Η Ελλάδα σπρώχνει το ευρώ σε νέα κρίση.


Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Guardian.

“Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, εξέπληξε τους Ευρωπαίους ηγέτες με την πρόταση του να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το πακέτο στήριξης που αποφασίστηκε στην σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας.

Ψήφος ενάντια στη συμφωνία θα ανατρέψει εβδομάδες διαπραγματεύσεων για το πώς θα σωθεί η οικονομία της Ελλάδας, καθώς και πως θ’ αποτραπεί η κρίση χρέους να προσομοιάσει αυτή που προέκυψε παγκόσμια εξαιτίας της κατάρρευσης της  Lehman Brothers πριν από τρία χρόνια.

Οι χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίες έκαναν ράλι τις τελευταίες εβδομάδες μετά από τη συμφωνία που έδειχνε ότι θα μπορούσε να είναι βιώσιμη, αντέδρασαν άμεσως στην είδηση ​​με μαζικές πωλήσεις μετοχών. Στη Νέα Υόρκη, ο δείκτης Dow Jones έπεσε αισθητά μόλις αποκαλύφθηκε το σχέδιο Παπανδρέου. Το ευρώ υποχώρησε κατά 2% έναντι του δολαρίου και ο Αμερικάνικος δείκτης μεταβλητότητας – ο λεγόμενος και “δείκτης φόβου” – αναρριχήθηκε κατά 22%, η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος από τα μέσα Αυγούστου.

Ο Παπανδρέου δεν έδωσε καμία ημερομηνία ή άλλες λεπτομέρειες για το δημοψήφισμα, αν και ο υπουργός Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης , είπε ότι θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα τον Ιανουάριο.

Την περασμένη εβδομάδα, κάτω από έντονη πίεση για το φόβο των επιπτώσεων της εντεινόμενης κρίσης χρέους της Ευρώπης, τα μέλη τηςΕυρωζώνης συμφώνησαν να μειώσουν το χρέος της Ελλάδας και επιpλέον να δώσουν πρόσθετη βοήθεια 130 δισεκατομμύρια ευρώ που θα συμπληρώσει την βοήθεια που δόθηκε μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το περασμένο έτος.

Οι Έλληνες έχουν ήδη εκφράσει την δυσαρέσκεια τους για το πακέτο. Μια δημοσκόπηση έδειξε ότι το 60% πιστεύει ότι είναι κακό για τη χώρα, κάτι που μετατρέπει το δημοψήφισμα σε διακύβευμα υψηλού ρίσκου για τη σοσιαλιστική κυβέρνηση.


Στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, οι ψηφοφόροι εκφράζουν την υποστήριξή τους στο ευρώ, όμως διαρκώς αυξάνει η αγανάκτησή τους για τα μέτρα λιτότητας. Περικοπές στον δημόσιο τομέα,  μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, νέοι φόροι και ιδιωτικοποιήσεις των αεροδρομίων και οργανισμών όπως της ύδρευσης και των ταχυδρομικών υπηρεσιών, είναι μέρος της συμφωνίας που αποφασίστηκε με την κυβέρνηση Παπανδρέου.

Αποκαλύπτοντας το σχέδιο του δημοψηφίσματος, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε: «Οι πολίτες είναι η πηγή της δύναμης και οι πολίτες θα κληθούν να πουν «ναι» ή «όχι»στη συμφωνία. Δεν πρόκειται να αποφασίσουν άλλοι,  αλλά μόνο ο ελληνικός λαός… Έχουμε εμπιστοσύνη στο λαό. Πιστεύουμε στη δημοκρατική συμμετοχή. Δεν την φοβόμαστε.

Ο λαός θα κληθεί είτε να υιοθετήσει τη συμφωνία είτε να την απορρίψει. Η ψήφος εμπιστοσύνης θα είναι η θεμέλιος λίθος πάνω στην οποία θα οικοδομήσουμε μια νέα αρχή, μια νέα Ελλάδα».

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, είπε ότι η λαϊκή ψήφος – η δεύτερη που θα πραγματοποιηθεί από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μετά την κατάρρευση της  στρατιωτικής δικτακτορίας το 1974 – θα μπορούσε τελικά να καταλήξει σε δύο επιλογές.  “Οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στην Ευρώπη, με το ευρώ, σε μια χώρα που ανήκει στον ανεπτυγμένο κόσμο, ή θέλουν να επιστρέψουν στην δεκαετία του ’60;  Πιστεύουν ότι είναι καλό να χρωστάμε 100 δισεκατομμύρια € στις τράπεζες ή πιστεύουν ότι είναι κακό να ζούμε με αυτό το χρέος; “

Ο Παπανδρέου είπε επίσης ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η κυβέρνησή του βλέπει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία της να μειώνεται κατά τρεις έδρες και τη δημοτικότητα της να κατρακυλά, εν μέσω σκληρών μέτρων λιτότητας που είναι πιθανό να στείλουν τη χώρα σε ένα τέταρτο έτος της ύφεσης το 2012.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν ότι το δημοψήφισμα θέτει τεράστιους κινδύνους: «Ο κ. Παπανδρέου είναι επικίνδυνος, δεν ρισκάρουμε την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ σαν να πετάμε ένα νόμισμα στον αέρα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. ” “Δεν μπορεί να κυβερνήσει κι  αντί να αποσυρθεί έντιμα, δυναμιτίζει τα πάντα.”

Ο Chris Williamson, αναλυτής, δήλωσε: «Η ψηφοφορία θα είναι ένας εφιάλτης για την Ευρωζώνη και στο μεταξύ θα δημιουργήσει εκνευρισμό».

Ο Raoul Ruparel, επικεφαλής οικονομικής έρευνας της ομάδας ανοικτή Ευρώπη, δήλωσε: «Αν η  ψήφος  στο δημοψήφισμα δεν είναι θετική, η Ελλάδα θα  μείνει χωρίς κεφάλαια και χωρίς κυβέρνηση, οδηγώντας τη χώρα σε άτακτη χρεοκοπία και  έξοδο από την Ευρωζώνη. Είναι αποδεκτό οι Έλληνες πολίτες να αποφασίσουν, όμως η Ευρωζώνη πρέπει να ξεκινήσει την προετοιμασία για πιθανή καταψήφιση, και συγκεκριμένα πώς θα χειριστεί μια ακυβέρνητη και τσακισμένη Ελλάδα, η οποία θα περιλαμβάνει κατά πάσα πιθανότητα στα σχέδια της την έξοδο από το ευρώ . “

Η Sony Kapoor, διευθύνων σύμβουλος της Re-Define, ενός οικονομικού thinktank, δήλωσε: «Με το μέγεθος της προσαρμογής που ζητήθηκε από τους Έλληνες πολίτες, ένα δημοψήφισμα θα ήταν καλό για τη δημοκρατία και τη νομιμότητα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να δούμε πώς μπορεί να κερδηθεί . “

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα μεταξύ της Γερμανίας, της Γαλλίας και των υπόλοιπων 15 μελών της ευρωζώνης, οι εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα πραγματοποίησαν γενική απεργία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήλπιζαν να έρθουν σε συμφωνία στη συνεδρίαση του G20 στις Κάνες την Πέμπτη.  Οι ηγέτες θα συγκεντρωθούν εκεί για να συζητήσουν πώς να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο ταμείο υποστήριξης που θα συμπλήρωσει το 1 τρισεκατομμύριο που απαιτείται για την υποστήριξη της  Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας και να απομακρύνει τον κίνδυνο από τις άλλες δύο προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης  την Ιταλία και την Ισπανία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε το σχηματισμό του πρώτου Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως μια καλή αρχή για την επίλυση των προβλημάτων χρέους που ταλανίζει τα περισσότερα μέλη της Ευρωζώνης. Ο Κινέζος πρόεδρος, Χου Ζιντάο, εξέφρασε την ανησυχία του ότι η Ευρωπαϊκή συμφωνία παραμένει εύθραυστη, και παράλληλα εξετάζει το αίτημα από τις Βρυξέλλες για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού μηχανισμού με επιπλέον πόρους από το Πεκίνο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, οι περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες, ΗΠΑ και η Κίνα, έχουν εκδηλώσει την προθυμία τους για την ενίσχυση των πόρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά μόνο σε περίπτωση μιας ασφαλούς συμφωνία που θα καλύπτει και τα 17 μέλη του ευρώ.  Η προοπτική ενός Ελληνικού δημοψηφίσματος είναι πιθανό να υπονομεύσει τις προσπάθειες για να σφυρηλατηθεί η συμφωνία.

Πιστωτές της Ευρώπης ήταν ήδη ανήσυχοι επειδή η υβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν μπόρεσε να περάσει τα μέτρα λιτότητας που απαιτούνται από τις Βρυξέλλες. Ο  Ιταλός πρωθυπουργός δέχθηκε μεγάλη πίεση να παραιτηθεί όταν το αφεντικό της αυτοκινητοβιομηχανίας Ferrari είπε ότι έχει χάσει την ικανότητα του να προωθήσει μέτρα που απαιτούνται για τη μείωση της σπατάλης στον προϋπολογισμό. Το κόστος δανεισμού της Ρώμης ανέβηκε  και πάλι πάνω από το 6%, το οποίο οι αναλυτές θεωρούν ως δυσβάσταχτο για μια χώρα που έχει ανάπτυξη λιγότερο από 1% εδώ και μια δεκαετία και θα παρουσιάσει παλώς κάποια μικρά σημάδια ανάκαμψης το 2012. Η Ιταλία έχει ήδη δανειστεί αρκετά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αφού έγινε πάρα πολύ ακριβός ο δανεισμός από ξένους επενδυτές.”

_________

by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Συναφές: Σε ντόμινο μπορεί να εξελιχτεί η κρίση στην Ευρωζώνη.

Συναφές: Πως βιώνουν την κρίση οι Έλληνες.

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

19 CommentsΣχολιάστε

  • Μονίμα θα μας ξαφνιάζει δυσάρεστα αυτός ο άνθρωπος. Τι άλλο θα σκεφτεί άραγε για να καταστρέψει τη χώρα αν δεν τα καταφέρει και τώρα?

  • εγώ θέλω να δω τι θα ψηφίσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι τώρα που κλαίνε κι οδύρονται για τα μέτρα και το μνημόνιο

    πρόκειται να ψηφίσει κανείς να μην πληρωθεί τον άλλο μήνα????

    εμπρός λοιπόν πάρτε την ευθύνη στα χέρια σας! ε ρε γλέντια!

  • μέχρι τώρα όλοι θέλαμε να γίνει δημοψήφισμα να συν-αποφασίσουμε για το τι μέλει γενέσθαι και διαμαρτυρόμασταν γι αυτό
    τώρα γίνεται δημοψήφισμα και ξανα-ματα-διαμαρτυρόμαστε γιατί δεν θέλουμε να μας βάζουν εκβιαστικά διλήμματα ….

    αυτό που θέλουμε είναι να προβλέπει το μνημόνιο και δωρεάν εθνικό ψυχίατρο, τέλος….

  • Αστεία η επιλογή Παπανδρέου για δημοψήφισμα !
    Τι ακριβώς ζητάει?
    Ποιο είναι το ερώτημα ?
    Γιατι δεν πάει σε εκλογές ? Τόσο γλυκιά είναι η εξουσία ?

    Προσωπικά είμαι υπέρ της Ευρώπης και κατά του μνημονίου και της συμφωνίας.
    Τι να ψηφίσω ?
    Αν ψηφίσω κατά της συμφωνίας, είναι ικανός να θεωρήσει ότι είμαι εναντίον του ευρώ και να μας βγάλει εκτός Ευρωζώνης !

    Αλλωστε η συμφωνία είναι αποτέλεσμα της δικιάς του διαπραγμάτευσης.
    Μάλλον, της μη διαπραγμάτευσης (αφού από το ιντερνετ περίμενε να μάθει τα αποτελέσματα των συζητήσεων μεταξύ Σαρκοζί-Μέρκελ)

    Κρίμα για την χώρα.

  • αφού φάγαμε τα λεφτά τα δικά μας , των παιδιών μας, των εγγονών μας και των δισεγγονιών μας και τέλειωσε το πανηγύρι και η μάσα , τώρα διαμαρτυρόμαστε γιατί μας κόψανε το φαΐ… δηλαδή ζητάμε και τα ρέστα..

    ε ήρθε η ώρα να κοιταχθούμε στον καθρέπτη για να δουμε ποιος είναι ο ένοχος

  • Πέρυσι μας έλεγε ότι το 2ο εξάμηνο του 2011 θα βγούμε στις αγορές.
    Τώρα μας λέει ότι στο καλύτερο σενάριο θα βγούμε το 2020
    Ποιος τον πιστεύει πια ?

    Δεν έχει πιάσει κανένα στόχο σε έσοδα και έξοδα.
    Την πολιτική του την μάθαμε.
    Υφεση, και μέτρα κατά των μισθωτών και συνταξιούχων.

    Τι θα μπορούσε να πάει χειρότερα ?
    Αν είχαμε ανίκανο πρωθυπουργό, τι διαφορετικό θα συνέβαινε στην χώρα ?

  • Γιατί φοβάται τις εκλογές ?

    Δεν χρειάζεται νομιμοποίηση η πολιτική του ?

    Εχει καμία σχέση η ακολουθούμενη πολιτική, με το προεκλογικό του πρόγραμμα ?

  • ρίξαμε το μεγαλύτερο κανόνι στην αγορά , πιστολιάσαμε εκκατομμύρια κόσμο και μας φταίνει οι άλλοι οι κακοί που δεν μας αγαπάνε και δεν θέλουν να μας χαρίσουν ολόκληρο το χρέος…

    και το κάνουν ενάντια σε ποιον? σ εμας ! τον περιούσιο λαό επι της γης!
    οι κουτόφραγκοι, που μας επιβουλεύονται για να μην τους (ξανα)κατακτήσουμε και γίνουμε τα παγκόσμια αφεντικά όπως μας αρμόζει!

    Ο Παπαχελάς απο χτες φωνάζει ότι δεν είμαστε Δανοί να ψηφίσουμε για τον μπακαλιάρο!

    Τελικά αποφασίστε πόση ωριμότητα θέλετε απ αυτό το λαό.. Δεν γίνεται να μαστε πάντα με τους νικητές χωρίς να μαστε υποκριτές

  • Δεν υπάρχει καν δίλλημα. Oχι στη δανειακή σύμβαση σημαίνει απόλυτο χάος.

  • αν θεωρούμαστε έλλογοι & σκεπτόμενοι πολίτες ας αναλάβει ο καθένας μας την ευθύνη του . Το δημοψήφισμα είναι μια τίμια λύση
    Ποιος από μας θα δεχόταν να τον βρίζουν και να τον μουντζώνουν όλη μέρα?

    Νομίζω ότι οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρναμε καλύτερα εξάλλου.. (Αν γινόμουν μια μέρα πρωθυπουργός…)

    • Βαρεθήκαμε να ακούμε άναρθρες κραυγές, διαμαρτυρίες, καμία πρόταση και άρνηση των πάντων. Ας πέσουν οι μάσκες, ο καθένας να πάρει θέση και να κάνει πρόταση

  • εκτός απρόοπτου δεν θα βρεθούν και πολύ να καταψηφίσουν .Σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση που έγινε πριν λίγες μέρες έδειχνε 55% κατά, αλλά προφανώς εμπεριείχε ψήφο διαμαρτυρίας και καταψήφιζαν γενικά, όταν όμως έχεις ν αντιμετωπίσεις δίλημμα και κάτω υπό την πίεση του φόβου και της συνυπευθυνότητας το αποτέλεσμα θ αλλάξει δραματικά. Οι συμπολίτες μας μπορεί να χουν πολλά “προβληματικά χαρακτηριστικά” αλλά δεν είναι τόσο κουτοί να διακινδυνέψουν μια έξοδο από το ευρώ

  • ιδού η ρόδος ιδού και το πήδημα

    ώριμος λαός ή πρόβατο?

  • ο άχρηστος κατά πολλούς τζέφρυ έφερε προ των ευθυνών τους όλους αυτούς τους τζερεμέδες που το μόνο που εξέφραζαν ήταν μια μόνιμη άρνηση & μια άγονη αντιπολίτευση

    καιρός να σφίξουν οι κώλοι κι ο καθένας ν αναλάβει το κομμάτι ευθύνης που του αναλογεί

    ας αποδείξουμε και μια φορά ότι δεν είμαστε πρόβατα αλλά ο κυρίαρχος λαός τώρα που επιτέλους κάποιος μας έδωσε λόγο και φωνή

    • Φωνή θα μας έδινε αν πήγαινε σε εκλογές.
      Απογοήτευσε και τους πιο πιστούς οπαδούς του.

  • Φοβαται να παει σε εκλογες , γιατι το αποτελεσμα θα ειναι συντριπτικα εναντιo
    ν του. Μακραν ο χειροτερος πρωθυπουργος.

  • Φοβαμαι οτι εδω που μας εφτασε, η κατασταση δεν ειναι αναστρεψιμη …

  • κουιζ : ποιά-ον πολιτικό σας θυμίζει η παρακάτω ιστορία της αρχαίας ελλάδας?

    Ο Ηρόστρατος ή Ηρόστρατος ο Εφέσιος, ήταν αρχαίος Έλληνας από την Έφεσο του οποίου το όνομα έμεινε στην ιστορία για τον εμπρησμό του ναού της Αρτέμιδος στην Έφεσο.

    Ο εμπρησμός έγινε κατά το 356 π.Χ. και στόχος ήταν το περίφημο Αρτεμίσιο δηλαδή ο Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο ο οποίος θεωρείται ένα από τα εφτά θαύματα. Όταν συνελήφθει, κατά την ανάκριση, δήλωσε ότι προέβη στην πράξη αυτή προκειμένου να μείνει το όνομά του στην ιστορία. Οι Εφέσιοι τον θανάτωσαν και απαγόρευσαν δια νόμου τη μνεία του ονόματος του προκειμένου να μην επιτευχθεί ο στόχος του. Παρά την απαγόρευση, το όνομα Ηρόστρατος παρέμεινε στην ιστορία στηλιτεύοντας πάντα την ανόσια πράξη του.

    • όλα τα λεφτά στην Καιλή! (αντε και μερικά στην Αποστολάκη)