10 πράγματα που δεν γνωρίζαμε την προηγούμενη εβδομάδα. (ν7)



1. Μεγάλη ανάπτυξη έχει η χρήση internet μέσω κινητού. Αυτό φαίνεται και από την μεγάλη αύξηση των αναζητήσεων από κινητό στην μηχανή αναζήτησης Google.

KPGB

_____________________________

2.Ο εγκεφαλικός τομογράφος δείχνει ότι με την ηλικία χρησιμοποιούμε τον εγκέφαλό μας πιο σωστά και πιο αποτελεσματικά. Ανατρέποντας τη γενικώς παραδεδεγμένη θεωρία ότι ο εγκέφαλος «ατονεί» με την ηλικία,  μελέτη έδειξε ότι ο εγκέφαλος των ηλικιωμένων όχι μόνο δεν είναι πιο «αργός» από αυτόν των νέων αλλά επί πλέον είναι και πιο «σοφός» επιτρέποντάς τους να αξιοποιούν καλύτερα τις δυνατότητές τους και να επιτυγχάνουν ανάλογες  ή και καλύτερες   επιδόσεις. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι χρησιμοποιούσαν τον εγκέφαλό τους πιο αποτελεσματικά, επιστρατεύοντας μόνο συγκεκριμένες (απαραίτητες για την εκτέλεση του έργου που τους είχε ανατεθεί) περιοχές και ακριβώς τη στιγμή που χρειαζόταν, επιτυγχάνοντας ίδιες επιδόσεις με τους νεότερους.  Επίσης αντιδρούσαν καλύτερα όταν έκαναν λάθη.

«Cerebral Cortex»

_____________________________

3. Μέχρι τώρα οι χτύποι του «βιολογικού ρολογιού» που καθορίζει τα χρονικά περιθώρια για την απόκτηση ενός παιδιού αποτελούσαν αποκλειστικά γυναικεία αγωνία. Σύμφωνα με νέα μελέτη όμως το «καμπανάκι» του χρόνου αφορά τελικά και τους άνδρες, εφόσον οι πιθανότητες να γνωρίσουν την πατρότητα φαίνονται να μειώνονται σημαντικά μετά τα 40. Συγκεκριμένα από τη στιγμή που ένας άνδρας «πατήσει» τα 40 οι πιθανότητές του να τεκνοποιήσει μειώνονται σύμφωνα με τα αποτελέσματά της σωρευτικά κατά 7% κάθε χρόνο ως τα 45 ενώ μετά από αυτό το ηλικιακό όριο η φθίνουσα πορεία επιταχύνεται ακόμη περισσότερο.

Κέντρου Αναπαραγωγικής Ιατρικής Χάντιγνκτον της Βραζιλίας

_____________________________

4. Μέχρι τώρα οι επιστήμονες πίστευαν ότι η ευφυΐα, όπως μετριέται με βάση το IQ, παραμένει σχεδόν σταθερή κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Ωστόσο νέα τεστ που διεξήχθησαν σε εφήβους με μέσο όρο τα 14 έτη και στη συνέχεια επαναλήφθηκαν όταν τα παιδιά ήταν 18 ετών, έδειξαν διαφορές στο IQ τους – είτε προς τα επάνω είτε προς τα κάτω.

University College of London

_____________________________

5. Εκτοξεύτηκαν οι πρώτοι δορυφόροι του «Ευρωπαϊκού GPS». Το αποτέλεσμα είναι ότι το Galileo δεν αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία πριν από το 2018, ενώ το επιπλέον κόστος για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους φτάνει τα 5 δισ. ευρώ. Η κοινοπραξία που είχε αρχικά αναλάβει την υλοποίηση του έργου εξέφρασε αμφιβολίες για την οικονομική του βιωσιμότητα, ωστόσο από πολιτική άποψη το Galileo φαίνεται κάτι παραπάνω από απαραίτητο, δεδομένης της κρίσιμης σημασίας των υπηρεσιών δορυφορικής πλοήγησης. Η Ρωσία έχει ήδη αναπτύξει το δικό της Glonass, η Κίνα σχεδιάζει το Compass και η Ευρώπη εξαρτάται από το GPS του αμερικανικού στρατού, το οποίο δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο.

ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος)

_____________________________

6. Πηγαίνοντας κόντρα στις θεωρίες που θέλουν τα συμμετρικά πρόσωπα να είναι πιο ελκυστικά και δημοφιλή, μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι τα όχι και τόσο αρμονικά χαρακτηριστικά «φτιάχνουν» μεγάλους ηγέτες. Αν και, όπως λένε οι ειδικοί, ο κόσμος τείνει να ψηφίζει τους εμφανίσιμους πολιτικούς επειδή αισθάνεται ότι είναι πιο «καθαροί», άξιοι εμπιστοσύνης και επιβλητικοί, οι «άσχημοι» όπως ο Ουίνστον Τσώρτσιλ αποδεικνύονται τελικά πολύ πιο αγαπητοί και επιτυχημένοι ηγέτες. Ισως _ όπως πιστεύουν οι ειδικοί _ επειδή από παιδιά αναγκάστηκαν να καταβάλουν προσπάθεια για να ξεπεράσουν τα εμφανισιακά τους μειονεκτήματα.


Birmmigham University

_____________________________

7. Δύο ημέρες μετά το θάνατο του Καντάφι, αποκαλύφθηκε ότι ο πρώην ηγέτης της Λιβύης είχε διοχετεύσει μυστικά σε επενδύσεις στο εξωτερικό, τουλάχιστον 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Με βάση αυτό το στοιχείο ήταν ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο. Εκτενείς έρευνες των αμερικανικών, ευρωπαϊκών και λιβυκών αρχών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Καντάφι διοχέτευε μυστικά επί δεκαετίες δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στο εξωτερικό, για κερδοφόρες επενδύσεις σε σχεδόν κάθε μεγάλη χώρα της Μέσης Ανατολής και της νοτιοανατολικής Ασίας.

Los Angeles Times

_____________________________

8. Ένα νέο φάρμακο προσφέρει περισσότερες πιθανότητες μακροπρόθεσμης επιβίωσης  σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με την ταμοξιφένη που αποτελεί τη συμβατική θεραπεία για τις ορμονοεξαρτώμενες μορφές της νόσου. Η ουσία λετροζόλη μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου κατά 20% και τις πιθανότητες θανάτου εξαιτίας της νόσου κατά 21%.

Dana-Farber Institute

_____________________________

9. Στο ρεκόρ Γκίνες αναμένεται να ξαναμπούν δύο ερευνητές, που κατάφεραν να σπάσουν το φράγμα των δέκα τρισεκατομμυρίων ψηφίων στον υπολογισμό του διάσημου αριθμού «π», ξεπερνώντας κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ με πέντε τρισεκατομμύρια, το οποίο κατείχαν οι ίδιοι. Ο υπολογισμός των ψηφίων του «π» δεν εξυπηρετεί κάποιον πρακτικό μαθηματικό ή άλλο σκοπό, καθώς 39 ψηφία είναι αρκετά για να υπολογιστεί η περιφέρεια ενός κύκλου με το μέγεθος του ορατού σύμπαντος, με πιθανότητα σφάλματος όχι μεγαλύτερη από την ακτίνα ενός ατόμου υδρογόνου. Παρόλα αυτά, διάφοροι ενθουσιώδεις ερευνητές κατά καιρούς πασχίζουν να υπολογίσουν όλο και περισσότερα ψηφία.

New Scientist

_____________________________

10. Περίπου 940 εκατομμύρια άνθρωποι ταξίδεψαν στο εξωτερικό το 2010. Οι 10 πιο δημοφιλείς προορισμοί  ήταν οι εξής :

  • Μεξικό (22.4 εκατ)
  • Μαλαισία (24.6 εκατ)
  • Γερμανία (26.9 εκατ)
  • Τουρκία (27 εκατ)
  • Μ. Βρετανία (29 εκατ)
  • Ιταλία (43.6 εκατ)
  • Ισπανία (52.7 εκατ)
  • Κίνα (55.7 εκατ)
  • Αμερική  (59.7 εκατ)
  • Γαλλία (76.8 εκατ)

Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού

___________

by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Συναφές: 10 πράγματα που δεν γνωρίζαμε την προηγούμενη εβδομάδα. (ν6)

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -