Τούρκος επιχειρηματίας κυριαρχεί στην αγορά του Ελληνικού γιαουρτιού στην Αμερική.


Μια είδηση που προκαλεί προβληματισμό. Από την μία μεριά υπάρχει το θετικό γεγονός της εκρηκτικής ανόδου του Ελληνικού γιαουρτιού στην Αμερική. Όμως από την άλλη μεριά,  προκαλεί θλίψη το γεγονός της απουσίας των Ελληνικών επιχειρήσεων. Μοναδική εξαίρεση η ΦΑΓΕ που όμως και αυτή βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία. Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι στην αγορά του Ελληνικού γιαουρτιού κυριαρχεί Τούρκος επιχειρηματίας.

To Ελληνικό γιαούρτι που βρίσκεται πρώτο στις προτιμήσεις των Αμερικανών ονομάζεται “Chobani”. Η εταιρεία ανήκει στον Τούρκο επιχειρηματία Hamdi Ulukaya. Είναι τόσο εκρηκτική η άνοδος του Ελληνικού γιαουρτιού στην Αμερική, που το Chobani έφτασε να είναι το κορυφαίο γιαούρτι σε όλες τις κατηγορίες. Έχει μερίδιο 10,32% στην συνολική αγορά του γιαουρτιού, και 49% στην αγορά Ελληνικού γιαουρτιού.

Η ΦΑΓΕ έχει το 4% της συνολικής αγοράς γιαουρτιού και μόλς το 22% της αγοράς του Ελληνικού γιαουρτιού. Είχε το 80% πριν λίγα χρόνια. Πέρα από την ΦΑΓΕ δεν υπάρχει καμία Ελληνική εταιρεία στην λίστα των εταιρειών που να έχει μερίδιο τουλάχιστον 5% στην αγορά Ελληνικού γιαουρτιού στην Αμερική !

Όλες μαζί οι Ελληνικές εταιρείες, έχουν συνολικό μερίδιο μικρότερο του 30% στην αγορά Ελληνικού γιαουρτιού της Αμερικής. Ενώ μόνο η Chobani, έχει μερίδο 49% ! Απορεί κανείς ακόμα γιατί φτάσαμε έδω ως χώρα, και γιατί υπάρχει αυτό το μεγάλο έλλειμα στο ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών ?

Από την άλλη όμως, ας δούμε και την αισιόδοξη πλευρά. Η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες και μπορεί να κυριαρχήσει σε συγκεκριμένες αγορές του εξωτερικού.

________

Ας δούμε αναλυτικά τα δεδομένα της αγοράς Ελληνικού γιαουρτιού στην Αμερική, με βάση ένα  πρόσφατο report της UBS  και μιας μελέτη της Ad Age CMo Strategy.


Οι πωλήσεις του Ελληνικού γιαουρτιου εκτινάχτηκαν το 2010 και αντιπροσωπεύουν το 19% των συνολικών πωλήσεων γιαουρτιού στην Αμερική.

Η αγορά Ελληνικού γιαουρτιού στην Αμερική αναπτύσεται με ετήσιο ρυθμό 100% την τελευταία τριετία.

Οι Αμερικανοί προτιμούν το Ελληνικό γιαούρτι επειδή είναι πλούσιο σε πρωτείνες και όχι επειδή απαραίτητα είναι πιο εύγεστο από τα άλλα.

Η εταιρεία Chobani έχει κυρίαρχο μερίδιο σε αυτή την αγορά. Η ΦΑΓΕ έχει το 22% της αγοράς. Καμία άλλη Ελληνική εταιρεία δεν έχει σημαντικό μερίδιο.

Στο παρακάτω γράφημα βλέπουμε την συνεισφορά της κάθε εταιρείας στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου.

Η εταιρεία Chobani είχε μερίδιο μόλις 5% το 2008, και τώρα έχει φτάσει σχεδόν στο 50%.

Το μερίδιο της ΦΑΓΕ έχει μειωθεί σημαντικά. Ήταν 80%  το 2008, και έχει υποχωρήσει στο 22%.

Το Ελληνικό γιαούρτι απευθύνεται σε καταναλωτές υψηλού εισοδήματος και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αφήνει σημαντικά μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους σε σχέση με τα άλλα είδη γιαουρτιού.

Παρόλο που ήδη το Ελληνικό γιαούρτι κοστίζει ακριβότερα από τα άλλα γιαούρτια , εντούτοις η τιμή πώλησης του συνεχίζει να αυξάνεται.

___________

by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Συναφές: Θεσμοί και νοοτροπίες στην ελληνική οικονομία.

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Προσθήκη σχολίουΣχολιάστε

  • Ο Τούρκος “Τσομπάνης” σαλαγάει τα πρόβατα καλύτερα, προφανώς. Ας προσέχαμε!

  • ο αλβανός θέλει 40 ευρώ μεροκάμματο για ν αρμέξει τα δικά μας, οπότε δεν μπαίνουμε στον κόπο..

  • και τις ελιές στο χωριό μου απαξιουν να τις μαζέψουν…
    και για τα βαμβάκια παρακαλούσαν τον Μάιο να κάνει μια καταστροφή να μην αναγκαστούν να τα δουλέψουν και να πάρουν μόνο την επιδότηση…
    μήπως τελικά “καλά να πάθουμε”?