το μεγαλύτερο από τα επιτεύγματά σας, σας κάνει να φαίνεστε αλαζόνες. Καλύτερη εντύπωση κάνει αν αναφερθείτε σε αυτό στο τέλος, ιδίως αν φαίνεται ότι προέκυψε από την κουβέντα.

8. Διαφοροποιηθείτε

Έχετε μάθει τις τυποποιημένες απαντήσεις για τις συνηθέστερες ερωτήσεις. Είναι όμως αυτό η καλύτερη τακτική, αν θέλετε να ξεχωρίσετε από το πλήθος;

Μια πρόσφατη μελέτη (Roulin et al., 2011) διαπίστωσε ότι οι ερωτηθέντες που απαντούν σε τυποποιημένες ερωτήσεις με πρωτότυπο τρόπο, αποκτούν προβάδισμα.

Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι οι πρωτότυπες απαντήσεις  αποτυπώνονται περισσότερο στην μνήμη.

______________________________

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: Διαπραγματευθείτε το μισθό σας σαν να ήσασταν πράκτορας του FBI

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -