Υπερβολική η κινδυνολογία για την αύξηση της τιμής των Ελληνικών CDS


Τον τελευταίο χρόνο ο όρος CDS έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας. Χρησιμοποιείται από πολιτικούς και μέσα μαζικής ενημέρωσης για να συντηρήσει το κλίμα τρόμου για πιθανή χρεωκοπία. Πράγματι οι τιμές τους έχουν ανέβει στα ύψη, όμως αποτελεί μύθο ότι είναι αξιόπιστος οικονομικός δείκτης για την ευρωστία ή όχι, ενός οργανισμού ή ενός κράτους. 

CDS είναι τα αρχικά των λέξεων Credit Default Swap, και αποτελεί ένα νόμιμο συμβόλαιο ασφάλισης κινδύνου κατά χρεοκοπίας ή στάσης πληρωμών ενός κράτους ή οργανισμού. Αυτό, πρακτικά συνιστά μια διμερή συμφωνία μεταξύ ενός κατόχου ομολόγου και ενός φορέα ανάληψης κινδύνου – που μπορεί να είναι μια τράπεζα ή μια ασφαλιστική εταιρεία – η οποία εξασφαλίζει στον κάτοχο την είσπραξη της ονομαστικής αξίας του ομολόγου (δηλαδή, το κεφάλαιό του), σε περίπτωση χρεοκοπίας του εκδότη του.

Και όπως με τις ασφάλιση, όταν το ρίσκο ανεβαίνει, έτσι ανεβαίνουν και τα περιθώρια κάλυψης κινδύνου. Οπότε λογικό είναι να φανταστεί κάποιος ότι όταν ανεβαίνουν τα CDS, ανάλογα ανεβαίνει και ο κίνδυνος.

Όμως τις τελευταίες ημέρες ήρθαν στην δημοσιότητα δύο μελέτες που αμφισβητούν αυτό τον ισχυρισμό. Η μία μελέτη έγινε από την Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης  και η άλλη από την Wall Street Journal .

Και οι δύο μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η αγορά των CDS είναι πολύ ‘ρηχή’, με χαμηλό τζίρο, οπότε είναι πολύ ευμετάβλητη (και εύκολα χειραγωγούμενη, προσθέτουμε εμείς). Σε συνθήκες μεγάλης αστάθειας, αποδεικνύονται αναξιόπιστα τα  CDS, και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως δείκτης πιστωτικού κινδύνου.

Οι μελέτες περιλαμβάνουν και συγκριτικά στοιχεία μεταξύ του τζίρου τoυ ασφάλιστρου κινδύνου κάποιων οργανισμών και του τζίρου που κάνουν οι ίδιοι οργανισμοί στο χρηματιστήριο, όπου φαίνεται πόσο ‘ρηχή’ είναι η αγορά των CDS.

Τα CDS μπορούν πράγματι να χρησιμοποιηθούν για να δούμε την τάση, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να παρακολουθούμε τις (έντονες) διακυμάνσεις των τιμών τους, ούτε να τρομάζουμε όταν λαμβάνουν πολύ υψηλές τιμές.

Την επόμενη φορά που θα ακούσετε κάποιον παρουσιαστή ειδήσεων να δίνει βαρύτητα στις τιμές των CDS, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αλλάξτε κανάλι

____________________

Υ.Γ. Τις δύο μελέτες θα τις βρείτε στις εξής διευθύνσεις :

  • http://newyorkfed.org/research/staff_reports/sr517.pdf
  • http://online.wsj.com/article/SB10001424052970204010604576597202199433270.html

by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Συναφές: Ανάλυση της κρίσης στην Ευρωζώνη με χρήση lego

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Προσθήκη σχολίουΣχολιάστε

  • “Το δόγμα του σοκ”
    Όλα στην υπηρεσία της τρομοκράτησης του κόσμου να περάσουν τα επώδυνα μέτρα.

  • Εχθροί μας κάποιοι κερδοσκόποι και τα CDS.
    Αφηρημένες έννοιες, άυλες.
    Γνωρίζει κανείς ποιοί είναι οι κερδοσκόποι? Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι τους φαντάζονται σαν τον μπάτμαν ή τον εξολοθρευτή της τελευταίας ταινίας θρίλερ που είδαν.
    Δεν έχουν υπόσταση, δεν έχουν κατοικία, κανείς δεν μπορεί να ρίξει μία πέτρα να διαμαρτυρηθεί.
    Οπότε αφού φταίνει για όλα οι κερδοσκόποι και τα cds, δεν μπορέι να διοχετευτεί κάπου η οργή του κόσμου. Ο κόσμος κάθεται φοβισμένος στον καναπέ του σπιτιού του, και περιμένει εισβολή από κάποιους άγνωστους κερδοσκόπους που ούτε καν ξέρει πως μοιάζουν.
    Ετσι, ξεχνάει την κλοπή δημοσίου χρήματος που έγινε τα περασμένα χρόνια, το πάρτυ με τις δημόσιες προμήθειες και έργα, την απίστευτη υπερτιμολόγηση των Ολυμπιακών έργων που μας άφησε κάποια κουφάρια διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα, τα δομημένα ομόλογα, τα 500 δις στις Ελβετικές τράπεζες, το ότι οι Ελληνες είναι οι καλύτεροι πελάτες των μεσιτικών γραφείων του Λονδίνου, το ότι οι υπάλληλοι στην Βουλή (συγγενείς και φίλοι των πολιτικών μας) δεν έχουν καρέκλα να καθίσουν αλλά παρόλα αυτά παίρνουν 15ο και 16ο μισθό κλπ
    Έλληνα μην σηκώνεσαι από τον καναπέ. Για όλα φταίνε κάποιοι κερδοσκόποι και τα CDS. Όλα γίνονται για το καλό σου, για να γλυτώσεις από αυτούς. Δεν θα τους γνωρίσεις ποτέ, αλλά υπάρχουν .