Η Γερμανία κερδίζει από το ευρώ, οι υπόλοιποι χάνουν


Το παρακάτω γράφημα που έφτιαξε το Reuters, δείχνει την πορεία των πωλήσεων αυτοκινήτων στην Ελλάδα, σε σχέση με την πορεία του spread μεταξύ Ελληνικών και Γερμανικών ομολόγων.

Είναι φανερό ότι όσο ανεβαίνει το spread τόσο πέφτουν οι πωλήσεις αυτοκινήτων (σημείωση:  η γραμμή των πωλήσεων αυτοκινήτων έχει αντιστραφεί στο γράφημα).

Με την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη  οι πωλήσεις των αυτοκινήτων εκτινάχτηκαν στα ύψη.  Ο λόγος είναι ότι τα επιτόκια δανεισμού έπεσαν πολύ. Και βέβαια δεν είναι μόνο οι πωλήσεις των αυτοκινήτων αλλά και άλλων καταναλωτικών προϊόντων.

Αυτό συνέβαλε να αυξηθεί το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας, ένας σημαντικός λόγος για την σημερινή τραγική κατάσταση της χώρας. Η Γερμανία επωφελήθηκε σημαντικά από την αύξηση του εμπορικού ελλείμματος της Ελλάδας, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι έχει μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες καθώς και άλλες βιομηχανίες καταναλωτικών προϊόντων.

Η Ευρωζώνη δεν αντιμετωπίζει μόνο πρόβλημα χρέους, αλλά και ανισορροπίας μεταξύ Βορρά και Νότου. Ο αδύναμος Νότος  παράγει εμπορικά ελλείμματα σε σχέση με τις ισχυρές χώρες της Ευρωζώνης, και με τον τρόπο αυτό βοηθάει στην ακόμα μεγαλύτερη ισχυροποίηση των οικονομιών αυτών των χωρών.

Μάλιστα, οι αδύναμες χώρες δεν έχουν ούτε το όπλο της υποτίμησης ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Αντίθετα, οι αδυναμίες των χωρών αυτών, συμβάλουν ώστε να κρατείται χαμηλά η ισοτιμία του ευρώ και να είναι πιο ανταγωνιστικά τα προϊόντα των ισχυρών κρατών. Για παράδειγμα, οι πωλήσεις BMW θα ήταν λιγότερες αν η ισοτιμία του ευρώ ήταν υψηλότερη.

Ο μεγάλος νικητής είναι η Γερμανία. Το εμπορικό της ισοζύγιο από ελαφρώς αρνητικό προ ευρώ, έφτασε να είναι σημαντικά  πλεοσματικό. Ακόμα και χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία που είχαν παλιότερα θετικό εμπορικό ισοζύγιο, έφτασαν να έχουν αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο.

Το παρακάτω γράφημα αποδεικνύει την θετική επίδραση του ευρώ στην Γερμανική οικονομία, σε αντίθεση με τις οικονομίες των άλλων χωρών.

by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Συναφές: Γιατί τα ευρωομόλογα αποτελούν την λύση

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

9 CommentsΣχολιάστε

  • «Oι Ελληνες μοιάζουν να πληρώνουν για τις φοροαπαλλαγές των Γερμανών», εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING στο Βέλγιο Κάρστεν Μπρζέσκι. Οπως υπολογίζει, την τελευταία διετία η Γερμανία έχει επωφεληθεί κατά 9 δισ. ευρώ από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Καθώς δε η Γερμανία πρόσφατα ανακοίνωσε φοροαπαλλαγές ύψους 8 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014, επισημαίνει ότι η χώρα έχει εξοικονομήσει αυτά τα χρήματα από τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στο «ασφαλές καταφύγιο» των γερμανικών ομολόγων. Ετσι, την ώρα που η απόδοση των δεκαετών ιταλικών ομολόγων έχει εκτοξευθεί πάνω από το 7%, εκείνη των γερμανικών έχει υποχωρήσει στο 1,7%.

  • Συνθήκες που ωφελούν τη γερμανική οικονομία δημιουργεί η ευρωπαϊκή κρίση αναφέρει σε δημοσίευμα του το Der Spiegel, παραθέτοντας ως επιχειρήματα το ότι η συγκεκριμένη χώρα εξαιτίας της κρίσης απολαμβάνει αρνητικά επιτόκια στο δανεισμό της από τις αγορές, πτώση της ανεργίας και εκτίναξη των εξαγωγών.

    Σύμφωνα με το περιοδικό, οι τράπεζες πληρώνουν για να δανείσουν χρήματα στη Γερμανία, σε ένα πρωτοφανές σκηνικό στην οικονομική ιστορία, που εξέπληξε ακόμη και τους ίδιους τους υπεύθυνους του γερμανικού οργανισμού διαχείρισης δημοσίου χρέους.

    “Η κρίση ενδέχεται να οδηγήσει σε επιβράδυνση τη γερμανική οικονομία, αλλά υπάρχουν ένα σωρό μηχανισμοί που σχετίζονται με την κρίση, που ουσιαστικά ωφελούν τη χώρα εις βάρος των εταίρων της στην ευρωζώνη”, υπογραμμίζει το περιοδικό.